Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvojice nesmlouvavých detektivů na stopě velké zásilky heroinu. Slavné kriminální drama režiséra Williama Friedkina bylo v roce 1971 oceněno pěti Oscary včetně těch nejprestižnějších za nejlepší film, nejlepší režii a nejlepší mužský herecký výkon. Snímek navíc dokázal upoutat nejširší spektrum diváků a zařadil se mezi nejnavštěvovanější snímky roku. Příběh snímku je přitom poměrně prostý, vychází ovšem ze skutečných zážitků policejních protidrogových vyšetřovatelů. Newyorští detektivové Jimmy „Pepek“ Doyle (Gene Hackman) a Buddy Russo (Roy Scheider) se pohybují v terénu drsných brooklynských ulic a snaží se rozkrýt gang drogových překupníků. Během vyšetřování pochybných drogových kšeftů se dostanou na stopu velké dodávky heroinu, kterou chystá jeden z největších francouzských překupníků drog v podobě elegantního zločince Alaina Charniera (Fernando Rey). Začíná zběsilé policejní pronásledování a neúprosná snaha o dopadení mezinárodního drogového gangu... Francouzská spojka vyniká především svým realistickým pojetím, natáčení probíhalo v autentickém prostředí špinavých newyorských ulic snímaných ruční kamerou a kontaktním zvukem. Snímek je proslulý několika akčními pasážemi, mezi ty nejslavnější určitě patří scéna policejního zátahu, během něhož dojde k automobilové honičce s nadzemní dráhou metra a závěrečná přestřelka s nepředvídatelným vyústěním. Napínavou atmosféru navíc umocňují precizní herecké výkony, které přesně vystihují charakter postav. Svou životní roli zde ztvárnil Gene Hackman, který byl za roli neústupného policisty oceněn Oscarem za nejlepší herecký výkon v hlavní roli. (Česká televize)

(více)

Recenze (383)

rochelka 

všechny recenze uživatele

Ač filmy tohoto typu moc nevyhledávám, zapla jsem si televizi o půl jedné ráno a řekla jsem si, že se budu uspávat něják jinak než převalováním v posteli. Jak jsem se zmýlila! Už Santa Clausská honička na začátku mi otevřela oči dokořán a následující děj mě dokonale probudil. Dokonalá atmosféra, boží kamera ( rejža se fakt vytáhl ), povedený scenář a postavy...famozní Gene Hackman! Nezapomenutelná vlaková honička a sledovačka v metru typu ,,kdo z koho" ! Průlomové dílko,které ukázalo cestu dalším kriminálním filmům. Takhle se to má dělat! Líbilo se mi to,jako se Jimmimu ,,Pepkovi" Doylovi líbily ,,pěkný boty":o). Není to nic moc ukecaného nebo akčního a přitom to má to nejlepší z těch právě jmenovaných věcí . Holt v jednoduchosti je ta opravdová krása! a BUM PRÁSK! Chci vidět dvojku! ()

Groower 

všechny recenze uživatele

Asi to musela bejt v 70. letech naprostá pecka. Já to viděl v roce 2008 a nijak zvlášť mě to nedostalo.Líbil se mi Roy Scheider. ()

david666 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl v roce 2009, takže musím říct, že se na něm podepsal zub času. Automobilové honičky jsou dobré, Hackman taky - jenže mě to retro moc nebralo. Hlavně teda konec mohl být více gradovaný. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Súhlasím, že ide o jeden z najlepších a realistických krimithrillerov. Na takéto filmy sa naozaj nezabúda a vždy vedia potešiť oko diváka a to nielen skvelými hereckými výkonmi. ()

milhouse86 

všechny recenze uživatele

Keď som Francúzsku spojku videl prvý krát niekedy na začiatku svojich pubertálnych rokov, dosť ma nudila a nechápal som, prečo je taká ospevovaná. Asi som za tie roky zmenil vkus, pretože po dnešnom vzhliadnutí musím uznať, že medzi krimi klasiku sa radí právom. Jedna z najlepších rolí Gene Hackmana. ()

jessic 

všechny recenze uživatele

Klasická drsná detektivka, která neztratila nic po více než 30.letech. Autentická, realistická s nezapomenutenlnou honičkou s nadzemkou. Legendární role Gene Hackmana jako chlapáckého policajta. ()

Desmi 

všechny recenze uživatele

Svého času možná pecka, dnes už to na mě působí dost průměrně. Mimochodem ještě jsem neviděl film v kterém by se tolik běhalo. Tam pořád někdo někam běhá. :-) ()

zigy 

všechny recenze uživatele

Charnier jako uhlazený záporák (hlas Adamíry k němu padne jak ...na hrnec). Hackman jako svérázný zavilý policajt. Skvělí dabéři - zcela neznámý Hradilák a málo využívaný Ornest. Ke spokojenosti chybělo snad jen více dialogů a méně sledovaček, i když ty jsou natočeny rovněž poutavě (a honička s vlakem je super). Hořký konec je legendární - dnes už se takové konce netočí.... Režisér a kameraman (ten hlavně) odvedli precizní práci. ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Klasická žánrovka ze 70. let. Dvojice detektivů na stopě velkého obchodu s drogami. Vcelku obehraná písnička - a to i s ohledem na rok natočení. Francouzská spojka není po žádné stránce vyjímečné dílo. Podobných filmů, s mnohdy lepším příběhem, atmosférou, nápady i hereckým představením, bylo v 70. a 80. letech natočeno dost a dost. 60%. ()

Mangano 

všechny recenze uživatele

Mám rád nadzemky. Nemám rád přehodnocené kriminálky. Přehodnocené kriminálky s nadzemkou přiznávám, mají něco do sebe. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Klasika policajného žánru. Detektívi na stope pašerákov heroínu v New Yorku. Na začiatku je len podozrenie, presviedčanie nadriadených, odpočúvanie a sledovanie. Nakoniec je však ich úsilie korunované úspešným odhalením kontrabandu. Výborná atmosféra podfarbená vynikajúcou hudbou, profesionálna produkcia a perfektné herecké výkony hlavne dvojice Gene Hackman, Roy Scheider (predstaviteľ hlavnej role vo filme Čeľuste). ()

Moraldo 

všechny recenze uživatele

Atmosféra a styl. A k tomu kult. Nádherná krimi staré školy, kterou už nikdo nikdy nezopakuje. Spolu s Bullitovým případem jedna se záležitostí, na které se nedá zapomenout. ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Celkem dobrá krimi, která se řadí mezi známou klasiku. Viděl jsem již vícekrát a tak jsem se opět mrknul, abych mohl zhodnotit. Chvíli trvá, než mě film zaujme, pak je to již pořád celkem akční a zajímavé. Z pohledu oddechovky to není špatné, ale bohužel mám raději víc realistické krimi než takovouto uměle filmovou. Během sledování je úroveň dostala na 75% mé stupnice, než jsem ale zasedl k PC (za cca 24 hodin), vše skoro úplně vyprchalo a v paměti nezůstalo skoro nic, proč bych se měl k filmu vracet a dávat mu víc než 70%. Přiznám se, na na "dvojku" už ani nemám chuť. ()

pp 

všechny recenze uživatele

Možná tenhle film byl ve své době průlomové dílo, ale dneska už ničím nešokuje ani nepřekvapí. Dvojice policajtů z protidrogového se snaží odhalit převoz velké zásilky heroinu z Francie do New Yorku. Toť vše. Přes pár povedených scén (nastupování do metra, honička s nadzemkou, prohledávání auta) je to jenom lehce nadprůměrná kriminálka. ()

Dr.dogous 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála filmů, na který nám již tenkrát dovolili koukat komunisti, abychom viděli, jak je ten "Západ" zkažený. Po létech jsem ho viděl znova, nic neztratil ze svého nápětí, ikdyž téma drog a boje s mafií na mnoho způsobů, jsme za té léta také viděli mockrát a mockrát recyklovat. Obdival jsem usilovnost a neústupnost detektiva (Gene Hackmana), trochu mi tam chybělo, proč? Nemohu si však pomoci, jeho cesta za dopadením najatého zabijáka, byla poseta přiliš velkým množstvím nevinných lidí. Tzn. aby se nemohlo zfetovat pár lidí, pozabíjím v honičce za mafiány fůru lidí, včetně matky s kočárkem, nechám vykolejit vlak plný lidí, posrážet auta,?Protože já jsem "zákon. " Nakonec ten hlavní mafián, mi stejně uteče. Hmm. ()

Související novinky

Zemřel režisér William Friedkin

Zemřel režisér William Friedkin

07.08.2023

Ve věku 87 let zemřel legendární režisér William Friedkin známý nejlépe pro své nezapomenutelné klasiky Francouzská spojka a Vymítač ďábla. Režisérův skon potvrdil děkan Chapman University a známý… (více)

Jak by vypadal Batman od Aronofskyho?

Jak by vypadal Batman od Aronofskyho?

18.04.2020

Poté, co Batmana na pár let pohřbil Joel Schumacher a předtím, než ho znovu vzkřísil Christopher Nolan, koketovalo studio Warner Bros. s myšlenkou, že by netopýřího hrdinu mohlo na velké plátno… (více)

Wheatley láká známá jména

Wheatley láká známá jména

26.10.2014

Několik let si svými malými britskými filmy hledal diváky ve festivalových kruzích a dělal jméno mezi kritiky, mimo tuto ale režiséra Bena Wheatleyho málokdo znal. Ovšen zdá se, že jeho vyhraněný… (více)

Bean stahuje teroristy z kůže

Bean stahuje teroristy z kůže

06.01.2011

Ne Mr. Bean, samozřejmě. Pokud jde o Seana Beana, nejočekávanější premiérou roku 2011 je samozřejmě výpravná televizní adaptace fantasy ságy Game of Thrones, kterou začne v dubnu vysílat HBO. Rádi se… (více)

Reklama

Reklama