Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvojice nesmlouvavých detektivů na stopě velké zásilky heroinu. Slavné kriminální drama režiséra Williama Friedkina bylo v roce 1971 oceněno pěti Oscary včetně těch nejprestižnějších za nejlepší film, nejlepší režii a nejlepší mužský herecký výkon. Snímek navíc dokázal upoutat nejširší spektrum diváků a zařadil se mezi nejnavštěvovanější snímky roku. Příběh snímku je přitom poměrně prostý, vychází ovšem ze skutečných zážitků policejních protidrogových vyšetřovatelů. Newyorští detektivové Jimmy „Pepek“ Doyle (Gene Hackman) a Buddy Russo (Roy Scheider) se pohybují v terénu drsných brooklynských ulic a snaží se rozkrýt gang drogových překupníků. Během vyšetřování pochybných drogových kšeftů se dostanou na stopu velké dodávky heroinu, kterou chystá jeden z největších francouzských překupníků drog v podobě elegantního zločince Alaina Charniera (Fernando Rey). Začíná zběsilé policejní pronásledování a neúprosná snaha o dopadení mezinárodního drogového gangu... Francouzská spojka vyniká především svým realistickým pojetím, natáčení probíhalo v autentickém prostředí špinavých newyorských ulic snímaných ruční kamerou a kontaktním zvukem. Snímek je proslulý několika akčními pasážemi, mezi ty nejslavnější určitě patří scéna policejního zátahu, během něhož dojde k automobilové honičce s nadzemní dráhou metra a závěrečná přestřelka s nepředvídatelným vyústěním. Napínavou atmosféru navíc umocňují precizní herecké výkony, které přesně vystihují charakter postav. Svou životní roli zde ztvárnil Gene Hackman, který byl za roli neústupného policisty oceněn Oscarem za nejlepší herecký výkon v hlavní roli. (Česká televize)

(více)

Recenze (383)

Biopler 

všechny recenze uživatele

Výborná krimi s geniálnym Hackmanom a čarom či kúzlom, ktoré dnešným kriminálkam chýba. Friedkinova réžia graduje v druhej polovici, auto-nadzemka nahánačka je pastva pre oči a záver je viac než výborný. Klasika krimi žánru. ()

papaguy 

všechny recenze uživatele

Filmová perla. Byť nemusí její barva každému padnout do oka. Gene Hackman hraje pruďase, ale stejně trochu přehrává. Což mi v některých neakčních scénách do strohého realismu nesedlo. Jinak není absolutně co vytknout. Skvěle se na to kouká i přes to, že film vznikl před více než čtyřmi desetiletími. Klobouk dolů. ()

deLaFere 

všechny recenze uživatele

Kvalitní a řemeslně mistrně odvedený snímek, který příliš nezestárl ani po více jak čtyřiceti letech. Živočišný Hackman a distingovaný Roy Scheider tvoří uvěřitelnou dvojici, velmi realisticky zobrazující mravenčí policejní práci. ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

No neviem, ale fakt, že sa točilo podľa skutočných udalostí filmu skôr uškodil ako pomohol. Skoro celý čas strávime na sledovačke a nudiť to nezačne len vďaka zručnému režisérovi a “sveřepému” Hackmanovi v hlavnej úlohe. Paradoxne, to najlepšie kvôli čomu sa film oplatí vidieť - sugestívne natočená naháňačka auto vs. nadzemka - bola úplne vymyslená (a jej dopad na dej je bohužiaľ nulový - nikto ju ani slovkom nespomenie a ani z nej nič nevyplynie). Škoda aj čudného, neuzavreného konca (s nezmysleným výstrelom), inak by som tie štyri hviezdy udelil. 7-/10 ()

mi-ib 

všechny recenze uživatele

Gene Hackman tu má roli, která se v historii filmu mnohokrát osvědčila, takového toho životního ztroskotance nectícího příliš zákony, ale stojícího na správné straně zákona. A hraje to náramně. Velmi se mi líbilo prostředí zaplivaného New Yorku. Co mě moc neuchvátilo byl příběh. Nepřišel mi ničím příliš výjimečný, snad jen to, že z velmi podstatné části se omezuje na proces sledování, což mě chvilkami začínalo nudit. Ale jinak musím uznat, že to uteklo. Ve výsledku si myslím, že než samotný děj filmu dodává na popularitě prostředí, ve kterém se odehrává a ta aura kolem něj - nízký rozpočet, přeceňovaná honička, skutečný základ. ()

Razzor_82 

všechny recenze uživatele

"Pořád se šťouráš mezi prstama?" Poctivá kriminálka sedmdesátek s dramatickou strunou. Výborný námět i výběr prostředí. Brilantní herecké obsazení herců Hackman + Schneider. Oba se skvěle doplňují. Akcí sice moc neoplývá ale dostane se pod kůži syrovou atmosférou. Nezapomenutelná je honička s nadzemkou.  8/10 ()

Odpadlik 

všechny recenze uživatele

Atmosféra filmů 70.let, výborné výkony, honička v nadzemní dráze, drsný Gene Hackman, kdo by se znovu nepodíval? ()

Titus 

všechny recenze uživatele

Svělé napětí, ale chtělo by to, aby to bylo trochu delší. Bezchybný Gene Hackman a zajímavá scéna v metru. ()

GodKnows 

všechny recenze uživatele

Tak tento film je u mňa na hrane čo sa týka dátumu vzniku a môjho vkusu. Jednoducho staré filmy ma už nelákajú a nejaký Občan Kane, King Kong, Casablanca a ja neviem čo ešte mi nič nehovorí. Ešteže som sa ale dal na túto parádnu jazdu skvélého Williama Friedkina. Najpleší krimi film aký som kedy videl. Nenudil som sa ani sekundu. Jednoducho nemám slov. A to už keď môj brat, filmový analfabet, povie že to je brutálna pecka tak nie je o čom. 5* = 100% ()

ecis 

všechny recenze uživatele

Vynikajuca kriminalka, ktora sa v dnesnych dobach uz netoci. Mlady Gehe Hackman sedi vo svojej ulohe precizne. ()

Zevon 

všechny recenze uživatele

Nad rámec kritiky - když kouknete na ansámbl a způsoby špičky podsvětí tehdy a dnes, to nám ten svět panečku vyspěl, co ? ()

Zahartof 

všechny recenze uživatele

Docela dlouho jsem přemýšlel, proč se mi to vlastně ani moc nelíbilo. Vždyť to není krimi - detektivové už od začátku vědí, po kom jdou a celý film je pouze o tom, zda se jim to povede. Zjišťování informací, sbírání střípků, to tady nenajdete. Není to ani gangsterka - náhled do života mafie tu nečekejte. Na nějakou pořádnou hlášku jsem čekal celý film a charaktery mi nepřišly příliš přesvědčivé. Na druhou stranu, ani přes to všechno jsem se příliš nenudil, Gene Hackman hraje solidně a konec byl docela dobrý. Solidní tři hvězdy, možná 3-4. ()

Acrobat 

všechny recenze uživatele

Vyborne klasicke ponatie drsneho stylu akcnosti. Nikto sa na nic nehra, nema blbe reci, zlodusi su neustupny, policajti tvrdi. Tak to zo zlocinom chodi a takto by mal byt aj filmovany. Drsny a chladny styl rezie absolutne tomuto filmu prospieva a Hackman a Scheider to tahaju celkom slusne a zasluzene im patri obdiv. Ved tu zanietenost Hackmanovi priam vidite na tvari. Skvely scenar, sceny, akcia, herci. Nie je tomu co vytknut. Kto ma rad staru skolu akcnych filmov - toto je vykladova skrina. ()

Arequipa 

všechny recenze uživatele

Nečekané zklamání. Několik zajímavých scén, např. nastupování/vystupování v metru nedokáže přebít poměrně pomalý děj založený na dialozích a málo akčních scénách. Francouzská spojka si ale za nějaký čas u mě druhou šanci určitě zaslouží. ()

waska 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelný Gene "Doyle" Hackman ve své možná nejlepší roli. Skvělá kriminálka, která neztratila nic ani po skoro 40-ti letech.. ()

greigor 

všechny recenze uživatele

Akčňák z dob kdy sem ještě nebyl na světě. A přesto mě chytnul. Hackman si mě po chvilce získal a jeho roli jsem absoulutně věřil. Oskar zasložený. Ale i tak, mi tam pořád něco chybělo, takže jen 4 * ()

FireTight 

všechny recenze uživatele

Legenda nelegenda, zub času podle mého názoru zapracoval na tomhle snímku až neskutečně. Nebo to také může být tím, že jsem nikdy neměl rád kriminálky, kde se policajti chovají jako svině, mlátí kolem sebe, řvou na všechny a celkově jsou tak nějak divně agresivní (teda pokud je nehraje Belmondo, ale to je něco jinýho! :D). Nutno však uznat, že ta několika minutová honička s nadzemkou měla něco do sebe, to zase jo. ()

Související novinky

Zemřel režisér William Friedkin

Zemřel režisér William Friedkin

07.08.2023

Ve věku 87 let zemřel legendární režisér William Friedkin známý nejlépe pro své nezapomenutelné klasiky Francouzská spojka a Vymítač ďábla. Režisérův skon potvrdil děkan Chapman University a známý… (více)

Jak by vypadal Batman od Aronofskyho?

Jak by vypadal Batman od Aronofskyho?

18.04.2020

Poté, co Batmana na pár let pohřbil Joel Schumacher a předtím, než ho znovu vzkřísil Christopher Nolan, koketovalo studio Warner Bros. s myšlenkou, že by netopýřího hrdinu mohlo na velké plátno… (více)

Wheatley láká známá jména

Wheatley láká známá jména

26.10.2014

Několik let si svými malými britskými filmy hledal diváky ve festivalových kruzích a dělal jméno mezi kritiky, mimo tuto ale režiséra Bena Wheatleyho málokdo znal. Ovšen zdá se, že jeho vyhraněný… (více)

Bean stahuje teroristy z kůže

Bean stahuje teroristy z kůže

06.01.2011

Ne Mr. Bean, samozřejmě. Pokud jde o Seana Beana, nejočekávanější premiérou roku 2011 je samozřejmě výpravná televizní adaptace fantasy ságy Game of Thrones, kterou začne v dubnu vysílat HBO. Rádi se… (více)

Reklama

Reklama