Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh se začne odvíjet v roce 2011 v Lahore. V zahradní kavárně Pakistánec jménem Chnagez vypráví Bobbymu, americkému novináři, o své zkušenosti v USA. O deset let dříve nacházíme mladšího Changeze jako čerstvého absolventa Princetonu, jak se snaží uchytit na Wall Street. Splnění amerického snu se zdá být téměř na dosah, má chytrou a pohlednou přítelkyni Ericcu, která je umělkyní. Ale po útoku na Dvojčata mezi Changezem a Erikou začíná pomalu vznikat kulturní rozkol. Changezův sen se postupně začíná přeměňovat v noční můru: podezříván, omylem zatčen, prošacován a vyslýchán. Přeměňuje se z dobře vzdělaného, úspěšného obchodníka v oběť a nepřítele. Časem vyslyší volání jeho skutečné vlasti. Podíváme se do okouzlujících měst New Yorku, Lahore a Istanbulu, která jsou bohatá na kulturu. Film je příběhem o střetu ideologií, kde vnímání a podezření mají moc rozhodnout o životě a smrti. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (24)

Juto 

všechny recenze uživatele

Toto je príbeh o dvoch extrémoch. Na jednej strane je náboženský fundamentalizmus, ktorý núti ľudí zabíjať kvôli dogme a slepej poslušnosti voči knihám, a na druhej strane leží finančný fundamentalizmus, ktorý núti ľudí hazardovať so živobytím ostatných v záujme maximalizácie individuálneho zisku a akumulácia bohatstva. Prvý typ extrémizmu je dobre zaznamenaný a odsudzovaný, zatiaľ čo druhý je zaznamenaný, ale nie tak otvorene odsudzovaný, aj keď je možné, že spôsobuje väčšie škody ako náboženský fundamentalizmus. Bez ohľadu na to, kde sa k takýmto problémom stavia, tento film stavia mladého muža do stredu dvoch extrémov. 6/10 ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Co tady ten fundamentalista dělal, to jsem nechápal. Dnešní svět Muslimů sice nikdy nepochopím, ale na druhou stranu beru, že i oni jsou lidi, stejně jako my všichni tady a stejně tak mohou a nemusí mít myšlení, které se rozumu bude minimálně přibližovat. Tady ten film se tváří děsně objektivně, ale záměrně nehraje ani na jednu stranu. Tak nějak si prochází oblastí, do které nechce píchnout a pohodlně z ní na konci cesty vypluje. Ve výsledku teda nebaví a ani nezaujme. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jako první mě dostalo, že Kate Hudson šla do tmavých vlasů a překvapivě to znamenalo, že mi nebyla protivná hned od pohledu. Že by základ úspěchu? Jak se ukazuje, tak ne. Tohle je poměrně jednoduchá, respektive klišovitá romance, která je okořeněná jedině tím, že mužem v této romanci je Arab a většina zásadních událostí se děje na pozadí 11. září 2001. To vede k tomu, že musíte s hrdinou automaticky soucítit, na druhou stranu je proč. Američané byli skutečně paranoidní. Tohle ale prezentují dvě scény. Zbytek už je celkem průhledné drama, které má neúměrnou délku. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Příběh mladého Pákistánce, kterému po dosažení amerického snu změní život 11.září. Určitě rozporuplné a v USA tenhle film nebude populární, protože je tu celkem bez příkras vidět, jak si americká paranoia vybrala daň na lidech, kteří byli ke Státům loajální. Na druhou stranu je tu i moment, který zažila nejspíše spousta muslimů a totiž hrdost nad tím, jak jejich souvěrci dokázali ponížit arogantního obra. Film, který vás prostě nenutí vybírat si stranu a to se vidí málo. Herecky vydařené a to včetně podivně oteklé Kate Hudson. 80% ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

"Will you please listen to the whole story, not just bits and pieces," prosí v úvodu hlavní podezřelý a pouští se do vyprávění svého příběhu. Příběhu, ve kterém nic není černobílé a ve kterém si jsou obě znepřátelené strany v mnoha ohledech podobnější, než by se na první pohled mohlo zdát. Příběhu, ve kterém vám až na konci dojde důležitost úvodního přání, protože to, co by při běžném pohledu působilo jednoznačně, se s každým novým střípkem motaiky stává rozporuplnější. Objektivně je The Reluctant Fundamentalist nejspíš lehce nevyvážený a myšlenkově nedotažený, má ale tolik zajímavých momentů, že na mě v konečném důsledku zanechal mnohem větší dojem než jiné, na první pohled dokonalejší filmy, které jsem v posledních týdnech v kině viděla. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (2)

  • Filmovanie snímky prebiehalo na autentických miestach v americkým mestách New York a Atlanta, a tiež v pakistanskom Lahore, indickom Dillí či tureckom Istanbule. (MikaelSVK)
  • Erica (Kate Hudson) používa vo filme fotoaparát značky Canon, model EOS 5D. Ten však na trh prišiel až v roku 2005, zatiaľ čo dej filmu je zasadený do roku 2001. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama