Reklama

Reklama

Vymítač ďábla

  • Česko Exorcista (více)
Trailer 3

VOD (1)

Regan je dcerou slavné a bohaté herečky. Protože na ni matka nemá čas, tak si ani nevšimne, že se dceřino chování pomalu začíná měnit. Mluví sprostě a obličej se jí křiví do děsivého šklebu. Matka vezme dívku na lékařské vyšetření. Po sérii velmi podrobných vyšetření jsou lékaři bezradní. Dívčin stav se stále horší a teď už napadá i své okolí. Hlas se jí mění a ona komunikuje se svým okolím démonickým hlasem. Jeden z lékařů přijde s návrhem obrátit se na církevního specialistu, exorcistu. Matka to zprvu považuje za hloupost. Když se dívka změní v ďábelskou stvůru, která zabije jejího přítele, nezbývá jí nic jiného než se obrátit na vymítače ďábla. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (186)

  • K prodloužené verzi, která vznikla 27 let po premiéře té původní, režisér William Friedkin řekl: "Já jsem byl s originální verzí vždcyky velmi spokojený. William Peter Blatty měl ale pocit, že těch jedenáct minut, které jsme z původní verze vystřihli, představovalo srdce filmu a bylo velmi důležitých pro jeho spirituální smysl, a dlouho se mě pokoušel přesvědčit, abych je vrátil zpátky. Když jsem ho asi před rokem zase po delší době potkal, řekl jsem: 'O.K., Bille, tak se na to podíváme. Myslím si ale, že je to zbytečné a navíc velký nesmysl.' Sedli jsme si na to a já jsem náhle pochopil, o čem mluvil - a měl pravdu! Takže jsme se dali do práce." (NIRO)
  • Film se měl podle plánu točit tři měsíce s rozpočtem pěti milionů amerických dolarů, ale natáčení se protáhlo na tři čtvrtě roku a náklady vyšplhaly na jedenáct milionů. (Locksley)
  • Tvůrci museli vzdorovat snahám o naprostý zákaz ve Washingtonu, Bostonu a mississippském Hattiesburgu. (Zetwenka)
  • Americká filmová asociace tehdy klasifikovala snímek R, čímž si vysloužila kritiku některých katolíků, jimž toto hodnocení připadalo mírné a požadovali X. (Zetwenka)
  • Pro natáčení většiny scén použili tvůrci dům na adrese 3600 Prospect Street, Georgetown v hlavním městě USA Washingtonu, D.C. Dům sám o sobě dnes nepůsobí nijak strašidelně, to se ovšem nedá říci o slavných schodech z filmu. Ty vedou z Prospect Street na M Street a působí ponuře i za poledního světla. (pornogrind)
  • Kromě všech zlých vlastností, které démon Pazuzu má, byl také starověkými Sumery uctíván jako patron těhotných žen. (Hlavonozec)
  • Pazuzu je ve starověkých textech uváděn jako král démonů větru a ve filmu je na tuto vlastnost několikrát upozorňováno - především se při příchodu otce Merrina (Max von Sydow) k soše démona zvedá silný vítr, dále pak při projevech démona v pokoji Regan (Linda Blair) vlají závěsy, ač jsou okna zavřená. Zároveň byl tehdy také využíván jako amulet proti ostatním démonům, což vysvětluje nalezení jeho hlavy v úvodu a větu: "Zlo proti zlu." A konečně - býval popisován mimo jiné s vrčícími psími ústy, což se ve snímku projevuje úvodní rvačkou psů a poté změnou Reaganina hlasu, který občas zní jako štěkot. (Volpe)
  • Natáčelo se od 14. srpna 1972 do 20. července 1973 v New Yorku, D.C. a v Iráku. (Varan)
  • Hororový žánr dlouho trpěl nízkými rozpočty, Vymítač ďábla se tak stal prvním snímkem, který nabídl veškeré možné vizuální a technické efekty a kvalitní maskérskou práci. (ClintEastwood)
  • Rektora univerzity hrál reverend Thomas Bermingham, který spolupracoval i jako poradce. (Novalinda)
  • Démonova tvář, objevující se ve flikrech, jsou původně kamerové zkoušky líčení Regan (Linda Blair). William Friedkin zmíněný make-up odmítl jako příliš nadsazený a chtěl, aby proměna dívky vycházela přímo z jejích fyzických zranění. (Marla Singer)
  • Film způsobil nebývalý posun v rozvoji hororového žánru. Zajistil si také palcové titulky na prvních stránkách amerických deníků - i na úkor právě probíhající aféry Watergate. (Hans.)
  • V roce 1975 obdržel Mike Oldfield cenu Grammy za nejlepší instrumentální kompozici. Vynesla mu ji skladba „Tubular Bells – Theme from The Exorcist“. (lioncel)
  • Scenárista William Peter Blatty uvedl, že to nebyly "nadpřirozené" scény, které navozovaly divákům nevolnost a nutily je opouštět kinosály. Byla to scéna, v níž Regan (Linda Blair) podstupuje kvůli vyšetření mozku propíchnutí tepen, jehož smyslem je zčásti nahradit mozkomíšní tekutinu vzduchem, kyslíkem nebo héliem za účelem vytvoření lepšího rentgenového obrazu. (L_O_U_S)
  • Jak bylo uvedeno na Blu-ray, Linda Blair (Regan) neměla na scénu s "pavoučí chůzí" žádný záskok. Byla jištěna pouze několika téměř neviditelnými lanky. (Kacitr)

Související novinky

Zemřel režisér William Friedkin

Zemřel režisér William Friedkin

07.08.2023

Ve věku 87 let zemřel legendární režisér William Friedkin známý nejlépe pro své nezapomenutelné klasiky Francouzská spojka a Vymítač ďábla. Režisérův skon potvrdil děkan Chapman University a známý… (více)

Vymítač ďábla se dočká rebootu

Vymítač ďábla se dočká rebootu

27.07.2021

Po úspěchu s oživením hororové série Halloween se režisér David Gordon Green pokusí provést to samé s další žánrovou klasikou, tentokrát Vymítačem ďábla. Práva k nové trilogii – ano, trilogii –… (více)

Blumhouse plánuje nového Vymítače ďábla

Blumhouse plánuje nového Vymítače ďábla

22.12.2020

Studio Blumhouse (Uteč, Neviditelný) se chce vrátit ke slavné filmové sérii Vymítače ďábla a to rovnou s pokračováním. Zatím není jasné, o jak přímé pokračování by mělo jít a zda by nový sequel mohl… (více)

Ze Sabriny - mladé čarodějnice bude horor

Ze Sabriny - mladé čarodějnice bude horor

26.12.2017

Pokud jste dospívali na konci 90. let, jen těžko vám unikl sitcom Sabrina - mladá čarodějnice. Šestnáctiletá čarodějka v něm žila se dvěma šílenými tetičkami a mluvícím kocourem, a možná ani nevíte,… (více)

Reklama

Reklama