Reklama

Reklama

Neviditelná válka

(festivalový název)
  • USA Invisible War, The
Trailer

Obsahy(1)

Režisér Dick Kirby se ve svých oceňovaných dokumentech This Film Is Not Yet Rated nebo Twist of Faith zabýval problémem zneužívání moci v ratingových úřadech a v církvi. Tématem jeho nového filmu je častý, ale dobře utajovaný jev znásilňování žen v americké armádě. Oběti sexuálních útoků podávají svědectví nejen o poměrech ve vojenské službě, ale také o nemožnosti domáhání se trestu a odhalení pravdy. (MFDF Ji.hlava)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (18)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Zvláštny ukecaný dokument o znásilneniach v americkej armáde. Obetí je na stotísíce. Páchatelia sú v prevažnej väčšine nepotrestaní. Nie je to len byrokraciou, ale najmä karierizmom, rodinkárstvom a kvôli mnohým dôvodom, na ktoré sa v dokumente poukáže. Ten tiež ukazuje všetky možné traumy, ktoré obete prežívajú. Štýl dokumentu je, že všetko počujeme od zväčša od obetí a je v ňom aj mnoho zbytočných scénok. Po čase však začne otravovať a môže to byť umením pre ľudí dopozerať s plným vnímaním, nemusíte mať navyše z toho nejaký ucelený pohľad z vecí, čo robiť v prípade ak vás niekto bude chcieť znásilniť, ako tomu predísť, čo robiť v prípade ak sa to stane, ako to prijať a vysporiadať sa s tým, príde mi to len také vzbudzovanie svedomia u nadriadených aj keď práve tam nejak často nepochodia. Inak mi je zle z toho ako vidím ako stále kvetnato ospevujú svoju Ameriku, službu vlasti v armáde a pritom si neuvedomujú samú podstatu armády. ()

Hawaitypek 

všechny recenze uživatele

Dokument ktorý témou osloví široké spektrum divkov no jej spracovaním ich už nenadchne... Bol príliš sugestívny, pohľad na vec zobrazoval v podstae len z jednej strany (chýbali mi tam vyjadrenia "páchateľov" alebo aspoň nejaké základné informácie o nich a nie len kde bývajú teraz - aj keď chápem že by to asi nebolo moc jednoduché zverejniť takéto informácie lebo hlavnou priroritou pre USA sú jej vojaci a zbrane), ...pomerne dosť zle spracovaná tak závažná téma ako sú znásilnenia ()

Reklama

Zeck 

všechny recenze uživatele

Stylem natočení je to zaseknuté na úrovni 90. let, kdy se dokumenty točily stylem "postav statickou kameru na člověka co mluví z gauče a pak to sestříhej na desetiminutový monolog". Téma strašné, ale do prdele, to ti diletanti v postprodukci nechápou, že pokud má něco upoutat pozornost většiny společnosti (a o co všem účinkujícím šlo) a ne jen nadšených dokumentofilů, tak to musí vzít za koule? Tady se zkrátka jede 90 minut jenom na tom, že vám z pohodlí gauče bude vyprávět dvacet žen téměř totožný příběh. Dokumentaristé dokonce neměli ani koule na to, aby zašli za údajnými pachateli a trochu je podusili, natož aby zveřejnili jejich jména a fotky. Zkrátka, případná žaloba byla větší priorita, než teatrální podpora těch znásilněných žen a dalších, které díky neinformovanosti budou následovat (nebyla právě osvěta principem filmu?). Dokument bez jediné investigativní práce, všechny informace, které divák dostane, jsou jen trapně přežvýkané oficiální statistiky armády. NUDA! Holkám fandím, tvůrci jim ale moc nepomohli. 40% ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Dokument silný hlavně sugestivními výpověďmi i palčivým tématem, kde je pevně dána "ta správná morální pravda" věci. Osobně mi vadila nesourodá vizuální stránka (některé rozhovory jsou správně vypulírované, jindy je segment natočen na domácí videokameru) a slabší druhá polovina okolo soudního procesu. 65 % ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Palčivé téma, které je opravdu silnou kávou. Jen nechápu proč se dokument zaměřil pouze na výpovědi obětí a nešel trochu dále. Bude znít asi blbě, ale hodina a půl zážitků znásilněných žen na dokument dnes nestačí. Námětově tak opravdu palčivé téma, o kterém stojí za to mluvit a řešit, dokumentárně však docela slabé. ()

Galerie (12)

Související novinky

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama