Reklama

Reklama

Drazí zrazení přátelé

(festivalový název)
  • Maďarsko Drága besúgott barátaim (více)
Trailer

Obsahy(1)

Andor se rozhodne v archivu pročíst složku, kterou si o něm vedla tajná policie. S překvapením však zjišťuje, že na něj donášel i jeho blízký přítel János. Může dlouholeté přátelství vydržet, když vyjde zrada najevo? Zneklidňující debut maďarské režisérky Sáry Cserhalmiové se dotýká citlivého tématu z nedávné minulosti, vyhýbá se však absolutním soudům. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (6)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Film o přátelích, kteří během komunistické minulosti stáli na opačné straně barikády a po letech se s tím musejí nějak vyrovnat. Jeden na druhého donášel tajné službě, druhý tuto skutečnost nedlouho po jejím zjištění poslal do médií. Ani jeden na to, co udělal, není hrdý, ani jeden se ale tomu druhému za svůj čin nechce omluvit, protože nemá pocit, že by se za daných okolností zachoval špatně. Drazí zrazení přátelé nenabízí jasné rozřešení vztahů, nemají uzavřený příběh, ani vlastně nedefinují, na čí straně stojí spravedlnost. I tak je ale na tomto debutu Sáry Cserhalmi cosi velmi působivého. [47th Karlovy Vary International Film Festival] ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Porovnanie s Kawasakiho růží (často spomínanou na besede po projekcii) je možno na mieste témou, nie ale vyznením. Dopisy drahým zradeným priateľom sú totiž komornejšie, čistejšie, nejednoznačnejšie a tým oveľa účinnejšie. Zároveň autori na rozdiel od KR nerozvinuli zbytočne veľa línii, čo vo výsledku príbehu jednoznačne pomáha. Mimochodom, G.Cserhalmi je najpokornejšou hviezdou akú som kedy zočil. A že je hviezdou! ()

Caym 

všechny recenze uživatele

O některých věcech je lepší nevědět, nebo ne? Andor si myslel, že o svém životě ví všechno jen on sám, teď zjistil, že jeho svět byl otevřenou knihou, ve které listovalo množství lidí. Jeho životní přešlapy, lásky, jeho celý osud byl v rukou jiných. Zjištění, že na něj donášel jeden z jeho nejbližších přátel, mu dává impuls k jednání. Říká se oko za oko, zub za zub. Andorovi byla pošlapána hrdost a celá minulost dostala nový, nečekaný rozměr, vydává se proto na cestu... pomsty? Odplaty? Nebo chce prostě jen slyšet, že je to Jánosovi líto? "Prosté 'promiň' by stačilo." Každý má svou pravdu, zrcadla minulosti i přítomnosti jsou nastavena a odráží se v nich úleva, vztek, smutek, zrada. Jestliže složka s papíry o životě dokáže všechno obrátit naruby, jaké přátelství potom Andor a János měli? Jak uchopit situaci? Nejednoznačné, dokonale zpracované téma zmatku, ale i hluboké, temné úlevy, odhalování tajemství, které je bolestivé pro obě strany, pro každou jinak. Sára Cserhalmi si vyhrává se světlem, s rámováním i s délkou záběrů, nevytváří plastickou a přecitlivělou sondu do života hlavních postav, právě naopak, drží se při zemi a téma zpracovává s určitým odstupem, který dovoluje zamyslet se a nedržet se černobílých pravd. ()

ondrin 

všechny recenze uživatele

Pro Čechy stejně ožehavé téma jako pro Maďary. I po tolika letech se stále odhalují nová šokující sdělení. V postavě Jánoše jsme mohli vidět další stereotyp v podobě, že dělal jen to, do čeho byl donucen pod tlakem vyhrožování, a tudíž na něm neleží vina -to jest pohledem zrádce. Podobně klíčová témata film nabízí, ale odpovědi na ně bere spíše druhořadě, neboť se soustředí na rozpad dlouhodobého přátelství. Ve srovnání s Kawasakiho růžemi film jasně zaostává, ale má svou vypovídající hodnotu. Původní nápad režisérky udělat z filmu pouze krátkometrážní by byl dle mě lepší volbou. ()

Související novinky

47. MFF Karlovy Vary se blíží!

47. MFF Karlovy Vary se blíží!

17.06.2012

Ve dnech od 29. června do 7. července se uskuteční již 47. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Na nejvýznamnější filmové akci ve střední a východní Evropě budou mít diváci… (více)

Reklama

Reklama