Reklama

Reklama

Hemel

(festivalový název)
  • Nizozemsko Hemel
Trailer

Obsahy(1)

Svým líčením nutkavého a značně nekonvenčního sexuálního chování mladé ženy, včetně popisných záběrů jejích intimních partií, připomíná Hemel zpočátku jakousi ženskou verzi Studu. Debutující režisérka Sacha Polaková však věnuje stejnou pozornost také složitým rodinným vazbám, jež utvářejí hrdinčinu osobnost a podmiňují její chování. Hemel (v holandštině nebe) má velice silnou vazbu na otce. Tak silnou, že jejich vztah často působí spíše jako partnerský svazek než jako zdravé pouto mezi rodičem a dítětem. Obrazově vytříbenému filmu, zachycujícímu onen bolestný okamžik, kdy se dcera musí vymanit z této citové závislosti, dominuje mimořádný výkon začínající herečky Hannah Hoekstraové. Její Hemel je bezohledně sebevědomá, impulzivní a neomalená, zároveň však křehká, zranitelná a toužící po blízkosti. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (18)

claudel 

všechny recenze uživatele

Hannah Hoekstra se mi hodně líbila v The Canal, kde si střihla pouze vedlejší roli, ale díky tomu jsem objevil film Hemel. V průběhu filmu mě napadlo, že jde o nizozemskou variaci na Ozonovu Jeune et jolie, přestože byla asi natočena dříve. Hannah se ve filmu vyskytuje více svlečená než oblečená a bloumá životem a to poměrně beznadějně. Je to v podstatě smutný film o atraktivní a svým způsobem tajemné ženě, v jejímž životě dominuje hledání sebe sama a utápění v sexu. Zase mě to přivádí k Jeune et jolie i s podkresem melancholické hudby. Není to film pro masy, ale nemusí nadchnout ani náročnějšího diváka. Mně se trefil do nálady. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Ženská verze Studu? Ani náhodou. Pokud se totiž přeneseme přes to, že oba dva filmy vyprávějí o hrdinech, kteří jsou posedlí sexem, pak moc společných bodů nenajdeme. Stud byl o muži, který se snažil nějak vyrovnat se svou závislostí na sexu, uvědomoval si negativní důsledky svého chování, jeho příběh byl vyprávěn velmi osobním, poutavým, upřímným a vizuálně úchvatným způsobem. Hemel naopak ukazuje několik na sebe nenavazujících scén ze života jednoho rozmazleného, drzého fracka, který sex využívá především k provokaci okolí. A co je ještě horší, prakticky se nezdá, že by na něj některý ze zobrazených výjevů zanechal jakýkoliv vliv, takže kdybyste tyto "kapitoly" rozstříhali a složili za sebe v jiném pořadí, vůbec by to filmu neublížilo. Jediné, co mě na tomto snímku, který se mi subjektivně zdál asi o půl hodiny delší než uvádí oficiální stopáž, zaujalo, byl zvláštní vztak mezi hrdinkou a jejím otcem. [47th Karlovy Vary International Film Festival] ()

Reklama

LuccinyFilmy 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi, že film tak trochu pracuje s představou, že ženy nejsou ze své podstaty schopné žít promiskuitním životem. Hemel má problémy a má jich hodně: jediný muž, s kým mám úzký intimní vztah, je její otec; ne náhodou jsou tři scény s náhodnými partnery v podstatě o tom, že ji k něčemu nutí nebo jí ubližují. Nevázaným sexuálním životem se tak Hemel spíše snaží kompenzovat citovou vyprahlost svého života; není to ani tak její volba jako spíše jediná možnost. Všechny poměrně grafické sexuální scény se odbydou hned zkraje, takže pak už jen hodinu zíráte na to, jak je Hemel neschopná normálního života a normálních vztahů. Ty záběry jsou občas tak dlouhé, že budete mít čas si tu definici "normálního" důkladně promyslet. ()

Caym 

všechny recenze uživatele

Hemel. Slečna Nebe, která se postupně promění v ubrečené a ucajdané filmové Peklo. Můžete ji nenávidět, můžete ji milovat, je mi to celkem jedno (tedy, pokud se chcete kamarádit se Sachou Polak, tak musíte postavu mít rádi, sama to říkala) - já jsem věřila (naivně) tomu, že se z pseudointelektuálních kapitolek příběh rozvine v něco, co má hlavu a patu. Má tolerance k rádoby hlubokým kecům hlavní hrdinky bohužel někde za polovinou filmu vzala za své. Komplexní postava? Kdeže. Nedočkala jsem se ničeho, jen krve z nosu a narychlo načmáraného portrétu uplakané znuděné, rozmazlené tátovy holčičky. ()

Romeroo 

všechny recenze uživatele

Po Klipu jsem si řekl, že od podobných filmů si vytvořím odstup. Popravdě ani nevím proč jsem Hemel viděl, další děvka co má ráda sílu péra a směšných pohybů co neumí vyřešit svoje city a problémy všedního dne. Klip měl aspoň hezkou tu děvku, tahle byla fakt odporná....rok nechci vidět něco podobného. ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama