Reklama

Reklama

Téměř chlap

  • Česko Henrik (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Pětatřicátník Henrik (Henrik Rafaelsen) plánuje usadit se v novém domě se svou těhotnou přítelkyní Tone (Janne Heltberg) a najít si novou práci. Henrik má ale dost dětinské kamarády, se kterými nechce přerušit kontakt. Je Henrik připravený zříct se nezodpovědných radovánek a vyrůst z chlapce v muže? (Film Europe)

Recenze (65)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pětatřicátníka Henrika bych za jeho dětinské chování asi při nejmenším přizabil. Což byl vlastně účel filmu, takže z tohoto úhlu pohledu spokojenost. Naštěstí přijde katarze, takže dobře mu tak. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

V každém z nás je občas asi kousek střihnutého Henrika. Já v tom také někdy lítám, ale jakmile to jde přes čáru, pak jdou žerty stranou a místo srandy je to trapas. Snad to ten kluk zakoulí tím správným směrem. Herce pro tuhle roli vybrali bezvadně, protože já bych ho za chvíli měla také plné zuby a soundtrack hned v úvodu je bezvadný. Nicméně je to film na jedno použití, což je škoda, ale jsem ráda, že jsem na něj náhodou narazila. ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Tady je to bez debat. Ocenění udělená v závěru v festivalu, mluví jasně. Svěží závan ze severu doplňen o perfektní herecké výkony obou představitelů hlavních rolí - 90%. [47. MFF Karlovy Vary] ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Film, který mě neuvěřitelně sral a u kterého jsem se několikrát málem pozvracel. Idiotská a strašlivě zbytečná slátanina, o které nechci do konce života slyšet. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Mer eller mindre mann je film o Henrikovi což je typ člověka kterýmu jsou bližší kamarádi nic nedokáže brát vážně a když už nastane nějakej vážnější problém uteče se schovat pod mámina křídla. Je to člověk kterej není absolutně připravenej a schopnej žít normální partnerskej život natož pak vychovávat dítě. Jeho přítelkyně Tone byla snad světice a v určitým směru musela být buď naprosto blbá nebo naprosto naivní jestli čekala v nějakou změnu. No nevím jestli je tohle film kterej si zasloužil Křišťálovej glóbus(k tomu výstižnej komentář uživatel(ka) lenuse). Každopádně za tip patří dík HorrFimu. 3hvězdy. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Čo to je za film, v ktorom sa na párty neťahajú lajny ani len na hajzli?! Mimochodom, neviem, či ste si všimli, ale v 1h 07m 40s je na doske kudla, ked' majú tú výmenu názorov, no a v 1h 07m 47s už jej niet! Dobré,čo? :-) ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Křehce pozitivní severská krize o nejistém skorotřicátníku jménem Henrik, jeho přítelkyni a obrovské nejistotě z toho, co je čeká. S tou má problémy hlavně hlavní hrdina, jež čím dál silněji vplouvá do vod nervozity a rostoucí agrese, hledá sebemenší únik od reality a hlavně skutečných pocitů. Henrik Rafaelsen si roli neskutečně užívá a jeho výkon, podpořený naopak chladně klidnou Janne Haarseth, dodává spolu s originálně hořce vyhroceným scénářem příběhu na opravdovosti a roztomile milé atmosféře, která k diváku doplouvá v poseldních minutách. Jen málokterý národ se dokáže poprat s happy endem bez trapných úsměvů a šťastných slziček právě tak bravurně jako Norové. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

47th KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2012 - OFFICIAL SELECTION - COMPETITION - Soutěžní sekce (Mer eller mindre mann / THE ALMOST MAN / Henrik) - Stále nevím co si mám o filmu myslet, jestli ho brát vážně, protože to co Henrik vyvádí vážné není vůbec. Je to spíše chování přerostlého třicetiletého puberťáckého dítěte který to nemá v hlavě úplně v pořádku nebo si to jen já v té hlavě nedokážu pořádně srovnat?... - 30. 6. 2012 - kino Thermal - Velký sál - Karlovy Vary - 80% ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Společenský ztracenec, domácký ironik, přátelský blbeček, zakuklený šílenec - to je v kostce Henrik - s vystupováním, vzhledem k věku a společenskému statusu, tak trochu mimo naši sluneční soustavu... Na to, jak ho předvedl Henrik Rafaelsen, netřeba slov - musí se vidět. Navíc mně během sledovačky došlo, že tak nějak málo tančím, málo zpívám... prostě kousek Henrika v nás by nikomu neuškodilo :-) ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

Během 74 minut rozehrát tak velkolepou psychologickou studii, to je gigakumšt! Nepochopenej outsider, co neumí komunikovat, leccos si moc bere, romantika pro něj nemá pražádnej význam a neustále by sexoval ... to je přesně (asi) to jediný, co si od seveřanů vždycky nechám rád zobrazit. A Henrik Rafaelsen, malinko norská verze Chrise O'Dowda (min. v pár polohách), ho "zobrazil" naprosto dokonale. Navíc mu perfektně sekunduje lehce vznětlivá, a přesto dostatečně sympatická Janne Heltberg, kterou si i na tak malym prostoru bez problémů zamilujete. --- Jo, místy je to perverzní; jo, ta koncovka tomu dvakrát neslušela - ale jinak nemám dalších výtek (navíc tu úchylnost snad seveřanum ani vytýkat nelze). Scéna "But I do have a name" mě navíc neskutečně vzala a taky výběr písniček byl bezchybnej. :) --- (Je to na ulož.to i s anglickýma titulkama). ()

SLOTH 

všechny recenze uživatele

film o chlapovi, kterej se nechce vypořádat s tím, že by už měl vědět co od života chce. Všichni jsme stejní. film o hledání sama sebe ve světě dospělých. ()

vorheese 

všechny recenze uživatele

Film o rozpoložení člověka na pomezí mládí a středního věku, které v mé generaci zažívá asi každý. Právě proto toho mohl a měl Henrik říci trochu víc, než jen to, co každý zná a ve větší či menší míře prožívá. ()

slunicko2 odpad!

všechny recenze uživatele

Norové mají, věru, zvláštní smysl pro humor. 1)  Jen málokdy pociťuji u filmů takovou nechuť, ať už jde o herce, dialogy, děj, či vyznění. Chtěl-li 33letý scenárista a režisér Martin Lund nabudit u diváka znechucení hraničící místy s hnusem, pak se mu to, všechna chvála, podařilo na výbornou._____ 2)  Při sledování této křeče nepříjemných lidí jsem měl pocit, že za pět minut začne apokalypsa. Nezačala, díky Bohu._____ 3)  Trefný koment: všechny jednohvězdičkové. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Je Henrik prototypem muže budoucnosti? Je to Viking vzůru nohama? Ale, co je na něm vlastně tak nepřijatelného? Nemá rád práci (sedavé zaměstnání), rád by si užil s manželkou (to není až tak snadné), má rád strandu (i když mnohdy naivní a mnohdy obscénní), baví ho provádět hlouposti a vymýšlet si ke, miluje matku a hudbu. Proč je tedy pro společnost nepřijatelný podobně jako Aljoša Karamazov? Protože se oba nacházejí na v jednom bodě kružnice, ke kterému dospěli pohybem z opačných směrů: Aljoša mluví pořád pravdu a Henrik stále lže (sobě především). A kdo je tedy ve společnosti oblíbený? Přece ten, kdo umí vhodně (společensky) směšovat pravdu a lži (viz Goethe: Dichtung und Wahrheit). ()

Související novinky

Once Upon a Time in Vary

Once Upon a Time in Vary

14.07.2012

S doznívajícími tóny pofestivalových projekcí ve vybraných pražských kinech pomalu opadá i nostalgie, se kterou jsme se mnozí před pár dny loučili s atmosférou Karlovych Varů. S filmovými prázdninami… (více)

Reklama

Reklama