Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvojice nesmlouvavých detektivů na stopě velké zásilky heroinu. Slavné kriminální drama režiséra Williama Friedkina bylo v roce 1971 oceněno pěti Oscary včetně těch nejprestižnějších za nejlepší film, nejlepší režii a nejlepší mužský herecký výkon. Snímek navíc dokázal upoutat nejširší spektrum diváků a zařadil se mezi nejnavštěvovanější snímky roku. Příběh snímku je přitom poměrně prostý, vychází ovšem ze skutečných zážitků policejních protidrogových vyšetřovatelů. Newyorští detektivové Jimmy „Pepek“ Doyle (Gene Hackman) a Buddy Russo (Roy Scheider) se pohybují v terénu drsných brooklynských ulic a snaží se rozkrýt gang drogových překupníků. Během vyšetřování pochybných drogových kšeftů se dostanou na stopu velké dodávky heroinu, kterou chystá jeden z největších francouzských překupníků drog v podobě elegantního zločince Alaina Charniera (Fernando Rey). Začíná zběsilé policejní pronásledování a neúprosná snaha o dopadení mezinárodního drogového gangu... Francouzská spojka vyniká především svým realistickým pojetím, natáčení probíhalo v autentickém prostředí špinavých newyorských ulic snímaných ruční kamerou a kontaktním zvukem. Snímek je proslulý několika akčními pasážemi, mezi ty nejslavnější určitě patří scéna policejního zátahu, během něhož dojde k automobilové honičce s nadzemní dráhou metra a závěrečná přestřelka s nepředvídatelným vyústěním. Napínavou atmosféru navíc umocňují precizní herecké výkony, které přesně vystihují charakter postav. Svou životní roli zde ztvárnil Gene Hackman, který byl za roli neústupného policisty oceněn Oscarem za nejlepší herecký výkon v hlavní roli. (Česká televize)

(více)

Recenze (383)

BoPo 

všechny recenze uživatele

Kriminálka v starom dobrom štýle. Atmosféra a herecké výkony ani po rokoch nestrácajú na kvalite. Len to čo sa odohráva je v podstate klasický príbeh o policajtoch a zločincoch. Uznávam že sa na to dobre pozerá, no v porovnaní s konkurenciou o niečo zaostáva. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Ve své době velmi vyhledávaný snímek. Mě však moc nesedl a pět hvězd nedám. Mimo jiná ocenění získal i tyto skalpy:Kansas City Film Critics Circle Awards - herec (G. Hackman), film. Writers Guild of America - adaptovaný dramatický scénář. National Board of Review - herec (G. Hackman). New York Film Critics Circle Awards - herec (G. Hackman) ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Zajímala mě ta mnohými oslavovaná honička, která je fajn. Ale daleko více mě dostala ta nesmírně autentická atmosféra ulic 70. let a na tehdejší dobu zcela netradiční a vlastně dost nadčasová roztěkaná ruční kamera, která i klidnější scény dělá více dynamickými. Což je fajn, protože ono to vlastně zas až tak moc akční není. Bohužel i tenhle film trpí neduhem typickým mnohdy pro starší kinematografii - slabá prokreslenost postav, jejich motivů a s tím související celková nepřehlednost. Naštěstí je tu zápletka natolik banální, že si to nakonec sedne. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Moc příjemné překvápko, za jedno mám ráda drsné chlapácké jízdy a tohle byla jízda luxusní, za druhé se mi zamlouvá, když mě tvůrce převeze, já udělám v závěru kotrmelec a tiše si pro sebe řeknu "a do řiti!". Rovněž kvituji, že soupeřící strany - chlapi z protidrogového vs. obchodníci s heroinem - jsou rovnocenní protivníci, ani z jedné strany nedělá pitomce, přitom ani dokonalé bytosti. Také oceňuji skutečnost, že snaha o přiblížení vyšetřování těch kriminálních živlů na mě působila věrohodně, hodiny čekání na chodníku, mrznutí v zimě, noci strávené v autě, mravenčí práce, obrovská trpělivost a v neposlední řadě buldočí zápal. No a zcela pochopitelně chválím herecké osazenstvo, zejména tedy Gene Hackman a Fernando Rey, výborná volba, k tomu nemohu nezmínit bezchybně houstnoucí atmosféru a zrychlující se tempo, valí se to jak expres. Takže suma sumárum za plný počet bez mrknutí. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Musím úprimne povedať, že som mierne sklamaný. Je to snímok poplatný svojej dobe, vtedy to určite neuveriteľne zapôsobilo. Nadčasovým sa ale snímok nestal, aj napriek toľkým významným oceneniam. Rovnako sa pravdepodobne bude pozerať o 20 rokov aj napríklad na Crash. Ten rok proste asi nič lepšie nebolo, teda aspoň v očiach akademikov. Suma sumárum ale podarená kriminálka s profesionálnou technickou stránkou a hereckými výkonmi. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Odpočuvačky, sledovačky, naháňačky, falošné stopy, toto všetko je vo filme. Tá scéna vo vlaku mala silné vypätie a G. Hackman vie šoférovať a v tomto filme to dokazoval. Film sa najviac opiera o dobre hrajúcich hercov, ale herci niesu všetko. Scenár bol stereotypný, točil sa stále o nejakých sledovačkách, aj keď bol občas zaplnený akčnejšou scénou, tých bolo pomenej, ako tých nudnejších. Ale musím uznať, že príbeh je prepracovaný, herci vynikajúco vybratý a akcie je tak akurát. Bol som zato, že dám 3*, ale na konci ma presvedčil, že tie 4* si zaslúži.Videné v rámci Season Chalenge Tour 2015. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Výnikajicí drsná kriminálka s opravdu realistickou akcí. Hackman a Schneider předvadí jedny z nejlepších výkonů ve své kariéře. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Docela dlouho sem se nudil než mi zhruba v polovině došlo, že to je vlastně revoluční film se skvělou atmosférou. Hackman hraje drsnýho Pepka skvěle, tu nasranost jsem mu nemohl nevěřit, zároveň záporáky jsem měl bohužel v jednom pytli s cedulí "ti hajzlové". Slavná honička vrchol filmu, ale abych docenil jí a i samotný film, tak se nad tím musím hodně zamyslet. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, u kterých osobně nechápu ani záplavu Oscarů, ani pevné místo v dějinách kinematografie, ani silnou fanouškovskou základnu... Pustím se na tenký led a řeknu, že vlastně netuším, co odlišuje tento film od průměrného dílu seriálu Tatort. Celou dobu sledujeme jen to, jak chlapi běhají po ulici a honí jiné chlapy. Případně jezdí v autech a sledují jiné chlapy. Přišlo mi to tak nějak obyčejné, bez scén, co by člověku utkvěly v paměti (mimo honičky vlaku a auta - ta je sice super, ale kdyby ve filmu nebyla, tak se vůbec nic nestane; je to taková sranda na efekt). Jediné, co se mi líbilo (a co si Oscara bezesporu zaslouží), byl výkon Gene Hackmana v roli policisty, co je do vyšetřování tak zapálený, že jde přes (nevinné) mrtvoly. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Minulý měsíc jsem v médiích zaregistroval úmrtí legendárního režiséra Friedkina. A řekl jsem si, že si kromě Exorcisty musím dohnat i Francouzskou spojkou. Fakticky se jedná o excelentní podívanou jako celek nebo jen o dílo, které se do kinematografické historie zapsalo zejména kvůli své bravurně zrežírované automobilové honičce? Spíše se kláním k první možnosti. Ale určitě film není bezchybný, to se neodvážím tvrdit. Na mě si místy totiž autoři připravili až šíleně pomalé tempo, kdy se děj zásadně nikam neposouval (byl to chvílemi extrém, to vám povím). Na druhou stranu, filmy z této doby takto vypadaly, takže mu to nemůžu mít úplně za zlé. Ale jinak jsem celkově spokojen. Duo Hackman - Scheider nabídlo bezchybnou zábavu, chemie mezi nimi fungovala na jedničku. A ta milionkrát omílaná naháněčka s nadzemkou? Rozhodně se mi do paměti zaryla. Skvělá scéna. Uvidíme, co přinese pokračování. Toho se ujal režisér Frankenheimer odpovědný za další nadpozemsky natočenou honičku (viz. Ronin). Za mě si Pepek Doyle a jeho kumpáni odnáší solidních 7,5/10 P.S. Hrátky s různými kamerovými úhly jedním slovem nadčasové. To jsem jen zíral :) ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je snad vic 70's, nez samotne 70's. Spinava atmosfera New Yorku se vsim vsudy, ktera silne evokuje Taxi Drivera. Vyborna zamerne nemelodicka a napovrch nesympaticka hudba a live rezie Williama Friedkina, ktery uz v zacatku 70's delal podstatne lepe to o co se o 30 let pozdeji snazi Paul Greengrass. Friedkin zde navic velmi schopne posiloval a trenoval na svuj vrcholny masterpiece - "The Exorcist", ktery mel prijit necele 2 roky pote. Francouzska spojka si vas musi prvni tretinu ziskavat, ale nekde v pulce se to rozjede a ta sledovaci policejni jizda trva az do konce. Divim se a jsem prijemne prekvapen, ze takovy relativne alternativni kousek vyhral Oscara za nejlepsi film. 7/10 ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Popredný predstaviteľ hard krimi-thrilleru so slušnou štruktúrou, prepracovanými postavami a pomerne hustým tempom. Spočiatku mi ale tá ručne mechanická kamera robila menšie problémy a musím uznať, že atmosférické zázemie bolo miestami pokojnejšie, vynahrádza to však muž činu Hackman s nenápadným a typologicky najvhodnejším vedlajšákom Scheiderom (s kľudnejším temperamentom, čiže adekvátne vybalancované policajné rady) a výrazným záporákom. To tempo teda graduje a divák sleduje akúsi archívnu akciu v pohybe - keďže je to pod záštitou skutočnej udalosti a nie sme veľmi stotožnený s nikým. Keď si navyše predstavím najnapínavejšiu jazdu na aute a sarkastické mávanie rukou nesympatického Reya, neraz vo mne prepukne dobrý pocit :). ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Perfektní film 70.let. Prvotřídní GENE HACKMAN a báječná režie. Nezapomenutelná honička auta s Hackmanem pod nadzemní dráhou a vůbec kriminálka "par excelance". Jo, to byla léta sedmdesáta ! 5 Oscarů ...zcela právem ! ()

zipper111 

všechny recenze uživatele

Nezlobte se na mě, ale je to nuda, je to utahané, je tam spousta blbostí, ale hlavně... je to prostě fakt nuda. Gene i Scheider hrají dobře, ale to je asi tak všechno. Francouzská spojka mě osobně moc neoslovila.3* ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Klasika kriminálních filmů, určená především pro milovníky tohoto žánru. Tuctový příběh (byť inspirovaný skutečnou událostí), zvedá do nadprůměru hodně kvalitní zpracování. Gene Hackman jako tvrdý polda a Fernando Rey jako šarmantní zločinec jsou oba dostatečně přesvědčiví a chvílemi jsem si ani nebyl jistý komu držet palce. Čím se však spojka zapsala do historie kinematografie jsou na svoji dobu perfektně natočené akční scény. Ať už je to pouhé pronásledování podezřelého v úvodu filmu či proslulá honička s ujíždějícím vlakem. 70%. ()

Související novinky

Zemřel režisér William Friedkin

Zemřel režisér William Friedkin

07.08.2023

Ve věku 87 let zemřel legendární režisér William Friedkin známý nejlépe pro své nezapomenutelné klasiky Francouzská spojka a Vymítač ďábla. Režisérův skon potvrdil děkan Chapman University a známý… (více)

Jak by vypadal Batman od Aronofskyho?

Jak by vypadal Batman od Aronofskyho?

18.04.2020

Poté, co Batmana na pár let pohřbil Joel Schumacher a předtím, než ho znovu vzkřísil Christopher Nolan, koketovalo studio Warner Bros. s myšlenkou, že by netopýřího hrdinu mohlo na velké plátno… (více)

Wheatley láká známá jména

Wheatley láká známá jména

26.10.2014

Několik let si svými malými britskými filmy hledal diváky ve festivalových kruzích a dělal jméno mezi kritiky, mimo tuto ale režiséra Bena Wheatleyho málokdo znal. Ovšen zdá se, že jeho vyhraněný… (více)

Bean stahuje teroristy z kůže

Bean stahuje teroristy z kůže

06.01.2011

Ne Mr. Bean, samozřejmě. Pokud jde o Seana Beana, nejočekávanější premiérou roku 2011 je samozřejmě výpravná televizní adaptace fantasy ságy Game of Thrones, kterou začne v dubnu vysílat HBO. Rádi se… (více)

Reklama

Reklama