Reklama

Reklama

Noční vlak do Lisabonu

  • Švýcarsko Train de nuit pour Lisbonne (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Náhodné setkání se záhadnou Portugalkou donutí uznávaného švýcarského profesora, aby se vzdal kariéry a odcestoval do Lisabonu. Tam hodlá vyhledat doktora a básníka v jedné osobě, který zasvětil svůj život boji proti diktátoru Salazarovi. Raimund je učitelem latiny a odborníkem na starověké jazyky. Jeho život obrátí vzhůru nohama mladá žena, kterou ve švýcarském Bernu zachrání před spácháním sebevraždy skokem z mostu. Raimunda celá situace zaskočí, žena však zmizí a zanechá na místě pouze kabát, ve kterém je kromě lístku na vlak i kniha portugalského lékaře. Raimund se rozhodne vydat do Lisabonu. Při hledání autora knihy znovu otevře temnou komnatu staré historie a odhalí tragický milostný trojúhelník. Je vtažen do propletené skládanky. Nakonec na své cestě překoná hranice času i prostoru a díky historii, filozofii, medicíně a lásce se dotkne i skutečného smyslu života. (HBO Europe)

(více)

Recenze (75)

tterez 

všechny recenze uživatele

Podle námětu jsem čekala, že to bude posmutnělý příběh opředený spoustou tajuplných nejasností. No, ani moc ne. Chtěla jsem víc! Zklámání = 40% ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Nevím , kdo tu píše co je který film za žánr- takže toto není ani thriller ani mysteriózní dle mého ani příliš romantické. Pro začátek nechápu co vedlo Raimunda Gregoriuse k cestě do Lisabonu...ale když se od toto odprostím je to velmi silný a zároveŇ jemný příběh několika mladých lidí (toho času již starých na své mládí vzpomínajících), v krásné atmosféře starého Lisabonu (byl jsem tam), takže na film se velmi dobře dívá..škoda,že se nedozvíme jestli zůstal...80% ()

LudaB1905 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejúžasnějších filmů, které jsem za poslední dobu viděl. Velmi příjemní herci, úžasná atmosféra filmu, skvělý soundtrack a úžasné téma, to vše vytvořilo fantastický zážitek a i se člověk dost naučil o Portugalské historii a tamní revoluci. ()

brumbrum odpad!

všechny recenze uživatele

Neskutocna hovadzina. Vo Svajci zijeme 15 rokov a toto presne popisuje kdejakeho svajciarika. Uspesny zbytocny preedukovany imbecil, s privela peniazmi a primalo ducha, sa na stare kolena rozhodne "zacat zit" - mina peniaze za cestovanie za fatamorganou, hlada zmysel prineskoro a tesi sa, ako mu to ide, zmenit honbu za peniazmi, ich minanim za koniny. Filozofuje velice ucene a uplne fatalne je vykolajeny, nevie odkial kam ide a nepomoze mu v chapani reality ani to, ze vypada jak knizny cerv a ma plnu rit titulov. Uvahy typu "keby Kristus zomrel gilotinou, klanali by sme sa gilotine", s jemne pobavenym vyrazom na ksichte, proste velky intelektual ale realne hovado - to je argument typu, ze keby sa ludia bozkavali ritami, tak si budu ruzovat ritny otvor a nie pery; velice vtipne. Dopozerali sme to len preto, ze sme cakali dake rozuzlenie toho sajrajtu, ale uplne zbytocne. Zostalo to presne take, ako to zacalo: ODPAD! ()

Charlie84 

všechny recenze uživatele

Někdo už to tady přirovnal k the Words. Chápu proč. Romantiky je sice méně, navíc ale dostaneme nenásilnou lekci z Portugalských dějin. Která působí trochu televizně - ale to je tak jediný zápor, který mě napadá. Příjemný film v pěkných středoevropských kulisách a s Ironsem, který zase jednou přesně ví, co hraje. A hraje to dobře. ()

Gixian 

všechny recenze uživatele

Zvláštní směsice žánrů, nesnesitelně hloupá "moudra", a násilně vedený scénář, kde jedna nelogičnost střídá druhou. Celou dobu jsem musel přemýšlet, proč se takoví fajnoví herci propůjčili něčemu tak blbému. ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

Takový průměr. Hlavně za Mélanii a pěknou kameru, některé krajinné záběry byly opravdu krásné. Nicméně dokument to nebyl. Mně připadal hlavně ten začátek hodně podivný, nereálný. ()

papadoce odpad!

všechny recenze uživatele

Kto určil, že toto je mysteriózny thriller, tomu by som namočil genitálie do kyseliny hajzlovi jednému. Zožral som sa nudou. Odporúčam pozerať len v prípade, že chcete upadnúť do hlbokej kómy. ()

Sundance.cz 

všechny recenze uživatele

Tak si položme otázku, proč se to vůbec jmenuje Noční vlak do Lisabonu? Čekal bych, že hlavní události budou právě ve vlaku. Ale ono ne, odehrává se to (byť v krásném) Lisabonu a vůbec to není o vlaku. Nezapomeňme na to, že hlavní hrdina ve Španělsku nasedá do rozjetého moderního vlaku, který má otevřené všechny dveře - tím nám ukazují porušení veškerých bezpečnostních předpisů :). A ani neznám člověka, kterému by hráblo na tolik, že by po pomoci dámě zanedbal svůj soukromý a pracovní život a vydal se pátrat po "něčem" do cizí země. ()

MickeyH. 

všechny recenze uživatele

Poustavý příběh, který je prostupován zajímavými a dobře uspořádanými flashbacky. Výborná hudba, skvělé herecké obsazení a hodně dobrý scénář. Mně se to líbilo. ()

PlysovyMacko 

všechny recenze uživatele

Učiteľ sa stane posadnutý knihou, ku ktorej náhodne príde a neskôr jej autorom a tak rozplieta jeho životný pribeh z histórie Lisabonu. Zoznamuje sa s aktérmi a rieši s nimi, čo sa vtedy stalo. Film má dve dejové linky a príjemnú atmosféru. Je to trochu nuda a nepochopila som prečo naraz opustil svoj život a išiel pátrať do cudzieho mesta, ale koniec mal v sebe nádej a to sa mi páčilo. ()

Gortyna 

všechny recenze uživatele

Proti knížce ve filmu chybí tři postavy: Amadeova manželka, druhá sestra a přítel, s nímž se seznámil v nočním vlaku do Lisabonu a u kterého bydlel. Některé motivy byly přidané: dramatické převezení Estefanie přes hranice a hlavně identita mladé ženy, kterou na začátku potkal Gregorius na mostě. Ale vůbec nebyly ke škodě, naopak. Konec konců v té podobě, jak je román napsaný- se sáhodlouhými úryvky z Amadeovy filosofické knihy, dopisy otci a otci Amadeovi atd. - by to bylo prakticky nezfilmovatelné. Mimořádné dílo, i díky Ironsovi. A vůbec nevadilo, že nebyl plešatý jako Gregorius v knize :) ()

PetrVolak 

všechny recenze uživatele

Velice nenasilne ale pritom zajimave natocene vypraveni o casti Portugualskych dejin a osudu lidi s ni spojene s pohledu ucitele dnesnich dni, ktery se sam ani nevi proc vyda po stopach knihy jenz ho uhranula po neocekavanem setkani cestou do prace.. ps: film ma vytecnej soundtrack ktery pekne koresponduje s duchem celeho pribehu.. 7.5/10 ()

Eruwen 

všechny recenze uživatele

Nic jsem od filmu nečekala. Prostě jsem si jej zapnula, shledala, že tam hraje Jeremy Irons a kvůli němu jsem se tedy dívala. Chvíli mi trvalo, než mi došlo, o co že tam jde. Je to velmi zvláštní melancholická nálada a přesně taková je potřeba ke sledování - na tento film zkrátka musí být ty správné podmínky, aby to stálo za to a divák to dokázal ocenit. Jinak.. velmi nenucené. Drama a napětí střídá lehčí tón vzpomínajících osob a na Jeremyho se pořád dobře kouká. I z mála dokáže zahrát příjemnou etudu a co oceňuji nejvíce - relativně otevřený konec. ()

kolodej1 

všechny recenze uživatele

nuda, že by se dala krájet. Navíc to celé začíná zcela nesmyslným jednáním hlavního hrdiny. A rozhodně nemohu říct, ze bych nějak s těmi postavami žil a zajímaly by mě jejich osudy, zcela to šlo mimo mě. Vydržet do konce, to je pro mě nadlidský výkon. Špatný a zbytečný film ()

frankiiee 

všechny recenze uživatele

Film som si pozrel ale darmo, toto proste nie je môj salok kávy, ale verim, že je dosť ľudí, ktorí vedia takýto film oceniť viac ako ja.... ()

Související novinky

Das Filmfest 15. – 23.10.2014

Das Filmfest 15. – 23.10.2014

08.10.2014

Odvážné dokumenty odhalující praktiky světa vysoké ekonomiky či pozadí moskevských procesů s Pussy Riot, prestižními cenami ověnčené snímky bojující o Oscara, filmové adaptace slavných bestsellerů… (více)

Reklama

Reklama