Reklama

Reklama

Na slaměné cestě

(festivalový název)
  • Portugalsko Estrada de Palha (více)
Trailer

Obsahy(1)

Rok 1908. Muž ve středních letech se dozvídá o smrti svého bratra a vydává se ho pomstít a také sehnat dohromady rozprchlé stádo ovcí. Jeho cesta však nebude lemována přestřelkami a bodrou konverzací v saloonech, jak by naznačoval westernový půdorys, ale spíše pozvolnými disputacemi o všemožných otázkách, které jsou relevantní i sto let poté. Snímek se zamýšlí nad univerzálními hodnotami a prostřednictvím hlavního hrdiny dokáže šířit klid a budit dojem, že spravedlnosti bude učiněno zadost. Není to jen pozvolné tempo anebo až nečekaně aktuální citáty z díla Henryho Davida Thoreaua Občanská neposlušnost, které celý film posouvají na úroveň nadčasového mystéria. Snímek operuje s meditativní náladou a podprahovým napětím, které nahrazují absenci zjevné dramatičnosti, jakou si většinou spojujeme s žánrovými filmy. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (30)

B26354 

všechny recenze uživatele

Pokus o nebo parodie na Jarmusche? Film jako by byl westernovým gulášem znaků jeho dvou nejslavnějších snímků - film je strukturován okolo citátů z pevného morálního kodexu hlavní postavy, resp. citacemi z jeho "bible" (Občanské neposlušnosti), ve filmu se objeví cizojazyčne mlvící absurdně získaný kamarád, kterému rozumí jenom strohá hlavní postava. Jejím cílem je zabíjení, příběh je epizodický a je mu vlastní podivný, čistě filmový humor (otázka jestli zíměrný). To vše jsme viděli v Ghost Dogovi a Mrtvém muži - a k tomu v povedené vezi. Pocta westernu se nekoná. PS: scéna z vězení mi zacyklením pohybů většiny postav, panoramatickým posunem kamery závsilým na pohybu postavy a kompozičním řešením připoměla posuvné obrazovky v legendární adventurách typu Broken Sword. ()

Zyne odpad!

všechny recenze uživatele

(MFF KV 2012) tohle tedy ne! nuda, šeď, nic. film, který stojí na close upech a dlouhých záběrech na levnou portugalskou kopii Daniela Day-Lewise a kde nejakčnější scénou je asi 5ti minutové sledování JEDNOHO člověka jedoucího na koni, prostě nemůže pobavit. a taky, že nebavil, naopak, usínal jsem a údajně i regulérně zachrápal přímo v první řadě velkého sálu Thermalu... uff, tu nefunguje nic a schovávání se za "filozofický" western, kde místo kulek létají hluboké myšlenky jen dokresluje bezmocnost a bezradnost tvůrců. ale pravdou je, že zde skutečně místo kulek létá něco jiného, co vychází z určité hloubky, je to hnědé a smradlavé a na plátně to chce vidět jen málo lidí...obloukem od tohoto pryč... ()

LuccinyFilmy 

všechny recenze uživatele

Nechoďte na to - představení dnes ve Velkém sále - hodně lidí odcházelo a věděli proč: má to být pocta westernu, ale přitom je to umělá, strojená, nevtipná parodie, která spíš než film hodný uvedení na festivalu připomíná nepovedený amatérský pokus. ()

Brylin 

všechny recenze uživatele

Obrovské zklamání - chvílemi jsem si myslel, že jde o parodii, avšak není tomu tak. Rodrigo Areias to myslel vážně. Snímek nikam nevede, slabý děj se tříští a scény i dialogy postrádají logiku. Nechápu, jak může takovýto film soutěžit v hlavní sekci KVFF. Jedna hvězdička pouze za krajinu a kostýmy. ()

Kellerman 

všechny recenze uživatele

První veliký omyl letošního karlovarského ročníku,který bolí o to víc,že Na slaměné cestě byl jeden z filmů,na které jsem se velmi těšil.Portugalský western zněl velmi dobře,přečtení synopse navnadilo,avšak výsledek nefunguje absolutně v ničem.To,že celý film působí strašlivě lacině,bych ještě odpustil,kdyby režisér prokázal alespoň elementární náznaky talentu a udělal něco proti strašlivě amatérskému dojmu,který jsem si z filmu odnesl.Kdyby se film alespoň netvářil jako těžké umění... ()

MURALI.SHOOK 

všechny recenze uživatele

Nevím jestli se v roce 1908 strojově balila sláma do balíků které se ve filmu tak hojně vyskytovaly .... řekl bych že se spíš balila do snopů :D ........ viděno na 47. MFF KV 2012 ()

Cascabel odpad!

všechny recenze uživatele

První a doufám, že jediný "caldeirada western". Možná je příběh amerikanizovaného Portugalce, který se vrací do rodné země vyřídit si účty po zápaďácku, míněn jako podobenství postavení druhdy tolik oblíbeného a inspirativního westernu, jako žánru nepatřičného a současnou kinematografií neuchopitelného. Ale pak jsou takovým "podobenstvím" všechny dnešní nepovedené westerny. Slaboučký odvar Mrtvého muže a ještě k tomu vystydlý. Důvody k mému bodovému hodnocení již vyjádřili: cineman, Botič, Agoran, Raketka29, Ligter, Brylin. Možná by to bylo na jednu hvězdu, ale tu odebírám za nevyužití zajímavého potenciálu námětu. ()

saillor 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdičky za knír hlavního hrdiny ala Tom Selleck. Jinak u mě došlo k naprostému nepochopení záměru všech zúčastněných autorů. Hlavní hrdina se vydává na bezodkladnou cestu za pomstou, která jeho uvězněním zcela vyšumí a rozplyne se do neurčita...zůstává tak jen jediná palčivá otázka: Mohli mít na polích chudého portugalského venkova roku 1908 velké balíky slámy, jak je vídáme i dnes? ...nevím. ()

Související novinky

Once Upon a Time in Vary

Once Upon a Time in Vary

14.07.2012

S doznívajícími tóny pofestivalových projekcí ve vybraných pražských kinech pomalu opadá i nostalgie, se kterou jsme se mnozí před pár dny loučili s atmosférou Karlovych Varů. S filmovými prázdninami… (více)

47. MFF Karlovy Vary se blíží!

47. MFF Karlovy Vary se blíží!

17.06.2012

Ve dnech od 29. června do 7. července se uskuteční již 47. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Na nejvýznamnější filmové akci ve střední a východní Evropě budou mít diváci… (více)

Reklama

Reklama