Reklama

Reklama

The Butterfly Room

  • Itálie The Butterfly Room - La stanza delle farfalle
Trailer

Obsahy(1)

Ann (Barbara Steele) je na prvý pohľad staromódna, ale zato slušne pôsobiaca dáma z malého predmestia. Vášnivá zberateľka motýľov však za múrmi svojho bytu skrýva nejedno hrôzostrašné tajomstvo. Spriatelí sa s mladou a krásnou Alice (Julia Putnam) a čoskoro sa medzi nimi vytvorí puto podobné vzťahu matky s dcérou. Alice má však aj ďalšie dámske priateľky a pod ich vplyvom Ann odhaľuje temné príbehy z minulosti. Ann stále ostáva na prvý pohľad neškodnou a prívetivou ženou, ale potajomky pácha bizarné a brutálne činy. Jedinou, ktorá ju z niečoho podozrieva, je dcéra jej susedky Julie (Ellery Sprayberry), ktorá sa rozhodne zistiť o všetkom viac prostredníctvom utajenej návštevy Anninho domu. V miestnosti plnej motýľov odhaľuje mladé dievča čosi, čo malo zostať navždy utajené. Nikto jej neverí okrem Anninej dcéry Dorothy (Heather Langenkamp), ktorá s matkou už dávnejšie nie je v kontakte. Ony dve si musia navzájom pomôcť a nájsť v sebe odvahu postaviť sa proti zlu. (*CARNIFEX*)

(více)

Recenze (22)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Královna starých gotických hororů Barbara Steele bude pravděpodobně hlavním lákadlem, které potenciální diváky k thrilleru The Butterfly Room přivede. Když už nic jiného, tak aspoň ji si tedy opravdu užijí, protože z plátna téměř nezmizí. Jinak je film silně vykonstruovaný, ale když člověk na ten nepravděpodobný příběh přistoupí a nebude nad ním příliš hloubat, lze jej sledovat celkem bez úhony. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Tvůrci "The Butterfly Room" evidentně chtěli natočit poctu starým dobrým hororům a shockerům, jaké divákům předkládal Hitchcock, především pak v televizním seriálu "Alfred Hitchcock uvádí". Stejně jako v těchto klasikách má i premisa novinky v rukávu pouze jedno eso v podobě odhalení, k němuž celé vyprávění směřuje, při čemž atrakce spočívá v tom, že diváci tuší, o co jde, ale jsou napjatí, dokud to nakonec opravdu neuvidí. Bohužel pro film i diváky Jonathan Zarantonello, adaptující vlastní knižní předlohu, má velmi daleko do mistrovského vypravěče a alchymisty s napětím Hitchcockova formátu. Lze si snadno představit, že zdejší za vlasy přitaženou premisu, která ze strany diváka vyžaduje povážlivě mnoho ochoty spolupracovat, by někdo lepší dokázal proměnit ve funkční celek. Jenže režírující scenárista a spisovatel evidentně neví, co pořádně chce. Namísto toho, aby svým nepřiznaným vzorům dostál i odpovídající nenápadnou formou, snaží se zoufale nahánět body u publika hyper-vyfintěným vizuálem se spoustou otravně samoúčelných postprodukčních efektů a chronologicky zpřeházeným vyprávěním, které ale spíše než ke gradaci napětí slouží čistě k začlenění zvratů v pravidelných intervalech stopáže. Herecké obsazení sice potěší znalce, ale nelze se zbavit pocitu, že Zarantonello vlastně je jen zručnější varianta Tomáše Magnuska, pro něhož také filmy jsou jen příležitostmi, jak si rozšířit sbírku autogramů a popašákovat se pocitem, že dal hereckou příležitost starým hereckým velikánům, o které jinak už nikdo nestojí. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Poněkud nešťastně sestřihaná a příběhově i dost pitomá záležitost, ale i tak je to dost zajímavá guilty pleasure, kterou po celou dobu táhne minimalistický, ale působivý herecký koncert nekorunované královny hororu Barbary Steele. Díky její kreaci sousedky od vedle, která nesnáší černochy, zato miluje malé holčičky a doma skrývá bizarní tajemství, tak odpustíte filmu i ten soft thrillerový kabátek. Co však fandové klasiky žánru určitě ocení, je festival dnes už polozapomenutých hvězd: kromě Joea Danteho a Raye Wise se tu objeví i holky, co se svého času snažily zastavit Freda Kruegera, Jasona Voorheese nebo vidláky z I Spit on Your Grave. Vsadim se ale, že většinu z nich nepoznáte :) ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Gotická diva Barbara Steele sa po vyše 30 rokoch vracia do hororovej úlohy a stvárňuje narušenú zberateľku motýľov, ktorá nemá problém odpratať toho, kto jej prekáža, alebo sa jej zbytočne postaví do cesty. Popri nej sa tu objavuje viacero povedomých hororových tvárí, ktoré spolu rozohrajú nenápadnú psycho partičku, no Barbara tomu s prehľadom kraľuje a dokazuje, že to v sebe ešte stále má. Ináč to bolo celkom pekne vystavané (pokiaľ sa v tom človek nechce do detailov vŕtať), zaujímavo natočené a príjemne mrazivé, takže ja si nesťažujem. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Príbeh o psychicky narušenej, všetkými opustenej zberateľke motýľov v pokročilom veku, ktorá neustále žije v imaginárnom vzťahu matky a dospievajúcej dcéry. Na prvý pohľad sympatická staršia dáma skrýva hrôzostrašné tajomstvo. Slušné psycho, ktorého najsilnejšou stránkou je jednoznačne príbeh. Barbara Steele ma pekne hnusný ksicht takže svoju úlohu "príjemnej" babičky zvládla na výbornú. Čo mňa ale mrzí najviac, je nedostatok skutočných hororových scén. Žiadne gore zábery, lakačky či mimoriadne napätie. Nič čo by zaujalo, alebo aspoň trošku pohoršilo. Film si proste len tak plynie, a zrazu - koniec. Ukončenie príbehu síce potešilo, no všetko je to na priemernej úrovni - 60 %. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Horrorová diva Barbara Steeleová v roli šílené matky s velkým kladivem... Počáteční střípky filmu se postupně skládají a nakonec vytvoří bizarní obraz. Motýli se bezmocně třepotají ve smrtičce a následně jsou pečlivě ukřižováni. A co se stane s motýlí dívkou? Bude také nabodnuta na špendlík a vystavena? Časové roviny se prolínají, divák je vržen do kolotoče obrazů a postupně zjišťuje, co jsou zač postavy, které vědomě i nevědomě rozehrávají drama života a smrti. Motýlí pokoj je především o Smrti. O nenaplněných touhách, sobectví, touze ovládat a vlastnit. Ač Steelová zestárla, ponechává si stále neobyčejný šarm. Závěr je sice hezkým dílem vyšinuté osobnosti, ale Barbara by zvládla roli ještě temnější. Dokážu si ji klidně představit i v nějaké novodobé děsuplné gothice... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Atmosféra síce bola len priemerná, bez ľakačiek a ďalších hororových záležitostí, avšak to, na čom snímok stavia je slušne vybudovaná dejová linka. Páčilo sa mi ako scenár umne narábal s jednotlivými časovými líniami a ich prelínaním až do konečnej, výslednej skladačky. V tomto filmovom žánri je to skôr výnimkou. Koniec dal všetkému nádhernú pointovú bodku. Tiež nemôžem zabudnúť na Barbaru Steele, túto 1. dámu gotického hororu, ktorá ani po toľkých rokoch nestratila nič zo svojho hororového šarmu. Celkom spokojnosť. 68/100 ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Mutr - stará rašple, do motýlů bodá. Na následky kašle, larvy lásky hledá... " Oblíbený film známého slovenského entomologa Babiše. O tom, že motýle okusují nejen řepku olejku (ona jim chutná), ale sežerou i zbytky zdravého rozumu jedné staré rašpli a ta si pak splete roztomilou holčičku s babočkou jenerálem. Následné napichování ovšem dotyčné dívence i přejete, neb je to cynická malá mrška, co ještě dlouho nebude mít občanku, ale už teď je děsně na prachy. Poučný příběh také o dobrých sousedských vztazích, viz ochotné pohlídání dcerušky, o tíži samoty a o karmě, co je zdarma, to vše okořeněno mateřskou ježibabí láskou, která jde i přes mrtvoly a prostoupeno všudypřítomnou vůní formaldehydu a louhu. Změnil jsem názor na entomologii. Žádná suchopárná nuda, ale pěkně šťavnatá morbidní zábava. Závěrem kvízovou otázku pro pozorné diváky: Co je pro jednonohou prostitutku ze zdravotního hlediska méně rizikové? Belhání se s berlemi po mnoha patrech schodů nebo jízda výtahem? :-) ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Milý a nevšední soft horror, který by mi mohl být ještě milejší, kdyby se scénárista trochu krotil se svou snahou o nevšednost i při míchání jednotlivých časových rovin dohromady. Ne že bych to nepochopil, ale nesedlo mi to. U béčkové oddechovky bych dal přednost klasické formě, prostě jedna lineární časová přímka a po ptákách. Ale paní motýlkářka byla moc fajn figura, jen škoda, že na konci nerozmázla Wiseovi makovici tím perlíkem. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Všichni zmiňují gotickou legendu Barbaru Steel, ale před kamerou se objevila i další nezapomenutelná hororová herečka Heather Langenkamp, jejíž Nancy z Nočních můr lze jen těžko pominout. Co se samotného filmu týče, tak je to krásná ukázka toho, že by jsme se o své seniory měli starat, ať už se k nám v dětství chovali jakkoliv. Mohli by z té samoty zvlčit a kdo by si to potom vzal na svědomí. Docela zajímavá, neotřele působící jednohubka. 60% ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Tento film má dve dámi stále charizmatickú ale už zostarnutú B.Steele(ale aj tak nič nestratila zo svojho hereckého umu) a Anjelika,ktorého by som utopil pred narodením Alice(J.Putman).Je tu vynikajúco znázornená psychológia postáv a celkovo zo psychológiou sa tu narába veľmi drzo a prefíkane.Filmom sa prelínajú viaceré časové pásma,ktoré zapadajú krásne do jedného celku a každá z nich má aj dáva zmysel.Tvorcovia stavili na dobrého koňa Steele je hlavným ťahúňom filmu a tvorcovia to vedeli ale aj ostatný vo filme sú viac než schopný.Len toho napätia je tu pomenej,keby tvorcovia viac tlačili na pílu,tak by film bol napínavejší. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Italsko-americký snímek „The Butterfly Room“ je určen především pro milovníky starších hororů od šedesátých do konce osmdesátých let. V mém případě tohle funguje a je mi vlastně jedno, že je tohle jinak přímočarý horor o jedné zlé paní. I to funguje, protože je vidět, že herci, co tu hrají, mají horor rádi. A Barbara Steele je ve svých pětasedmdesáti naprosto neskutečná. ()

Flaxik 

všechny recenze uživatele

Vykulená hororová hvězda se konečně vrátila ke svému ševcovskému kopytu a zase to dokázala. Podlehla zubu času tak nejlépe, jak jen mohla a musím spokojeně zaslintat, takhle vyšinutou babu jen tak někdo nesvede. Takhle nějak jsem doufal, že bude na stará kolena vypadat. Elegantní, vybraných způsobů, milá k dětem a úplně šílená. Děj je stejně psychopatický, jako stará paní a ačkoliv není jedinou magorkou ve filmu, rozhodně vítězí. A Julia Putnam hraje archetyp všech zkurvených holčiček, nedá žádnou práci ji po pár minutách upřímně nenávidět. Za tu je ta čtvrtá hvězdička. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Ann (Barbara Steele) je postarší dáma, která se nezabývá ničím jiným, než svojí sbírkou motýlů. Ale ve své Motýlí místnosti ukrývá daleko větší tajemství, a pro jeho uchování v tajnosti udělá cokoliv. Když se seznámí s mladou sousedkou a její dcerou, připadá si, že by jim mohla stát matkou a babičkou, ale její pravá povaha brzy vejde navenek. Nakonec musí zasáhnout její pravá dcera (Heather Langenkamp) a dlouhotrvající zlo jednou pro vždy zastavit... Rovnou na začátek přiznávám, že mi Barbara Steele nebyla nijak sympatická ani jako mladice, a ve stáří už to taky nezachrání. Byť jí role nesympatické stařeny docela sedla, osobně si myslím, že s kýmkoliv jiným by u mně měl film o trochu větší úspěch než takto. Příběh jako takový není až tak špatný, i když v některých souvislostech jsem se kapku ztrácel (nějak z filmu nebylo jasné co je teď, co bylo předtím, a co bylo ještě předtím než předtím), tak scény, kdy se z ubohé stařenky stávala sadistická mrcha byly natočené fajnově. Někdy by se mi hodily půlky hvězdiček, protože teď bych jich dal přesně 5. (2.5*)... ()

Kejf. 

všechny recenze uživatele

Chvalim napad, chvalim zapletku a pribeh, chvalim Barbaru Steele. Ale neco tomu chybelo...Vlastne vsechno, co ma horor mit - lekacky, napeti, pripadne gore sceny. Vcelku zbytecnej film. ()

Pavel82 

všechny recenze uživatele

Dítě jako "prostitutka" pro potěšení starých paniček? Proč vlastně ne? Solidně vyšinutý horor, který ovšem stojí a padá se solidně vyšinutou Barbarou "nelez mi sakra do mýho pokoje" Steele. 50% ()

GameboyNES 

všechny recenze uživatele

A mě to teda bavilo, Ocelová Bára řádila jak v 50. letech. Ray démonický jako vždy. Akorát Heat mohla dostat trošku víc prostoru. Konec nemá absolutně chybu. ()

Reklama

Reklama