Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Před sto lety byly ďáblovy oddíly, které chtěly zničit svět, donuceny k ústupu do záhrobí. Dnes opět přišel jejich čas. Chtějí zaplavit svět svou temnou silou. Neočekávaně jsou však zastaveny. Komu se to podařilo? Záhrobnímu komandu! Komandu amerických dětí, které se spojí a dětskou bezelstností neohroženě bojují proti teroru krutých monster. Dobrodružný film pro děti a mládež je nejen napínavý, ale také veselý. Setkáte se tu s řadou legendárních filmových příšer, například Draculou, Frankensteinem, Vlkodlakem, Mumií, Netvorem z Černé laguny a dalšími. O kvalitě speciálních efektů není třeba se příliš rozepisovat. Stačí připomenout jména dvou mužů, kteří se na nich podíleli: Richard Edlund a Stan Winston. Tím je řečeno vše. (ČSFD)

(více)

Recenze (102)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $12miliónovTržby USA $3,769,990Tržby Celosvetovo $-║ tak toto je ale veľká škoda že to nemal v rukách schopnejší režisér, ale dracula, múmia, frankenstein, vlkodlak a príšera z čiernej lagúny pokope potešia /55%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Variace na Spielbergova mimozemšťana a především pak na Krotitele Duchů. Akorát je to zaměřené na menšího diváka a s postavičkami z monster snímků. Má to docela tempo, ne všechna děcka jsou úplně otravná a je to příjemně rodinně odpočinkové. Nic více než snesitelný odvar stokrát jinde viděného zde nehledejte. Ovšem on ten odvar celkem funguje, to se zase musí uznat. Přesto z tohoto typů filmů bych spíše doporučoval zkouknout fenomenálně nedostižné Goonies. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„A vy jse kdo?“ – „My jsme záhrobní komando.“ Keď Shane Black začal natáčať Predátora: Evolúciu, na spoluprácu si prizval kamaráta, zriedkavého režiséra a občasného scenáristu Franka Dekkera, s ktorým v roku 1987 spáchal Záhrobné komando z produkčnej dielne Roba Cohena a Petra Hyamsa. Predátor: Evolúcia bol nakoniec nielen prepadák, ale hlavne strašný film. Napriek tomu mi meno Frank Dekker behalo po rozume a v roku 2020 som sa rozhodol si Záhrobné komando pozrieť. Čo ma pozitívne prekvapilo, to sú jednak sympatickí herci (aj keď nechápem, čo najstaršieho z nich viedlo k tomu, aby sa sčuchol s bandou deciek, bolo mi to podozrivé) a jednak príjemná atmosféra amerických osemdesiatok. Záhrobné komando radíme do rangu podobných titulov Goonies, Bádatelia Joea Danteho, Night of the Creeps (tiež od Dekkera), Watchers, To, Gremlins alebo Strieborná guľka. Teda plnokrvná atmosféra odvážne, ale väčšinou funkčne kombinujúca rodinné dobrodružstvo s hororom (v ktorom občas drsne umierajú vedľajšie postavy), dej umiestnený na (zdanlivo) zaspaté predmestie, kde ulice na bicykloch a skejtoch brázdia skupiny detí a puberťákov, dospelí sú skôr anonymné postavy, ktoré sú večne v robote, a policajti nikdy ničomu neveria (a nakoniec aj tak vždy prídu neskoro). V tomto smere je Záhrobné komando skvelé a nemám voči nemu žiadne námietky. Bohužiaľ, Dekker ako zlo použil čosi tak strašne hlúpe, ako je tímovka slávnych príšer. Čiže nechýba nechcene smiešny Dracula, solídny vlkolak alebo trápna múmia. Ruka v ruke s týmto divným scenáristickým krokom kráčajú efekty, kostýmy a latexové masky, ktoré sú značne béčkarské. To ma zaskočilo, keďže na filme sa podieľal legendárny Stan Winston (predpokladám, že bol len jedným z viacerých a na výsledok nemal zásadný vplyv, inak by to vyzeralo inak). Palec hore za „pannu“ a za vytetované číslo z koncentračného tábora. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Osmdesátá léta byla zlatou érou filmů pro děti, které svému publiku dávaly přesně to, co chtělo. Byla to doba, kdy se nejen že děti ještě mohly bát (příznačně soudobou sterilnost narušují tvůrci odkojení právě na osmdesátkových filmech), ale všichni věděli, že stejně koukají na sci-fi a horory, především tedy ty klasické z padesátých let pravidelně reprízované americkými televizemi. V souladu s tím pak nová generace snímků, jíž byl "E.T." pouhým začátkem, přinášela velkolepá dobrodružství s příměsí fantaskna a napřirozena. "The Monster Squad" vznikl v době, kdy už existovala většina dnes klasických titulů kategorie, ale i řada jejich variací. Díky existenci souboru děl, o které se mohli opřít, tak scenáristé Fred Dekker a Shane Black vytvořili stejnou mírou plnohodnotný příspěvek do osmdesátkových rodinných dobrodružek i jejich nadsazenou reflexi. Ostatně, co víc by si mohly osmdesátkové děti ještě přát, když už jim filmy nadělily setkání s mimozemšťany, honby za pirátskými poklady či mladé verze slavných hrdinů, než setkat se tváří v tvář s populárními klasickými monstry. Premisa snímku tak zavdává k promenádě all-stars bubáků - konkrétně přicházejí Drákula, vlkodlak, mumie, netvor z Černé laguny a Frankensteinovo monstrum - navázané na konglomerát kanonických prvků jako jsou honba za pokladem v podobě magického amuletu, strašidelné domy, strašidelní sousedé či rozvracející se rodiny a tajný klukovský klub (v předpisovém složení zapálený nerd, ustrašený tlouštík, sebevědomý žvanil, starší frajer, prcek, kterého nikdo neposlouchá, a malá ségra, která je všechny strčí do kapsy). Vyprávění je v zájmu obsažení co největšího množství dětsky vděčných motivů pojaté jako řetězec volně navázaných epizod, které si pohrávají s obvyklými konvencemi, a stejně, jako se celý snímek osvobozuje od striktně ukotveného vyprávění, tak i jednotlivé sekvence překvapí svou nadsázkou i sebereflexí (ve většině filmů mají děcka psa, ale nikdo neřeší, jak se ten dostane do klubovny v koruně stromu). Jak naznačuje intermezzo krkolomných dobrodružství v podobě povinné školní docházky, dětský svět je zde pojatý jako prostor naprosté svobody, která nevyhnutelně prosakuje i do těch částí dne, kdy se ji snaží dospělí omezovat. V souladu s tím pak hlavní silou "The Monster Squad" představuje fakt, že se nesvazuje racionálním pohledem, ale naopak své diváky strhává do víru atrakcí, který i dospělým, kteří ještě nejsou úplně okoralí, vyloudí na tváři nadšený dětinský úsměv. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Klasická monstra jsou zpátky. Jako vůdce Dracula, po jeho boku Frank(enstein), Vlkodlak, Mumie i Netvor z Černé laguny - tahle sestava se schází, aby zvrátila rovnováhu sil ve prospěch Zla. Čelit jim ale tentokrát nebude Van Helsing, nýbrž dětský Monster Squad (plus Scary German Guy...). Dobrý, slušná zábava a pěkný tribute klenotům studia Universal. 80’s verze monster se vyvedly, jen v případě Dracula to asi není úplně ono - nějak mi ten herec nepřišel adekvátně charismatický. Nicméně, MONSTER SQUAD je podle mě ideální horor pro vaše dítě a já lituju, že jsem to sám neviděl už jako dítě. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

"Co je, Evžene?" - "Něco mi ukradlo čokoládu." :))) Pro mnohé z nás je Monster Squad kultovní béčko osmdesátek. Drákula, vlkodlak, Frankensteinovo monstrum, mumie nebo Netvor z Černé laguny jasně odkazují na horory studia Universal, kterými nás hojně hostilo v 50. a 60. letech. Ke všemu se na něm podepsala doba, kdy se horory nebraly vůbec vážně. Film je tudíž plný hlášek (a to především díky scénáři Shanea Blacka, jenž stojí i za Posledním skautem) a děcek, co kopou vlkodlaky do koulí. K tomu si připočtěte slušné dětské herce a opravdu parádní masky (Stan Winston) a vyjde vám kvalitní mix hororu a komedie, který ani po dvaceti letech neztratil šťávu. ()

choze 

všechny recenze uživatele

V 80. letech se začal Hollywood po úspěchu E.T. zaměřovat na dětského diváka a natočila se řada úspěšných komediálních hororů s dětmi a náctiletými v hlavních rolích jako GREMLINS, CRITTERS nebo ZTRACENÍ CHLAPCI. ZÁHROBNÍ KOMANDO má motivem mládeže bojující s nestvůrami ve stylu KROTITELů DUCHů docela blízko k poslednímu jmenovanému. Sešlo se u něj několik známých jmen (scénář Shane "Poslední skaut" Black, masky Stan Winston) a výsledkem je příjemný horor pro děti s klasickými filmovými monstry jako Dracula, Frankenstein, vlkodlak, mumie či netvor z Černé laguny, který dílem postraší (děti) a dílem rozesměje a rozhodně výrazněji nezaostává za výše jmenovanými snímky. Odrovnala mě scéna ve které Dracula vycení zuby na malou holčičku a zasyčí: "DEJ SEM TEN AMULET, TY ČUBKO!" Od Freda Dekkera jste mohli svého času najít na hororovém regále ve vaší videopůjčovně i slušnou NOC HUSÍ KůŽE o vesmírných slimácích měnících lidi na zombies a třetího ROBOCOPA. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Očekávání inteligentní dětské osmdesátkové zábavy (Spielberg, Columbus, Zemeckis) ve spojení se scénářem od Shanea Blacka vs. Tvrdá realita. Blackův podíl je z filmu cítit úvodní čtvrthodinku, jenomže pak se kadence hlášek zabrzdí. Film se navíc monstrům věnuje pouze okrajově, pozornost na sebe strhávají především dětští hrdinové. Potud v pořádku, je třeba se připravit na velké finále, představit postavy, poukázat na jejich individuální přínos jejich „gangu“ a nasměrovat jejich pozornost tam, kde je na záchranu světa před zlem dospělácký rozum krátký. Jenomže dětští hrdinové se výrazně neprojevují a víceméně se od sebe neliší (a charakterizovat postavu jako odstrkovaného tlusťocha nestačí, mohl by být třeba navíc – co já vím – zajímavý či zábavný) a jejich počínání není ani zábavné, ani napínavé. Finále jsem až na pár nekorektností odzíval, většina monster trestuhodně nevyužitá. Doporučuji raději Goonies či z poslední doby Monster House, mají živelné dětské postavy, příjemnou výpravu a onen potřebný feeling dětského dobrodružství s notnou dávkou nebezpečí. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Stará škola, jak se patří:) Poctivé masky, správná míra humoru a lehký nádech béčkovitosti. Dětští herci skvělí a sehraní. Zaujal mě zejména "leader" v podání mě zcela neznámého Andre Gowera. Na scénáři se podílel i Shane Black, který měl své nejlepší scénáristické kousky teprve před sebou. Scéna loučení malé holčičky s Frankensteinem mě i docela dojala. The Monster Squad je jedním ze dvou osmdesátkových filmů, kde parta malých chlapců čelí nepříteli v podobě hororových postav. A v tomto nehraje Corey Feldman:) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Dobro a zlo sú po väčšinu času v rovnováhe, akurát raz za sto rokov sa môžu tieto sily prevážiť. No a práve teraz nastal ten čas, kedy má zlo možnosť preraziť a ovládnuť svet. Pomocou magického amuletu a rituálneho ceremoniálu sa tomu pokúsi zabrániť partia adolescentov. Rozhodnú sa odvážne postaviť na odpor prisluhovačom temnoty. Musia čeliť takým nebezpečným, nadprirodzeným protivníkom ako je gróf Drakula, Frankensteinove monštrum, oživlá múmia, vlkodlak, či netvor z Čiernej lagúny. Jedine odhodlané záhrobné komando mladých bojovníkov proti nečistým silám, môže zastaviť inváziu diabolských oddielov, ktoré chcú uvrhnúť svet do temnoty. Snímok "The Monster Squad" natočil v roku 1987 režisér a scenárista Fred Dekker. Je to zábavný, dobrodružný, kinder fantasy horror, ktorý je nasiaknutý nezameniteľnou, podmanivou americkou filmárčinou osemdesiatych rokov minulého storočia. *** ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Je to fajn a prvá polovica dokonca super, ale keby na inzultáciu vlkolaka nestačil kopanec do gúľ , Dracula nechodil vyzbrojený dynamitom a podobné necool blbosti mohlo to byť lepšie. Klasické monštrá nadesignované Masky Stanom Winstonom potešili, niektoré nápady z pera autora Smrtonosnej zbrane a Posledného skauta takisto. Slušný detský film, ale nič čo by som si mal pamätať dlhšie. 6/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Po nadšení z Noci husí kůže jsem očekával od Záhrobního komanda stejnou kvalitu, ale kromě v úvodu pár solidních hlášek, kdy malí kluci mají slušnou vyřídilku filmu hodně dochází v druhé polovině dech. Dalo mě to jediné, vím jak zneškodnit mumii, stačí najít plandající obvaz, uvázat jej k šípu a ten vystřelit, pak už není co řešit. Další Dekkerův film jsem viděl nedávno a tím byl katastrofální Robocop 3. Mimochodem stejně jako v Záhrobním komandu se i u Predátora Evoluce sešli Shane Black s Dekkerem a dopadlo to jak všichni víme dost podobně jako tady. Tedy špatně. 40% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Nejhezčí je úvod připomínající ty nejlepší gotické horory. Hřbitov, zámek, rakve, netopýři, Dracula, rituál, Van Helsing... Pak se ocitneme o sto let později a už je to hlavně zábava. Občas se objeví působivý obraz, jako je třeba scéna v bažině, ale jinak je vše postaveno na omladině soupeřící s monstry. Občas vtípek, žádná řachanda, jen pro pousmání. Po technické stránce sympatické, trikově obstojné. Když běhají modré blesky po Frankensteinově monstru v rakvi, je na ně radost pohledět. A najít pannu, to není jen tak! Závěr napínavý, byť divák tuší, že zlo by mělo být poraženo. Ani nostalgie mne ale tentokrát nepřinutí k lepšímu hodnocení. Fajnové, leč pro mne už tak trochu omšelé... ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Film určitě neurazí, ale také ničím nevystupuje z šedi průměru. Neambiciózní a nevážný námět, kdy skupinka dětí bojuje proti legendárním příšerám, hodně pozvedají povedené efekty a tempo příběhu zaručující divákovi jakous takous zábavu. Určitě je to věnované spíše mladšímu publiku, i když při jednom (obzvlášť vyvedeném) momentu by jste měli vašim ratolestem raději zakrýt oči. 55% ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Taká béčková variácia na klasické spielbergovské detské dobrodružstvá (Goonies, E.T., v novom prevedení Super 8). Scenár ďaleko zaostáva, hlášok je málo, detské postavy sú veľmi matne napísané (najmä je ich strašne veľa), chémia medzi nimi nefunguje. Všetko ale vynahrádzajú skvelé universalovské monštrá, ktoré po prvý krát môžeme vidieť pokope (akurát Dracula je trochu mdlý)! ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Shane Black napsal Záhrobní komando aka Monster Squad a veškerá jeho další tvorba je absolutně nepodstatná. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Jsou tu všichni z universalovského nebe, totiž vlastně pekla. Přišel Dracula se svýma nevěstkama, je tu Vlkodlak i Mumie. Dále vlasaté Frankensteinovo monstrum, doktor Van Helsing a dokonce i Netvor z Černé laguny! A je to sranda!!! ()

Reklama

Reklama