Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvojice nesmlouvavých detektivů na stopě velké zásilky heroinu. Slavné kriminální drama režiséra Williama Friedkina bylo v roce 1971 oceněno pěti Oscary včetně těch nejprestižnějších za nejlepší film, nejlepší režii a nejlepší mužský herecký výkon. Snímek navíc dokázal upoutat nejširší spektrum diváků a zařadil se mezi nejnavštěvovanější snímky roku. Příběh snímku je přitom poměrně prostý, vychází ovšem ze skutečných zážitků policejních protidrogových vyšetřovatelů. Newyorští detektivové Jimmy „Pepek“ Doyle (Gene Hackman) a Buddy Russo (Roy Scheider) se pohybují v terénu drsných brooklynských ulic a snaží se rozkrýt gang drogových překupníků. Během vyšetřování pochybných drogových kšeftů se dostanou na stopu velké dodávky heroinu, kterou chystá jeden z největších francouzských překupníků drog v podobě elegantního zločince Alaina Charniera (Fernando Rey). Začíná zběsilé policejní pronásledování a neúprosná snaha o dopadení mezinárodního drogového gangu... Francouzská spojka vyniká především svým realistickým pojetím, natáčení probíhalo v autentickém prostředí špinavých newyorských ulic snímaných ruční kamerou a kontaktním zvukem. Snímek je proslulý několika akčními pasážemi, mezi ty nejslavnější určitě patří scéna policejního zátahu, během něhož dojde k automobilové honičce s nadzemní dráhou metra a závěrečná přestřelka s nepředvídatelným vyústěním. Napínavou atmosféru navíc umocňují precizní herecké výkony, které přesně vystihují charakter postav. Svou životní roli zde ztvárnil Gene Hackman, který byl za roli neústupného policisty oceněn Oscarem za nejlepší herecký výkon v hlavní roli. (Česká televize)

(více)

Recenze (384)

mrclTV 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, že som sklamaný, pretože film ma nudil. Prílišná snaha o realistickosť policajných postupov sa u mňa nestretla s veľkým nadšením. Film by sa dal charakterizovať ako zostrih chodenia všetkých postáv, pričom občas dostanete bonus v podobe behania (budovanie napätia u mňa nefungovalo). Dej je minimalistický, len celý čas čakáte ako to dopadne a dopadne to nijak. Taktiež akčná sekvencia, ktorá je mnohými hlboko uznávaná, ma tiež nijako nezaujala. Priemer. ()

johnsnow 

všechny recenze uživatele

Parádny film s naozaj skvelou naháňačkou ulicami New Yorku. Hackman perfektný a ten francúzsky záporák fakt prefíkaný. Na 5* niečo chýba ale plné 4* zaslúžene. ()

Jehan 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších amerických detektivek 70. let. Absolutně umanutý Gene Hackman, pokorný Roy Scheider, neodolatelný Fernando Rey... Úžasná hudba Dona Ellise. A ta honba s nazdemkou je z říše akčních snů. Friedkinovo mistrovské dílo! ()

JosefTomas 

všechny recenze uživatele

Málo který film odolává zubu času, jako právě Francouzská spojka. Film, který trochu redefinoval pohled na tehdejší kriminální práci a který dokázal díky skvělým postavám a atmosféře prodat veškerý příběh, který není nejsofistikovanější, ale je účelově funkční a má spád, tudíž je nuda vyloučena. Kvalitativně prošly akční scény, které jsou i po letech svižné, svěží a hlavně nehorázně napínavé, že by se mohli dnešní filmaři leč čemu přiučit. 90% ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Výsledky z ostatních webů: IMDb - 7,7/10 | Rotten Tomatoes: Tomatometer - 98%, Audience Score - 87% | FDb.cz - 84.2% | Bezpochyby se jedná o velmi dobrou (ještě) old-school krimiálku, která hnusný 70's NY vystihla opravdu skvěle, má to napětí, akci, skvělou kameru ale hlavně Gena Hackmana! Holt tehdy překvapivý Oscar byl asi fakt na místě. Nikdo by drsného poldu "Pepka", který si jde za svým přes jakékoliv překážky neztvárnil líp! Přesto se jisté výhrady najdou. Tohle prostředí prostě fakt rádi nemáme a chvílemi to chtělo trošku více akce, ale i tak výjimečný film, na který se jen tak nezapomene! 75% ()

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele

Určitě jedna z těch lepších starých detektivek, protože jsem neměl potřebu u ní usnout. Má to svoje kouzlo, ale příběh je docela složitý a místy je to nuda. 3-* ()

smrtubohem 

všechny recenze uživatele

Legendární a jeden z mých nej filmů. Není naprosto co vytknout, Gene Hackman - Pepek je hroznej sympaťák a zároveň drsnej a perfektně hláškující. Roy Schneider k němu padl jak ulitej. S feťákama a dealerama se neserou, jdou po nich jak honicí psy a děj dokonale šlape. Už když jsem na film koukal jako malej, strašně se mi to líbilo. Za tu dobu film ze svého kreditu nic neztratil a už se těším, až se na něj znova podívám. Sledovačka v ulicích New Yorku a v metru nemá chybu a patří k tomu nejlepšímu z žánru krimi. Velmi oceňuji používání ruční kamery, která zaručeně vtáhne diváka do děje. Oscar naprosto na místě! ()

Phex 

všechny recenze uživatele

U tohoto divného filmu stojí za zmínku zejména konec: "Šarnijére!" - přesný výstřel - titulky. Vše vměstnané do vteřiny. Zdejších 84 % je těžce přes... ()

jack_scott 

všechny recenze uživatele

Výborná krimi-klasika. Snímek je díky době vzniku natočen a ztvárněn velmi jednoduše,ale velmi pěkně - zvlášt ta ruční kamera je výborná. Při honičce po městě přímo strhující. Solidních 80%. ()

Hruskovice 

všechny recenze uživatele

Pomaličku se rozjíždějící otáčky nakonec rotují na plné pecky až vyvrcholí do jedné z nejzajímavější akční filmové scény... Roy Scheider slouží jako dobrý nahrávač pro vynikajícího Hackmana, kterému toho drsného Pepka prostě totálně žeru. No a jelikož jsem magor a omylem jsem shlédnul 2 díl ještě před 1 dílem byl jsem o ten poutavý konec jedničky trochu okraden sám sebou, ale to nic nemění na tom, že je to super krimi srovnatelné s Drsným Harrym, popř. dalšími krimi francouzského původu (s Delonem nebo Belmondem) 5,25/5 ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Pustil jsem si tento film už tak po páté a kvalita po všech stránkách stále.Starej dobrej "Pepek" v podání Gene Hackmana má kouzlo neustále a Gene tu snad zahrál nejlepší roli svojí kariéry.O automobilové honičce s nadpozemkou netřeba mluvit,tam už i herní Driver se přímo inspiroval. ()

pollstro 

všechny recenze uživatele

Drsná a ničím nefalšovaná poctivá kriminálka, která staví na základních kamenech tohoto žánru a i po tolika letech si neustále drží svoji atmosféru a nabízí tak nezapomenutelný filmový zážitek. Film od samotného začátku nastaví pořádné tempo, které si v průběhu celého filmu nestále drží a ani na chvíli nezpomalí, neexistuje tak jediné hluché či špatné místo, kde by film ztrácel a je neuvěřitelné, že tohle tempo drží až do samotného závěru a při závěrečných titulkách máte první možnost se pořádně nadechnout a na chvíli se uklidnit. Přitom si film opravdu na nic nehraje, je natočen takovým způsobem, že doslova zažijete atmosféru drsných Newyorských ulic na vlastní kůži a to především díky ruční kameře, která nabízí rozklepané a naprosto skvělé realistické záběry, které vás nekompromisně vtáhnou do děje. Drsná atmosféra na vás doslova dýchá na každém rohu a nedá vám odpočinout, pořád se něco děje, pořád jste ve střehu a nenecháte si utéct jediný moment. Špionážní scény v ulicích města jsou naprosto geniální a přitom neustále přehledné a především scéna v metru, kdy Gene Hackman opakovaně vchází a vychází z metra, považuji za excelentní. Legendární a dnes již kultovní pronásledování nadzemního metra v autě je tak vrcholem celého filmu, jedna z nejlepších honiček v celé kinematografii, která působí realistickým dojmem a máte pocit, že doslova sedíte v autě. Kompletní rozebrání auta a Gene Hackmanovo jednoznačné přesvědčení, že ty drogy jsou v něm někde ukryty, mi ihned evokovalo podobnou scénu, kterou si Hackman střihl o několik let později ve filmu The Conversation, v obou filmech se jeho povolání postavilo proti němu a naprosto ho zlomilo. Samotný závěr působí opravdu mrazivým a děsivým dojmem, Hackman je schopen pro chycení udělat cokoliv a jde přes mrtvoly. Při závěrečném výstřelu mi ztuhla krev v žilách. Stará dobrá poctivá filmová škola v celé své kráse, jenž staví na skutečných příbězích z protidrogového oddělení a nenechává diváka ani na chvíli klidným. "I got a man in Poughkeepsie who wants to talk to you. Have you ever been in Poughkeepsie? Huh? Have you ever been in Poughkeepsie?" ()

Související novinky

Zemřel režisér William Friedkin

Zemřel režisér William Friedkin

07.08.2023

Ve věku 87 let zemřel legendární režisér William Friedkin známý nejlépe pro své nezapomenutelné klasiky Francouzská spojka a Vymítač ďábla. Režisérův skon potvrdil děkan Chapman University a známý… (více)

Jak by vypadal Batman od Aronofskyho?

Jak by vypadal Batman od Aronofskyho?

18.04.2020

Poté, co Batmana na pár let pohřbil Joel Schumacher a předtím, než ho znovu vzkřísil Christopher Nolan, koketovalo studio Warner Bros. s myšlenkou, že by netopýřího hrdinu mohlo na velké plátno… (více)

Wheatley láká známá jména

Wheatley láká známá jména

26.10.2014

Několik let si svými malými britskými filmy hledal diváky ve festivalových kruzích a dělal jméno mezi kritiky, mimo tuto ale režiséra Bena Wheatleyho málokdo znal. Ovšen zdá se, že jeho vyhraněný… (více)

Bean stahuje teroristy z kůže

Bean stahuje teroristy z kůže

06.01.2011

Ne Mr. Bean, samozřejmě. Pokud jde o Seana Beana, nejočekávanější premiérou roku 2011 je samozřejmě výpravná televizní adaptace fantasy ságy Game of Thrones, kterou začne v dubnu vysílat HBO. Rádi se… (více)

Reklama

Reklama