Reklama

Reklama

Zkouška

(festivalový název)
  • Maďarsko A vizsga (více)
Trailer

Obsahy(1)

Revoluční vzedmutí z podzimu 1956 bylo udušeno a Maďarsko ovládá atmosféra strachu a špiclování. A tak i mladý agent Jung, jenž navenek funguje jako soukromý učitel, prochází testem spolehlivosti, který vede jeho nadřízený, ale i přítel Markó. Pohybovat se v prostředí, kde jsou špehové sami špehováni, vyžaduje značnou ostražitost a schopnost rychlého úsudku. Přispívá to nejen k setrvalému napětí, ale i k dynamice jinak komorně pojatého filmu. Na první pohled klasický příběh o tragické etapě maďarských dějin stojí mezi žánrovým propletencem, osobním dramatem a dokumentem dobových poměrů. Ty vykresluje s důrazem na praktiky tajné policie, aniž by však zapomínal na intimní rozměr, který nelze oddělit ani od sebeodtažitějších totalitních praktik. A tak proti sobě stojí nejen kolegové, ale i přátelé, a jedna z rovin jejich vztahu bude muset jít stranou. Která to bude? A mohou být věci jako dřív? (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (15)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Řemeslně myslím dobře natočeno, pěkně se na to kouká. Přesto mi to připomínalo spíš epizodu z cyklu "Velmi uvěřitelné příběhy" než vážnou story o práci tajné policie. Myslím, že tady byla snaha o filmovou cenu, stravitelnost pro západního diváka nepoznamenaného praxí StB či jiných humanitárních organizací. Je to taková limoška, thriller na efekt. Ale zase vůbec ne špatný. 70% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Zkoušíme, jak se subjekt zachová pod tlakem. To byl ten tlak, v pořádku. Ale pokud to půjde takhle dál, nemohu se za Junga zaručit.“ - „To je ono. To je přesně ono. Snažíme se docílit situace, kdy je subjekt přinucen vybrat si mezi povinnostmi a emocemi. Moskevská metoda. To je to, co používáme.“ A moskevská metoda spuštěná o Vánocích je připravena sklidit své ovoce…Maďarská zkouška rozehrává velmi povedenou špionážní hru, ve které motivace všech postav zůstávají dlouho zastřené a rychle se také mění fakt, kdo je zrovna na koni. A ani tím si divák nemůže být tak úplně jistý, protože to může být jen na oko. A třeba je všechno trochu jinak. A mě tahle hra tvůrců s divákem bavila. Stejně jako atmosféra snímku plná lehkého napětí, strachu a nedůvěry. Samozřejmě z toho zároveň mrazí, protože málokterý film tak dobře ukazuje praktiky totalitního režimu a jeho paranoidní potřebu „prověrek“. Za mě to bylo milé překvapení a solidní 4* navrch. „Jung je nejlepší. Pokud má aféru se ženou, vždy k tomu má důvod, a láska to není…“ ()

Reklama

pm 

všechny recenze uživatele

Obecně cením filmy, které se vracejí do doby 50. let ve východní Evropě. Domnívám se, že v českém filmu jde o téma ostudně opomíjené, a přitom tolik zásadní, vždyť jde o dobu, která silně poznamenala dějiny, společnost a charaktery lidí pro dalších 100 let. Možná jde jen o oddechový komerční film, ale postava učitele Junga je výborně napsaná a dík způsobu, jakým scenárista dávkuje informace, byla pro mne Zkouška po dlouhé době čistou diváckou radostí.(Faktem je, že jsem film viděla bez jakékoliv informace ohledně děje a zápletky, a v prvních minutách jsem o Ándrasi Jungovi nevěděla nic.) ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Výborné. A Vizsga ukazuje komunistické fízlování v té nejzvrácenější podobě a na minimálním prostoru rozjíždí konspirační hru té nejvyšší kvality. Filmu se mě podařilo dostat do takové nejistoty, že jsem téměř do konce nevěděl, kdo za koho vlastně kope a závěrečný zvrat mě dostal. Vedle bezchybné režie i neméně bezchybného scénáře excelovali i herci, takže tady musím chtě nechtě hodnotit maximálním možným způsobem. 100% ()

LudaB1905 

všechny recenze uživatele

MFF Karlovy Vary:) jeden z filmů, na který jsem se již před festivalem velmi těšil, mě opravdu nezklamal a potěšil a od začátku do konce jsem si ho užil a poslední úžasný zvrat na konci filmu, jen přidal další velmi kladné body a po kratším časovém úseku jsem se rozhodl mu dát místo 4, přeci jen 5 hvězdiček:) ()

Galerie (29)

Zajímavosti (1)

  • Film získal roku 2012 Zlatého Huga na Mezinárodním filmovém festivalu v Chicagu v kategorii filmů začínajících režisérů. (JoranProvenzano)

Související novinky

47. MFF Karlovy Vary se blíží!

47. MFF Karlovy Vary se blíží!

17.06.2012

Ve dnech od 29. června do 7. července se uskuteční již 47. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Na nejvýznamnější filmové akci ve střední a východní Evropě budou mít diváci… (více)

Reklama

Reklama