Reklama

Reklama

Kuma

Trailer

Obsahy(1)

Když Ayse slaví svatbu, téměř každý v její turecké vesnici věří, že si bere Hasana, který je jen o pár let starší než ona. Ale ve skutečnosti je Ayse poslána do Vídně jako druhá žena Hasanova otce, Mustafy. Dívka přijíždí do Rakouska a dostává se jí rozporuplného přijetí od nové rodiny. Mustafovy děti, kdy některé z nich jsou starší než Ayse, se k ní obrací zády. Jen Fatma, Mustafova manželka, která umírá na rakovinu, se zdá opravdu potěšena: nyní si může být jista, že její muž, kterému byla vždy loajální a obětavou muslimskou ženou, má dobrou nástupkyni. Mezi dvěma ženami se rozvine zvláštní přátelství, ale to je brzy podrobeno zkoušce, když rodina čelí nečekané ráně osudu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Už jsem v rámci Challenge Tour 2018 viděla francouzský film, který byl o rodině ze Sri Lanky, dnes jsem to doplnila o rakouský film, který byl tématicky i obsazením spíš turecký. Inu proč ne. Pohledy do jiné kultury mi nikterak nevadí, spíš naopak. Snad jediné, co bych vytkla je otevřený konec, který jindy nevadí, ale tady bohužel kazí dojem z celého filmu. I tak zajímavý příběh. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Netuším, čo má znamenať momentálne nízke hodnotenie tohto filmu. V tomto prípade ľudia zrejme nehodnotia samotný film, ale niektorí proste vyjadrujú svoj nesúhlas s tureckou kultúrou a jej životom v Rakúsku. Inak si to vysvetliť neviem, pretože samotný film je určite nadpriemerný. Už samotná téma je zaujímavá, spracovanie dynamické, herecké výkony sú úplne v poriadku. Chudera Ayşe mi dosť pripomína Nastenku z ruského Mrázika, či už výzorom alebo submisívnym chovaním. Ale tak čo jej iné ostávalo, treba sa podriadiť, inak bude z chrbta bubon. ()

CiTrus007 

všechny recenze uživatele

Už nikdy víc. Tento film postrádá jakýkoliv náznak herectví a promyšleného scénáře. Většina postav buď až směšně přehrává nebo je herecky tak pasivní, že nastavuje kameře turecký poker face, v němž mimochodem podle mého trumfnuli i Kristen Stewart. Zasazení a téma je originální, příběh ale trpí patologickou předvídatelností a chronickým nedostatkem vyhranění. A když už se zdá, že by se na předpovědi v obecenstvu dalo sázet ve velkém, scénárista zřejmě svůj omyl vytuší a otočí kormidlem tak nekvalifikovaně a nesmyslně, že se z toho citlivější diváci už nevzpamantují. Výsledkem celé této směsi je rakouský paskvil, který střídá postavené nudné záběry s jednou nebo dvěmi vygradovanými násilnickými scénami, které pateticky odděluje vypravěčskými fade-outy do černé. Při každém z nich jsem doufal, že přijdou závěrečné titulky. Doufal jsem ale dlouho marně, protože tento "výtvor" není jen špatně zpracovaný, ale je taky natáhnutý až do neúnosné míry. A dovolím si citovat souseda: "Měl jsem pocit, že mi jde IQ dolu s každou další vteřinou." Podtrženo sečteno, šikovný střihař by z toho udělal půlhodinový díl do telenovely a navíc by od toho nikdo nic nečekal. Tímto bych si dovolil varovat všechny, co to ještě neviděli. Nechoďte na to, jenom vyhodíte peníze! ()

javak810i 

všechny recenze uživatele

Tak si to shrňme: Ayse, dívka z turecké vesnice, se provdá za mladého Turka Hassana, žijícího v Rakousku. Po tradiční svatbě ve vesnici spolu odjedou do Rakouska, do tureckého ghetta. Nastane svatební noc a Aysu místo Hassana přefikne jeho otec... A jdeme dál. Aysa se postupně seznamuje se svou novou rodinou, nejvíce si ji oblíbí Hassanova matka a pasuje ji na post opatrovnice, kdyby náhodou zaklepala bačkorou (má rakovinu). To se samozřejmě nelíbí jejím vlastním dětem a vnoučatům, která tak ostrouhala. Díky tomu začnou Aysu patřičně nenávidět. Mezitím se tak nějak dozvíme, že sňatek s Hassanem byl pouze zástěrkou, aby se dostala Aysa do Rakouska a mohla hassanovu otci porodit dítě. Co nevidět je Aysa těhotná a její tchýně, manželka Hassanova otce, který ji vojel, je z toho náramě nadšná. Bohužel nadšení opadne v tu chvíli, co se její zdravotní stav zhorší. V zápětí jsme s rodinkou v nemocnici, kde všichni netrpělivě vyčkávají výsledek operace. Najednou střih, temno.. A je tu pohřeb. Kdo že to umřel? Hassanův otec! Čekali jste někoho jiného? Máte smůlu, operace jeho manželky byla úspěšná, z čehož ho asi kleplo. Nastává otázka - co s penězi? Rodina přišla o jednoho pracujícího mužského člena a navíc se o jednoho rozšířila (Ayse se narodil prcek). Aysa se nakonec obětuje a vezme práci v jednom supermarketu, kam chodí Turci nakupovat puding a maso. Po smrti Hassanova otce dostane Aysa chuť na Hassana, bohužel má smůlu, protože Hassan je gay. Nezbývá, než se spokojit s dalším nejbližším chlapem - kolegou ze supermarketu. Inu začnou si menší románek a jak už to v telenovelách bývá, někdo na to přijde. V tomhle případě jak na potvoru zrovna členové její rodiny, kteří je načapali v kumbále, když po zavíračce sháněli maso. Hassanova matka chce Aysu najednou zabít, přičemž ostatní se jí v tom snaží zabránit. Jaký to paradox. Rád bych vám prozradil i konec filmu, ten se ale filmaři rozhodli vynechat. Třeba se dočkáme sequelu! Kuma 2: The rise of Aysa. Believe! ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale jako kdyby se snímek snažil být výjimečný především tím, že je zde jiná kultura. Příběh, který se pak odehrává, zase tak výjimečný není, spíše je to hromadění témat, která jsou v poslední době rozebírána, na jednu hromadu bez toho, aby zde bylo možné hledat nějakou velkou pravdu. ()

Nivenx 

všechny recenze uživatele

Tohle je snímek, který podle mého názoru do odpadu určitě nepatří, jak tu naznačil yamk5 a Chris_Mike. Docela povedené drama se slušnými herci a povedenou pointou. Lepší průměr 55%. Trvalé následky to nezanechá. ()

adamulefa 

všechny recenze uživatele

Asi som bol dosť naivný, keď som podľa názvu čakal film o tom medveďovi z Tekkena, čo ? :) No ale teraz vážne! Tento film sa mi páčil. Efektne natočený, má to hlavu a pätu a aj celkom zaujímavý dej. A aby som nezabudol zaujímavú tému dámi a páni, tému! Nevidel som, a ani som nepočul o filme, čo by sa zaoberal životom tureckých prisťahovalcov v Rakúsku. Zo začiatku to bolo síce riadne mätúce a komplikované, ale po čase sa všetko vykryštalizovalo a film som si začal vychutnávať. Tí žijú ale za divných podmienok! o.O Keď sa dostanete už do rodiny začne vám postupne záležať na jednotlivých členoch a samozrejme na hlavnej hrdinke, ktorá bola sympatická a aj dobre zahraná. Vlastne všetci herci hrali v rámci svojich možností dobre. Ku koncu príde aj napätie a posledných 20 minút je fakt silných. Môžem s kľusným svedomím odporúčať. Cinematik 2012 Ó, a aby som nezabudol, tak jedna postava sa volá Baran :) ()

fredisek 

všechny recenze uživatele

Co se stane, když se do manželství dostanou dvě ženy a jeden muž, o kom z nich to manželství bude, když je v něm místo leda tak pro dva? A dá se podvádět už mrtvý člověk? A co znamená vztah a povinnost? Vítejte v turecké představě o manželském životě. Úžasně odvyprávěný příběh. Sociální drama, kde nechybí vůbec nic (těžká životní situace, nepovedené vztahy, potlačovaná homosexualita, mlácená žena, omezování kulturou, neustálé ptaní se, jestli jde svět do háje, nebo ne?), a které není vůbec přeplácané. Film má akorát dvě vady (a to pořádné), prázdný konec a představitelku Ayse - naivka Nastěnka na turecký způsob. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Film to je jistě nadprůměrný. Přicházíme mezi tureckou komunitu ve Vídni, do jedné rodiny, která právě vítá druhou manželku Mustafovu, ale která se úředně musela ještě v Turecku vdát za Mustafova syna Hasana, aby se dostala do Rakouska. Zatímco se zdá, že Fatma umírá na rakovinu, zemře náhle Mustafa a Fatma se díky odborné péči rakouských lékařů uzdraví. Ajša zůstává v rodině a dokonce se zamiluje do svého skutečného manžela, který se ovšem vyznává z toho, že je gay (tento povinný prvek objevující se ve většině současných filmů EU snižuje hodnocení o jednu hvězdičku). Ajša pracuje v tureckém marketu a zde se sblíží s mladým prodavačem, když ovšem tento románek praskne, z milované Ajši se stává Ajša nenáviděná... Na filmu, kde si zahráli herci turecké komunity (a podali skutečně dobré výkony) mi vadilo, že i mezi sebou chvílemi mluvili německy, aniž by k tomu byl důvod - leda snad ten, že Ajša ješt moc německy neuměla. Tři hvězdičky. ()

yamk5 odpad!

všechny recenze uživatele

horšie prvoplánové peklo som asi v poslednej dobe nevidel, za prvých 15 minút odhalíte celý film (pokiaľ máte IQ aspoň 76 teda) ()

vrba68 

všechny recenze uživatele

Pro mne velmi silný film, ze světa tak vzdáleného a přece tak blízkého. Rodina, tradice, respekt, úcta, obět´ a láska . Fascinující pohled na život, který může v mnohém šokovat, ale i inspirovat. Uvědomit si bez předsudků, že to, co je pro středoevropskou kulturu neuvěřitelné a děsivé, je pro někoho jiného naprostá přirozenost a samozřejmost. Pro mne důležitý a výrazný aspekt naděje . Nic pro feministky, ale rozhodně snímek k zamyšlení, který určitě obohatí moji videotéku. ()

lord_kabb 

všechny recenze uživatele

Hodnocení tady trochu ovlivňuje nynější protimuslimská hysterie, nic to ale nemění na tom, že jde o zajímavou a citlivou sondu do života jiných kultur. ()

nelja 

všechny recenze uživatele

Už na začátku filmu se odehrává něco, co není vůbec zřejmé a pokud patříte ke „control freaks“ nebo u sebe pozorujete jakousi tendenci orientovat se v tom co vidíte, žijete atp., může to být znervózňující. Může vás to nebavit. Právě tady režie (Umut Dag) společně se scenáristkou Petrou Ladinigg uvažují, zda neztrácejí diváka tím, co mu hned zkraje servírují, jaký zmatek, chaos. Za mě ok, jestli budu zkoušený v takovém rozsahu, dám to. Rozuzlení má přijít o malou chvíli později. Důležité však je uvědomit si význam takového počínání, čemu slouží v rámci kontextu, že se nejedná o žádný samoúčelný tah, ale promyšlenou taktiku jak pracovat s divákem. Kuma funguje na principu jakéhosi nepřetržitého vlnění, kdy se významy proměňují a pozorovatel je tak nucen neustále přehodnocovat nasledované. ()

Reklama

Reklama