Reklama

Reklama

Vůně deště na Balkáně

(neoficiální název)
  • Srbsko Miris kiše na Balkanu
všechny plakáty

Obsahy(1)

Sága rodiny sefardských židů odehrávající se v Sarajevu mezi lety 1914 - 1944.
Židovská rodina Salomových má jednoho syna a pět dcer na vdávání. Jejich život ve velkém domě v Sarajevu začátkem 20. století vypadá jako pohádka, pak ale kulka z pistole určená následníkovi trůnu roztáčí kromě první světové války i kolo rozmanitých osudů jednotlivých členů rodiny. Stejně jako doba, ve které se příběh odehrává, tak i jejich životy nejsou nudné. (dzira)

(více)

Recenze (1)

dzira 

všechny recenze uživatele

Ono to působí trochu jako jihoamerická telenovela, ale nenechte se zmást a dejte tomu šanci. Ne nadarmo byl seriál, ze kterého byl tento setřih vytvořen nominován na cenu Emmy. ()

Zajímavosti (1)

  • Jako sefardští židé, o kterých příběh pojednává, jsou označování Židé a jejich potomci, žijící až do roku 1492 na Pyrenejském poloostrově, kdy bylo celé Španělsko dobyto Křesťany a Židé byli ze země vyhnáni. Poté odešli do oblasti středomoří, Balkánu, Orientu a jiných evropských zemí. Nyní tvoří asi 10 % židovské populace a 50 % židovské populace Izraele. Zachovali si některé osobité kulturní a náboženské zvyky odlišující je od ostatních Židů, dlouhou dobu používali i svůj jazyk „ladino“, směsici středověké španělštiny a hebrejštiny. (dzira)

Reklama

Reklama