Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Noční můra padne na Margaret Hall (Tilda Swinton), matku tří spořádaných dětí, když zjistí, že její syn Beau má pletky s mužem. Aby toho nebylo málo, Margaret nachází mrtvé tělo synova milence v blízkosti domu. V hrůze, že Beau má vraždu na svědomí, tělo odveze lodí na hluboké jezero. Jenže rybáři tělo objeví a na scéně je policie a vyšetřování. A ani to nestačí. Jednoho rána zaklepe na dveře jejich domku u jezera tetovaný muž jménem Alek Spera (Goran Visnjic) a žádá výkupné 50.000 dolarů za videokazetu Beaua s milencem v posteli. Ve smrtelné hrůze začne Margaret shánět peníze - tak, aby rodina nic netušila. Jak daleko může zajít žena v boji za záchranu své rodiny? Může krýt i kriminální čin? Může se ho sama dopustit? Může riskovat vše, včetně svého života? Může obětovat vše, v co věří, včetně hlubokých morálních zásad? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (38)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Co všechno udělá matka z lásky k synovi? 1) Pěkný 19letý Jonathan Tucker (syn Beau) a překvapivě málo přitažlivý 29letý chorvatský herec Goran Višnjič (vyděrač Alek) spolu s výbornou 41letou Tildou Swintonovou (matka) tvoří zajímavou trojici tohoto napínavého příběhu v krásném prostředí jereza Tahoe na pomezí Kalifornie a Nevady. 2) Spoiler. Film není příběhem homosexuálního syna ani příběhem o poněkud bizarním vztahu mezi vydíranou a vyděračem. Film je o snaze matky zachránit svého syna. Proto dělá, co dělá. Nedostatečná komunikace mezi ní a synem vede ke zdánlivě neracionálnímu, ale lidsky zcela pochopitelnému jednání. 3) Jakkoli jsem celý film sledoval se zájmem a nenudil se ani minutu, nemohu opomenout zřejmé díry ve scénáři, které umocnila nesmyslná závěrečná scéna, která víc otázek klade, než zodpovídá. 4) Spoiler. Je to tu samé podezření - matka podezřívá svého syna z vraždy, syn podezřívá svou matku z milostného vztahu k vyděračovi, starší vyděrač podezírá mladšího ze sexu s objektem vydírání no a já podezřívám diváky s výrazně negativními reakcemi na film z nedostatku inteligence a pochopení. I don´t think you´re really trying. 5) Spoiler. Je komické, že na natáčení scény milostného aktu mezi Beauem a jeho milencem čekali tvůrci na 18. narozeniny mladého herce, aby předešli možným právnickým komplikacím. Tucker si při zmíněné scéně neustále volal se svou dívkou, aby se cítil méně nervózní. 6) Překvapilo mě množství odsuzujících až nenávistných reakcí na IMDb. Kritiky, vytýkající filmu jeho nesporné scénáristické lapsy, bych pochopil. Méně pak zarputilé obránce (pseudo)gayovských práv, kteří nesnesou zobrazení gayů v nelichotivé podobě a ihned křičí, podobně jako naši snědí spoluobčané, že jde o diskriminaci. ()

messi@h 

všechny recenze uživatele

Dobře, že existují podobné nezávislé produkce, které se místo okázalého šokování svojí jinakostí nebojí klasické poctivé filmařiny. Scénář je logický, postavy přesně zahrané, atmosféra výborně dotvářená hudbou. Doporučuji všem, co u filmů rádi přemýšlí a měřítkem kvality thrilleru pro ně není počet vybuchlých automobilů. ()

Reklama

Fridecka 

všechny recenze uživatele

Chladný a temný příběh, asi tak chladný jako působí Tilda Swinton, která je přesvědčivá jako vždy. 4 hvězdičky dávám za precizní zpracování a kvůli skvělé Tildě. Příběh je to zajímavý a zpočátku tajemný, ale ke konci se z něj bohužel vyklube něco trochu tuctového až kýčovitého. A bohužel je to jen o akčních zápletkách a krátkodobých emocích než o psychologickém dramatu, které by si dané téma možná zasloužilo. Vyjma slušně propracované postavy matky působí ostatní postavy značně ploše, bezemočně. Zkrátka film pro dlouhé zimní večery bez jakéhokoliv většího přesahu, který drží Tilda Swinton. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Velice působivě natočený thriller si vystačí s minimem postav (ostatně pro příběh opravdu důležité jsou jen tři), ale to bohatě stačí. Drama vydírané ženy, která při shánění horentní sumy peněz ještě musí normálně udržovat v chodu celou domácnost, mě dokonale vtáhlo do děje. Scén, ve kterých není Tilda Swinton, je jen hrstka, a autoři evidentně věděli, proč obsadili právě ji. I Goran Visnjic a Jonathan Tucker jsou hodně zajímaví, jen ten přeslazený konec mi přišel trochu přepísknutý. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Toto dílko se zajisté řadí k filmům, kde se skoro vůbec nemluví, ale jedná, kde gesta a výraz obličeje mluví za nevyřčené. A myslím si, že to není thriller, mám za to, že se jedná o hodně černou moralitku s náznaky absurdity. Pokud je tu snaha smysluplně komunikovat mezi postavami, tak je razatně knockautována (někteří prostě nechtějí mluvit, nebo to nemají zapotřebí), jejichž motivy k jednání nám nejsou téměř vůbec poodhaleny. Právě z tohoto hlediska je film zajímavý, že děj plyne, postavy nemají žádné pozadí (tedy minulost) až na pár lehkých náznaků, že je to jen přítomnost dvou, tří dnů. Děj je určitě ojedinělý, koho by kdy napadlo vydírat matku tří dětí, která nemá v kapse ani floka, a soucitný vyděrač... Vada na kráse - až příliš poklidné proplutí vodami děje a koneckonců romantický závěr, který být nemusel a mohl tak zůstat v křišťálové a průzračné vodě morality. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (4)

  • Film měl soutěžní premiéru na festivalu Sundance, kde Giles Nuttgens získal cenu za nejlepší kameru. (Terva)
  • Snímek je natočen podle románu "Blank Wall" Elizabeth Sanxay Holding. (Terva)
  • Bostonská společnost filmových kritiků udělila Tildě Swinton cenu BSFC v kategorii nejlepší herečka. (Terva)

Reklama

Reklama