Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Začínají devadesátá léta, život v polsko-německém pohraničí se však po pádu železné opony zatím nijak zvlášť nezměnil. Dvacátníka Zygu (talentovaný Jakub Gierszał) už nebaví dívat se na módní výstřelky a západní vymoženosti jen v barevných časopisech. Spolu s kamarády se rozhodne rozzářit život v ospalém šedém městečku a sobě i jeho obyvatelům trochu přilepšit. Západoněmecké obchody přetékající zbožím jsou pro mladíky přece jen příliš velkým lákadlem... Piotr Mularuk se ve svém působivém dramatu, v němž nechybí akce, inspiroval situací, jež po rozpadu sovětského bloku panovala v polsko-německém pohraničí a svého času plnila titulní strany polských novin. Debutující režisér film zručně protkal westernovými motivy, odkazujícími mimo jiné ke slavnému snímku Delmera Davese z roku 1957 Cesta za záchranou, který Zyga zasněně sleduje v poloprázdném místním kině. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Ty jsi nikdy nic neukradl, ty to bereš Němcům! ´´ . Docela zajímavý počin. Nejsem schopen posoudit na kolik film reflektoval skutečnost, lze předpokládat že dosti... Prudký pád do svobody řešil každý po svém a často velmi svérázně. Leckde se tím přelomem a začátkem ,,podnikání'' začala psát čára života dnešních stále vlivných kmotrů a politiků. Na filmu jsem velmi oceňoval to zpracování devadesátých let. Člověk by nepoznal, že se to točilo před 4 lety. Stále s větší hrůzou si uvědomuji v čem jsme žili. Dnes filmaři těžko shání ulice s otřískanými baráky, tehdy to byl běžný standard. Šeď, hnus, stejně jako život v totalitě. V údivu jsem zíral, jak si hoši kradli nejen pro sebe, ale i pro ostatní a jak tím posléze pozvedli ,,region''. Na tom kradení není nic neuvěřitelného, vzpomínám na ty ostudné v čeština psané cedulky na vstupních dveřích od německých obchodů v pohraničí, že ,,Češi přistiženi při krádeži budou vydáni policii´´. Asi to nebyl jen sport Poláků. Věřím, že si i tehdy šly po krku různé mafie, které si vzájemně lezly do zelí. Ten konec filmu byl ale pro mne až moc neuvěřitelný. Je to škoda, jinak bych šel o hvězdu výš. Chválím hudbu Honzy Muchowa! Dávám tři áftršejvy Ouldšpajz! * * * ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Yuma je překvapivě dobrým filmem o tom, jak Poláci reagovali na možnost otevřeného světa na začátku devadesátých let minulého století. Návštěva především Západního Německa a různé a dosud netušené možnosti nelegálního přivýdělku byly velkým lákadlem. Mladý kluk Zyga s partou svých kamarádů se do toho vrhne po hlavě. Zpočátku je to velká jízda a vše se daří, postupně to ale začne drhnout. Není totiž sám, kdo má podobné nápady. Ač jsou všechny postavy spíše nesympatické až protivné, do snímku sedí a celkovému vyznění to jen prospívá. Herci byly navybíráni vhodně, stejně jako dobře byla zvolená hudba a kamera. Jde zkrátka o dobře natočenou sondu do života Poláků a jejich startu do kapitalismu, který začíná očekávaně - kšeftařením ve velkém. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

V době, kdy já tahal po pokoji kačera, banda Poláků (a tuším, že nejenom Poláků) brázdila východní blok Německa s polským Maluchem a drancovala v tamních městečkách obchody s tím, že o tom žádný Němec neměl ani tucha do té doby, dokud si na konci roku neudělal inventuru a nezjistil, že mu chybí tucty mýdel, pracích prášků nebo houbiček na mytí nádobí. Nic takového jsem netušil a tak jsem byl filmem Yuma poměrně v šoku. Poláci tu opět naprosto realisticky předvedli příběh, ve kterým bez příkras ukazují to, co se tu začátkem devadesátých let dělo a vůbec si neberou servítky. Film hodně zajímavý a nejzajímavější na tom všem je, že tu nešetří sebekritikou. A to se mi hodně líbilo. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

vizuálne a výpravne veľmi pekné - dokonca až tak, že sa to k téme, miestu a času nehodí... a celkovo mi to prišlo také nekonzistentné a povrchné. nadšený nepreskúmanou témou, za ktorú prihadzujem jednu a pol hviezdičky (lebo to je to najlepšie a najsilnejšie v tomto filme) režisér urobil defilé dobových špecifík a reálií, no nejak sa nebojím o dej, nejdem s charakterom a tým pádom aj ten koniec, veľmi rýchly a taký "nijaký" mi tam prišiel ako jediné možné východisko uzavretia niečoho, čoho uzavretie a koniec ma vôbec nezaujíma, preto to môže prísť tak náhle, rýchlo a nechať ma hlbšie nezasiahnutým. pritom však téma začiatku 90.rokov celkovo a v pohraničnej oblasti so západom DETTO je veľmi potentná, zaujímavá, doteraz sa o tom veľmi málo napísalo, natočilo a teda tu mali autori v rukách kvalitný kus mramoru, z ktorého mohli urobiť antickú sochu - no oni z neho napokon vykresali iba kolekciu malých gýčoých sošiek sloníkov a anjelikov... tak mi to prišlo... ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

"To my Polacy" - ale nedivim se, že to sponzoroval Český státní fond pro kinematografii. Rozumím tomu, proč se Piotr rozhodl pro místy překolorovanou nadsázku, přesto je to možná škoda, jelikož ty "šedé" chvíle tím trochu ztrácejí na působivosti. Každopádně Eldorado je to opravdu bezmezery a Muchow tu naší kotlinku už dávno přerostl. Někdo mi musel tu pátou hvězdu někde šlohnout...jinak tomu nerozumim... ()

Galerie (41)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení probíhalo z velké části v Ostravě a Karviné. Podle tvůrců totiž právě tato dvě města velmi připomínají Německo před dvaceti lety. A také v polských městech Varšava, Krosno Odrzanskie, Cieszyn, nebo německém Frankfurtu nad Odrou. (Terva)

Související novinky

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

06.01.2013

Stejně jako v loňském roce, i letos vám přinášíme přehled nejlepších filmů uplynulého roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Nejoblíbenějším… (více)

47. MFF Karlovy Vary se blíží!

47. MFF Karlovy Vary se blíží!

17.06.2012

Ve dnech od 29. června do 7. července se uskuteční již 47. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Na nejvýznamnější filmové akci ve střední a východní Evropě budou mít diváci… (více)

Reklama

Reklama