Reklama

Reklama

Noční vlak do Lisabonu

  • Švýcarsko Train de nuit pour Lisbonne (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Náhodné setkání se záhadnou Portugalkou donutí uznávaného švýcarského profesora, aby se vzdal kariéry a odcestoval do Lisabonu. Tam hodlá vyhledat doktora a básníka v jedné osobě, který zasvětil svůj život boji proti diktátoru Salazarovi. Raimund je učitelem latiny a odborníkem na starověké jazyky. Jeho život obrátí vzhůru nohama mladá žena, kterou ve švýcarském Bernu zachrání před spácháním sebevraždy skokem z mostu. Raimunda celá situace zaskočí, žena však zmizí a zanechá na místě pouze kabát, ve kterém je kromě lístku na vlak i kniha portugalského lékaře. Raimund se rozhodne vydat do Lisabonu. Při hledání autora knihy znovu otevře temnou komnatu staré historie a odhalí tragický milostný trojúhelník. Je vtažen do propletené skládanky. Nakonec na své cestě překoná hranice času i prostoru a díky historii, filozofii, medicíně a lásce se dotkne i skutečného smyslu života. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (75)

brumbrum odpad!

všechny recenze uživatele

Neskutocna hovadzina. Vo Svajci zijeme 15 rokov a toto presne popisuje kdejakeho svajciarika. Uspesny zbytocny preedukovany imbecil, s privela peniazmi a primalo ducha, sa na stare kolena rozhodne "zacat zit" - mina peniaze za cestovanie za fatamorganou, hlada zmysel prineskoro a tesi sa, ako mu to ide, zmenit honbu za peniazmi, ich minanim za koniny. Filozofuje velice ucene a uplne fatalne je vykolajeny, nevie odkial kam ide a nepomoze mu v chapani reality ani to, ze vypada jak knizny cerv a ma plnu rit titulov. Uvahy typu "keby Kristus zomrel gilotinou, klanali by sme sa gilotine", s jemne pobavenym vyrazom na ksichte, proste velky intelektual ale realne hovado - to je argument typu, ze keby sa ludia bozkavali ritami, tak si budu ruzovat ritny otvor a nie pery; velice vtipne. Dopozerali sme to len preto, ze sme cakali dake rozuzlenie toho sajrajtu, ale uplne zbytocne. Zostalo to presne take, ako to zacalo: ODPAD! ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Jeremy Irons behá po Lisabone a snaží sa vypátrať informácie a pravdu o autorovi jednej knihy, pričom sa spoznáva s aktérmi odboja tej doby, ktorí mali vzťah k samotnému autorovi. Občas nuda, ale atmosféra filmu, ktorú doprevádzala klavírna muzika sa mi páčila a i napriek tomu, že to bolo dlhé, nezdalo sa mi to uťahané a koniec...tak ten nemal chybu! Len zaboha neviem, čo tomu chýba do štyroch hviezd ?? P.S. Film som si stiahol kôli Mélanie Laurent, ktorú som v tej tme spoznal až takmer na konci filmu :-) ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Scenáristicky i režijně špatně uchopený film. Pokud nám tvůrci chtěli říct něco o odboji proti Salazarovi, chtělo to jiné intro. Pokud začnou tajemným setkáním profesora s tajuplnou dívkou a podivnou knihou, chce to daleko silnější motivace a něčím vzbudit zájem publika. Film se prostě tak nějak odtáčí, ale na plátně se vlastně nic neděje. Myšlenky, které takto podané zní strašně plytce. Revolucionář, jehož osud je mi popravdě ukradený. Profesor, o němž a jeho životě, snech a cílech vím houbeles. Tajemné ženy. Camea velkých herců. A to vše jen pro historku v historce, kdy ani jedna z nich nezaujme, není vedena nijak dramaticky, a dokonce ani kamera nedokáže vytvořit jakoukoliv náladu, poetiku nebo nostalgii, protože ostatně ani sám režisér netuší, jestli točí melodrama nebo milostný příběh se záhadou. ()

Gortyna 

všechny recenze uživatele

Proti knížce ve filmu chybí tři postavy: Amadeova manželka, druhá sestra a přítel, s nímž se seznámil v nočním vlaku do Lisabonu a u kterého bydlel. Některé motivy byly přidané: dramatické převezení Estefanie přes hranice a hlavně identita mladé ženy, kterou na začátku potkal Gregorius na mostě. Ale vůbec nebyly ke škodě, naopak. Konec konců v té podobě, jak je román napsaný- se sáhodlouhými úryvky z Amadeovy filosofické knihy, dopisy otci a otci Amadeovi atd. - by to bylo prakticky nezfilmovatelné. Mimořádné dílo, i díky Ironsovi. A vůbec nevadilo, že nebyl plešatý jako Gregorius v knize :) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jeremy Irons exceluje ve filmu, v němž jako učitel najednou změní celý svůj život tím, že začne hledat jednoho neznámého autora. Stačilo jen narazit na sebevražedkyni a na jednu neznámou knihu. Příběh o hledání zajímavého lidského osudu, ale i sebe sama, začíná. Největším pozitivem jsou zajímaví herci, jinak bohužel snímek trochu strádá na zápletce, která zas až tak velký příběh nepředstavuje. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (4)

  • Film bol natočený podľa rovnomenného románu Pascala Merciera z roku 2004, ktorý sa stal bestsellerom. Kniha má prívlastok duševná detektívka a pôvodne vyšla v nemeckom jazyku, ale nachádza sa v nej však aj mnoho pasáži v portugalčine. Česká verzia vyšla v roku 2011. (matkoulko)
  • Dej filmu sa odohráva v portugalskom Lisabone, vo vlaku a v švajčiarskom hlavnom meste Bern, odkiaľ pochádza nielen hlavný hrdina Raimund Gregorius (Jeremy Irons), ale i autor knižnej predlohy Pascal Mercier, vlastným menom Peter Bieri. (matkoulko)
  • Vanessa Redgrave byla původně obsazena pro roli Adriany de Prado, nicméně Charlotte Rampling ji nahradila. (Kritiq)

Související novinky

Das Filmfest 15. – 23.10.2014

Das Filmfest 15. – 23.10.2014

08.10.2014

Odvážné dokumenty odhalující praktiky světa vysoké ekonomiky či pozadí moskevských procesů s Pussy Riot, prestižními cenami ověnčené snímky bojující o Oscara, filmové adaptace slavných bestsellerů… (více)

Reklama

Reklama