Reklama

Reklama

Smrt člověka na Balkáně

(festivalový název)
  • Srbsko Smrt čoveka na Balkanu (více)
Trailer

Obsahy(1)

Osamělý hudební skladatel spáchá ve svém bytě sebevraždu. Výstřel z pistole zalarmuje obyvatele okolních bytů. Jako první do bytu dorazí soused Aca, který se coby svědek události rozhodne vyčkat příjezdu policie. Ochránci veřejného pořádku však vzhledem k dopravní zácpě stále nepřijíždí. Sousedé si tak čekání krátí, jak to jde, a v bytě se postupně vystřídá celá řada nejrůzněji v „případu“ zaangažovaných postav, z jejichž chování režisér nenápadně skládá mozaiku balkánské mentality i lidských charakterů obecně. Veškeré dění v pokoji je divákům zprostředkováno webkamerou, již skladatel před svou smrtí umístil na stativ a namířil doprostřed pokoje. Originální nízkorozpočtový snímek, vynikající trefnými dialogy, je celý natočen v jednom záběru. Režisér zvolenou metodu komentuje slovy: „Natáčel jsem příběh v jednom záběru, abych vytvořil hyperrealistický obraz doby a místa, v němž žiji.“ (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (26)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Srbský film mě tenkrát tak brutálně uzemnil filmem Srbský film, že jsem se po něm opravdu dost dlouho zdráhal na srbský film jen podívat. Uznávám, že v první větě toho srbského bylo nějak moc, ale musím říct, že to spojení země s filmem ve mně evokuje minimálně originalitu. A stejně tak originalita přichází i v rámci tohoto filmu. Ten se totiž celý odehrává v jedné místnosti, zaměřuje kameru jedním směrem na směsku různých balkánských postaviček a má snahu mě rozesmát. Humor je to ale evidentně chtěný a tak mi chvíli trvalo, než jsem si na něj zvyknul. Po chvíli už to ale byla jízda, kde se u mrtvoly debatovalo, jedlo a kšeftovalo a vůbec nikoho to nepohoršovalo. A nakonec musím říct, že mě to ve výsledku i příjemně pobavilo. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Posledné dielo hudobného skladateľa ako obrazovo-zvukový zážitok ukazujúci akoby pod mikroskopom groteskné konanie a myslenie tých, čo sa postupne zjavujú na mieste činu. Posledná skladba vytvorená zapnutím webovej kamery pred zastrelením sa. Jednoduché, zábavné, trefné. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

47th KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2012 - FORUM OF INDEPENDENTS - Fórum nezávislých (Smrt čoveka na Balkanu / DEATH OF A MAN IN BALKANS / Smrt člověka na Balkáně) - Originální věc, která není moc uvěřitelná (tedy alespoň ty okamžiky po činu), ale vtipná je určitě... - 5. 7. 2012 - kino Thermal - Malý sál - Karlovy Vary - 60% ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Hned na úvod musím konstatovat, že jsem vděčný za zdejší kategorii Oblíbení, protože nebýt jí, vůbec bych o některých filmech nevěděl, a to by pro mě byla i v tomto případě škoda. Tahle záležitost byla opravdu zvláštní a hlavně minimalistická. Jedna místnost, kamera jakou znám jen z amatérských pornovideí, několik herců- to nezní moc lákavě. Jenže je tady taky solidní scénář, výborný neprvoplánový humor a hezky vykreslené charaktery jednotlivých postav. No, a pak je tu taky kvalitní práce režiséra, pod jehož vedením to všechno pěkně fungovalo. 4*+ ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Bylo docela jedno, jestli si v malém bytě zrovna povídali dva, tři lidé, nebo jsem sledovala, jak se tam blízko mrtvoly plácá jen jeden soused, já se nenudila ani na minutu. Tenhle styl absurdního, téměř až černého humoru mi zkrátka sedí, zvlášť když je přiživován takovou sbírkou trefných, jako z běžného života vystřižených lidských postaviček. A ty hlášky taky stály za to. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-4* i po deseti letech skoro neznámá absurdní komedie ze srbských končin, která stojí za pozornost nejen kvůli své originalitě. Sice je hodně minimalistická, řekl bych až komorní a nedivil bych se, kdyby její předobraz byl v divadelní hře, natož kdyby šlo částečně o improvizaci na jeden zátah. Přesto mi to nedá doporučit dál, zejména těm co mají rádi černý humor. Jen je mi líto, že tam můj oblíbený Nikola Kojo neměl větší prostor ;-) [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] - motto na závěr: lidová zábava ad absurdum ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Rozhodne zaujímavý film, ktorý sa celý odohráva pred "očami" skrytej web-kamery. V podstate úplne jednoduchá a nenáročná produkcia, ktorá v konečnom dôsledku slávi úspech. Celý film je v podstate postavený najmä na sledovaní správania a dialógoch prichádzajúcich ľudí do bytu zosnulého. V podstate je to tragikomédia a hoci sa všetci navzájom obviňujú z neúcty, každý pôsobil svojim spôsobom sebecky. Takže to celkovo zároveň vytvorilo akúsi sondu do ľudského podvedomia a správania v bezprostrednej následnosti po takejto tragickej udalosti. ()

Caym 

všechny recenze uživatele

Smrtí nic nekončí. Sousedi vás dál budou pomlouvat, prolezou vám celý byt, sní pizzu, kterou jste si objednali... Miroslav Momcilović přichází s jednozáběrovou tragikomedií komentující s jistou dávkou cynismu, a především s neskutečnou upřímností, společnost, pro kterou není nic překážkou. Nakonec - i sebevražda je pouhou společenskou událostí, vzrušivým elementem v životě lidí, kteří nemají co na práci, možností, jak si popovídat o zemřelém sousedovi bez skrupulí, jak vytvořit plastickou fiktivní osobnost, kterou zemřelý mohl a nemusel být, jak poukázat na všechny odvrácené tváře lidí a vykreslit bez servítek a s netypickým humorem znuděnou, chladnou, sobeckou a chamtivou společnost věčně lačnící po senzaci. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Skvely napad a vtipne zpracovani. Myslim, ze tvurci trefne nastavili zrcadlo balkanske spolecnosti. Myslim, ze mame vseobecne blizko k srbske mentalite. Velmi dobry film. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Srbské kultúrne centrum na mňa vybalilo túto nápaditú minimalistickú mozaiku, odzbrojujúci odraz súčasného balkánskeho človeka. V jednej chvíli, posilnený sladkým južanským vínom som spadol zo stoličky, bolo to pri poznámke: "Všetci iba na to čakali!" ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Jedna webkamera, jeden pokoj a několik fantastických herců... Film nemusí stát miliony, aby byl vynikající.... ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Originálne natočená a skvele vygradovaná smutno-smiešna sonda do mentality a zvykov ľudí na Balkáne. Je jasné, že na plátne je vidieť naozaj silný koncentrát ľudského sebectva, predstieraného záujmu a sileného zármutku, avšak napriek tomu si dovolím tvrdiť, že tento snímok nie je príliš odtrhnutý od reality. Počas celého sledovania som sa skvele bavil a herci, ktorý pracovali ako keby v divadelných podmienkach, boli skvelí. Úžasná bola najmä mozaika osobností a ich vyrovnávanie sa zo smrťou, postupný vývin a zlom, ktorý nastal pri objavení kamery. Pre mňa ide o veľmi príjemné prekvapenie, ktoré ma potešilo okrem myšlienky aj originálnym spracovaním. 85 % IFF Bratislava 2012 ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Slušná komedie o jendom záběru, která vystihuje Srbskou mentalitu. Bohužel, kvůli pomalém, zdlouhavému a méně vtipnému začátku film hodně ztrácí. Ke konci se, ale humor začně koncentrovat a vtipných dialogů přibývá. I tak to není žádná sláva. ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Experimentální film, který zachycuje, jak si hudební skladatel Nikola Kojo vezme život, natočí to na webkameru, která pak celou dobu zůstane zapnutá. Sledování těch postaviček vstupujících do skladatelova bytu jsem vnímal jako oslavu barvité a neskutečně složité balkánské duše. Dobrá práce, bratři, jen tak dál! 80% ()

kisha 

všechny recenze uživatele

Ze začátku se to tvářilo jako nejvíc trapnej, zdlouhavej a rádoby cool studentskej film, aby to ve výsledku vygradovalo do perfektní černohumorný grotesky. Skvělej nápad. ()

fisus 

všechny recenze uživatele

Už dlouho mě něco tak nepobavilo,jako tahle černá komedie natočená na jeden záběr!Chvíli sice trvalo než se snímek rozjel,ale čím více se blížil konec,tím více jsem si přál,aby to bylo klidně i o hodinu delší. ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Jedinečná bezstřihová forma (absolutně bezstřihová, ne jako falešná nenarušená kontinuita v Birdmanovi) snímaná po celou stopáž jednou, statickou kamerou. Sonda do duše balkánců, která by ale určitě s drobnými úpravami fungovala na jakoukoli národnostní mentalitu. Ale hlavně skvělá komedie plná černého humoru, na kterou bych do divadla určitě rád zašel. ()

Související novinky

Once Upon a Time in Vary

Once Upon a Time in Vary

14.07.2012

S doznívajícími tóny pofestivalových projekcí ve vybraných pražských kinech pomalu opadá i nostalgie, se kterou jsme se mnozí před pár dny loučili s atmosférou Karlovych Varů. S filmovými prázdninami… (více)

Reklama

Reklama