Reklama

Reklama

Kasař Tony

  • Česko Vyloupení firmy Brink (více)

Obsahy(1)

V roku 1950 prepadla v Bostone peňažný transport firmy Brink dobre zorganizovaná banda zlodejov v halloweenových maskách. Mozgom celej operácie bol Tony Pino (PETER FALK), dovtedy drobný kriminálnik. Lúpež pripravil perfektne a jeho banda získala 30-tisíc dolárov. Hoci očakávajú, že správa o lúpeži sa musí objaviť vo všetkých novinách, nestane sa tak. Zvedavému Tonymu to nedá pokoj, dostane sa do ústredia riaditeľstva bezpečnostnej služby a zistí, že zabezpečenie peňažných transportov je veľmi mizerné. Tonymu je jasné, že ďalšia lúpež im môže vyniesť viac peňazí. A tak ju začne čoskoro pripravovať. Prepadnutie sa podarí, zlodejíčkovia sa zrazu topia v peniazoch. Netuší, že FBI na čele s J. Edgarom Hooverom (SHELDON LEONARD) situáciu mapuje a vysiela agentov. Tí ich aj čoskoro dostanú, pretože dvaja z partie nevydržali a rozhadzovaním peňazí priviedli políciu na stopu. Tony si odsedí za mrežami štrnásť rokov... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

"This is a serious miscalculation." Loupežní komedie z dílny Williama Friedkina neoplývá zrovna nejrychlejším tempem, plyne spíše v typickém režisérově stylu s důrazem na realisticky pomalé vtažení diváka do prostředí, ale překvapivě to fungovalo. Friedkin se neztratil ani v humornějším provedení kriminálního žánru, velmi jemně během lupičských a gangsterských akcí partičky polovičních smolařů vkládá do jejich průběhu gagy a vtip. Velký podíl na všem skvělém má rozhodně Peter Falk v hlavní roli, jenž opatřil svého kasaře Tonyho osobitě zábavnou dikcí, jeho stylový projev krásně dotváří celkově vkusnou a režisérem precizně vytvářenou retro atmosféru těsně poválečných Států. Není to pro mě zdaleka vrchol subžánru ani vrchol v tvorbě režiséra, jehož styl přeci jenom asi nejvíc sedí k nesmlouvavě drsným příběhům typu Francouzská spojka nebo Žít a zemřít v L.A., ale já si docela pošmákl i na tomhle odlehčeném kousku. [75%] ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Víš, jakej máš problém ?? Ty ty komiksy vůbec nečteš, jen si prohlížíš vobrázky.." ;) Slušná paralela ke spoustě filmů, potažmo přístupu diváků k nim.. Další fatálně nedoceněný Friedkin s parádní retro adaptací Behnovy knihy - Nutno dodat, že scénář výborně poupravil zkušený Walon Green.. - jíž poskytuje dostatek vnitřní energie skvostný Peter Falk v jedné ze svých životních rolí.. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Osudovym bodom zlomu v pripade rezisera W. Friedkina /Exorcist/ bola mzda strachu, ktora v kinach zhorela. Miestne ynteleguany a prechytrale tlchuby ju sice z mne doteraz nepochopiteklnych pricin vyniesli do nebies, ale pre mna ten film ostane navzdy prepadakom. Friedkina to potom hodne znicilo, a myslim, ze uz sa nedokazal priblizit svojim najlepsim dielam ako Exorcist a Francouzska Spojka. Tuna ide aspon o slusny, priemerny film s Peterom Falkom /serial Columbo/ na cele. Uvod hned zaujme, film nestraca tempo a dialogy su konecne pocuvatelme - v tej planobe Mzda Strachu 1977 teda neboli. Okrem Falka tu hral aj Peter Boyle a Warren Oates /Prineste mi hlavu Alfreda Garciu, Wild Bunch - oba filmy od isteho Krvaveho Sama Peckinpaha/. 68 % ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Říká se, že katastrofální finanční neúspěch Mzdy strachu připravil Friedkina o kariéru a sebevědomí. To první je pravda určitě, to druhé pravděpodobně. Ovšem schopnosti mu pořád zůstaly. V následujících třech letech natočil dva velice slušné a neprávem podceňované filmy. Kasař Tony je první z nich. Je to výlet do starých a někdo by řekl jednodušších časů, s ohromující výpravou a chirurgicky přesně vedenými herci. Je vidět, že Friedkin neztratil nic ze své posedlosti datailem, protože jeho Boston čtyřicátých let může směle soupeřit s Coppolovým New Yorkem ze stejné doby. Netroufám si říct, kdo by z tohoto souboje vyšel poražen. Na kritiky i ocenění to ovšem byla naprosto jednoznačná záležitost, a co se tržeb týče, tak tady prohrál Kasař Tony přímo drtivě. Film se ani omylem nezaplatil a svého tvůrce posunul dále do krajiny zoufalství a bahna zmaru. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Kasař Tony je retro zlodějská krimikomedie, která v ničem neexceluje. Není tu žádný geniální plán geniálních lupičů, žádné extra napětí, nablýskaná výprava ani smrtící fóry. Naopak je tu parta druhořadých zlodějíčků s pořádnou smůlou, které se podaří naplánovat a zorganizovat loupež století čistě náhodou. Nicméně Friedkin ač nenatočil žádnou klasiku natočil film, který se pohodově sleduje. Zlodějíčci jsou sympaťáci které zná celá čtvrť, Peter Falk má úchvatný akcent a slang, otřískané ulice dotváří celkem atmosféru a občas se povede i nějaký ten fór, třeba stěhování trezoru (a jeho obsah) mě rozsekalo :) Konec nenaštve ani nepotěší... to že je to víceméně věrně podle skutečné události mě dost překvapilo. Za mě slušné 3*. ()

Patrik200s 

všechny recenze uživatele

Dobrý film o tom ako ľahko sa kedysi dali kradnúť veľké peniaze. Chcelo to iba nápad a pár ľudí. Oddychovka pre stredný prúd. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý realistický film o malých zlodějíčcích a velké loupeži peněz. Solidní film s P. Falkem.(50%) ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Film se velice příjemně sleduje, hodinka a třičtvrtě uplynou jako nic. V době vrcholu oblíbenosti TV seriálu Columbo ukázal Peter Falk zcela jiný herecký rejstřík . Ale výborné výkony podali i další, u nás poměrně málo známí herci -Warren Oates, Paul Sorvino (výborný výkon v Goodfellas /1990/ či jako Henry Kissinger v biografii Nixon /1995/) a Gena Rowlands ()

LencaN 

všechny recenze uživatele

Pro mě byla prostě sranda porovnávat, jak se kdysi daly jednoduše vykrást bankovní trezory a jak jsou banky zabezpečené dnes. Celá čtvrť tam věděla, kdo se živí jakými krádežemi, kdo co umí zařídit a kdo co chystá a stejně drželi spolu. To bylo děsně zvláštní, ale doba si to tak v Bostonu možná žádala, možná i v jiných městech, co my víme. Lidé dřeli bídu s nouzí a podmínky takovým zlodějíčkům nahrávaly. Peter Falk alias Columbo bez svého pláště působil jinak, byl mladší, svižnější a sama jsem si ho snad ani v jiné roli, než jako detektiva, neuměla představit, takže díky. Je to taková odpoledně nedělní oddechovka, u které hezky vytrávíte oběd. Žádný kasovní trhák, ale příjemnou atmosféru to vykouzlilo dostatečně. ()

Reklama

Reklama