Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Francouzský režisér Christian Vincent vypráví ve svém nejnovějším filmu Z prezidentské kuchyně příběh neobyčejné ženy Hortense, která naslouchá svému srdci a co si umíní, to i dosáhne. Všechny její dobrodružství jsou svázané s vařením a jedno z nich je přímo neuvěřitelné – dva roky vařila přímo pro francouzského prezidenta Françoise Mitteranda v Elysejském paláci a pronikla do zákulisního politického světa nejmocnějšího muže v zemi. Christian Vincent ve filmu paralelně rozvíjí dvě příběhové linie. V první z nich se ocitáme na Antarktidě, kde Hortense určitou dobu působila, a prostřednictvím mladé dokumentaristky se vracíme zpět do dob její náročné, i když prestižní práce v prezidentském paláci. Postupně tak poznáváme obdivuhodnou ženu, která v sobě spojuje smysl pro tradice i modernitu, ambicióznost i pokoru, razantnost i křehkost zároveň. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Náhled do kuchyně prezidenta Francouzské republiky. Zajímavé i z toho pohledu, že tu samotná kuchařka, okolo které se to celé točí, vede pěkné dialogy se samotným prezidentem. Aneb, když se plebejec sejde s hlavou státu. Příjemná povídavá jednohubka. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Já být prezidentem, tak celou tu pakáž, která za něho rozhodovala, bych na hodinu vyhodil! Catherine Frot zahrála kuchařku skvěle. Mám rád filmy s tématikou vaření ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Především jedna neobvyklá rada: než začnete film sledovat, pořádně se najezte. Je to totiž neuvěřitelná přehlídka paštiček, koláčků, dortů, rybích polévek a lanýžů. Za tím vším se ale zároveň skrývá lehký příjemný příběh, který vůbec nenudí, i když se z devadesáti procent odehrává 
v bezprostřední blízkosti sporáku. Film je svižný, s dobře napsanými dialogy a postava Hortense patří svým přístupem k životu k nejsympatičtějším filmovým hrdinům. Hlavně scény jejích letmých setkání s prezidentem jsou skvělé. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Báječné kuchařce Hortense se dostane pocty, o které může většina mistrů jejího oboru jenom snít. V novém zaměstnání bude osobně vařit francouzskému prezidentovi. Nadšeně se ujímá svojí úlohy, vyvařuje hlavě státu nejrůznější laskominy podle oblíbené kuchařské knihy jeho dětství a shání po celé Francii ty nejkvalitnější suroviny. Nemá to ovšem vůbec lehké. Jak to tak bývá, když člověk něco opravdu umí, stává se Hortense předmětem závistli. Musí bojovat s nepřízní šéfa hlavní kuchyně Elysejského paláce a navíc je peskována za přílišné výdaje .Do toho se vloží osobní lékaři prezidenta ,kteří jí vyčítají, že lahodná, ale těžká a tučná strava neprospívá prezidentovu zdraví. I když dívák nemůže pokrmy, které Hortense připravuje, ochutnat, skvostně připravená jídla, servírovaná na nádherném starožitném porcelánu, jsou alespoň pastvou pro jeho oči. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Mile dojemný kontrast odosobněného hogo fogo prostředí Elysejského paláce a srdečné party výzkumníku v Antarktidě tvoří hlavní linku lehce úsměvného vyprávění. ()

LenkaAK 

všechny recenze uživatele

Kouzelný film odehrávající se ve francouzském Elysejském paláci, kde se stárnoucí prezident Mitterrand snaží najít ztracenou chuť francouzské kuchyně. K tomu mu má pomoci šéfkuchařka Hortense, která povýšila vaření na umění a kamerové záběry na její výtvory nenechají chuťové buňky v klidu. Jako žena to ovšem nemá ve výhradně mužském prostředí lehké a její situaci stěžuje i narůstající byrokracie. Příběh trochu ze zákulisí politiky, více o vaření a chvále francouzské kuchyně, ale především podle skutečné události by bylo škoda nechat si ujít. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Komorní story dle skutečnosti o kuchařce, která vařila pro francouzského prezidenta. Jednoduchá story a pokud má rád člověk dobré jídlo, miluje soutěže o vaření a Pohlreich je u něj borec č.1 tak tací dají i pět hvězd. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Snímek je prý natočen podle skutečného příběhu kuchařky Danièle Delpeuch, která byla jmenována osobní kuchařkou Françoise Mitterranda. Inu, i takové věci se dějí. Příběh je to však krásný a i krásně natočený. Možnost podívat se do zákulisí kuchyně francouzského Elysejského paláce není zase tak často. Hortens je obyčejná skromná žena v oboru kuchařství, která svému řemeslu rozumí a dokáže trefit strávníkovu chuť. A dostala možnost mít za takového strávníka samotného prezidenta. A že to není úkol zase až tak jednoduchý máme možnost vidět. I když si dokázala chytit prezidentovu přízeň, který dokonce přijde osobně potají do kuchyně, což je asi ta nejúsměvnější scéna, co kde a jak přeci za něj jen rozhodují jiní. A k tomu samozřejmě rivalita ostatních kuchařů. V tom je na příběhu lehčí dramatizace, ale opravdu jen poskrovnu. Byť to tu místy vypadá na konflikt, netlačí se v tomto na pilu a naopak se tomu nechává volný průběh. Svým způsobem se tak jedná o další běžný kuchařský film, kde se divák nemálo dozví o určitém jídle a jeho přípravě. Francouzský vkus převážně na pozornosti chuti a hlavně čerstvosti přísad je, jak je tu řečeno i samotným prezidentem, tradice kuchyně našich babiček. Taková a hlavně jednoduchá jídla vždy chutnají nejlépe. Snímek tedy pohladí a vytvoří velmi dobrý dojem. ()

crackonosh 

všechny recenze uživatele

Může mít film, ve kterém se pořád jenom vaří, nějaký děj? A potřebuje ho? Nádherná oslava vaření, jídla, Francie a jedné paní, která si jde za svým a podmaňuje si lidi ze svého okolí. Lanýže, omáčky, dorty a politikaření. Když jsem šel do kina, měl jsem jenom minimální očekávání, ale tenhle vizuálně-gastronomický zážitek mě naprosto uspokojil. Neuvěřitelně sympatická Catherine Frot. Pokud nejste foodie a nečte místo románů kuchařky, klidně si odečtěte jednu hvězdu. Do tašky si pro jistotu vemte svačinu, bude se vám hodit. ()

Sharleen76 

všechny recenze uživatele

Před sledováním filmu se rozhodopádně najezte. Celý příběh se točí kolem sporáku a francouzské kuchyně. Je to jedno velké gastronomické porno. ()

Honziss 

všechny recenze uživatele

Oddechovka bez nutnosti publika se nějak zapojit. Jídlo, kuchyň, jídlo, jídlo... Řekl jsem oddechovka? Myslel jsem příšerná nuda! //FFF, Světozor ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Velice příjemný film, ve kterém nejen nahlédneme do zákulisí Elysejského paláce, ale i klasické francouzské kuchyně -a toho, co ji dělá jedinečnou pro každého gurmeta. Oslava kreativního kuchařského umění (nikoliv řemesla) ! ()

Hrabovo 

všechny recenze uživatele

No, jestli prezidentův jídelníček bylo prosté domácké jídlo a to, co vařila na severské základně, se vaří na francouzských školách, pak netuším, jak vypadá Haute couisine...Jinak to bylo roztomilé. ()

fyluta 

všechny recenze uživatele

Překvapení. Jak někdo může vymyslet 100 minut a z toho 80minut v kuchyni :) Zábavné, ale pořád o jídle :) Výborná Catherine Frot.... celý film je na zvednutí nálady. ()

Související novinky

Přehlídka Crème de la Crème II

Přehlídka Crème de la Crème II

12.05.2015

Druhý ročník přehlídky francouzských filmů Crème de la Crème se uskuteční od 13. do 17. 5. v pražských kinech Lucerna, Evald a Mat a poprvé vstoupí do regionů. Do kin za nevšedními zážitky mohou… (více)

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

17.05.2014

Francouzská kinematografie oslovuje tradičně široké masy diváků, a tak se distribuční společnost Film Europe Media Company rozhodla zrealizovat festival Crème de la crème, kde slovenským divákům… (více)

Dny francouzského filmu

Dny francouzského filmu

10.02.2013

Ve dnech 14. až 20. 2. v kině Lucerna a 21. až 24. 2. v kině Atlas proběhne přehlídka Dny francouzského filmu. V Lucerně ji odstartuje jeden z nejskloňovanějších snímků posledních dnů, film Michaela… (více)

Reklama

Reklama