Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvojice nesmlouvavých detektivů na stopě velké zásilky heroinu. Slavné kriminální drama režiséra Williama Friedkina bylo v roce 1971 oceněno pěti Oscary včetně těch nejprestižnějších za nejlepší film, nejlepší režii a nejlepší mužský herecký výkon. Snímek navíc dokázal upoutat nejširší spektrum diváků a zařadil se mezi nejnavštěvovanější snímky roku. Příběh snímku je přitom poměrně prostý, vychází ovšem ze skutečných zážitků policejních protidrogových vyšetřovatelů. Newyorští detektivové Jimmy „Pepek“ Doyle (Gene Hackman) a Buddy Russo (Roy Scheider) se pohybují v terénu drsných brooklynských ulic a snaží se rozkrýt gang drogových překupníků. Během vyšetřování pochybných drogových kšeftů se dostanou na stopu velké dodávky heroinu, kterou chystá jeden z největších francouzských překupníků drog v podobě elegantního zločince Alaina Charniera (Fernando Rey). Začíná zběsilé policejní pronásledování a neúprosná snaha o dopadení mezinárodního drogového gangu... Francouzská spojka vyniká především svým realistickým pojetím, natáčení probíhalo v autentickém prostředí špinavých newyorských ulic snímaných ruční kamerou a kontaktním zvukem. Snímek je proslulý několika akčními pasážemi, mezi ty nejslavnější určitě patří scéna policejního zátahu, během něhož dojde k automobilové honičce s nadzemní dráhou metra a závěrečná přestřelka s nepředvídatelným vyústěním. Napínavou atmosféru navíc umocňují precizní herecké výkony, které přesně vystihují charakter postav. Svou životní roli zde ztvárnil Gene Hackman, který byl za roli neústupného policisty oceněn Oscarem za nejlepší herecký výkon v hlavní roli. (Česká televize)

(více)

Recenze (384)

Tomesh 

všechny recenze uživatele

Začátek slabší, přece jenom se na tom podepisuje staří filmu. Scéna v metru a s nadzemkou si vůbec nezadá s novými Bourny. Konec opět poněkud rozpačitý. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

super herecké výkony, super kamera, zaujímavý príbeh - napínavý a akčný, perfektný scenár plný originality a pre mňa naprosto neočakávaný záver...skvelý film ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

Francouzské spojky.¬         Poznámka: Toto opoznámkování i mé (zprůměrované) hodnocení je za oba díly "Francouzské spojky". Vysvětlení, proč hodnotím více snímků jako celek, lze nalézti na mém profilu v úvodní části "O hodnocení".¬                 Původní Francouzská spojka z r. 1971 byla natočena podle stejnojmenné knihy massachusetského spisovatele Roberta Mooreho, zaměřeného ve své tvorbě na soudobé války a revoluce. Režíroval ji illinoiský režisér William Friedkin ve svém nejúspěšnějším období a souhra obou prvků vytvořila akční kriminální film vysoké kvality a napínavosti, doporučitelný dnes už jako jedno z klasických špičkových děl genru. Jinak tomu bylo u pokračování, "Francouzské spojky 2".¬                 Tu má na svědomí USA scénárista Robert Dillon a režie se chopil režisér řady akčních snímků z prostředí revolucí a teroru, newyorkský John Frankenheimer. Zatímco Frankenhaimer odvedl dobrou práci podobně jako dříve Friedkin, scénář Dillonův viditelně pokulhává za svým předchůdcem od Mooreho: příliš zaměřený na americko-francouzské povahové rozmíšky mající příběh nadlehčiti a zhumorniti ubírá tím prostor pro vlastní napětíplný příběh, který v tom zůstává za původním snímkem dosti pozadu, což viní scénář z neinteligence a nepromyšlosti.¬                 Tuto původní Mooreho-Friedkinovu Francouzskou spojku hodnotím čtyřmi *. Pokračování pak dávám o jednu * méně. ()

Spock 

všechny recenze uživatele

Drsné prostředí překupníku drog v New Yorku s tou pravou atmosférou 70. let, jak ji mám rád. Oba dva hlavní hrdinové podávají velmi kvalitní výkon, ten je navíc podpořen skvělým dějem. Pořád se něco děje, zejména honička G. Hackmana s ostřelovačem stojí za to. Kvalitní zábava, která nemůže ani po letech nikoho urazit, naopak svým „provedením“ patří stále mezi špičku. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

To bylo řečí jaká je to skvělá detektivka.Upřímně mi Hackman i Scheider přijdou jako arogantní namachrovaní paňácové, kteří zas tak dobře svou práci nedělaj.Toho si byl vědom asi i scénárista,proto vsunul řeči o tom,kolik zatkli darebáků,blablabla.Kdyby aspoň přidali víc akce,bylo by to lepší,ale sledování frantíků bylo chvílema směšný a honička auto vs vlak nebyla taky žádná sláva.Průměrná detektivka. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Parádní kriminálka ze starých časů. Gene Hackman má svůj styl, který skvěle zapadá do ulic chudého New Yorku. Podařilo se zachytit "duch doby" - zmrzlé ulice a špínu, která je všude kolem. Už tak realistická příchuť je doplněna zručnou kamerou. Inteligentní hlavní padouch a vyvrcholení snímku jsou velké přednosti Francouzské spojky. ()

J-o-k-e-r 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelný G. Hackman, kterému zdatně sekunduje R. Scheider v dnes již legendární kriminálce. Ačkoliv jsem čekal o něco větší bombu (přece jen 5 Oscarů v té době ještě něco znamenalo), dostalo se mi nadprůměrně slušného filmu. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Takéto staré kriminálky s divnou atmosférou nebudú nič pre mňa. Stále sa iba chodí, behá, naháňa, alebo vozí na aute prípadne na člne, a z deja zostáva iba nejaké torzo. Žiadny vtip, nič záhadné, nulové krimi. Zaujímavé bolo iba (ne)nastupovanie do metra a naháňačka s vlakom. (5.3.2014) –––– Po pár rokoch musím korigovať svoj názor na túto kriminálku a pridať dve hviedy. Na plný počet to ale nebude, stále mi vadia niektoré postupy vyšetrovania a filmárskeho pohľadu na vec. (15.12.2018) ()

J.Lajner 

všechny recenze uživatele

Na hrubý pytel, hrubá záplata. Francouzská spojka (1971) světu představila Jimmyho "Pepka" Doyla. Drsného detektiva z protidrogového oddělení, který pašeráky drog rozhodně nešetří a smysl pro povinnost se u něj postupně mění v absolutní posedlost. Doyle v podání fenomenálního Gena Hackmena nemá problém překračovat zákon a minimálně v jednom případě dokonce ohrozí životy několika civilistů. To, když se rozhodne pronásledovat autem nadzemku, v jejíž soupravě se nachází nebezpečný zabiják. Což o to, gesto hodné hrdiny, kdyby ovšem "Pepek" po celou dobu stíhání nejel v protisměru. Vystrašení řidiči, pomačkané blatníky a šokovaná matka s kočárkem, kterou Doyle mine na poslední chvíli. Ikonická scéna ikonického filmu a zbrusu nový předobraz tvrdého poldy. William Friedkin se společně s režiséry Donem Siegelem či Michaelem Winnerem postaral o expanzi mužů, kteří berou zákon přímo do svých rukou, a nebo policistů, kteří nemají potřebu slepě respektovat pravidla. Příspěvek Friedkina se navíc může pochlubit pokrokovou řemeslnou stránkou a nejednoznačným vyústěním centrální zápletky. Vskutku legendární kriminálka. ()

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Parádní film s vynikající hereckým obsazením.Film vychází z obvyklého schématu, které je však tak mistrně zvládnuto, že zanechává silný dojem ještě po 20 letech.Gene Hackman a Roy Scheider odehráli svoje party policajtů z ulice New Yorku parádně.Doyle a Russo.Prvně jmenovaný má vynikající čich na darebáky.A tohle pomůže oběma rozehrát duel s drogovým bossem.Za tím stojí precizní policejní práce obou protagonistů. Roli padoucha zde výborně zahrál Fernando Rey. Nezapomenutelná je Hackmanova honička autem pod nadzemní dráhou.Film končí otazníkem.Jistě byl už hotový scénář ke druhému dílu. ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Nestarnúca krimi klasika o dvojici policajtov z oddelenia narkotík, ktorí sa rozhodnú za každú cenu dostať za mreže gang francúzských pašerákov drôg. Surová a naturalistická atmosféra ranných sedemdesiatok v New Yorku a napínavé scény vrátane dnes už kultovej naháňačky auta s nadzemkou, to sú dnes už dávno známe atribúty tohto kultového filmu. ()

Badguy 

všechny recenze uživatele

Vedle výborného buldočího Hackmana tento film zdobí také jeden z nejvýraznějších a neslizčích záporáků ztvárněný Fernandem Rey. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Gene Hackman vie výborne sledovať. Roy Scheider taktiež. Čakať dlhé hodiny na jednom mieste, kým sa niečo udeje. Sám a mlčky. A ak máte šťastie, môžete si na tú stratu času zanadávať s parťákom. Zrazu podozrivý vyjde z úkrytu. Hneď vyrazíte za ním. Udržujete si primeranú vzdialenosť, aby ste nevzbudili pozornosť. Zastaví, vy zastavíte tiež. Náhodou vás zbadá. Tvárite sa, že ho nesledujete. On si však tuší, že áno. Ešte ho nemáte za čo zatknúť, tak odídete, aby sa opäť cítil v pohode a nezrušil svoje aktivity. Môžete začať odznova... Táto fyzicky aj psychicky náročná úloha vynikla vďaka poctivým hereckým výkonom, napínavej akcii a hlavne pútavej réžii Williama Friedkina. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Je to už snad potřetí, kdy sem si oustil tenhle legendární kousek. Po každý sem si říkal, tentokrát to dáš, tentorkát to dáš. Ale, ani naporřetí sem to prostě nedal. KOukal sem cca 3/4 hodiny a pak mě to totálně začalo nudit až otravovat. Nedokážu si to vysvětlit. Jednak to může bejt tím, že Hackman rozhodně nepatří mezi moje oblíbený herce a jednak tím, že mě to exttrémně nudilo. No, nic, šanci sem tomu dal... ()

Seti 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus se toho v tom filmu dělo povážlivě málo. Honička byla parádní, chvílemi se dařilo budovat velice slušnou atmosféru a oceňuji i výběr lokací. Ovšem chyběl mi nějaký zásadní zvrat nebo gradace do velkého finále. Děj se ubíral po cestě, která byla od začátku do konce jasně daná a žádná odbočka, zrychlení nebo překvapení se bohužel nekonalo. ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Pozor SPOILER. Gene Hackman toho svého Pepka hraje opravdu výtečně, má obrovské charisma, člověk mu skutečně věří ten zápal až šílenství, se kterým jde po těch drogových dealerech. A Roy Scheider (můj oblíbenec) mu zdatně sekunduje. Nebýt uvedeného, byla by ale pro mě Francouzská spojka asi docela nuda. Hodinu a tři čtvrtě takového poměrně nepřehledného lítání (jo, ta honička padoucha ve vlaku byla působivá, to zas ne že ne) za kriminálníky, aby na konci unikli (nebo co se tam vlastně stalo - asi jsem závěr úplně nepobrala a kdyby tam nebyly ty dovětky, myslela bych si, že Pepka nakonec sejmuli)..? Buď ten film nedokážu docenit nebo je přeceňovaný a není na něm ve skutečnosti tolik zvláštního... Také jsem možná měla moc velká očekávání... Nevím, no, každopádně víc než na 60 % to za mě není. ()

Související novinky

Zemřel režisér William Friedkin

Zemřel režisér William Friedkin

07.08.2023

Ve věku 87 let zemřel legendární režisér William Friedkin známý nejlépe pro své nezapomenutelné klasiky Francouzská spojka a Vymítač ďábla. Režisérův skon potvrdil děkan Chapman University a známý… (více)

Jak by vypadal Batman od Aronofskyho?

Jak by vypadal Batman od Aronofskyho?

18.04.2020

Poté, co Batmana na pár let pohřbil Joel Schumacher a předtím, než ho znovu vzkřísil Christopher Nolan, koketovalo studio Warner Bros. s myšlenkou, že by netopýřího hrdinu mohlo na velké plátno… (více)

Wheatley láká známá jména

Wheatley láká známá jména

26.10.2014

Několik let si svými malými britskými filmy hledal diváky ve festivalových kruzích a dělal jméno mezi kritiky, mimo tuto ale režiséra Bena Wheatleyho málokdo znal. Ovšen zdá se, že jeho vyhraněný… (více)

Bean stahuje teroristy z kůže

Bean stahuje teroristy z kůže

06.01.2011

Ne Mr. Bean, samozřejmě. Pokud jde o Seana Beana, nejočekávanější premiérou roku 2011 je samozřejmě výpravná televizní adaptace fantasy ságy Game of Thrones, kterou začne v dubnu vysílat HBO. Rádi se… (více)

Reklama

Reklama