Reklama

Reklama

Hemel

(festivalový název)
  • Nizozemsko Hemel
Trailer

Obsahy(1)

Svým líčením nutkavého a značně nekonvenčního sexuálního chování mladé ženy, včetně popisných záběrů jejích intimních partií, připomíná Hemel zpočátku jakousi ženskou verzi Studu. Debutující režisérka Sacha Polaková však věnuje stejnou pozornost také složitým rodinným vazbám, jež utvářejí hrdinčinu osobnost a podmiňují její chování. Hemel (v holandštině nebe) má velice silnou vazbu na otce. Tak silnou, že jejich vztah často působí spíše jako partnerský svazek než jako zdravé pouto mezi rodičem a dítětem. Obrazově vytříbenému filmu, zachycujícímu onen bolestný okamžik, kdy se dcera musí vymanit z této citové závislosti, dominuje mimořádný výkon začínající herečky Hannah Hoekstraové. Její Hemel je bezohledně sebevědomá, impulzivní a neomalená, zároveň však křehká, zranitelná a toužící po blízkosti. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (18)

verbal odpad!

všechny recenze uživatele

Sexuální trampoty v rozkroku veselé Miss Buchenwald nejsou zrovna pro estetického diváka vhodným filmem na sobotní večer, a to ani jako rozcvička před manželským sexem. Explicitní pičóza, natočená speciálně pro upocené, uhrovité návštěvníky festivalových kin s velmi flexibilním zápěstím, které nevyděsí pohled ani na osvětimskou pornohvězdu, protože jim tatínek při prvních polucích zafajrvoloval nahé baby. Mě jímala čirá hrůza, otřásal jsem se hnusem a myslel na nějakého fešáckého hlodavce. Zase nebudu mít nejmíň týden chuť na šťouchané brambory! ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Poměrně dost odvážný, netradiční debutní snímek o jedné velmi komplikované dívce a pěju chválu na Hannah Hoekstru za vynikající herecký výkon, který mě chytnul hlavně v druhé části filmu. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Ženská verze Studu? Ani náhodou. Pokud se totiž přeneseme přes to, že oba dva filmy vyprávějí o hrdinech, kteří jsou posedlí sexem, pak moc společných bodů nenajdeme. Stud byl o muži, který se snažil nějak vyrovnat se svou závislostí na sexu, uvědomoval si negativní důsledky svého chování, jeho příběh byl vyprávěn velmi osobním, poutavým, upřímným a vizuálně úchvatným způsobem. Hemel naopak ukazuje několik na sebe nenavazujících scén ze života jednoho rozmazleného, drzého fracka, který sex využívá především k provokaci okolí. A co je ještě horší, prakticky se nezdá, že by na něj některý ze zobrazených výjevů zanechal jakýkoliv vliv, takže kdybyste tyto "kapitoly" rozstříhali a složili za sebe v jiném pořadí, vůbec by to filmu neublížilo. Jediné, co mě na tomto snímku, který se mi subjektivně zdál asi o půl hodiny delší než uvádí oficiální stopáž, zaujalo, byl zvláštní vztak mezi hrdinkou a jejím otcem. [47th Karlovy Vary International Film Festival] ()

Silas 

všechny recenze uživatele

Holandská Lana del Rey zmítaná sexuální touhou, která se jí líbí, a problematická v přízemnějších mezilidských vztazích. Je to lepší, než by se podle minulých zkušeností (např. Deník nymfomanky) mohlo zdát. Náladotvorné, prožitkové... ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Rozhodně hodně kvalitní drama. Nejdříve mi to přišlo spíše jako reklama na anorexii a sex, ale postupem času mě to fakt dostalo. Hlavní aktérka je krásná, škoda jen, že je tak vychrtlá. Příběh naprosto unikátní a promakaný, netřeba víc dodávat. ()

bassator

všechny recenze uživatele

47th KVIFF 2012 - VARIETY´S TEN EURO DIRECTORS TO WATCH - Deset evropských režisérů očima Variety (Hemel / HEMEL / Hemel) ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Hannah Hoekstra se mi hodně líbila v The Canal, kde si střihla pouze vedlejší roli, ale díky tomu jsem objevil film Hemel. V průběhu filmu mě napadlo, že jde o nizozemskou variaci na Ozonovu Jeune et jolie, přestože byla asi natočena dříve. Hannah se ve filmu vyskytuje více svlečená než oblečená a bloumá životem a to poměrně beznadějně. Je to v podstatě smutný film o atraktivní a svým způsobem tajemné ženě, v jejímž životě dominuje hledání sebe sama a utápění v sexu. Zase mě to přivádí k Jeune et jolie i s podkresem melancholické hudby. Není to film pro masy, ale nemusí nadchnout ani náročnějšího diváka. Mně se trefil do nálady. ()

SLOTH 

všechny recenze uživatele

hemel? stud? ani náhodou tady jde o divný film který se snaží provokovat za každou cenu. chce vsítit ale místo toho kope úplně mimo ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Na začátku bych chtěla uvést, že tento snímek má ke Studu hodně daleko a pokud vás zajímá tato tematika, tak se na něj určitě podívejte-rozhodně raději naž na Hemel. Nemůžu tvrdit, že by tento film neměl své kladné stránky...Hodně se mi líbilo rozdělení děje do kapitol, podobně jako tomu bylo v dánském snímku Smukke mennesker. Ale paradoxně to nepomáhalo pospojování celého příběhu, který nebyl ani na konci úplně vysvětlen. (pokud tedy vůbec bylo co vysvětlovat. To co se mi ještě líbilo, byla kamera, celková atmosféra a některé scény.( Procházka u moře, nebo "Nebe" na střeše). Jinak mi přišel příběh trochu vyumělkovaný a dotažený do absurdity. Prostě to často působilo jen velmi těžko uvěřitelně a lehce ironicky. Celkově jsem se ale nudila- a to především v první půlce snímku, to je důvod proč dávám dvě a ne tři hvězdičky. Ale jsou to silné dvě. ()

Caym 

všechny recenze uživatele

Hemel. Slečna Nebe, která se postupně promění v ubrečené a ucajdané filmové Peklo. Můžete ji nenávidět, můžete ji milovat, je mi to celkem jedno (tedy, pokud se chcete kamarádit se Sachou Polak, tak musíte postavu mít rádi, sama to říkala) - já jsem věřila (naivně) tomu, že se z pseudointelektuálních kapitolek příběh rozvine v něco, co má hlavu a patu. Má tolerance k rádoby hlubokým kecům hlavní hrdinky bohužel někde za polovinou filmu vzala za své. Komplexní postava? Kdeže. Nedočkala jsem se ničeho, jen krve z nosu a narychlo načmáraného portrétu uplakané znuděné, rozmazlené tátovy holčičky. ()

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Liberální / bez zábran (např. explicitní zobrazování nahoty, mluva…) / psychologická / možná až záměrně kontroverzní dramatická mozaika výsečí z života zrzavé nymfomanky jménem Hemel (= Nebe) se po většinu času zdá zajímavější vizuálně, nebo i prožitkově, než obsahově, po skončení si tak nejsem úplně jist. Hemel má co říct! ~ Tento nizozemsko-španělský artový snímek je strukturovaný do osmi kapitol, přičemž by jejich posloupnost mohla být úplně v klidu různě variována. To nepokládám za nedostatek, ale za přednost. Od zobrazování protagonistčina nekonvenčního sexuálního života se pozornost plynule přesouvá k odpovědi na otázku, proč taková je, proč se tak chová, k její mimořádně silné citové vazbě na otce, jenž na ni od malička rozhodujícím způsobem působí, utváří její osobnost i podmiňuje chování. Jejich vztah, vztah otce a dcery, mnohdy působí až patologicky. ~ S Shame bych Hemel nesrovnával. Hemel NENÍ ženskou variantou McQueenova filmového opusu, to je zcela liché přirovnání. Jediným výraznějším styčným bodem je ona (jeho i její) nemožnost či snad neschopnost navázání pevného a trvalého partnerského svazku, citová vyprahlost a promiskuita. Všechny okolnosti na pozadí chování obou postav, resp. jejich vnitřní charakteristika se však liší. Pokud se autorům tohoto snímku něco povedlo, tak vylíčení vlastností i pocitů hlavní hrdinky, mohu-li vůbec použít tento termín. Spíš nechtěné hrdinky. Je velice spontánní, impulzivní a pudová, z čehož i plyne její pestrý sexuální život, i možná až hrubá (viz např. její smysl pro humor), na druhou stranu však i křehká, zranitelná, bezbranná, pochybující, tápající… ~ Agilní, odvážný přístup mladé začínající režisérky je patrný, stejně jako občasné zbytečné tlačení na pilu a již zmíněná snaha šokovat. I tematická přesycenost (láska, sex, bolest, smrt, citové nenaplnění, vztah otec − dcera atd.) je spíše na škodu, i když všechna tato téma jsou svým způsobem příbuzná. Ale jak se říká (a je pravdou), vše souvisí se vším... ~ ~ Bylo to úžasný. Ze všech mužů jsi do mě pasoval nejlíp. A že jich bylo hodně. ()

LuccinyFilmy 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi, že film tak trochu pracuje s představou, že ženy nejsou ze své podstaty schopné žít promiskuitním životem. Hemel má problémy a má jich hodně: jediný muž, s kým mám úzký intimní vztah, je její otec; ne náhodou jsou tři scény s náhodnými partnery v podstatě o tom, že ji k něčemu nutí nebo jí ubližují. Nevázaným sexuálním životem se tak Hemel spíše snaží kompenzovat citovou vyprahlost svého života; není to ani tak její volba jako spíše jediná možnost. Všechny poměrně grafické sexuální scény se odbydou hned zkraje, takže pak už jen hodinu zíráte na to, jak je Hemel neschopná normálního života a normálních vztahů. Ty záběry jsou občas tak dlouhé, že budete mít čas si tu definici "normálního" důkladně promyslet. ()

Romeroo 

všechny recenze uživatele

Po Klipu jsem si řekl, že od podobných filmů si vytvořím odstup. Popravdě ani nevím proč jsem Hemel viděl, další děvka co má ráda sílu péra a směšných pohybů co neumí vyřešit svoje city a problémy všedního dne. Klip měl aspoň hezkou tu děvku, tahle byla fakt odporná....rok nechci vidět něco podobného. ()

romanz123 

všechny recenze uživatele

Rádoby artový film, který mi ale přišel myšlenkově, pocitově a citově dost prázdný. Pochválil bych snad jen kameru, některé scény jsou nasnímány fakt pěkně. Jinak stručně řečeno nic moc. ()

Reklama

Reklama