Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Debutový film britského rapera Plan B zachycuje britský underground v nejsyrovější podobě. Krádež, prostituce, drogy a vraždy jsou na denním pořádku. Režisér - vypravěč, vás provede londýnským podsvětím a přesvědčí vás o tom, jak je britská vláda pasivní k jakémukoliv řešení. Nedílnou součástí filmu je hudba, kterou zajistil právě režisér a jeden z největších talentů současné britské hudební scény. (sedlina88)

(více)

Recenze (79)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,…ZAPNĚTE PÁSY, PROTOŽE JSTE VSTOUPILI NA ŠÍLENOU JÍZDU, KTERÁ SE JMENUJE ILL MANORS, KDE SE VEČER DĚJÍ POŘÁDNÉ VĚCI.“..... /// Sedm dnů, osm postav a Londýnská ,,Forest Gate“. Feťáci, kurvy, dealeři, vraždící děti, lidi bez naděje … a jejich drsný příběhy vložený do jednoho. Lidi, který Bůh ignoruje, snažící se přežít jak umí. ZLOMENÁ BRITÁNIE. Baví mě styl vyprávění s hudbou a texty plnejch rapovejch výpovědí tvořící děj (což překvapuje dvojnásob, páč já a rap = pole neorané…nebo minové?). Stejně zajímavý je i propojení postav. Jinak se samozřejmě připravte na věci, který by mně dřív hlava nebrala. Teď už su ale velkej a o životě a světě vím svoje. Jestli hledáte místo kde se lidi nemodlej za úspěch a zároveň jste sociálně založený – zrovna teď asi na nic lepšího doma v obejváku nenarazíte. (…ale kdyby jste chtěli jít ven….) /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Baví mě filmy, ve kterejch se daj dobře zpeněžit parchanti v kočárku. 2.) Vždycky mám Plán B. 3.) Thx za titule ,,KeeperX“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

verbal odpad!

všechny recenze uživatele

"Notypyčo!", jak s oblibou říkáme my, ostravští lingvisté a polygloti! Dvaaosmdesát procent na jisté nejmenované, šosácké databázičce. Že já mám pořád tendence tomu věřit. A k tomu ty výkřiky jako "Výbornej, špinavej film", "Vynikajúci soundrack", "Šílená jízda"!!! Už jsem Vás nechtěl oblažovat dalšímy krajovými bonmoty, ale vzhledem k situaci si ještě alespoň jedno "Toměpojeb" neodpustím! Ano, možná jde o bez příkras zobrazenou nejspodnější spodinu a drsnou realitu, ve které někteří "ubozí" tvorové musí žít, ale vyznívá to úplně stejně jako všechny ty americké gangsta sračky. Macešský systém ty vynikající lidi a tolik nadějné jedince zahnal na dno, ze kterého není úniku. A tak si vypatlaný recitátor spíchnul za odpřednášené prachy svůj vysněný projekt, rapový muzikál, tklivou generační zpověď a kruté sociální drama. Spočívá to přesně v tom, že banda všelikých kofol, bílých socek, štětek a dalších "obětí systému" chodí dvě hodiny bez ladu a skladu po Londýně, fetuje, pičuje a vzájemně se anihiluje. Za deset minut máte totální hokej v tom, který cigoš je který, a tak se jen odevzdaně nudíte a necháváte se znechucovat vypatlanými, narkomanskými "dialogy" a oblažovat těmi nekompromisními, sociálními básněmi, za které by si "umělec" zasloužil minimálně "Zlatý, recitační kaktus do prdele" a vítězství v soutěži o dokonalý, rytmický rým, jejiž hlavní cenou je amputace jazyka. Otočím si tedy teď frajersky kšiltovku, nechám klesnout rifle ke kolenům, aby mi čouhaly trenky od vietnamců a neskromně to shrnu tklivou sociální baladou, a pokud se ujme, mažu s kamerou do Ostravy-Přívozu a natočím ukřivděný, drsný megafilm o místních Římanech! Jmenuje se to: Púrinosentnegrsedlajfindzgetou (Úvodní nápěv a komplexní hudební podkres) - Dus-dus-dusdusdusdusdus. (Recitátor) Jsem hustej negr z gheta a dělám to už léta, systém se mnou cvičí a proto jsem tak v piči. Kurva, já jsem chtěl tolik pracovat, mít prachy, smát se, milovat, ale ti bílí zmrdi mi řekli "Negr smrdí". (Sbor štětek na cracku) Úú - úúúúú, jseš hustej negr z gheta, hustej, tak hustééééééj... (Recitátor) Yeah, yeah, kurva bejby, yeah, to si teda kuř...... (Sbor štětek na cracku) Úú - úúúúú, jseš hustej negr z gheta, hustej, tak hustééééééj, ou, ou. ou .... (Recitátor) Zkurvený systém, vyjebaná společnost, pomrdaná vláda, a jelikož mě zrovna už nic kloudného nenapadá, tak tlklive říkám jen: Bič, bič, matdzrfakr bič a aby se to rýmovalo, tak dodávám "Rýč!" (Sbor štětek na cracku) Úú - úúúúú, jseš hustej negr z gheta, hustej, tak hustééééééj ... (Recitátor) Yeah, yeah, kurva bejby, yeah, to si teda kuř....... EnddzisisPúrinosentnegrsedlajfindzgetou fak, fak, kantbič. fak, bejbyjééé. A to je asi tak vše, co bych k tomuto svinstvu vyzvracel. Než udělím historicky prvního, amputovaného čuráka, tak pouze dodám, že tento smutný, společenský problém má řešení celou řadu. Jen tak namátkou mě napadá například NAPALM. Pro účely heavyendu budoucího megafilmu samozřejmě rozprašovaný za zvuků "Highway to hell". ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Špinavé, intenzivní, atmosférické, ale ke konci taky zbytečně roztříštěné novou vztahovou podzápletkou a celkově o půlhodinu delší, než by bylo nutné. Každopádně bezpochyby povedený režijní debut, po kterém budete rádi, že nežijete v takové džungli, jakou je britské podsvětí. Už klasicky jsem měl problém se s kýmkoli ztotožnit a někomu fandit, ale to se mi v tomto typu filmů stává pravidelně. Dobrá znalost angličtiny pomůže, protože se tu v hojné míře vyskytují děj posunující rapové songy, které žádné titulky nebo překlad nemůže dostatečně nahradit. Byť o mně a rapu rozhodně platí "not a fan", do tohoto filmu se ta parodie na hudbu hodila :) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi originální koncept rapového muzikálu je jedním z nejzajímavějších debutů poslední doby. Raper a režisér Ben Drew spojil obě své záliby do jednoho filmu. Po filmové stránce by se sice dalo snímku mnohé co vytknout, někteří herci nestačí na své party a u mnohých scén mi chyběl pocit autenticity, hodně je také znát nedostatek financí a nízkorozpočtový charakter snímku trochu ruší, mnohé však přebije originální scénář s postmoderními prvky popisování jedné události z úhlů různých postav a hlavně dobrá hudba. Rap osobně normálně neposlouchám, ale tady mi přišel jako velmi adekvátní zvolenému charakteru vyprávění. Navíc nápad pojmout celý příběh coby muzikál a rapovým intermezzům dát i charakter nositelů děje a posunovat děj právě jimi, je nápad velmi progresivní a minimálně zaznamenání hodný. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Hyperdlouhé s přebytkem postav, které mě nezajímaly. Chtělo by se to víc soustředit na jednoho a vyprávět o něm. Rapovací části o ději byly originální, ale bylo jich setsakra moc. Ty nové anglické filmy o předrsněné mládeži fakt nejsou můj šálek čaje. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Zvláštní Film.. Nemůžu říct, že bych byl nadšený po zhlédnutí... Film určitě není pro Slabší Povahy, Máma málem zešílela. Je to takový strašný guláš, že kdyby se mně někdo zeptal, o čem to bylo, tak prostě NEVÍM. Dialogy jsou většinou poskládané ze slov, kunda, kurva atd. Čiže se nejedná o žádný Kousek Brilantní Filmařiny, ale na amatérské Poměry, to ušlo, u mně však 63% Nemám moc v lásce takové Filmy, pro příznivce žánru nejspíš Povinnost . ()

emma53 

všechny recenze uživatele

"Sedí se vám dobře? Tak si zapněte pásy, protože jste vstoupili na šílenou jízdu, která se jmenuje ill Manors, kde se večer dějí věci.... ." Po tomhle snímku určitě nezapomenete, že Ben Drew je nejen velkej raper, ale taky výbornej režisér, když vezmu v úvahu fakt, že mu není ani třicet let a je to jeho první debutní film. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Tenhle film ono klasický klišé podává v první polovině ještě tím nešikovněji, že si vybral kluka, kterej všechno dělá fakt jen proto, aby dostal od svejch novejch kámošů trávu. Takže když do toho někdo rapuje o jeho "problémech", je to vyloženě k smíchu. Druhý příběh mi přišel tak nevýpovědní o čemkoliv, prostě jen obyčejná povídka bez sociálního přesahu, že ani nevím, proč to tu bylo, když vypravěč se o přesahy tak úpěnlivě snaží. Tím je z toho ještě větší bordel. A uvažování Drewa by mě fakt zajímalo. Tak strašně se tu svaluje vina na nějaký "systém", že mizí jakákoliv osobní zodpovědnost lidí za svoje chování. Čímž se to vše stává podivným odosobněným konstruktem, kde nějaká reálná špína není vůbec přítomná - protože reálná špína plyne z chování lidí v konkrétních situacích, ne z abstraktního zlého systému, který je tu přes ten zástup hajzlů jediným záporákem. A všichni ostatní jsou jeho oběti. Zapomíná se třeba, že v drogách nejede jen spodina, ale i největší boháči - není to věc primárně sociálního postavení ani majetku, ale především osobního slabošství (nebo osobního rozhodnutí - podle toho, jak to berete). Samozřejmě je to složitější, ale právě o to jde - dvouhodinovej film si může dovolit to rozebrat, podívat se na to z víc než jednoho úhlu pohledu a přemýšlet o tom - ne svůj primitivní závěr vyblít před diváka se vším patosem, co to jen jde. Ill Manors se uzavírá do krabice, zobrazuje výlučně pár zvolených postav (a občas u toho zarapuje o někom jinym, kdo měl krutý dětství - očividně každý britský pouliční feťák má několik mrtvých a několik alkoholických rodičů) žijících podle jednoho kódu, a tváří se, že nic jiného neexistuje a není teda cesty ven - ale to je lež. Není z toho cesta ven pro čtrnáctiletýho fakana, kterej nemá problém jít kvůli dávce trávy zmlátit kámoše, protože ten do toho světa patří a zaslouží si ho. A tvářit se, že neměl na výběr, je prostě pokrytectví a šílená zkratka. Není to žádná generační výpověď - je to pokus o omluvu chyb části jedné generace svalováním viny a na nějakou "prozřetelnost" nebo "systém" - v prvním příběhu vyvoláváním lítosti vůči někomu, kdo si ji nezaslouží, a v druhém výběrem někoho tak ultimátně politováníhodného, že tím mizí kontakt s realitou. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Drsné. A na debut naprosto vyzrálé!! Pásy je skutečně nutné si pořádně zapnout, protože tenhle Londýn se milovníkům pamětihodností líbit zřejmě nebude. Děti s nabitýma bouchačkama, děvky s ostrýma loktama, feťáci se zoufalým pohledem, lidi bez naděje, cílů a ideálů. Rapová intermezza mezi jednotlivými příběhy, které se postupně pojí do jednoho, nevadí ani vyznavačům jiných hudebních žánrů, samotné poselství filmu je aktuální a naléhavé. Příjemná je i částečná nedoslovnost, konečně zase někdo pochopil, že divák nemusí být úplný magor. Průměrnější rozjezd vytáhne nahoru velmi solidní druhá polovina snímku, a i když je obtížné se s někým ztotožnit, tahle intenzivní jízda dostatečně uspokojí!! ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Solidní kousek. Londýn, jako ho určitě neznáte, prodej drog, sem tam nějaká nehoda či vražda, pár šlapek, pár ztracených mobilních telefonů, navíc nějaké batole a tohle vše prokládáno velmi zajímavou rapovou muzikou která mně osobně i když jsem již skoro kmet vůbec nevadila. Je to takové zamotané klubíčko, které se Vám na konci skoro celé odmotá a Vy už pak můžete držet palce tomu svému sympaťákovi, aby tuhle jízdu přežil se zdravou kůží. Zdaleka ne všem se to podaří. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

V Ill Manors rozhodně nikdo nechce být za poseru, na jejich značně zmenšeném životním prostoru je to to nejdůležitější pravidlo, umožňující přežití, ovšem jeho délka bývá v návodu popsána tím nejdrobnějším písmem, které nikdo nečte a jen u zlomku místní populace se ve vyhrocené situaci probudí náznaky skutečné odvahy - žít doopravdický život... a aby to prošlo, nestačí jen chtít, je nutno uspokojit základní potřebu - vědět, že jsem byl milován... Až po venkovsku propojený kousek velkoměsta úděly svých obyvatel, pro mnohé dopředu určený labyrint, který má dva východy - cesta k prvnímu vede přes drogy, sex, prachy, mrtvoly a pochybnou moc, jenže pozor, je to zkratka a život není cíl, ale sama cesta... Drsný kousek s raperským vypravěčem, co se snaží upozornit na důležitost věcí, o kterých si myslíme, že teď nejsou důležité, ale budou, postupem času... - líp bych to neřekla ;-) ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Mozaika propojených příběhů z jedné z mnoha londýnských chudších čtvrtí, kde se žije v bytech od státu, místo výplaty se chodí na sociálku a k tomu všemu si člověk i přivydělává nějakou tu libru dealováním. Zápletky s drogami mě až tak nebraly, ale pohled na kulturu a chování anglické underclass mi přišel zajímavý a vcelku věrohodný (režisér v téhle čtvrti vyrostl). Tentokrát nesouhlasím s Verbalem, že autor z chování protagonistů viní stát a společnost. Přišlo mi, že příčiny vidí spíš v nefunkční výchově/rodině, a to na britské reálie dost sedí. Plus ve filmu je řada míst, kde si postavy svůj osud a chování volí zcela či téměř dobrovolně. Třeba ten mladý černoch se ke gangu přidávat nemusel... Plus hudba: rap mi přišel vždy dost jako hloupé veršovánky pro pitomce, nicméně do filmu pasuje dobře a kupodivu neruší. Celkově 70 % s tím, že tatraplán B je talent a jeho příští kousky budou ještě lepší. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Po půlhodině jsem měla nutkání to vypnout - ve filmu se vrší jedna temná, násilná scéna za druhou. Co člověk, to zničený život poznamenaný už od dětství. Nadávek a sprostých slov víc než těch normálních. Jediné, co to trochu zachraňovalo, byly na tělo psané rapové songy, které komentovaly děj či vysvětlovaly minulost postav. Ale proč se bahnit v takových kumulovaných hrůzách, jejichž evidentním cílem je pouze šokovat? ____ Pak se však jednotlivé epizodické děje začnout protínat, a i práce s časem a jeho posouváním dozadu i dopředu zaujme. Není to už jen proud děsivých historek z podsvětí a periferie, sem tam se objeví i nějaká naděje a ukáže se, že charaktery některých postav nejsou zcela propadlé peklu. SHRNUTÍ: Film, který se snaží být hooodně drsný. P. S. Absolutně mě nepřesvědčilo, že za bídný život zobrazených lidí může nějaký záhadný krutý systém. Pokud bychom za něj měli považovat státní aparát, tak ten naopak zjevně funguje - snaživá sociální pracovnice i policie. Kdo je na vině za zničené životy jsou převážně ti lidé sami. Jistě, nesou si často zlá traumata z dětství, ale jejich řešením asi nebude šířit násilí dál, že? ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Předem upozorňuju, že Ill Manors jsou mi prostě vrcholně sympatický - ten film má koule, nebojí se technicky experimentovat, herci jsou slušný, nejedna situace je perfektně vygradovaná (za mě vede poprava u řeky) a drsná in da hood atmosféra je celkem autentická. Navíc celá tahle paráda stála 100 000 liber. To je pro představu třeba půlka toho, co stojí jedna dialogová scéna v Sherlocku Holmesovi. Zápory Ill Manors se prakticky všechny dají vztáhnout na to, že Ben Drew si to celý napsal a nakroutil sám. A vlastně je celkem zábavný z toho ty malý chybky vypichovat. Scénář například dobrou půlku událostí vytváří pomocí strašných náhod, což je vážně tak přibližně první/druhej semestr předmětu tvůrčího psaní. Stejně nepatřičně působí snaha režiséra celou tu mozaiku nějak filmově na konci uzavřít, což po něm fakt nikdo nechce a věrohodnosti taky moc nepomáhá fakt, že hlavní postava má silnější morální kodex než já. Ale stejně... ()

MonaSax 

všechny recenze uživatele

I když jsou komentáře přesvědčivé, tak se na to nemusíte dívat pane Verbale, pokud to není šálek vašeho čaje. Filmy z prostředí ulice mě vždy zajímaly a přitahovaly, stejně i to, co se tam děje. Ben Drew aka Plan B si moje hodnocení plně zaslouží, tenhle smutný, drsný a velice emotivní film naprosto plní svojí roli, ke které byl stvořen, varuje a ukazuje, co se kolem nás děje, tam kam se ani vkročit neodvažujeme - na ulici. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Hodně brutální a syrový pohled na londýnskou periferii, kde vládne zákon džungle a děti válčí už od prvních krůčků na pískovištích. Děvky, drogy, chlast, nulové morální zábrany, absence na všechno, co nás dělá lidmi. Hnus, ale hnus reálný a sugestivně podaný. Na prvotinu až nečekaně vyspělé. 90% ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

nejsem schopen posoudit, nakolik je to celé reálné a jestli takhle skutečně vypadá britské podsvětí, ale Benu Drewovi se každopádně povedlo vykreslit špinavou stránku Londýna na jedničku a vznikla tak podívaná, ze které vám nebude zrovna dvakrát příjemně.. do celého filmu navíc skvěle pasují rapové songy, jejichž autorem je právě režisér.. akorát jestli film vychází z jeho vlastních životních zkušeností, tak mu teda příliš nezávidím... ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Tak zase jednou můžu být rád za zdejší hodnocení, které daleko přesněji vyjadřuje reálné kvality tohoto vynikajicího snímku, než jak je tomu na IMDb (66% je opravdu trapně málo). 85% ()

Herr_Flick 

všechny recenze uživatele

Film vyloženě pro ty, kterým nevadí nadsazená story, prostředí ghetta a rýmování, kteří se nevyžívají v nekonečně dlouhých uměleckých scénách. Ill Manors je nebývale intenzivní a šikovně promyšlený od startu do konce, v tom je jeho kouzlo. ()

Reklama

Reklama