Reklama

Reklama

Praktický průvodce Bělehradem za zpěvu a slz

(festivalový název)
  • Srbsko Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem (více)
Trailer

Obsahy(1)

Francouzská šansonová zpěvačka, mladý řidič Stefan, americký diplomat, domina Melita, německý podnikatel, pokojská Jagoda, chorvatský policista Mate a policistka Đurđa. Ti všichni se, každý po svém, snaží najít ideální protějšek v současném Bělehradě, který se po dlouholeté izolaci opět otevírá světu. Hrdinové tápou ve vztazích, hroutí se, zamilovávají, objevují své kořeny... Praktický průvodce Bělehradem za zpěvu a slz je povídková romantická komedie, která na pozadí proevropských snah dnešního Srbska s inteligentním humorem, nadhledem a lehce podvratnou ironií vypráví o lásce čtyřikrát jinak. Jak sami tvůrci s humorem poznamenávají: „Ačkoli pro vstup do EU musíme splnit ještě celou řadu podmínek, milováním se se zahraničními hosty se obyvatelé Bělehradu Evropě alespoň o krok přibližují.“ (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (14)

Radko 

všechny recenze uživatele

Poviedkové filmy sú často robené ako všehochuť - aby nejaký fragment chytil aspoň istú časť publika. Tieto mačkopsy rozprestierajúce svoje ambiciózne ciele diktované sledovanosťou sú potom výsledne také nemastné- neslané. Časť veľmi dobrá, časť nezaujímavá, lebo určená inému publiku. Takže výsledné hodnotenie je u mňa vždy okolo priemerných hodnôt. ()

bassator

všechny recenze uživatele

47th KVIFF 2012 - EAST OF THE WEST - FILMS IN COMPETITION - Na Východ od Západu - soutěžní sekce (Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem / PRACTICAL GUIDE TO BELGRADE WITH SINGING AND CRYING / Praktický průvodce Bělehradem za zpěvu a slz) ()

Kmotr 

všechny recenze uživatele

New Yorku, miluji Tě! po Srbsku rozhodně nenabídne nic vyjímečného. Kvalita povídek je nevyrovnaná, o svižném tempu nemůže být řeč, pousmát se lze pouze místy a navíc mají všechny čtyři epizody jednotlivý vizuální styl, který i během krátké metráže unudí. Pro odpočinek ano, ale jinak spíše ztráta drahocenného festivalového času. FFKV ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Propojovací pěvecké scény v podání dvou sborů - mužského a ženského - nasoukaných pokaždé do jiných erárních pracovních uniforem (leteckého personálu, hasičů, policistů apod.) jsou největší devízou tohoto tragikomického srbského filmového počinu. A vůbec třešinkou na dortu jsou v mezičasech suše čtené komentáře jak vystřižené z nějakého přístupového dokumentu o připojení Srbska k EU :-) ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Několik povídek tvoří portrét současného Bělehradu. Jak to tak u podobných povídkových filmů bývá, tvoří jej lepší i slabší části. Přesto musím říct, že jako celek působí svěže a žádná epizoda nespadne pod průměr. Snad jen ta svatební (byť herecky nejlépe obsazena) působí ve filmu trochu nepatřičně... ()

Safrine 

všechny recenze uživatele

Místo humoru, který film slibuje, je Praktický průvodce Bělehradem plný hořkých konců, jen občas vzbuzuje cynické úsměvy. Otravně trapné sborové výstupy, kterými jsou jednotlivé povídky proloženy, téma filmu zbytečně shazují. ()

drackula 

všechny recenze uživatele

U poviedkových filmov je vždy otázne, koľko príbehov sa divákovi bude naozaj páčiť. Praktický sprievodca mi sadol prakticky celý, aj keď je jasné, že niektoré príbehy boli o niečo lepšie ako ostatné. Skvele som sa bavil či už na samotných príbehoch alebo na originálnych zborových spevoch, ktoré sa postarali o prepojenie jednotlivých pasáží. Irónia a trpký humor je všadeprítomný a keďže ja mám tento štýl veľmi rád, som maximálne spokojný. 90 % IFF Bratislava 2012 ()

B26354 

všechny recenze uživatele

Typický povídkový film se všemi jeho neduhy a plusy. Čtyři krátké příběhy o čtyřech fenoménech týkajících se vztahů (zamilování, krize, nevěra, svatba) podkopává nevyrovnanost jednotlivých povídek. Film má přesně tu hřejivou kvalitu co se od něj očekává, několik opravdu vtipných momentů, ale v ničem opravdu nepřekvapí. ()

Brylin 

všechny recenze uživatele

Esence hravé srbské kinematografie - Bojan Vuletic točí lehce, s nadhledem a přesně zachycuje typicky balkánskou směs spontánnosti, rychle se měnících citů a zvláštního charisma obyvatel měkkého břicha Evropy. Film se mi přesně strefil do nálady a vkusu, a nemohu tudíž jinak než za čtyři hvězdy. ()

RickyFitts 

všechny recenze uživatele

Povídky fajn vypointovaný, přiměřeně absurdní... ale čtyři hvězdy dávám především kvůli těm skvělejm písním mezi nima... ()

Ihuj 

všechny recenze uživatele

Paříži, miluji Tě tentokrát z Bělehradu. Město nabyté osobitě rozervanou romantikou tohle téma prostě nabízí tak nějak přirozeně. Praktični vodič není rozhodně prvním podobně laděným snímkem (ačkoli začal vznikat dříve než například Tamo i onde). Tvůrci se pokusili dát filmu i politické vyznění. Je poměrně povrchní, ale o to více realistické. Srbsko se snaživě integruje do Evropy a jak jinak než přes postel. 53% ()

Brunsvik 

všechny recenze uživatele

Spevácke predely (tak, ako sú vymyslené) sú super, originálny nápad, ktorý funguje a to je aj najlepšia časť filmu. Tie 4 poviedky sú kvalitatívne nevyvážené - napríklad: prvá je úplne o ničom, amatérska, naivná, zle natočená, zahraná a strašné klišé.... druhá to mierne vylepší, aj keď je to len taká anekdota, ktorú ťahá sympaťák Jean-Marc Barr svojou charizmou... z priemeru to vyťahuje druhá polovica, tretia a štvrtá poviedka, ktoré sú vtipné, dobre zahrané a cítiť tam toho balkánskeho ducha. jednotná téma stretu cudzincov s belehradčanmi je tu striedaná s vnútorne silnejšou témou nevery, zrady a klamstva a podvádzania (v láske/vzťahu), pričom prechody - spevácke čísla - sú vtipne (až sarkasticky) a obsahovo veľmi dobre postavené "encyklopedické" heslá o stave súčasného belehradu a sú najlepším v tom filme po stránke informatívnosti i po stránke presahu a autorského pohľadu. ()

Reklama

Reklama