Reklama

Reklama

Poté, kdy o sobě dá vědět nechvalně známý tektonický zlom San Andreas a vyvolá v Kalifornii zemětřesení o síle 9 Richterovy stupnice, vydávají se pilot průzkumného a záchranného vrtulníku (Dwayne Johnson) a jeho bývalá manželka, s níž již delší dobu nežije, na cestu z Los Angeles do San Francisca zachránit svou jedinou dceru. Ale jejich složitá cesta na sever je pouze začátek. A když už si myslí, že to nejhorší už mají za sebou... tak velké drama teprve začíná. (Freeman Ent.)

(více)

Recenze (910)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Ufff. Tak ta nebohá a těžce zkoušená Amerika to zase parádně schytala a Wacoslav1 si spokojeně užil pořádnou epickou destrukci. Triková stránka je samozřejmě vymazlená, ale to bych jenom opakoval to co tu píšou všichni. Já se spíš trochu zaměřím na děj a postavy. Tak především Rock opakovaně dokazuje, že už je něco víc než jenom horda svalů, ale stává se z něj i solidní herec. děj je samozřejmě jedno velký klišé, ale to čím u mě San Andreas kromě destrukce výrazně boduje jsou postavy. Troufám si tvrdit, že vzít to do ruky pan Emmerich, tak dostaneme rovněž epickou zkázu, ale zároveň těžce stupidní film z postavami kterým přejete pokud možno smrt do 5 minut, film by měl minimálně 2,5 hodiny kde by se aspoň hodinu řešila rodinná linie a spousta dalších píčovin. Nic takového v San Andreas nenajdete, hluchý místa prakticky neexistují, délka je tak akorát. Motivace postav je přirozená a pochopitelná a neměl jsem problém jim fandit. A ruku na srdce všichni ti chytráci co tu kritizují postavu Rocka, že je sobec co myslí jenom na svoje blízké, by se na jeho místě zachovali úplně stejně. Takže do hajzlu z falešnou morálkou. Hlavně se pořád něco děje tempo je neskutečný, před destrukcí není úniku. Ani jedinou scénu nepovažuji za nadbytečnou. Neřeší se tu žádný zbytečný kraviny a i s tím jediným čeho jsem se bál (a sice předchozí osobní tragédie hlavního hrdiny) se tu nikdo moc nesere a vyřídí se to během 5 minut. Takže sláva! Katastrofický žánr ještě není mrtvý a po loňským Into the storm tu máme další parádní příspěvek a tentokrát jsem spokojen ještě o něco víc, takže neváhám a pálím plný počet.95% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Tak blbý, až je to vlastně dobrý. Narozdíl od Emmerichova známějšího letopočtu se musí San Andreas nechat, že se v něm pořád "něco děje". Destrukce ve filmu neusíná na vavřínech, ani nepřijde pouze v samotném finále. Nikoliv. Na začátku se to holt těžce podělá, a pak už celý dvě hodiny padaj baráky. Rock se mezi nima snaží kličkovat s vrtulníkem a zároveň hledá svou prsatou dceru, která přeskakuje díry v zemi o desítky mil dál. Dá se to, vážně, a nad dialogy se v kině nasmějete. Mimochodem konečně můj první zážitek s 4DX, a čekal jsem asi větší peklo. Občas to sice háže opravdu šíleně a sykavé a pachové efekty mi dost vadily, dojmy jsou ale nakonec spíše pozitivní. Blockbusterový filmový zážitek 4DX nekazí až do takové míry, do jaké jsem si původně myslel. P.S. Tímto sám sebe očišťuji od křivého nařčení, doprovázeného slovy "Vyndej ty brejle z kapsy, ty ubožáku!" kterými mě počastoval jeden z návštěvníků projekce. Já měl vážně za to, že se všechny brýle bez neporušeného obalu vyhazují, a že je možné, uchovat si ty stávající k příštímu promítání - při mé poslední návštěvě Cinema City to takto fungovalo. Vrátil jsem je teda, no, ale můj trapas sledoval i Franta Fuků :-D. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

San Andreas je dosť rozporuplný film. Hlavne je nechutne klišovitý a predvídateľný, presne tak, ako to vyjadruje slovné spojenie - typický americký katastrofický film. Príbehovo vás neprekvapí ani jediný raz, samozrejme za predpokladu, že ste zopár katastrofických filmov videli. Naopak triky a vizuálna stránka je úžasná a aj preto som mnohé nedostatky tvorcom odpustil. D. Johnson mi tiež robil vrásky na čele. Sám o sebe sympaťák a nič proti nemu nemám, ale v tomto type filmov sa jeho hora svalov vynímala až príliš. Keby film nešiel klasickou a 100x prevarenou cestou a divákom by pripravil nejedno prekvapenie, i za cenu straty člena rodiny, mohol to byť fakticky hit. Ak by niekto miesto Johnsona skutočne hral, mohol film prepisovať dejiny katastrofického filmu. Lenže keby, keby...Napriek mnohým výhradám sa prikláňam s slabším štyrom hviezdam.V týchto filmoch ide hlavne o zobrazenie katastrofy a tu sa vizuálnej stránke nedá mnoho vytknúť. 70%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Čakal som zábavnú blbosť keď už nie na úrovni 2012, tak aspoň Sopky s Tommy Lee Jonesom. A dostal som kvalitatívne niečo ako Poseidon (ktorý bol lepší). Jedným okom dnu, druhým von. Tu niekto omylom priklepol vyše 100 miliónov na B-čkový scenár, ktorý nedokáže poriadne pracovať ani so základnými klišé. A hlavne vďaka tomu chýba filmu atmosféra (zbytočne zbrklý a rýchly začiatok), ťah na bránu (tie situácie sú slabo vymyslené) a hlavne strach o postavy (pretože im chýba humor a človečina). Hore to ťahajú hlavne sympatickí herci. Nie je to žiadny prúser ako napr. Pompeje ale Emmerich ako kráľ katastrofických filmov ostáva neohrozený. 5/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Ještě větší patlanina než 2012. Emmerich není zrovna Spielberg, ale dokázal alespoň utvořit mezi postavami jisté vazby, což činí Peytonovi nadlidské obtíže. Samozřejmě, v tomhle typu snímků asi o nějaké veliké umění nikdy nepůjde, jenže také to trvá skoro dvě hodiny a divák nevydrží celou dobu koukat na to jak se kymácejí mrakodrapy a Paul Giamatti co chvíli vykřikne "Oh, my God". 40% ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Tsunami nepříliš zdařilých žánrových rekvizit, kde logika a fyzikální zákonitosti fungují jen do té míry, do jaké to zrovna vyhovuje scénáři. Rodinné dramátko absolutní vata - více do hry mohli zapojit spíše Giamattiho. Body za slušné triky, Skálu a přednosti Alexandry Daddario, jež by měly v popcornových filmech hrát častěji. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Trailer mne nenadchl a teď lituji, že jsem se nevydal do kina. Ti, co dávají jednu hvězdu čekali jako co? Já jim ji nevyčítám, ale pokud očekávali hluboce propracované psychologické drama, pak pláčou na špatném hrobě. Já jsem čekal digitální masakr a opájení se monstrózní destrukcí. A světe div se! Přesně to jsem dostal. Nadchly mne už samostatné epizodky - záchrana řidičky (jo, úvodní akční vstupy jsou typické pro bondovky), přehrada, zdánlivě drobná epizodka v podzemní garáži...a pak samozřejmě velkolepá zkáza završená slušivou tsunami. Že by fyzikální zákony mohly fungovat jinak? Že hrdinové unikají z nebezpečí úsměvně na poslední chvíli? No a co, je to sakra fantastický film, ne? Dal bych pět*, ale jednu strhnu za málo krve a moc patosu. Naštěstí se emocionální scény (kromě závěru) nestíhají proměnit v doják, jelikož příroda vždy zavčas udeří. Jsem spokojen. ()

LiVentura odpad!

všechny recenze uživatele

Tak typicky blbě udělaný americký katastrofický film jsem už dlouho neviděl, jestli vůbec.. a to tento žánr přímo nesnáším.!!! ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Dost špatný katastrofický film, až přespříliš stupidních scén a nezkonale nudná rodinná zachraňovačka. To fakt nejde natočit něco jinýho a ne pořád jet podle této klišoidní šablony? Moc mě to nebavilo, některé pasáže jsem musel dokonce přetáčet, a to moc často nedělám. U pár akčních scén jako např. při udeření tsunami jsem nevěděl, jestli se mám smát nebo brečet. 40% ()

juta 

všechny recenze uživatele

Na katastrofický film solidní efekty, nechybí tu monstrózní scény s padajícími mrakodrapy. Docela potěší i obsazení. Co tomuhle filmu škodí je tak trochu právě rodinka, která má velké štěstí a vždy na poslední chvíli se dostanou i z toho největšího srabu. Lepší průměr. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Pozor, titul neodkazuje na legendárny diel GTA, ale tektonický zlom pod Californiou. San Andreas chrlí aktivitu a od L.A. po San Francisco vznikajú trhliny, obrovské vlny a mrakodrapy padajú jedna radosť. Z trailerov skrsla nádej, že dostaneme dobrú deštrukciu. Výsledok sa ale pri dĺžke 114 minút dal vytušiť a je tu problém - medzi akciu napchajú autori povinné scény a čaro sa vytratí. San Andreas pritom začína výborne. Lenže katastrofické filmy majú obrovskú výzvu: ak do nich natlačíte iba efekty, začnú po čase nudiť. Obrátená strana výzvy katastrofických filmov sú postavy, ktoré treba sledovať a báť sa o ne. Prípadne tipovať, či všetky prežijú a koho obetovať. Nutnosť povinných scén je zrejmá, ale koľko dialógov im venovať medzi akciou? San Andreas má všetky, čím ďalej ich sledujeme, tým sú otravnejšie. San Andreas bol priemerný letný blockbuster. Keď zúri akcia, je hlučná, agresívna, zábavná. Keď sa majú riešiť vzťahy a romantické nuansy, je to nie príliš podarená show. Bude americká vlajka na konci? Tomu verte a nemusí to režírovať ani Bay či Emmerich. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Videl som len jeden plagát a hovorím si fajn, The Rock bude zachraňovať sprostých a krásnych Američanov. Keď som sa k tomu dostal som zistil, že The Rock nebude zachraňovať sprostých a krásnych Američanov, ale svoju rodinu. Čo je v podstate to isté. Každopadne som sa moc nenudil, pretože som si spravil tipovačku, čo, kde, kto a koho zachráni. Na druhý krát už by ma to asi nebavilo, pretože všetko snáď úplne všetko sme už videli. Dokonca aj väčšiu deštrukciu (na ktorú je macher Emmerich). Mohol by som to pekne skritizovať keby som chcel, ale ja nechcem, pretože herecké obsadenie mi vynikajúco sadlo. Hlavne pekná, sympatická, modrooká Alexandra Daddario, ktorá ma skutočne fakt pekne dvojičky. Tým myslím oči vy uchýláci. Jej kozi tu na vás tiež vykuknú, ale v plnej krase keď ich chcete vidieť, tak odporúčam seriál True Detectiv prvá séria, druhý diel, kde si ich naplno užijete. Keby nebolo tej americkej vlajky na konci šiel by som s hodnotením možno vyššie. Takto musím klesnúť minimálne o pätnásť percent, pretože si ju dovolili ukázať asi tak na päť sekúnd. Dokonca v spomalenom zábere. A to už je na mňa fakt moc. Obľúbený soudntrack: Main Theme, End Credits. 70% - 3* ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Žánrová rutina bez špetky příběhové inovace a nadhledu, navrch ještě servírovaná výhradně ve společnosti překvapivě otravného a přeplácaného digitálu. Jestliže podobně destruktivní 2012 mělo daleko zábavnější příběh, nezapomenutelně vypointované "last-minute" únikové scény a vyřazovala z něj atmosféra osudovosti, San Andreas vlastně zbývají pouze sympatické postavy - ale jak alespoň jim můžeme vůbec držet palce, když je nám od začátku jasné, že se jim nemůže nic stát....? Velké zklamání, svalová fyziognomie mistra Rocka a bujné poprsí slečny Daddario ve vrcholných formách si zasloužily rozhodně mnohem kvalitnější reklamu... 40% ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Brad Peyton se každým filmem zlepšuje. I přes to že to někdy nedává smysl je to zábávná akční jednohubka. Dwayne Johnson a všichni okolo umí hrát takže tu vlastně žádný velký problém není. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Hele, Enšpígle, a co měl asi tak Peyton dělat, když nechtěl, aby největší kozy ve filmu nosil Dwayne Johnson? :-D Já si casting náramně užíval, hlavně ve scéně, kdy madam Alex dováděla pod vodou; to jsem se k ní ze třetí řady marně snažil doplavat. Jinak ano, vážně se potvrdilo, že zatímco my Češi jsme mistři světa ve vytváření katastrof, Amíci mají zlatou olympijskou v jejich natáčení. Jsem rád, že se ještě pořád umí dělat prosťoučké a zábavné filmy, abychom my - prosťoučcí a zábavní uživatelé - měli čemu rozdávat bonbony. Expertům možná nechám prázdnej pytlík, ještě to promyslím. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Už jsem to tu psal u nejednoho katastrofického filmu.. mám je prostě rád. Nevím proč, ale líbí se mi zničená města ať už jde o přírodní katastrofy nebo nějakou apokalyptickou válku... Samozřejmě to mám rád jen jako ve filmu. Nic takového nechci zažít a špatně se mi na to kouká i ve zprávách na Tv byť se to odehrává na druhé straně naší planety... Na San Andreas jsem tedy koukal jen z tohoto důvodu. Hlavní děj točící se kolem mlátičky Johnsna, který létá coby pilot vrtulníku SAR u LAFD a jeho rodinky jsem bral jako nutné zlo. Konečně, už to tu bylo tolikrát... Každý z takovýchto katastrofických filmů má většinou několik základních postav. jednak je to vědec, který na něco přijde (kometa, zemětřesení, tání ledu atd...), pak je to většinou nějaký hero, který věc řeší. Ve většině podobných filmů se hero soustřeďuje na záchranu co nejvíce lidí. Tady je to jiné, záchranář Dwayne zachraňuje jen svoji rodinu uprostřed zbořeného města! :-). A tak sledujeme dojemný příběh rodiny zachránáře, který kdysi přišel o dceru a o druhou nechce přijít. Uvidíme jakým způsobem do rodiny přijde i zeťák a že to s rozvody nemusí být tak horké jak to na papíře vypadá. Dokonce zde bude potrestán i jeden zloduch zbabělec. Ale více již nevyzradím. Jak říkám, já na film koukal kvůli efektům. Nikdy nezapomenu na první vizuální orgie tohoto typu u 2012 (2009), kdy jsem poprvé s pusou dokořán zíral co dokáže nadupané písíčko ve štábu filmařů. Tady je to ještě om pár levelů dál. Doba pokročila a HD možnosti jsou neomezené. Takže co se týče oné zkázy, byl jsem nadšen. Konec je samozřejmě stejný jako u všech těchto filmů - plný patriotismu a nadšení. Dávám 3 stupně Richtera. * * * ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Tak blbý, až sem byl docela otrávenej. Destrukce byly celkem fajn, ale druhou půlku filmu už jsem vyloženě prozíval a spíš kroutil hlavou. Tupostí mi to připomínalo třeba Fantastičkou čtyřku. 50% ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Nemá cenu se rozepisovat, že San Andreas je nějaké originální dílo, takový film jsem ještě neviděl atd. Lhal bych sám sobě a to nemá smysl. Dwayne Johnson zahrál co umí, to co jsem čekal jsem tedy dostal. Do toho od začátku akce, jak se patří a příběh, který jsem čekal od první minuty. Vizuální stránka velmi dobrá, ač místy působila hodně levně. Nečekal jsem závratný katastrofický snímek a to jsem taky nedostal. Když pominu veškeré klišé v celém průběhu a nezapomenutelné na závěr (USA vlajka), tak bylo vše docela zábavné. USA je známá tím, že se na konci musí pochlubit, jak jsou úžasní, dokonalý a nejlepší na celém světě, ale já jim to už za zlé neberu .. 6/10 = 64% ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Co se klišoidnosti příběhu a dementních dialogů týče, je to hrozný, ale nic jinýho jsem nečekal, takže OK. Plusem jest skoro absolutní vyhnutí se nesnesitelnému patosu, o který jsem zakopl až v samotném závěru. Herců moc nepoznáme, krom Hrany nikdo známý, no za zmínku stojí pouze ceckatá Alex Daddario, která jako by z oka vypadla Lucce Šafářové. K disaster části filmu. Jo, peněz na to padlo požehnaně, bohužel jedeme v šoblonovitém stylu alá povrchnost nade vše. Oproti například dvadvanáctce, kde samozřejmě konec světa dává mnohem větší manévrovací prostor taky fantazii, se San Andreas chce tvářit docela realisticky a vážně, přitom se v podstatě omezuje na opakované popadání západoamerických velkoměst a následnou, taky ustřiženou tsunami. Vyloženě zamrzí useknutí úvodní protržení Hooverovy přehrady. Pozlátko tam je, kdo má rád katastrofický filmy, ujít by si jej nechat neměl, ale na Emmericha Peyton nemá ani náhodou. 3D zbytečné jako skoro vždy. 68% ()

Související novinky

Fruit Ninja míří na velké plátno

Fruit Ninja míří na velké plátno

24.09.2016

Ačkoliv Angry Birds vydělali 346 milionů dolarů a Warcraft 433 milionů dolarů, kvůli rozdílným rozpočtům (73 milionů vs. 160 milionů) se nejspíš dočká pokračování jen první jmenovaný film. Co to… (více)

Rock vyrazí do džungle

Rock vyrazí do džungle

20.08.2015

A ne, bohužel nepůjde o pokračování oblíbeného béčka Vítejte v džungli. Dwayne Johnson se místo toho upsal projektu jménem Jungle Cruise, který se u Disneyho snaží oživit už několik let. V jednu dobu… (více)

Bourneovský The Rock

Bourneovský The Rock

11.07.2014

Dwayne „The Rock" Johnson je momentálně na vrcholu kariéry. Letos ho sice uvidíme jen v Herculovi a seriálu Ballers, v příštích letech se ale vrátí jako Hobbs v Rychle a zběsile 7 i jako Roadblock v… (více)

Pod Rockem se zatřese země

Pod Rockem se zatřese země

16.10.2013

Dwayne Johnson jen nedávno dotočil historickou fantasy Hercules: The Thracian Wars a právě předvádí bicepsy na placu Rychle a zběsile 7 v režii Jamese Wana. Má ale v plánu několik dalších projektů, k… (více)

Reklama

Reklama