Reklama

Reklama

Noční vlak do Lisabonu

  • Švýcarsko Train de nuit pour Lisbonne (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Náhodné setkání se záhadnou Portugalkou donutí uznávaného švýcarského profesora, aby se vzdal kariéry a odcestoval do Lisabonu. Tam hodlá vyhledat doktora a básníka v jedné osobě, který zasvětil svůj život boji proti diktátoru Salazarovi. Raimund je učitelem latiny a odborníkem na starověké jazyky. Jeho život obrátí vzhůru nohama mladá žena, kterou ve švýcarském Bernu zachrání před spácháním sebevraždy skokem z mostu. Raimunda celá situace zaskočí, žena však zmizí a zanechá na místě pouze kabát, ve kterém je kromě lístku na vlak i kniha portugalského lékaře. Raimund se rozhodne vydat do Lisabonu. Při hledání autora knihy znovu otevře temnou komnatu staré historie a odhalí tragický milostný trojúhelník. Je vtažen do propletené skládanky. Nakonec na své cestě překoná hranice času i prostoru a díky historii, filozofii, medicíně a lásce se dotkne i skutečného smyslu života. (HBO Europe)

(více)

Recenze (75)

Vědma 

všechny recenze uživatele

"Je-li diktatura skutečností, je revoluce povinností." Lisabon je asi moc krásné město, ale film mě moc neoslovil. ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

Profesorské a roztomilé. Chyběla mi hlubsi psychologicka sonda, ktera by lepe vystihla chovani vsech zucastnenych postav. Jinak je malo co k vytknuti, ale zaroven to v cloveku neudela tak vyraznou ryhu, aby nad tim premyslel jeste vecer pri caji s sedym rolakem a dymkou v polstrovanem kresle. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Bylle August/Bidnici 1998, Stopy ve snehu/ natocil klen dalsi nudny a dost podpriemerny film. Zistuju sa tu ynfo o portugalskom basnikovi Amedeovi de Prada, o tom sa toci prakticky cely film. A mna to neoslovilo, reziser odviedol len priemernu pracu za kamerou, herecke vykony su spatne a jediny, o kom som vedel, bol len Dzeremy Ajrons /Die Hard 3/. A tie dve hviezdy dam len za to, ze sa tu spomenul aspon okrajovo Antonio De Oliveira Salazar 28. april 1889 - 27. jul 1970. Teda mna ovela viac zaujima politika Portugalska za Antonia Oliveiru de Salazara a jeho Estado Novo nez nejake patranie po akomsi neznamom basnikovi. A pochopitelne nebolo tu ani zmienky o Policii de Vigilancia e de Defesa do Estado, ani o PIDE - o tomto sa tvorcovia ani nesnazili nieco porozpravat a obkecat. Preto len 2 spunty odo mna. 30 % ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Staromódne romantické tajomstvo, ktoré ťaží z múdreho, veľmi uznávaného hereckého obsadenia a stále príťažlivého prostredia. 6/10 ()

chelseaman22 odpad!

všechny recenze uživatele

Proč ses ty zasranej Borgio zaprodal do takové pokrytecké role?! Utrpení, jež jsem po dvaceti minutách ukončil, nevěda, zdali Irons schrastil peníze na zpáteční místenku. odpad! ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Kniha jako pochodeň opusu životů těch druhých. Přemítání od srdce do srdce. Být opředen, obohacen, přikován do sedadel. Filozoficky plynoucí, romanticky tesknivé, zářivě pronikající světlo do noci, do ovzduší skrz nebeské katedrály i těžkosti epochy. Poznat jejich příběh, víry lásky, ten magický genius loci, který přehrává niternou emoci. Mít před sebou původní atmosféru, s ní setrvat, vlastní rolí pokračovat v obsazení. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Toto bol obrovský krok vedľa. Hlavný hrdina a jeho konanie či pohnútky úplne mimo, príbeh ma nezaujal a do toho tie neustále drísty filozofického typu ma ničili. Natrieskali tam hercov, ktorý ale vyšumeli do prázdna, presne ako celý pocit z tohto filmu. 1 z 5 ()

asirtes 

všechny recenze uživatele

Nachtzug nach Lissabon nemá chybu (jedine snáď, že nemá skoro nič spoločné s knihou, čo sa dá úplne jednoducho ignorovať, postačí ju napríklad neprečítať😃). Je plný mäkkosti, upradený akousi pavučinou nevšednej každodennosti, ktorá sa mení pod dojmami z hľadania niečoho jedinečného, nachádzania minulosti odrážajúcej sa v nás samých vlečených len zvláštnymi dojmami vnútorného hlasu. Excelentne civilná psychológia. Zároveň je to však jednou z jeho diváckych aj trhových nevýhod. Ďaľšou je samozrejme pomalý, zdanlivo sa až vlečúci dej. Ten však nemôže byť iný. Je priamo prepojený z ideou námetu. Bille Augustovi sa proste podarilo natočiť film, ktorý nespadá pod estetické kritériá dneška a nepodáva tak to, čo je v súčastnosti od pomalých filmov akosi už očakávané. Teda priestor pre scény, ktoré dynamickejšie posúvajú dej. Pripomína trochu ostatné dva filmy Terence Malicka. Len trochu viac nohami na zemi. Oplatí sa vidieť. Jeremy Irons je tu absolútne excelentný. Martina Gedeck genauso. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

Filmu chýba zásadný zmysel a i preto mi celý dej a konanie postáv prídu náhodné, impulzívne, bez lepu, ktorý by to všetko držal pokope a bez výraznejších emócií. ()

RumbleFish 

všechny recenze uživatele

Příjemně plynoucí, melancholický snímek o hledání svého místa v životě. I přes silný námět (v podobě dějové linie z období Portugalské revoluce) se mě však snímek emočně nedotýkal, postrádal jsem hlubší vykreslení jednotlivých postav i jejich motivací. Co naopak z filmu promlouvá jsou některé myšlenky, ergo se člověk zamyslí i nad svým vlastním místem v životě... "Když opouštíme nějaké místo, něco po sobě zanecháváme. Zůstáváme, i když jsme pryč a uvnitř nás jsou věci, které můžeme najít pouze, když se tam vrátíme..." Silné tři. ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to. Tedy ve výsledku. První část je zvláštně nekonzistentní, nelogická a divně skáče v čase i prostoru, ale posléze se začíná odehrávat docela silný příběh. Navíc si film drží hutnou atmosféru, smutně ponurou. Doporučuji si přečíst knihu od Zafóna Stín větru, který je příběhu Nočního vlaku velcie podobný a snad ještě silnější. ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Trpělivě a nenásilně odhalovaný příběh s Jeremy Ironsem, jehož oči jsou po všech papežských intrikách zase jednou vlídné... ()

Pavlík 

všechny recenze uživatele

20. 10. 2014 (273.); evropské filmy nemám moc v oblibě, zaujal mě pouze režiser a představitel hlavní mužské role ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Po dlhšej dobe som videl v televízii film, ktorý ma zaujal, nielen svojou atmosférou ale aj hereckým obsadením. Jeremy Irons aj August Diehl sú herci, ktorých mám rád. Film ma dostal aj prostredím , Lisabon musí byť krásne mesto. Jednoducho paráda ... dávam 70%. ()

666Carnage 

všechny recenze uživatele

Jeremy Irons zachrání ženu co chce skočit z mostu u té najde knihu a ta ho dovede Lisabonu. Tam hledá lidi z tajemné knihy a nechává si odvyprávět jejich příběh a do toho si najde babu. Čekal jsem víc thriller a víc mysteriózno ale to jsem nedostal takže škoda času. 45% ()

Související novinky

Das Filmfest 15. – 23.10.2014

Das Filmfest 15. – 23.10.2014

08.10.2014

Odvážné dokumenty odhalující praktiky světa vysoké ekonomiky či pozadí moskevských procesů s Pussy Riot, prestižními cenami ověnčené snímky bojující o Oscara, filmové adaptace slavných bestsellerů… (více)

Reklama

Reklama