Reklama

Reklama

Kluci z party

  • USA The Boys in the Band (více)

Obsahy(1)

První film, ve kterém gayové tvoří většinu. Osm přátel pořádá narozeninový večírek. Jsou to normální lidé, kteří žijí většinou vcelku obyčejným životem a od svého okolí se nijak zvlášť neodlišují - až na svou sexuální orientaci. Před sebou si nemusí na nic hrát, a tak se jejich večírek začne odvíjet v té nejlepší pohodě. Avšak přece jen nastanou situace, které nikdo nezamýšlel a nečekal. Jedním z "omylů" pořadatele Michaela je, že byl na oslavu pozván i jeho heterosexuální kamarád Alan. Podruhé to zaskřípe, když dárek pro oslavence Harolda, vnadný mladík Tex, přijde předčasně a zkazí tak připravený vtip s "Půlnočním kovbojem". Atmosféra večírku zvolna houstne... A nakonec dojde na takové odhalování charakterů, s jakým nikdo z přítomných nepočítal... Ve své době značně provokativní film režiséra Williama Friedkina vznikl podle divadelní prvotiny dramatika Marta Crowleyho. Je jedním z prvních filmových děl, které zobrazují tematiku homosexuality zcela otevřeně a ve kterém jsou prakticky všechny postavy homosexuální. (Česká televize)

(více)

Recenze (30)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Velmi působivý snímek se skvělými a přirozenými herci. Začíná narozeninová oslava, na kterou postupně dorazí osm různých, odlišných osob. Začínáme se seznamovat s jednotlivými charaktery a rozpoznáváme, jaký vztah mají k ostatním zúčastněným. Jenže pak se tam objeví někdo, kdo tam původně vůbec neměl být. Díky němu a za pomoci konzumace návykových látek začne pomalu houstnout atmosféra a začíná se mezi kamarády vytvářet napětí. A pak začne hra, o které nejspíš nikdo netuší, jak skončí. Je však jisté, že pro většinu z nich to bude hodně znamenat a změní to vztahy mezi nimi i vztah k sobě samotným. Ve filmu je velký prostor věnován dialogům a díky tomu, že jsou velmi inteligentní, vtipné a svižné, mne ani na chvíli nenudily. Oslava Kluků z party začíná jako velká zábava a končí velkým zamyšlením pro všechny. Za celý život potkáme spoustu lidí, máme je rádi, ale někdy nám po celý život zůstane v srdci jen jeden. Konec filmu je otevřený a to je možná dobře, dává divákům možnost, aby se zamysleli. I když já jsem již od začátku byla zvědavá a napjatá, proč vlastně Alan Michaelovi zavolal a proč měl slzy v očích... ()

3497299 

všechny recenze uživatele

Na svoji dobu poměrně odvážný a ve zobrazování homosexuality překvapivě střízlivý (mám na mysli nezatížený tendenčními dobovými vlivy) a otevřený film Williama Friedkina, provedený jako divadelní hra. Evidentní vliv Freudovy psychoanalýzy a komorního psychologického dramatu na způsob Čechova, prodchnutý „woody- allenovskou“ intelektuální chandrou. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Film disponuje velmi silným scénářem a skvělými hereckými výkony. Ovšem po zhlédnutí jsem se cítil hodně rozpačitý. Pro mě osobně totální psycho, ze kterého se budu dlouho vzpamatovávat. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Ou, ou... tak tady jsem se s Williamem Friedkinem (po 7 skvělých zkušenostech) poprvé totálně minul. Filmařsky zručně natočené, jistou atmosféru na půdě jednoho domu se tu Friedkinovi s přibývajícmi zvraty (zvláště s příchozím deštěm) vybudovat podařilo a v rámci děje ve víru postupně gradující charakterní hry jde najít pár celkem zajímavých momentů... ale co s tím, když pojetí téměř všech homosexuálních postav, pokud jde o jejich výstředně stylizovaný tón a infantilně přihřátou mluvu, mi připadalo hodné maximálně tak parodie či komedie typu Klec bláznů, zatímco tvůrci se snaží s tímto stylem rozehrát seriózní drama? Nehledě na to, že problémy či spíše pseudoproblémy homosexuálů mi byly ukradeny, strávit v téhle společnosti dvě hodiny trapně zkaženého večírku bylo pro mě místy nesnesitelné a nekonečné a zvládl jsem to jenom díky rozložení filmu na tři části. Postupně zesílující naději, že se film pořádně rozjede a zlepší, začala v poslední třetině vystřídavat pouze naděje v brzký konec. Příliš se mi nechce chválit ani tu Bacharachovu hudbu, když zde tvůrci jako ústřední motiv zvolili (a pouze zrecyklovali) šlágr „The Look of Love“, který zazněl již o 3 roky dříve v Casinu Royale. Snad jen fakt, že Friedkin natočil gay film v době, kdy tohle téma ještě nebylo v módě cpát do každého druhého filmu, naopak šlo o ožehavě minoritní záležitost, lze brát jako zajímavost k dobru. [45%] ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Božínku, asi jsem se zamiloval do Michaelovejch sarkastickejch hlášek. Ale teď vážně. Vykonstruovanej děj vyvažujou bravurně napsaný rozhovory a charaktery postav. Bez těch pár scénáristickejch berliček by se ale z filmu asi nevyklubalo takový psycho. Divadelní stylizace je fajn a na předlohu bych si do divadla klidně zašel. Na poli konverzaček silnej nadprůměr. Zajímavej komentář: fauxthum ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Konverzačka, která nadchne spíše touhou nakouknout do trochu jiné kultury, než samotnou kvalitou snímku. Thanks to the silver screen your neurosis has got style. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Show me a happy homosexual and I'll show you a gay corpse. 1) Ano, o této smutné pravdě je v podstatě celá divadelní hra. Začíná nenápadně jako vtipná komedie plná bonmotů a postupně s pokračujícím večerem a narůstajícím množstvím vypitého alkoholu a vykouřené trávy se mění na existencionální drama reflektující gayovské vidění světa._____ 2) Mart Crowley, autor divadelní hry i filmového scénáře, prosadil kompletní původní herecké obsazení z divadla. A i když dílo "smrdí" divadelní hrou na sto honů, přesto některé záběry kamery dodaly příjemný filmový nádech._____ 3) Hra je svižná od začátku až do konce, téměř nemá hluchá místa. A i když mi některá místa připadala jako přejatá z výuky dramatu na DAMU, nebyla v tom žádná křeč. Konec konců je milé vidět dramaturgii i režii takovou, jaká by měla být._____ 4) Smutný osud řady herců, kteří zemřeli na AIDS, jen dokresluje celkové vyznění hry (Kenneth Nelson - Michael, Frederick Combs - Donald, Leonard Frey - Harold, Robert Latourneaux - CowBoy)._____ 5) Who do you have to fuck to get a drink around here? ()

anniehall 

všechny recenze uživatele

Ano, ano. Dovoluji si citovat kolegyni Sněžnou... Kam jde vývoj, když William Friedkin natočil tuhle hříčku 35 let před Zkrocenou horou??? Asi je to jako s objevením Ameriky. Někdy se to holt musí předžvejknout. A když je to silné sousto, tráví se dlouho a dlouho... A tohle bylo velmi chutné a neotřelé sousto, které zřejmě leželo mnohým lidem v žaludku stejně, jako mě teď leží v žaludku úspěch "objevné" Zkrocené hory. Dokonce i evropané se s tím popasovali daleko dřív - viz Fassbinderovo Fist-right freedom z roku 1975. Diví se tedy ještě někdo proč netleskám kovbojům? ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Uřvané a stupidní, herecké výkony hrozné. Režijně docela zvládnuté, ale jinak děs a hrůza. Nikde nic, co by zaujalo a ty pitomosti, co herci vypouštějí z úst... K tomu jakási hra na hru, která dokáže rozhodit způsobem, že se z toho hroutí a zase jen hysterák. No prostě dokoukat se to dalo jen s velkým sebezapřením. Vidím, že jsem tu s negativním hodnocením jaksi osamělý, ale tohle si nic jiného nezaslouží. Takový je můj názor. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Tito herci boli homosexuali aj v realu. Zacina to dobre, ale i v TGLB komunite ci jaxa to vola jestvuje svet nasilia, neprijemneho odhalovania charakterov. TGLB patri tiez do vseobecneho rozhladu : 50 % ()

Gavin87 

všechny recenze uživatele

Skvělý film o osmi homosexuálních přátelích a jednom večírku. Velice povedené a gradující drama s prvky komedie. Komorní prostředí, velice dobré herecké výkony. Rozhodně doporučuji shlédnout každému, kdo netrpí předsudky a pocitem méněcennosti. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Perfektní drama, celý film se odehrává v jednom bytě, takže moc záleží na hercích, scénáři a režii. A ti všichni odvedlí skvělou práci. Herci byly neobyčejně dobří, nominace na objev roku (Zlatý Glóbus) pro Kennetha Nelsona zasloužená, scénář a to především dialogy je na výborné úrovni a režisérovi se daří udržet divákovu pozornost a atmosféru celé 2 hodiny. I přesto, že je z filmu poznat že jde o adaptaci divadelní hry, není to vůbec na škodu. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

"Sex ve městě. To je ten seriál o čtyřech ženských co se chovají jako teplouši." Marge Simpsons. Tak tady je to naopak. Osm postav a každý umístěný na určitém místě škály. Od věřícího katolíka který nedokáže bojovat se svou přirozeností, takže žije s mužem, až po chlapa středního věku, který se 24/7 chová jako kdyby parodoval namyšlenou středoškolskou roztleskávačku z amerických filmů. Film má neskutečnou kadenci velice chytrých dialogů pronášených herci, kteří je dva roky předtím každý večer opakovali na jevišti, takže i když jsou šroubované až do absurdna, v jejich podání znějí přirozeně. Jenže ty dvě hodiny jsou zkrátka moc. Především první půlka se dost táhne, a i když v té druhé začala atmosféra neúprostně houstnout, stejně jsem se občas nudil. Dojem zachraňuje režijní um Williama Friedkina. Rok před Francouzskou spojkou a tři roky před Vymítačem ďábla měl fazónu jako nikdo na světě, a na výsledku je to vidět. ()

janik.sk 

všechny recenze uživatele

Majstrovské dielo plné sarkazmu. Skupina dlhoročných priateľov zažije noc, počas ktorej sa odhalia ľudské charaktery, vynoria nesplnené sny a rozjatria staré rany. Je ľahké byť šťastným homosexuálom? ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Co se týče gayů mám typický čecháčkovský názor. Ať si každý dělá co chce, nikomu se posmívat za to nebudu, ale koukat se na to nemusím a fakt mě nebaví, když mi tohle různé LGBT organizace cpou pod nos. Kromě Phidalephie jsem žádný gay film nikdy neviděl a opravdu jsem se na tohle netěšil. Začátek v komediálním duchu mě nebavil, jedna postava (Emory) mě příšerně štvala svou příhřátostí. Chcá nechcá ale musím přiznat, že okamžikem, kdy začala telefonní hra z toho Friedkin ukoval tak špičkové, brutální a vyhrocené drama, že jsem na konci lapal po dechu a hodnocení raketově stoupalo. Každá z postav je určitá gay škatulka (ale živoucí), charaktery se obnažují až na dřeň včetně jednoho "normálního" a herecké výkony neznámých herců jsou naprosto špičkové. To že tohle vzniklo v roce 1970, jen 2 roky po pádu Hayesova kodexu s takovou otevřeností je prostě neuvěřitelné, myslím si, že i dnes by to bylo odvážné. Silné 4* ač bych tenhle film nikomu byť jen s mírnými předsudky nedoporučoval. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Bez debat 5 kulí:-)))!!!!!!!Kluci šikovní mě dokonale pobavili.Z nevinné komedie se stává nervy drásajíci schizofrení drama jak se patří. ()

Reklama

Reklama