Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvojice nesmlouvavých detektivů na stopě velké zásilky heroinu. Slavné kriminální drama režiséra Williama Friedkina bylo v roce 1971 oceněno pěti Oscary včetně těch nejprestižnějších za nejlepší film, nejlepší režii a nejlepší mužský herecký výkon. Snímek navíc dokázal upoutat nejširší spektrum diváků a zařadil se mezi nejnavštěvovanější snímky roku. Příběh snímku je přitom poměrně prostý, vychází ovšem ze skutečných zážitků policejních protidrogových vyšetřovatelů. Newyorští detektivové Jimmy „Pepek“ Doyle (Gene Hackman) a Buddy Russo (Roy Scheider) se pohybují v terénu drsných brooklynských ulic a snaží se rozkrýt gang drogových překupníků. Během vyšetřování pochybných drogových kšeftů se dostanou na stopu velké dodávky heroinu, kterou chystá jeden z největších francouzských překupníků drog v podobě elegantního zločince Alaina Charniera (Fernando Rey). Začíná zběsilé policejní pronásledování a neúprosná snaha o dopadení mezinárodního drogového gangu... Francouzská spojka vyniká především svým realistickým pojetím, natáčení probíhalo v autentickém prostředí špinavých newyorských ulic snímaných ruční kamerou a kontaktním zvukem. Snímek je proslulý několika akčními pasážemi, mezi ty nejslavnější určitě patří scéna policejního zátahu, během něhož dojde k automobilové honičce s nadzemní dráhou metra a závěrečná přestřelka s nepředvídatelným vyústěním. Napínavou atmosféru navíc umocňují precizní herecké výkony, které přesně vystihují charakter postav. Svou životní roli zde ztvárnil Gene Hackman, který byl za roli neústupného policisty oceněn Oscarem za nejlepší herecký výkon v hlavní roli. (Česká televize)

(více)

Recenze (383)

iamek 

všechny recenze uživatele

Zajímavá detektivka, která se točí hlavně kolem skvělého Gena Hackmana. První hodina byla strašně ukecaná, nudná a utahaná a druhá už byla trošku svižnější. V roce 71 musela být na Oscarech asi hodně slabá konkurence jinak si pět Oscarů neumím vysvětlit. ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem drsnou akční detektivku s parádníma hláškama, krvavýma přestřelkama a s hláškujícím hlavním hrdinou prostě neco jako Dirty Harry. A co jsem dostal? Skoro po celý film nudnou sledovačku s Hackman, který si štourá mezi prstama a myslím že on to taky jediný zachranuje. Libila se mi honička jak pronásledoval to metro a přestřelka se sniperem. Nic víc mě moc nezaujalo. Snad jen prostředí a to je vše. Konec taky posrali, ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Proč dát plné hodnocení detektivce, ve které se málo mluví a většinu stopáže pozorujeme něčí sledování, což hudba dramaticky zdůrazňuje? Protože je to zatraceně dobře natočená detektivka, jež mě zaujala především postavení kamery v některých scénách (odstup při dopadení dealera pronásledovaného Santou) a autenticitou newyorských ulic. Poctivý kus práce odvádí samozřejmě výtečný původní dabing pánů Hradiláka, Ornesta a Adamíry. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Legendární kriminálka se skvělým Hackmanem v roli svérázného detektiva, který pase po francouzském drogovém bossovi. Skvělá kamera, perfektní temná atmosféra, dokonalí herci a navíc nezapomenutelná automobilová honička. Prostě vše co má správná kriminálka mít. Škoda, že už se tyhle filmy dnes netočí. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

43rd KVIFF 2008 - NEW HOLLYWOOD II. - Nový Hollywood II. - 80%, AUDIENCE AWARD - Divácká cena deníku Právo (Divácká cena: 1234) - 1.7/351 ()

classic 

všechny recenze uživatele

» Detektívi Popeye s Cloudym « 『 Bill Friedkin nakrútil asi najlepšiu kriminálku všetkých čias ? ! 』Toto je tak výnimočne zostrihaný film, až tomu normálne nerozumiem ! Strihač Gerald Greenberg odviedol v strižni - poriadny kus roboty, pretože mnohé akčné, dynamické sekvencie vďaka tomu naberajú úplne nový rozmer, a keď k tomu taktiež pridám i ručnú kameru Owena Roizmana, ale aj zvuk od pánov majstrov zvukárov - Theodorea Soderberga s Christopherom Newmanom, tak máte priamy pocit bytia v deji na vlastnej koži, čiže skvostný, dokumentárny štýl vás nenechá ani na chvíľu vydýchnuť ! _ Životná úloha, výkon Genea Hackmana, ktorého výbušná povaha ho maximálne ženie vpred, jeho postava Jimmyho Doylea, prezývaná Pepek, je zarytý vyšetrovateľ. Má excelentný čuch na narkotiká... A trajektom z Francúzska dopláva autíčko s tučným kontrabantom do Brooklynu, kedy Doylov trochu viac rezervovanejší kolega Buddy Russo, nazývaný Zamračený, tak i on bude musieť mať oči na stopkách, keď vyčerpávajúce sledovačky nebudú mať konca kraja. „Skamarátia sa” so žabiakom Alainom Charnierom, ktorý raz Pepkovi zakýval v metre. _ Absolútne strhujúca sekvencia je so sniperom Pierrem Nicolim - od začiatku na streche až po neuveriteľnú nahaňáčku v aute, ktorá je stelesnením toho najlepšieho, čo môže kinematografia ponúknuť ! Máme tu taktiež nastrčenú figúrku, herca Henriho Devereauxa, či Sala Bocu, ktorý sa často angažuje = Ak by som to na záver ešte zhrnul, tak oni sú takou alternatívnou verziou Troch mušketierov. ZBOŽŇUJEM THE FRENCH CONNECTION. Poctivá, drsná, stará škola pre náročného diváka ! A to musím skrátka do nebies vynášať. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

4,5*/5...Skutočne nestarnúca a skvelá klasika krimi žánru, autenticky natočená a napínavá s fantastickým Hackmanom. Prenasledovanie Charniera v metre alebo naháňačka s nadzemkou sú nezabudnuteľné. Napriek tomu u mňa v pomyselnom súboji "Pepek" vs "Harry" vyhráva inšpektor Callahan:) ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Další slavný thriller z let sedmdesátých, který mě značně překvapil svojí neurvalostí. Nejen že totiž sledujeme práci dvou nevybíravých detektivů, kteří se s ničím a nikým nemažou, ale ruku v ruce s tím se chová i kamera a střih. Celek je tak podivně drsný a zároveň téměř odfláknutý, že jsem nebyl schopný určit, jestli to byl režijní záměr anebo omyl. Můj vnitřní zážitek z filmu to ale ovlivnilo natolik, že bych si příště pustil radši třeba Drsného Harryho. 6/10 ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tak jsem to po letech viděl znovu, a takhle to dopadne, když chce někdo natočit oscarovou drsnou kriminálku. Tedy pro porotu, co hodnotí Oscary, ale ne pro diváky, kterým není nic vysvětleno a jsou rovnou vhozeni do... no, slovo "děj" je silné slovo, do jakéhosi probíhajícího zmatku. Nejdříve jsme v Marseille, kde se seznámíme se dvěma jakoby drsoni, akorát nevíme, čím jsou drsní, kromě toho, že chtějí rozšířit přístav a zastřelí jednoho chlápka, který je sleduje. Pak buch, jsme v Brooklynu, kde dva drsní poldové mají tušení, a tak furt někoho sledují, občas někoho zmáčknou, občas jsou taky za drsoně. A když sem z Francie za podpory jednoho herce přijedou prodávat drogy ti dva z Marseille, jdou i po nich. A to tak, že ve chvíli, kdy by je mohli všechny zatknout při předávání drog a peněz, tak čekají někde u mostu a teprve pak za nimi přijedou do továrny, aby mohla být jako cool přestřelka. Postavy jsou nevěrohodné, přišlo mi, že policajti už by dávno měli na krku disciplinárku, Pepek že nic nevyšetří a vždycky u jeho akce zhebne nějaký polda (ale to se neřeší), a že zločinci se chovají nejvíc pitomě a nápadně, jak jen to jde. A ta slavná honička auta s nadzemkou - hezké, no, ale veledílo to taky není. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 27.6.1987 - réžia českého znenia (ČST Praha) = JARMILA BERÁNKOVÁ (30.5.2009) ()

Janek 

všechny recenze uživatele

Tak tento film nemá chybu. Myslím si, že jsem právě včera viděl asi nejlepší krimi v mém krátkém životě. Opravdu perfektně natočený (naprosto výborná kamera) a herecky zvládnutý film. Po dlouhé době jsem se vážně u filmu bavil. Oscaři rozhodně oprávnění a já bych ještě přidal nominaci za hudbu. ()

Bauer 

všechny recenze uživatele

Cože? 85%? Na imdb 7,9 z 10? 5 Oscarů? A ještě ke všemu v knize 1001 filmů, které musíte vidět než umřete. Buď je něco v nepořádku se mnou, nebo s Vámi tady a nebo s filmovými kritiky, protože já v tomto filmu nevidím nic světoborného. Ať přemýšlím, jak přemýšlím, tak nemůžu najít nic, co by Francouzkou spojku mohlo vyhodit mezi nejlepší kriminální filmy. Prostě nic. Přes hodinu a půl jsem sledoval policajta, který se snaží dopadnou fancouzského drogového dealera, který z Francie do New Yorku převáží heroin. A co jako? Mám se z toho podělat? Ani náhodou. Ještě ke všemu je to docela nudné. Přiznám se, že jsem si to musel rozděli na dvě části. Abych jen nekritizoval, tak snímek se může (alespoň, že něco) pochlubit pár legendárními scénami. Například rozebrání auto do posledního šroubu bylo opravdu výborné. Potom nastupování a vystupování v metru bylo docela i napínavé a zábavné. A pochopitělně scéna kdy hlavní hrdina honí snipera. Tyto scény mají dohromady asi tak 10 minut a to je sakra krátká doba na to, abych se bavil u 100 minutového filmu. Gene Hackman ve své roli je skvělý, ale dostat za to Oscara? Nemyslím si, že to byl tak úžasný výkon. To už se mi možná líbil víc herecký výkon Roye Scheidera. Obyčejná a průměnrá kriminálka, která je hodně přeceňovaná! ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Drsný Harry i Bullitův případ se mi líbili víc,ale i tahle klasika má styl a hlavně atmosféru.A taky skvostného Gena Hackmana v asi nejlepší roli jeho kariéry.Honička s nadzemkou je skvělá a zajímavý konec se mi moc líbil.Tak moc,že se mi ani nechce do pokračování,které je podle mě zbytečné.Takhle je to hodně působivé.80 % ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Nadupané krimi s výborným Hackmanom. Friedkina mám rád aj za jeho rannú tvorbu hlavne Exorcist aj sa tú novšiu. Jeho Zabijáka Joea považujem za skvelé divadlo pretransformované do filmu. Francúzska spojka mimo toho, že dáva akési náznaky toho prečo nemajú Francúzi radi Amíkov funguje na prvotriednej kamere Owena Roizmana. Ten švenkuje, jazdí a zase len švenkuje. Tým, že prevažne využíva veľké celky dosahuje jeho snímanie dynamickú a komplexnú úroveň. Hlavné postavy furt niečo sledujú, alebo utekajú a preto je jeho snímanie pomerne bezchybné. Základná zápletka tiež. Rovnako ako jej vyústenie. Naháňačka za vlakom je aj po vyše 40 rokov vizuálnou lahôdkou, kde napätie a tempo funguje bezchybne. Plný počet nedávam kvôli nevýraznej vzťahovej ukotvenosti u ústrednej dvojice a kvôli useknutému koncu. Ten akoby odbil rýchlo to, čo sa tak poctivo a bezchybne celý čas budovalo. Inak super. ()

Gary 

všechny recenze uživatele

Dnes už opravdu klasický film s vynikajícími hereckými výkony.Nejlepší film Williama Friedkina (tedy z krimi žánru) a zasloužený Oscar pro Genea Hackmana. ()

Související novinky

Zemřel režisér William Friedkin

Zemřel režisér William Friedkin

07.08.2023

Ve věku 87 let zemřel legendární režisér William Friedkin známý nejlépe pro své nezapomenutelné klasiky Francouzská spojka a Vymítač ďábla. Režisérův skon potvrdil děkan Chapman University a známý… (více)

Jak by vypadal Batman od Aronofskyho?

Jak by vypadal Batman od Aronofskyho?

18.04.2020

Poté, co Batmana na pár let pohřbil Joel Schumacher a předtím, než ho znovu vzkřísil Christopher Nolan, koketovalo studio Warner Bros. s myšlenkou, že by netopýřího hrdinu mohlo na velké plátno… (více)

Wheatley láká známá jména

Wheatley láká známá jména

26.10.2014

Několik let si svými malými britskými filmy hledal diváky ve festivalových kruzích a dělal jméno mezi kritiky, mimo tuto ale režiséra Bena Wheatleyho málokdo znal. Ovšen zdá se, že jeho vyhraněný… (více)

Bean stahuje teroristy z kůže

Bean stahuje teroristy z kůže

06.01.2011

Ne Mr. Bean, samozřejmě. Pokud jde o Seana Beana, nejočekávanější premiérou roku 2011 je samozřejmě výpravná televizní adaptace fantasy ságy Game of Thrones, kterou začne v dubnu vysílat HBO. Rádi se… (více)

Reklama

Reklama