Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvojice nesmlouvavých detektivů na stopě velké zásilky heroinu. Slavné kriminální drama režiséra Williama Friedkina bylo v roce 1971 oceněno pěti Oscary včetně těch nejprestižnějších za nejlepší film, nejlepší režii a nejlepší mužský herecký výkon. Snímek navíc dokázal upoutat nejširší spektrum diváků a zařadil se mezi nejnavštěvovanější snímky roku. Příběh snímku je přitom poměrně prostý, vychází ovšem ze skutečných zážitků policejních protidrogových vyšetřovatelů. Newyorští detektivové Jimmy „Pepek“ Doyle (Gene Hackman) a Buddy Russo (Roy Scheider) se pohybují v terénu drsných brooklynských ulic a snaží se rozkrýt gang drogových překupníků. Během vyšetřování pochybných drogových kšeftů se dostanou na stopu velké dodávky heroinu, kterou chystá jeden z největších francouzských překupníků drog v podobě elegantního zločince Alaina Charniera (Fernando Rey). Začíná zběsilé policejní pronásledování a neúprosná snaha o dopadení mezinárodního drogového gangu... Francouzská spojka vyniká především svým realistickým pojetím, natáčení probíhalo v autentickém prostředí špinavých newyorských ulic snímaných ruční kamerou a kontaktním zvukem. Snímek je proslulý několika akčními pasážemi, mezi ty nejslavnější určitě patří scéna policejního zátahu, během něhož dojde k automobilové honičce s nadzemní dráhou metra a závěrečná přestřelka s nepředvídatelným vyústěním. Napínavou atmosféru navíc umocňují precizní herecké výkony, které přesně vystihují charakter postav. Svou životní roli zde ztvárnil Gene Hackman, který byl za roli neústupného policisty oceněn Oscarem za nejlepší herecký výkon v hlavní roli. (Česká televize)

(více)

Recenze (382)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Role drsného a neústupného detektiva ''Pepka'' Doyla Genu Hackmanovi špičkově sedla a zaslouženě za ni obdržel Oscara. Honička ''Pepka'' s nadzemkou byla naprosto úchvatná a patří k naprostým vrcholům všech akčních kriminálních snímků staré školy (stavím ji na stejnou úroveň jako legendární honičku Steva McQueena v Bullitově případu). Jeden z těch syrových a drsných snímků, který tvaroval ony neústupné detektivy, které známe v dnešní době...... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"To auto smrdí. Rozřežeme ho na kusy." Zarputilí poldové Doyle a Russo mě dost bavili, když šli po drogách i ve chvílích svého volna, ale na mazaného Charniera neměli. Ten mě zaujal, když se elegantně zbavoval svých pronásledovatelů a scéna, kdy si pohrál s Doylem při nastupování do metra, je prostě dokonalá. Jinak mi Francouzská spojka ukázala základní pravidla sledovačky, výhody brutality při získávání informací a jednu vynikající honičku. Pepek Doyle se s tím zkrátka moc nepáral a i když úplně nechápu, jak prošel přes psychotesty pro přijetí k policii, tak jsem si to s ním užil. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

"Stará dobrá" škola? Musím se přiznat, že ve mně ten film naprosto nedokázal vzbudit jakýkoliv zájem. Pár slušných honiček a osamocených momentů, ale celek mě strašně nudil. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Francouzskou spojku jsem sice viděl (a dokonce asi i několikrát), ale zatim jsem to nechával bez hodnocení. Abych pravdu řek, tak mi nějak tyhle 70's kriminálky typu Drsný Harry, 7 a víc, Přes 110. ulici nebo právě Francouzská spojka trochu splývaj dohromady. Zmiňovaný filmy sice zrovna neoplývaj nějakou originalitou a jsou si v mnoha ohledech dost podobný, ale všechny je mam rád. Nicméně musel jsem si Francouzskou spojku trochu oživit, než jsem udělil hodnocení. Poctivý 4 hvězdy za poctivou oldskool kriminálku. Jinak asi zkusim i nějaký další filmy od Friedkina. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Je to určitě výborná francouzská kriminálka, ale nějak sem na tom neviděl nic výjimečnýho. Samozřejmě je Gene Hackman skvělej a Roy Scheider relativně maldej a na to že to je jeden z jeho prvních velkých filmů i dobrej,, ale příběh mi přišel takovej moc obvyklej, ale zase na druhou stranu ta atmosféra která z tohohle filmu sálá je dokonalá, ale to je asi tak všechno a to je podle mě dost málo na to aby to bylo tak opěvovaný ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Francouzskou spojku sice neohlodal zub času, nohy jí však podráží Friedkinův rukopis. Jeho režijní styl je totiž příšerně utahaný. Vyšetřování kvůli tomu vypadá autenticky a špinavé ulice Brooklynu působí depresivně, ale tempo se blíží nule. Opěvovanou honičku s nadzemkou zase strčí do kapsy šachová partie v metru. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Ve své době dost revoluční počin a jedna z prvních akčních detektivek s dvojicí drsných policajtů Gene Hackmanem a Roy Scheiderem. Památná je honička s nadzemkou. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Sakra, kluci se s tím nepářou. Žádné osobní detaily, žádné emocionální bláboly. Asi začnu milovat Roye Scheidera. Fernando Rey byl skvělý. A William Friedkin ještě žije. Co si asi myslí o dnešních filmech. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Drsný Harry ze stejného roku nikdy nebyl moje srdcovka, ale rozhodně ho upřednostňuju před tímhle. Průměrná, na mě dost zdlouhavá, jakože autentická a syrová krimi se slavnou, ale pro mě nepříliš zajímavou honičkou. Ale Hackman a Scheider jsou dobrá dvojka a líbila se mi scéna drogové razie v baru. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jednoduše koncipovaná krimi klasika kojakovského outfitu o jednom podprahovém sdělení hnědého Lincolnu.. Friedkin tradičně syrový, přímočarý, skvěle udržuje tempo i v prostřední části plné sledovaček (ta v metru je opravdu absurdní), navrch přidává honičku s nadzemkou v ryze belmondovském stylu, při které Jimmy "Pepek" Doyle zdemoluje polovinu aut v New Yorku a vše utne strohé finále s ukázkou omezené funkce ochrnuté ruky zákona. Nemohu si pomoci, ale Hackman mi do role vznětlivého rasisty s odznakem příliš nesednul, což potvrzují i jeho problémy s povahou role při natáčení a já mu snad pořádně uvěřil jen toho úvodního Santa Clause.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Starý, dobrý, priamočiary krimithriller s výbornými hercami. Legendárnym sa stal najmä vďaka okolnostiam, za akých vznikal a čo všetko nasledovalo. Niektoré pamätné scény však dodnes držia krok s terajšími snímkami, tempo filmu je výborné a réžia bezchybná. 85%. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Tady se přepisovaly pravidla žánru. Friedkin snímá akci mnohem dynamičtěji než bylo na 70-tá léta zvykem. Legendární "Pepek" Gena Hackmana je přesně ten typ umanutého poldy, který prací žije a žene se k cíli jako buldok. Geniální honička s nadzemkou patří k tomu nejlepšímu, ale syrové finále s vysvětlujícími titulky je doslova zabijácké. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Vcelku solidní kriminálka, zručně zrežírovaná, dost dobře zahraná a odvyprávěná. To, že Friedkin používal dost často ruční kameru je samozřejmě věc dobrá a především akční scény jsou tak díky tomu o dost autentičtější a rychlejší. Snad stopáž mohla být trochu delší, protože konec mi přišel velice useknutý a "nedodělaný", naopak některé scény jsou ve scénáři jakoby trochu navíc a s odstupem více než třiceti let, film také trochu ztratil na atraktivitě a režijní zdatnosti, ovšem kvalita se mu upřít nedá a Friedkin už tady potvrdil, že skutečně umí, což v letech následujících dokázal ještě několikrát. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Stejně jako "Drsný Harry", "Magnum Force" nebo "Bullitův případ" patří "Francouzská spojka" mezi nejlepší kriminálky staré drsné školy. Film, který je i po pětatřiceti letech po svém natočení stále atraktivní, drsný a syrový a nachází si stále nové obdivovatele. Gene Hackman ve své první velké roli podal skutečně excelentně tvrdého poldu Jima Pepka Doyla a zaslouženě za něho obdržel Oscara. Fernando Rey jako uhlazený dealer elegán Charnier je příjemně kontrastující s rozevlátým a bohémským Pepkem a je jedním z nejlepších záporáků, které jsem ve filmu viděl. O čtyři roky dříve než se pustil do boje s lidožravým žralokem, podal Roy Scheider perfektní výkon coby Pepkův parťák. Do filmové historie vstoupily též scény jako sledování zločince v převlečení za Santa Clause, honička s nadzemkou v protisměru, pokus o polapení Charniera v metru a otevřený konec, který prahl po pokračování. Dvaatřicetiletý William Friedkin stvořil svoje první velké dílo, za které získal Oscara a žádným svým pozdějším snímkem jej nepřekonal. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Jeden z pilířů kriminálního žánru.. Prezentuje násilí na plátně, bez přikrášlování se zuby nehty snaží o realičnost (i agrese ze strany policie). Škoda jen, že Friedkin na své dva nejslavnější filmy z počátku 70.let (kontroverzní bratříček Exorcista) už nikdy nenavázal.. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Přesně ta správná 70´s kriminálka, jak jsem čekal. Ze začátku má sice Friedkin malinko problémy s tempem a úvod se tak bohužel malinko vleče. Poté už ovšem servíruje jednu výbornou scénu za druhou a pronásledování vlaku zaslouženě patří k památným scénám žánru. Nechápu, jak se mi tahle klasika mohla tak dlouho vyhýbat. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Stará dobrá klasika. Asi už se budu opakovat, když napíšu, že ta naháněčka je na svoji dobu prostě nadčasová, ale není to jenom tohle. Film boduje hlavně oldschol zpracováním a pojetím. Jak málo stačilo na přesný a profesionálně natočený kriminální thriller. To na co je dneska potřeba kupa speciálních efektů a přehrávajících herců, se tu obejde z pár stylově drsnými chlapáky, mechanickými triky a především jednoduchou, ale přitom naprosto dokonalou technickou prací se střihem a kamerou. Perfektní kousek. Takový už se dneska netočí.90% ()

pepo 

všechny recenze uživatele

jedna s najlepších krimi vôbec.začiatkom 70.rokov dostal friedkin záchvat geniality a vytvoril dve žánrové klasiky.exorcistu a toto.hackman a scheider sú vynikajúci ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Scény jako jsou rozebírání auta nebo hlavně honička auta s nadzemkou pro mě zůstanou navěky legendární. Francouzská spojka nám toho dala spoustu. Navíc Hackman je tady možná poprvé za ultimátního drsoně. 90% ()

Související novinky

Zemřel režisér William Friedkin

Zemřel režisér William Friedkin

07.08.2023

Ve věku 87 let zemřel legendární režisér William Friedkin známý nejlépe pro své nezapomenutelné klasiky Francouzská spojka a Vymítač ďábla. Režisérův skon potvrdil děkan Chapman University a známý… (více)

Jak by vypadal Batman od Aronofskyho?

Jak by vypadal Batman od Aronofskyho?

18.04.2020

Poté, co Batmana na pár let pohřbil Joel Schumacher a předtím, než ho znovu vzkřísil Christopher Nolan, koketovalo studio Warner Bros. s myšlenkou, že by netopýřího hrdinu mohlo na velké plátno… (více)

Wheatley láká známá jména

Wheatley láká známá jména

26.10.2014

Několik let si svými malými britskými filmy hledal diváky ve festivalových kruzích a dělal jméno mezi kritiky, mimo tuto ale režiséra Bena Wheatleyho málokdo znal. Ovšen zdá se, že jeho vyhraněný… (více)

Bean stahuje teroristy z kůže

Bean stahuje teroristy z kůže

06.01.2011

Ne Mr. Bean, samozřejmě. Pokud jde o Seana Beana, nejočekávanější premiérou roku 2011 je samozřejmě výpravná televizní adaptace fantasy ságy Game of Thrones, kterou začne v dubnu vysílat HBO. Rádi se… (více)

Reklama

Reklama