Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americká nezávislá komedie BROUK vypráví o tom, jak může smrt obyčejného hmyzu ovlivnit chod světa. Všední situace dokáže odstartovat řetězovou reakci, která změní osudy všech postav této bizarní komedie. Například: manželka v reakci na rozzlobeného muže vyhodí upečené kuře z okna činžáku přímo do popelnice, kde ho najde děvče se zoufalou chutí po kuřecím masíčku, která právě odešla s prázdnou z čínského bistra, jehož zoufale čistotný majitel pronásledovaný hygieniky nakonec nečekaně skončí v nemocnici (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (104)

Matty 

všechny recenze uživatele

Zábavná formální hříčka, které se, mám takový dojem, do slabých devadesáti minut podařilo vměstnat to, co se nám tvůrci Ztracených bez zjevného úspěchu snaží říct již čtvrtou sezónou své nekonečné telenovely. Vše souvisí se vším, nic nezůstane bez následků. Jeden zašlápnutý brouk může změnit životy desítek lidí. K lepšímu či k horšímu. Neustávající vršení na sebe navazujících situací neomrzí až do – násilně naroubované – „ucelující“ pointy. Ale pořád je to jenom ta hříčka, kde postavy nejsou plnohodnotnými postavami, nýbrž figurkami na šachovnici, či lépe kostkami domina, které vyjádří určitý pocit, poukáží na určitý jev (život není fér, ale když ne kvůli vám samotným, tak kvůli někomu jinému smysl má) a dají prostor někomu dalšímu. Celý film se naštěstí točí kolem cca tuctu postav, z nichž každá je něčím zajímavá a na konci se třeba chová trochu jinak než na začátku. Herecké obsazení je pestré a s trochou pozornosti objevíte i Brada Bellicka a Harriet Hayesovou (seriáloví fandové vědí :). Návaznost některých situací, tzn. jev, na kterém je celý film založen, není úplně plynulá (zkažené maso?, dítě v bublině), scénárista přesto odvedl obdivuhodnou práci a dokázal by se imho bez problémů uživit psaním flashbacků pro Ztracené. 70% Zajímavé komentáře: Nathalie, Barak ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Osudy různých postav, spojené jednou jedinou událostí, jsem ve filmu viděl mnohokrát, ale snad ještě nikdy podané s takovou lehkostí, graciézností a šarmem. :o) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Odpočinková komedie, která více než o brouku a jeho údělu měnit po své smrti svět je o náhodě. Lidé se zde potkávají a jejich opravdu víc než hodně navzájem svázaných, až chvílemi divák může ztratit přehled. Muselo být velmi těžké napsat scénář s tolika postavami, každá se svým vlastním příběhem a všechno příjemně proplést tak dokonale, aby se nikdo nenudil a jen žasl nad náhodou, která všechny přivede dohromady. Co dokáže jeden malý brouček, bych nikdy nevěřil, ale moc rád jsem se na to podíval a nechal se unést příjemnou atmosférou. Avšak na 5* mi tam toho chybí příliš. Divák může mít problémy zvyknout si na rychlé střídání postav a nemožnost oblíbit si některou více či méně než ostatní. Příběh je plynulý, ale nesměřuje a neskončí nijak výjimečně co by trochu podtrhovalo náhodnost našeho světa. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Krásná filmová hříčka, která si pohrává s pojmem „teorie chaosu“ nebo-li „efekt motýlího křídla“.Vše začíná obyčejným zašlápnutím brouka (asi švába, ale v entomologii se nevyznám a naštěstí se mnou tahle havěť nebydlí :-). ) Malá banální událost a její nepředvídatelné důsledky v budoucnu. Doporučuji pustit 2 x za sebou. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Výborná svěží komedie sršící nápady na téma "akce a reakce". Leč přestože mnoho uživatelů hodnotilo 3*, já nemohu nedat 5*. Každodenní problémy obyčejných lidí jsou ztvárněny více či méně úspěšně v mnoha filmech. Zde se ale tvůrci zaměřili spíše na vzájemné ovlivňování svých životů jinými lidmi, aniž by postavy nějak přemýšleli, jak se jim to vlastně přihodilo a že v tom musí prsty nějaká jiná osoba. To je vlastně naprosto normální i v běžném životě, ale nepřemýšlíme o tom, protože myšlenky ve stylu "jdu po ulici, je tu banánová šlupka, kdo ji tam asi odhodil a proč, kde ten banán koupil, kdo mu ho prodal, atd. atd." jsou absurdní a nikam nevedoucí. Ale tady se ukazuje, že to přesně takhle funguje:). Dalším perfektním tahem bylo zakomponování drobných životních point, které jsou viditelné na první pohled, a přestože v sobě neskýtají hluboké filozofické myšlenky, každý si musí říct, že to prostě takto vážně funguje. Obecné pravdy jako "pro dobrotu na žebrotu" či "štěstí jednoho rovná se neštěstí druhého" se tu hojně vyskytují (stejně tak i řada dalších) a je jen na pozornosti diváka, jestli si jich všimne. A tenhle přístup se mi líbí, zábavnou formou na obyčejných příbězích přesně tyto pravdy a pravdičky dokázat... Argumenty, snižující kvality tohoto skvělého filmu, mi přijdou trochu absurdní. Raketový start a později rapidní zpomalení - to je snad samozřejmost, jak jinak uvést diváka do obrazu životů víc jak tuctu různých lidí než bleskově? A pak zákonitě musíme trochu přibrzdit, aby se postavám a vztahům dostalo víc prostoru. Co je na tom tak zvláštního? A hlavně - závěrečná pointa. Ta mi přijde naprosto geniální v tom, že vlastně žádná není. Tvůrci se nesnažili (podle mě) nechat to letadlo spadnout a dovézt tak hrdiny k nějakému fatálnímu konci, ale ukončili příběh přesně tak, jak ho začali - nijak. Obyčejný den v životě obyčejných lidí zahájený zašlápnutím brouka mohl začít miliony jiných událostí, které by vedly potenciální příběh úplně jinam, ale konec by byl stejný - nic se nestane, někdo dopadne lépe, někdo hůře, ale vézt sled akcí a reakcí od brouka až ke smrti všech postav (či něco podobě radikálního), by byla blbost. Jsem rád, že tvůrci na to předem rezignovali. 95% btw. ta nejkrutější pointa se skrývá v té epizodce s černochem v TV show - a je opravdu dost smutná... ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Ani na chvíli nenudící, sympatická a neuvěřitelně milá variace na téma "každá akce má svou reakci - a ta může být občas až nečekaně bizarní". Snad ještě půl hvězdičky navíc za ten opravdu moc příjemný "feeling". ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Byl to malý krůček pro člověka a ..poslední pro brouka. Zajímavě obsazená (Sarah Paulson ze Studia 60 a Brian Cox) komediální lekce z teorie chaosu uvádí diváka do amorfního mikrokosmu podivností, bizarních postaviček a jedné obsedantně-kompulzivní poruchy. Ale trpí nejednou bolístkou: až příliš hraje na těžce nezávislou notu, kolem fascinujícího efektu motýlího křídla jen letmo protančí a když nějaká linie/postava zaujme a chtěla bych se ponořit hlouběji, přeteče "děj" úplně jinam. Přesto se na ten krovkatý hmyz znovu podívám a třeba si položím i Lorenzovu otázku :Does the flap of the buttersfly’s wings in Brazil set off a tornado in Texas? Napodruhé: 7/10 ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Výborná taškařice coby popkulturní podobenství na téma "vše je nakonec tak jak má být, protože kdyby to tak nemělo být, tak by to tak nebylo" . . . P.S. Na brouky se samosebou nešlape, ale taky nechoďte na červenou! Zbytečně přijdete někam dřív, než jste měli a pak všechno.... No jak říkám, všechno je... ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Většinou u hodnocení filmů přemejšlim, za co dávat hvězdičky. V případě Brouka přemejšlim, jestli je vůbec nějakej důvod, proč nedat plnej počet. Je to originální, je to zábavný, má to myšlenku, pointu, hrajou v tom neokoukaný herci (potěšil mě zejména můj oblíbenej herec malých-velkých rolí John Carrol Lynch) a jako bonus docela přijemná muzika (škoda, že neexistuje soundtrack)... Na tenhle film se můžu podívat třeba každej tejden a pořád mě to baví. Pro mě jasnejch 5 hvězdiček. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Brouk je přímo ztělesněním hodnot a postupů typických pro americkou nezávislou scénu. Mozaika lidských typů, bizarních postaviček, drobných příhod, šťastných náhod a malých tragédií, která do sebe ideálně zapadá a zanechá v divákově paměti dlouhodobý dojem. Dobře propracovaný scénář i režie, ve filmu hrají roli i titulky a ani jediná scéna nenudí. Ve snímku není velkých rolí a malých výkonů. Ústředním motivem je náhoda a závěrem je poznání, že i malý čin může být příčinou velkých událostí. Pro mě velmi příjemné překvapení. Celkový dojem: 95 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle debut se mi líbil. Ten žánr bych upravil na hodně hořkou komedii (nebo příběh s komediálními prvky). Film nám ukázal, že prostě všechno souvisí se vším, na každou akci následuje reakce. Na tomhle filmu mě bavilo už jen to zpětné přehrávání si scén, která navazovala na kterou, a která způsobila to či ono. Ten "skoro všechno ve starých kolejích" konec byl myslím zvolen vhodně. Jen pro příště, nevystupujte z auta, ať už se děje cokoliv, mohla by pak za vámi přijít paní policistka a...;-) ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Devadesát minut řetězce důsledků zašlápnutí jednoho brouka. Tahle komedie se sice pěkně rozjede, pak ale postupně uvadá na samoúčelnosti (a samospasitelnosti) ústředního nápadu. Zašlápnutý brouk je prostě někdy jenom zašlápnutý brouk... ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Obdivuju scénáristu a oba režiséry, že se do těchto lidských osudů nezašmodrchali. Obdivuju herce, že své role zvládli zahrát realisticky a do postav se vžili. Obdivuju na tomhle filmu úplně všechno. Snad jen, že hudba mi až přiliš připomínala Americkou krásu, ale to není žádná trága. Tak krátký film a řekne o lidech všechno.... ()

paascha 

všechny recenze uživatele

O poznání slabší, než jsem čekal, ale i tak dobrý. To , co dělá tento film zajímavým, je zároveň jeho největší slabinou. Skokové pojetí děje, těkání od postavy k postavě a na konci Grand plieux, které se vlastně nekoná. Dostat tento film trochu lepší péči scénáristy a trochu lepší výkony ze strany herců, byl by stejnou peckou jako třeba Happiness, ale takhle je to jen lepší průměr. No jo:-) ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Promyšlená komedie, která určitě neurazí, protože umí zaujmout spletitým příběhem a rozmanitými postavami. Bohužel gagy jsou pouze úsměvné, což oproti konkurenci táhne Brouka spíše do průměru. Ale rozhodně neodrazuju, nějakých 70% je adekvátních a plně zasloužených. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Tvůrci filmu Bug odvedli skvělou práci. Do necelých devadesáti minut naroubovali příběh o tom, jak jedna jediná drobnost může ovlivnit mnoho věcí budoucích..tzv. 'motýlí efekt'. Navíc vše naservírováno s naprostou grácií a pohodou..:) ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Samotný nápad má něco do sebe, výsledek ovšem ukazuje, že není samospasitelný. Zašlápnutý brouk, od kterého se tu odvíjí několik linií, aby jich nakonec většina skončila u jednoho letu na Havaj... to je už na mě prostě moc. A to je pořád scénář tím nejzajímavějším na celém filmu. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Kauzalita - příčin a následek, kvalitní námět, zpracování je také spíš lepší, nicméně to stáhlo tu jednu hvězdičku na čtyři. Hledat chyby u druhých a nepozastavit se nad tím, co jsem já mohl způsobit tím, že se stala tato situace. Rozhodně shlédnout, může být zdrojem jiné úrovně uvažování: co se stane, když nastoupím do výtahu, co se stane, když půjdu po schodech? ()

Reklama

Reklama