Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Sydney. Moře vyplavuje na Bondi Beach podivný kufr, z něhož vyčuhují dlouhé černé vlasy. Uvnitř se nepochybně ukrývá lidské tělo. Případ dostává na starost detektiv Robin Griffinová, která se během vyšetřování musí vypořádat i s vlastním komplikovaným soukromím... Podobně jako první řada této ceněné série je i řada druhá, nesoucí podtitul Čínská dívka, autorským projektem světoznámé filmařky Jane Campionové. A podobně jako u první řady i tentokrát slouží vyšetřování kriminálního případu jako základ pro obecnější úvahu nad ženským údělem, zde s důrazem na mateřství a zneužívání žen muži. O výjimečném postavení televizní tvorby Jane Campionové svědčí i skutečnost, že Čínská dívka byla světu slavnostně představena v květnu 2017 na věhlasném filmovém festivalu v Cannes. (Česká televize)

(více)

Recenze (31)

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nebýt Kidmanky, tak se k tomu seriálu nevrátím. Ona sice zraje a zraje a cíleně si tentokrát vybrala docela zajímavý protiúkol bisexuální adoptivní matky v nevšední masce, ale někdo jako ona televizi nepotřebuje, pouze propůjčuje svou osobnost projektu, který potřebuje po letech nakopnout. Extrémně pomalé tempo 1. série nezanechalo dobrý dojem. Nádherná krajina Nového Zélandu byla vystřídána rutinnější Austrálií a odosobněná krimi mohla pokračovat. Jsem sice ráda, že se dovyprávěl základní příběh kdysi znásilněné policistky Robin Griffinové, ale sledovat drama s náhradními matkami a manipulací nezletilých bylo opět velmi náročné. Top of the Lake opět zanechalo mnoho otázek na téma moderní rodiny, mateřství, manželství, viny a odpuštění, ale upřímně doufám, že pokud někdy bude další série, že se jí účastnit nebudu. Mentalita této strany světa je příliš odlišná. ()

corona 

všechny recenze uživatele

China girl alebo slabší, austrálsky odvar Mužov, ktorí nenávidia ženy. Námet je celkom zaujímavý ale žiaľ pod režisérsku taktovku ho mal dostať asi chlap, gender negender. Takmer všetky postavy (najmä ženské, policajti a lekári), sa chovajú, ako mierne a občas aj ako ťažko retardované. Hereckému obsadeniu jednoznačne kraľuje Kidmanka, neviem, čo urobila, či si vytrhala "švíky" a vytlačila botox ale tak dobre už dávno nevyzerala a dokonca, sa jej vrátila mimika a pristali jej aj šediny. Gwendoline Christie hrá opäť Brienne z Tarthu. Do postavy otca Mary mali určite obsadiť staršieho herca, inak to vyzerá, že v Austrálii povoľujú adopcie neplnoletým, beztak z toho vyšla krajina protinožcov ako miesto, kde sa normálny človek bojí vstúpiť (čo určite nie je pravda). ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem pouze 2. sérii a je docela dobře možné, že první sezóna Na jezeře je výrazně lepší - konec konců kvalitu scénářů Westworld 1 a 2 dělí minimálně půlka galaxie - ale po tristní zkušenosti s Čínskou dívkou nemám ani tu nejmenší odvahu riskovat srážku s něčím tak neobratně napsaným. Je pro mě záhadou, čím si seriál zasloužil širokou publicitu, protože při sledování seriálových postav jsem měl pocit, jako by psychiatrická diagnóza Sagy Norenové ze seriálu Most byla nakažlivou chorobou a u protinožců vypukla epidemie. Prakticky neustále jsem měl pocit nepatřičnosti, chování postav chyběla vnitřní logika a jejich emocionální reakce byly prapodivné, jako by ovlivněné drogovým opojením. Jane Campion není obratná vypravěčka, ale všechno se na stylistické nedostatky svádět nedá. Při útoku vilného vozíčkáře jsem nabyl dojmu, že si ze mě už autorský tandem nepokrytě utahuje a seriál se pohybuje na teritoriu u nás vyčleněném pro Adélu, co ještě nevečeřela. Ze všech feministicky laděných děl poslední dekády, které gender skloňují na všechny způsoby, mi Čínská dívka přijde bezkonkurenčně nejslabší a selhává jako kriminální thriller i jako společenské drama. Jediným světlým bodem byla přítomnost sympatické a osobité Elisabeth Moss v hlavní roli. S jiným scénářem by její obsazení mohlo znamenat výhru. Celkový dojem: 25 %. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nebylo to špatné, ale dost to mate tělem - první série byla detektivka, druhá se tváří jako detektivka, ale nikdo tam nic nevyšetřuje, všechno je psychologické drama. I hlavní hrdinka říká, že chce pracovat, vyšetřovat, že je v tom dobrá... no to sakra není, však nic nevyšetřila! Nechala si ukousnout nos, postřelit stupidní parťačku a našla a málem zase ztratila dceru. V tom je to docela zklamání, ale jako psychologické drama to funguje obstojně. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál o tom, co v dnešním světě znamená mateřství, se sice ze začátku vydává za kriminální, ale přece jen je vidět, o co jeho autorům v prvé řadě šlo. Být to totiž kriminálka, tak bych při propojení osobního a profesního života hlavní hrdinky v takovéto míře asi obracel oči v sloup. Ale ani to nejspíš diváky první série nijak nepřekvapí. Elisabeth Moss je opět výborná. ()

Galerie (69)

Reklama

Reklama