Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ke svému životu potřebuje krev nemluvněte. Její duše i celé žití se skrývá v obrovském stromu, který pohltí každou její dětskou oběť a tím jí dodá energii. Maskuje se jako zkušená chůva, která pod falešným jménem získá důvěru rodičů, kteří hledají hlídání pro svého drobečka. A takhle to stále pokračuje od rodiny k rodině... I v rodině úspěšného podnikatele Jacka se z počátku zdá, že oba manželé a čerství rodiče jí také skočili na její léčku. Po určité době Jackovi však začíná být něco podezřelé. Přijde včas na to, co se ve skutečnosti skrývá pod milým úsměvem nové chůvy? Nebude již příliž pozdě? (matestlust)

(více)

Recenze (64)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

William Friedkin pro mě bývá zárukou kvality, ale jeho snímek Chůva bych se asi neodvážil na škále kvality jakkoliv hodnotit. Tady totiž Friedkin totálně ujel a vytvořil docela bizarní hororový snímek, který na jedné straně docela nesnesitelně skáče v čase a nedokáže u diváka probudit skutečnou starost o nevýrazné hlavní postavy, na straně druhé je natočen velmi stylově a vytváří tak drastickou a fantaskní atmosféru, až to chvílemi vyráží dech. No a značně přemrštěné finále, ve kterém o řezání motorovou pilou a potoky krve není nouze, si budu ještě dlouho pamatovat! Není divu, že původně byl s tímto snímkem krátce spojován Sam Raimi. Chůva je zapadlá hororová podívaná, která rozhodně má čím překvapit. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Friedkin musel rátať s tým, že hocčo ním vytvorené, sa bude aspoň za oponou analyzovať. Keď nie už v hlavnom prúde, do ktorého jeho diela viacmenej v tom čase už nepatrili, tak aspoň v určitom nezávislom, autorskom ponímaní. Človek chce, človek cíti, že je v jeho snahe, dovtípiť sa ku koncepčne vlastnému Shiningu, že spomína na Exorcist, ale béčkovými skratkami rovnako ako ututlanými televíznymi nápadmi iba fúka do vetra. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Těžko říci, kdo vlastně chůva je. Druidská kněžka asi ne, jelikož druidi byli muži, démon stromu možná, čarodějnice asi nejspíš. Otázka se točí i okolo vlků, jelikož s Kelty nijak významně spjati nejsou, jako byli třeba s vikingy. Chůva Camilla (Jenny Seagroveová) potřebuje k věčnému životu obětovat v určitých intervalech svému stromu dítě, těsně než ono dosáhne věku 4 týdnů. To se daří, než narazí na rodinu Sterlingových a jejich malého Jacka. Vše se zdá v pořádku, než Phil Sterling pojme podezření. Atmosféra houstne, napětí se stupňuje a brzy se ukáže, kdo s koho. Vizuálně přitažlivý snímek disponuje několika drsnými scénami, kterým kraluje masakr u posvátného stromu. Když se Phil chopí motorové pily, je na další krveprolití zaděláno. Mezi nepříjemné scény pak patří útok vlků. Snímek má i po letech zvláštní kouzlo a já si ho s chutí připomenul. ()

fcreading 

všechny recenze uživatele

Béčkový horor od majstra Friedkina ( Tales from the Crypt, Exorcist) ktorý vyťažil všetko možné, čo sa od hororu očakáva, a to je atmosféra, napätie a skomponoval to s trochou gore , a opatrovaťelkov, ktorú keď si pustíte do domu aby vám strážila bábätko, velmi riskujete. Nezapomenutelná scénka premňa je tá v tom lese a na konci, s tým odpíleným stromom a motorovou pílou 80 percent. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Povedený malý horor od velkého režiséra. Friedkinův um se projevuje nejvíc v děsivých scénách, potěší útočící vlci (kojoti?) či krví posedlý Ent  Rozhodně pak neurazí ani lehce erotický náboj, který však vyvrcholí jedinou snovou scénou. Zápletka se zlou lesní vílou je pak rozhodně originální a film nejvíc táhne právě v  temně stylizovaných pohádkových scénách ze strašidelného lesa.  Na druhou stranu je místy docela nepříjemně znát bezradnost scénáře, třeba epizoda s násilníky je formálně nádherná, ale co do obsahu či smyslu přesně zapadá do koloritu podobných samoúčelných dějových vycpávek filmových béček či céček. Jinými slovy, když nevíš co vyprávět, přidej akci a a někomu něco urvi, ustřel, vypíchni...   Kvalitu pak nijak nezvyšují ani průměrní herci či levnější kulisy, ale i s těmi Friedkin nakonec rozehrál moc pěknou čtyřkovou videohru. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (4)

  • Natáčelo se v americkém státě Kalifornie ve městě Valencia. (Terva)
  • Allan (Gary Swanson) si na začátku příběhu balí věci do kufru. Jako poslední do něj přidá knihu Stephena Kinga "It" (To). (Terva)

Reklama

Reklama