Reklama

Reklama

Indie Game: The Movie

(festivalový název)
  • Kanada Indie Game: The Movie
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokument zachycuje snažení a pocity vývojářů tří nezávislých počítačových her. Od prvotních návrhů přes těžký a dlouhý vývoj bez záruky úspěchu a navrácení vložené energie, až po samotné vydání hry. Sleduje příběh autorů hry „Super Meat Boy“, dvojici Edmund McMillen a Tommy Refenes. Dále v něm vystupuje Phil Fish se svojí dlouhá léta složitě vyvíjenou hrou „FEZ“. V menší míře pak představuje autora hry „Braid“ Jonathana Blowa. (montana_cz)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (76)

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Sympatická záležitosť ale vzhľadom na dĺžku, nie až tak informatívna a že by som o samotnom vývoji, respektive čo všetko mu predchádzalo, chcel vedieť viac. Takto síce dokument dokáže napriek kĺzaniu sa po povrchu vzbudiť záujem a na vybraných miestach aj vyvolať emócie ale rozhodne ma to v tejto forme nepresvedčilo, že jedine indie scéna si zaslúži uznanie, lebo do svojich projektov vkladá narozdiel od tej komerčnej srdce. Dobrý nápad sa síce cení viac ako skvelá forma, ale až také čiernobiele to skutočne nie je. 70% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Vyzdvihnul bych moment, v němž jakýsi umělecký gejgeek téměř pláče, že kritici i hráči sice jeho hru oceňují, ale chápou ji špatně a vůbec jí tedy, ti zlí, hloupí bastardi, nerozumí. To jsem se od srdce zasmál. Jinak je to takový pěkně natočený, ale trošku vychtěný dokument o tématu, které mě příliš nezajímá. ()

Reklama

Philcze 

všechny recenze uživatele

Čistá srdcovka. Jedinou chybou tohohle perfektního dokumentu je, že se přeci jen asi trochu musíte zajímat o videoherní svět, aby vás to naplno sežehlo. Nejzajímavější složkou je samozřejmě Phil Fish, tak nadějný a extrémně talentovaný vývojář, který kdyby neměl prořízlou hubu víc než Joker a uměl se ovládat, tak by byl miláčkem indie scény. Jeho zatraceně dlouhá cesta za vydáním FEZu by asi vydala i na samostatný dokument, ale McMillen a (překvapivě i) Blow nabízejí oproti věčně zdrcenému Fishovi příjemně optimistický nadhled. 90% O ROK POZDĚJI: Speciální edice je definitivní verze IGTM, kterou prodává Fishův mrazivý epilog (mrazivý v kontextu nedávných událostí kolem FEZu). ()

Natascha 

všechny recenze uživatele

Dokument ukazuje, jak je možné i takřka na koleně vytvořit skvělé hry, stačí mít dobrý nápad. V širší rovině pak ukazuje, jakými psychickými stavy mohou procházet kreativní lidé a umělci, tedy nejen tvůrci her, jež se rozhodli obětovat téměř vše pro vytvoření nějakého osobního díla, a co přichází poté, co člověk konečně výtvor, na kterém pracoval třeba i několik let, vypustí do světa, přičemž rozhodně vybízí k zamyšlení, co se stane s těmi, kteří neměli takové štěstí, a jejich hra (či cokoliv jiného) nebyla přijata pozitivně. ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Jelikož se za poslední léta ze mě stal příležitostný hráč a mám na vyhrazené minumum svého času, tak často nacházím výbornou zábavu indie herní tvorbě. Ze všech tří zmiňovaných her jsem hrál pouze Braid, který se mi velmi líbil. Škoda, že se v dokumentu nepodíváme na delší posezení za tvůrci hry World of Goo nebo Limbo. Svým způsobem pěkný film o nezávislé tvorbě. Jenomže po nějaké 40. minutě mě připadá, že se to vše jen opakuje. Líbí se mi, že autoři dávají do hry svoji hravost a fantazii, ale nemusí ze sebe dělat mistry světa. Indie tvorba je zajímavá a určitě dokáže zaujmout. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (3)

  • Ve filmu je uvedeno, že nová hra Jonathana Blowa, "The Witness", bude vydána v roce 2012. Lidé si však museli počkat až do roku 2016. (Melcoiro)
  • Rozpočet filmu byl získán pomocí služby Kickstarter, kde lidé sami přispěli penězi na jeho vznik. (montana_cz)
  • Hra "Fez", jejíž strastiplný vývoj film dokumentuje, vyšla 13. 4. 2012 a sklidila obrovský úspěch. Na Gamerankings dosahuje hodnocení takřka 89 %. PC verze hry "Fez" pak byla uvedena 1. května 2013 (Yokolobuna)

Reklama

Reklama