Reklama

Reklama

Jak mohou dosvědčit fanoušci Nelítostného souboje, Serpica či Moře lásky, role drsných, odhodlaných detektivů nejsou Al Pacinovi cizí. Ve filmu Na lovu se ovšem noří do ještě bouřlivějších vod, neboť se jako newyorský policista infiltruje do temné sadomasochistické subkultury, aby odhalil sériového vraha homosexuálů. Stále kontroverzní a stále strhující detektivka, vtahující diváky do svého nebezpečného a přesto fascinujícího světa, je dílem Williama Friedkina (Vymítač ďábla, Francouzská spojka), který se vedle režie podepsal i pod scenáristickou adaptaci románu Geralda Walkera. Naprostým vrcholem filmu ovšem zůstává herecký výkon Al Pacina v roli muže, jehož vlastní identitu a vztahy vyšetřování případu poznamená navždy. (Magic Box)

(více)

Recenze (112)

Kubaso 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv tento film předchází pověst jakéhosi homofobního blábolu, osobně v něm vidím spíš varování před uniformitou. Proto to, co po Pacinově prvotním oťukávání prostředí následuje, není tradiční pátrání a sbírání stop, nýbrž obcházení v bludném kruhu klubů pro gaye, v nichž lze klidně nalézt i učitele nebo policisty. Pro Pacinovu postavu představuje jediné východisko chycení vraha za každou cenu. I za tu, že by tím vrahem nebyl. Jako každý větší film, který nabízí různorodé interpretace, i u tohoto se většina diváků bohužel přikloní k té, jež se nabízí jako první. A když se k tomu připočte, že se děj točí kolem sexuálních menšin, průser je na světě. Jednoznačně souhlasím s názorem, že podobný film by už dneska (kdy se tvůrci kriminálek vší silou snaží, aby nevyletěli z vyjetých kolejí) vzniknout nemohl. I teď totiž nutí člověka o něm alespoň chvíli přemýšlet navzdory tomu, že veškeré jeho reálie jsou už zřejmě dávno "out". To by průměrný nebo dokonce blbý film rozhodně nedokázal. William Friedkin už zase přecenil svoje publikum. ()

fefee 

všechny recenze uživatele

Ešte som nevidel pokope toľko "buzerantov" v jednom filme. A keď je na čele Al Pacino tak to má sakra koule. ()

KasparekZabijak 

všechny recenze uživatele

Nakoukávání Pačínovy filmografie jsem měl v plánu už dlouho a tenhle kousek se teda mimořádně vyvedl ! Al sloužící jako pochůzkář by rád postoupil na detektiva a neváhá proto nasadit uplý tílko, fešnýho křiváka, namalovat si oči a vrhnout se po hlavě mezi NY homoušskou komunitu, kde si jeden z nositelů kožených legín nosí na randíčka stejkovej nůž a s chutí dělá do chudáků sexuchtivejch kníračů díry. Celý je to pěkně ponurý, temný, špinavý a pokud jsem dobře pochopil závěr, tak i bez východiska. Pan herec v nejlepších letech 80%. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Možná je to hodnotný snímek, ale ne pro mě. Koukat se skoro dvě hodiny na teplouše tak, jak je podává Friedkin, ve mě vyvolalo málem zvracení. ()

FrajerTom 

všechny recenze uživatele

Podmanivý zvuk vrzajicí kůže, cinkajících zipů a teskně jazzový soundtrack na pozadí vyšetřování, které přináší víc otázek než odpovědí. Díky fantastickému Al Pacinovi budete jeho hrdinovi fandit, vzhledem k nebezpečně svírající atmosféře gay barů však místo tradičního držení palců budete mít spíš podvědomě sevřené půlky... ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Pův. komentář: 16.2.2009: Lahůdkový thriler s Al Pacinem, který proniká do komunity gayů, až ho úplně pohltí. Viděl jsem to kdysi a hrozně mě to chytlo (ne nejsem gay :-) ). EDIT 2024. Na lovu, jeden z těch větších krimi/thrilerů z roku 1980 a ten na který jsem se nejvíce těšil, protože jsem ho viděl poprvé a naposledy někde ve 14ti a byl to pro mě šokující zážitek. Al Pacino hraje mladého poldu, který v přestrojení proniká do komunity gayů, aby našel sériového vraha. A nejen tak ledajakých, tohle vypadá jak Modrá ústřice - kůže, SM, řetězy, policejní čepice. Režisér chtěl šokovat a dle protestů se mu to v roce 1980 podařilo, je to masakr a upřimně žasnu nad tím, na jsem se jako dítě koukal. Jako krimi to funguje spíše až na konci... který mě dokonale zmátl. SPOILERY: Pamatoval jsem si, že postava Pacina je closet gay a že se do komunity vrátí... přičemž to druhé tam vůbec není a to první je tam naznačeno jen tím že si nechá šaty a vrátí se k přítelkyni, spolu s náznakem že je také vrah a proč... každopádně jako krimi to je po letech průměr, ale za to šokující prostředí a téma si to ty 4* zaslouží. ()

Eraserhead 

všechny recenze uživatele

Dnes, kdy má každý filmový psychopat nějaký šíleně komplikovaný motiv, který pak ve finále sáhodlouze odkrývá, je osvěžující vidět, že tomu tak nebylo vždy. Postava Al Pacina mi připoměla postavu Nicolase Cage, který se podobným způsobem propadal do "pekla" o dvacet let později v 8mm. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Hooodně povedenej kousek z prostředí bukvic.Atmosféra v gay barech byla pro normálního chlapa-hrůzná,hororová,nechutná,no prostě tam jít jedině s pásem cudnosti.Hnus jak se olizujou tři chlapi.Al Pacino zahrál skvostně,detektiv jak má být.Chladný žádné úsměvy.Film krásně graduje a ani na minutu vás nenudí.Hold Pacino svým charismem tenhle kousek posunul k dokonalosti,smekám:-)))) ()

Bobek27 

všechny recenze uživatele

Jako detektivka dobrá, prostředí NY 80. let bylo vykresleno velice přesvědčivě, včetně těch odpornejch gay clubů. Příběh se mi, ale jinak docela líbil a asi bych dal i 4 hvězdy, kdybych pochopil ten konec, ale bohužel nepochopil... ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

První film, po kterém jsem šel na základě cca 2-vteřinového GIFu [scéna výslechu s fackujícím nahým černochem]. Pověst homofobního filmu předešla moje promítání Cruising bohužel zbytečně. Podsvětí gay-SM-klubů je sice vykresleno šťavnatě [dostane se nám i fistingových scén, to se máme], nikdo ale ani nenaznačuje, že by se měl explicitně zobrazený zhýralý život týkat víc než zlomku newyorské queer scény. A i kdyby, že? Proti gustu žádný dišputát. Al Pachinovo herecky virtuózní proplouvání bahnem zvrácených rozkoší je fascinující jak samo o sobě [Serpíčo póza se nekoná], tak coby bezmála lynchovská detektivka. Podprahová schizofrenie překrývajících se hudebních stop punkových hymnů a motivů z pera Jacka Nietzscheho na klidu nepřidává. Zprvu nevýrazná, přesto zneklidňující stopa psychologických otazníků, která stvrdí svůj prim geniálním závěrem, jenž * podobně jako jiné skvělé otevřené příběhy * řekne více o interpretujícím divákovi než o postavě z plátna, povyšuje film vysoko nad exploatační průměr. Přes sporné vyznění, a právě tak i pro ně: Zapomenutá klasika. ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Konec byl pro mě sice překvapením, ale rozhodně ne takovým, aby mě to jak se řiká dostalo.. Film to rozhodně neni špatný a rozhodně bych neřekl, že Pacino byl nevýrazný jak tu někteří uvádí, ale na druhou stranu bych prostě očekával víc dramatu, víc něčeho pro co bych mohl říct, že sem byl napjat.. A to se nekonalo! ()

agass 

všechny recenze uživatele

Jak pravidelnou návštěvou Modrý ústřice Al Pacino k povýšení přišel. V newyorských gay klubech řádí psychouš, kterej mimojiné do svých obětí taky rád vrazí třeba nůž, nebo něco ostrýho. Paul Sorvino, pověřenej vyšetřováním, vyšle do terénu kudrnáče Ala, kterej rychle splyne s ostatníma a snaží se vylákat pachatele. Pozn. Podle skutečných událostí. ()

dezert 

všechny recenze uživatele

To je ale cloumák. Nic co by nějak moc šlo vyzdvihnout, třeba Alpa jel tak na půl plynu, když moc. Friedkin taky zažil lepší časy. Ale na druhou stranu to má atmosféru, parádní soundtrack (teda jestli Nietzscheho zvuky tak dají nazývat) a zajímavej konec. Místama fest nechutný. Mimochodem, zvuky kožené bundy jsou hodně zneklidňující. A ta první vražda...no ty vole. Na rovinu: nikdy jsem ve filmu neviděl takhle natočenou vraždu. Pokaždé, když to vidím, mám nabobkováno a lekám se takovým stylem, že to až nemá obdoby. ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Miestami dosť ťažko stráviteľný - aj keď sa v žiadnom prípade nepovažujem za homofóba, tých kožených oblečkov a holých zadkov tam na mňa bolo až príliš - avšak tiež veľmi atmosferický film, ktorý si rozhodne neberie pred ničím servítku. A práve štatút kontroverzný ho podľa môjho názoru robí tým, čím momentálne je. Bez neho by pravdepodobne už dávno upadol do zabudnutia, nie je totižto ničím oslnivý, jedine ak témou a odvážnou formou jej spracovania. Podobne je na tom aj Al Pacino, ktorý aspoň mňa osobne svojím výkonom tentokrát zas až tak neohúril, skôr len taký štandard (ale priznajme si, čo by za takýto "štandard" dala väčšina iných hercov). Uvítal by som hlavne o niečo viac priestoru pre Karen Allen, škoda že jej postava tu bola v podstate iba zanedbateľná... Ako celok na mňa Cruising príliš veľký dojem nespravil, možno taký lepší priemer. A to aj napriek nesporným režijným kvalitám, ktorými Friedkin určite disponuje. Nebol som v tom proste až natoľko ponorený, ako by asi v danom žánri bolo vhodné. 3/5 ()

ink flo 

všechny recenze uživatele

Friedkinova naturalistická detektivka z atraktivního prostředí 80s NY sado-maso gay klubů, kde Al Pacino v přestrojení hledá vraha, svíjí se přitom u diska, čichá poppers, maluje si oční stíny a obléká se do kůže. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Al Pacino v další své extravagantní roli v extravagantním snímku bez zábran nahlížející do americké gay scény na počátku 80. let, kde se tvůrci nebáli plně ukázat gay sexualitu v gay klubech a v rámci žánru patřičné násilí. Po dějové stránce je to thriller jako každý jiný, takže tu máme dalšího sériového vraha, v tomto případě homosexuálů, a policajta Steva Burnse, právě s tváří Al Pacina, který kvůli jeho nalezení jako tajnej vstoupí do gay komunity. Takže dějově obyčejnost, ale prostředím a hlavně svou otevřeností do dnes hodné k debatě. Silnou stránkou snímku je až vizuálně dokumentární přístup odhalující homosexuální prostředí se sklonem k sadomasochismu, o jakých mnohý divák neměl ani tušení. Takže kdo byl k homosexuálům odtažitý a kritický, po tomto se mu zhnusení ještě více prohloubí. Al Pacino opět předvedl svou mistrovskou hereckou dovednost, která, jen tak pro zajímavost, byla inspirací pro Silvestera Stallona. Stačí porovnat Al Pacinovi pohyby, pohledy či výrazy tváře, styl chůze, postoje, atd. s rolema Stallona, jakým byl Rocky nebo Cobra. Je to film, který stojí za to ho vidět už kvůli atmosféře a námětové impozantnosti. ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Friedkin umí být syrový a k surovému vraždění v New Yorské homosexuální komunitě se jeho přístup hodí a atmosféru mordů posouvá na hranici nepříjemnosti. Pacino poldy v utajení umí taky báječně, přesto jsem se cítil částečně ošizen zejména v prokreslení Al Pacinova ztracení se ve skryté identitě, díky čemuž se závěrečné překvapivé zjevení, zdá jako zbytečné cucání z prstu scénáristova. Na druhou stranu, jpřestože nejde o vrchol žánru, tak pořád sledujeme old school kriminálku vysokých kvalit. 75% ()

Reklama

Reklama