Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ke svému životu potřebuje krev nemluvněte. Její duše i celé žití se skrývá v obrovském stromu, který pohltí každou její dětskou oběť a tím jí dodá energii. Maskuje se jako zkušená chůva, která pod falešným jménem získá důvěru rodičů, kteří hledají hlídání pro svého drobečka. A takhle to stále pokračuje od rodiny k rodině... I v rodině úspěšného podnikatele Jacka se z počátku zdá, že oba manželé a čerství rodiče jí také skočili na její léčku. Po určité době Jackovi však začíná být něco podezřelé. Přijde včas na to, co se ve skutečnosti skrývá pod milým úsměvem nové chůvy? Nebude již příliž pozdě? (matestlust)

(více)

Recenze (64)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Chůva to má prostě těžké. Horor od Williama Friedkina je vždy plný očekávání, na druhou stranu po mé nepříliš dobré zkušenosti s Exorcistou jsem příliš nečekal. Odměnou mi byl film s hororovými prvky, které hrůzu vyvolávaly snad jen v posledních 20 minutách. Přesto film má velmi dobrou atmosféru a příběh, které se skvěle proplétají do závěru plného krve. Právě závěr z velké části film zachraňuje, protože Friedkin ať chtěl sebevíc nedokázal dobrou atmosféru přetvořit v něco výjimečně hrůzostrašného až mrazivého. Chůva tak zůstává "jen" dobře zvládnutým řemeslem, které má pár vynikajících a zajímavých nápadů, z kterých není maximálně využit potenciál. Zajímalo by mě, kdo se u tohohle bude opravdu celou dobu bát... PS: do televize někdy okolo půlnoci určitě neurazí, což si Prima dobře uvědomila:) ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Vyzerá ako Churchill.“ – „Ale nefajčí cigary.“ Ťažko povedať, čo viedlo človeka, ktorý nakrútil VYHÁŇAČA DIABLA (a mal doma Oscara za FRANCÚZSKU SPOJKU), aby s neznámymi hercami (ak za slávnych nepokladáte Miguela Ferrera a Theresu Randle) urobil malý psychohoror o anglickej opatrovateľke, ktorú si najme mladý párik pre svojho čerstvo narodeného syna. Dievča ale samozrejme nie je len tak nejaké dievča. A nebyť jej hereckej predstaviteľky, nudil by som sa ešte viac (i tak si ale myslím, že film by bol napínavejší, ak by ju hrala staršia silnejšia žena z úvodného pohovoru, ktorá nevedela po anglicky). Scenár je hlúpy (pustili by ste na slobodu dievča, o ktorom je na 99% isté, že v minulosti unieslo batoľa?). Film je hororové béčko, navyše nebyť hŕstky nadprirodzených scén (stromy, vlky, drastické píliace finále), bol by to triler a nie horor. Na to, aby dosiahol úrovne napr. MISERY NECHCE ZOMRIEŤ, má však neprepracované ako postavy, tak príbeh. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Na rovinu je třeba si říci, že William Friedkin má na mnohem víc, což dokázal mnohokrát, nejvíce samozřejmě v Exorcistovi. Když ale upustíme od přehnaných očekávání, spojených s osobou režiséra, dostaneme příjemný a svižný horror o chůvě, která s oblibou zabíjela svěřená děcka. Námět s druidy, stromem, ve kterém se rýsují tváře zavražděných dětí a jeho strážkyní je poměrně atraktivní a triková stránka věci taky není bez zajímavosti.Herci jsou trochu ploší, ale Jenny Seagrove v titulní roli Camilly je vynikající. Na jedno zhlédnutí rozhodně doporučuju. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Bylo by asi celkem naivitou věřit, že Friedkin by s tímhle námětem natočil další kultovní horor. Podobné žánrové úspěchy se u tvůrců nacházejí maximálně dvakrát za jejich filmografii. The Guardian se tak řadí spíš do kategorie "poctivé řemeslo", avšak s výbornou vizuální stránkou a místy slušnou atmosférou. Herecky spíše průměrné (samozřejmě kromě Camilly, to je totiž skvělá mrcha a vůbec výborná postava), ale je tu jiný silný atribut, který stojí za pozornost. Mám na mysli gore, protože to, co se děje v lesích u toho zvláštního stromu, to je prostě masakr. Skalní fandové by neměli minout. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Druidí Mary Poppins, lítající po lesích bez deštníku, slouží zlému Stromovousovi a v pravidelných intervalech mu servíruje dětské přesnídávky. Tatínek malého Jakea poměrně pomalu pojímá podezření, maminka dlouho vůbec neví, která bije a policie je považuje za blázny. Tady pomůže jedině doktor Voštěp.. Když agresivní stromeček krvavě kácí nepřátele pradávného zla, nelze si nevzpomenout na Raimiho, ostatně, scénář byl původně určený pro něj, nicméně Friedkin hodně věcí pozměnil směrem k svým fantasy vizím. Tady možná pramení ta neucelenost, ale ta by tak nevadila. Spíš mě mrzí, že nedokázal dostatečně rozbalit svou přednost v podobě působivé atmosféry a dost často sklouzával do průměrnosti osmdesátkových béček. Troufám si říct, že na svůj Deciduous Chainsaw Massacre moc hrdý nebude.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Působivý námět, průměrnější zpracování. S jistými náznaky B-žánru. Dwier Brown je šikovný muž a jeho postava sympatická a příjemná, Jenny Seagrove okatá a přitažlivá. Toť vzhledové plusy. Ve filmu se vyskytlo pár napínavých scén, při nichž jsem měla docela strach a pár scén, sice efektních, ale s béčkovým vzezřením. Zaujala mne také melodická hudba. Zatím však asi nejslabší snímek, jaký jsem od režiséra kultovního Exorcisty zhlédla. Rozhodně měl na víc. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Pomerne milé prekvapenie s miestami solídnou atmosférou ale aj gore (keď sa teda nejaké objaví). Ja osobne som nečakal, že to bude tak sledovateľné, myslel som si, že to zjebem po matičku zem, lenže tu skutočne niet dôvod mimoriadne negatívne haniť. Lepší priemer filmu o žene, ktorá je kurevsky sexi a ešte k tomu z “iného sveta” 🙃❤️ ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Sice nijak zvlášť děsivé, ale v několika scénách rozhodně atmosférické a pro mě i nezapomenutelné sympatické dílko. Mám na mysli část, v níž se Camille vypořádá s trojicí zlodějů, pak architektův útěk před vlky a schovávání se v domě, no a samozřejmě závěr s motorovou pilou, který byl vyloženě senzační. Vlastně pokaždé, když na scénu "přišel" strom, který jako by vypadl z Evil Dead, neměla Chůva chybu. Škoda roztahaného a na hlavu postaveného zbytku filmu a dost, dost, dost nevýrazných herců. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Těžko říci, kdo vlastně chůva je. Druidská kněžka asi ne, jelikož druidi byli muži, démon stromu možná, čarodějnice asi nejspíš. Otázka se točí i okolo vlků, jelikož s Kelty nijak významně spjati nejsou, jako byli třeba s vikingy. Chůva Camilla (Jenny Seagroveová) potřebuje k věčnému životu obětovat v určitých intervalech svému stromu dítě, těsně než ono dosáhne věku 4 týdnů. To se daří, než narazí na rodinu Sterlingových a jejich malého Jacka. Vše se zdá v pořádku, než Phil Sterling pojme podezření. Atmosféra houstne, napětí se stupňuje a brzy se ukáže, kdo s koho. Vizuálně přitažlivý snímek disponuje několika drsnými scénami, kterým kraluje masakr u posvátného stromu. Když se Phil chopí motorové pily, je na další krveprolití zaděláno. Mezi nepříjemné scény pak patří útok vlků. Snímek má i po letech zvláštní kouzlo a já si ho s chutí připomenul. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

William Friedkin pro mě bývá zárukou kvality, ale jeho snímek Chůva bych se asi neodvážil na škále kvality jakkoliv hodnotit. Tady totiž Friedkin totálně ujel a vytvořil docela bizarní hororový snímek, který na jedné straně docela nesnesitelně skáče v čase a nedokáže u diváka probudit skutečnou starost o nevýrazné hlavní postavy, na straně druhé je natočen velmi stylově a vytváří tak drastickou a fantaskní atmosféru, až to chvílemi vyráží dech. No a značně přemrštěné finále, ve kterém o řezání motorovou pilou a potoky krve není nouze, si budu ještě dlouho pamatovat! Není divu, že původně byl s tímto snímkem krátce spojován Sam Raimi. Chůva je zapadlá hororová podívaná, která rozhodně má čím překvapit. ()

Vojtino 

všechny recenze uživatele

Dávám tomu takové lepší tři hvězdičky. Není to klasické osmdesátkové béčko, jak by se mohlo zdát, a nějaká ta filmová nadstavba tam - díky Friedkinovi - je, navíc poslední čtvrthodina je výborná, ale ten námět nepřekousnu, ať je zpracování sebelepší. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Povedený malý horor od velkého režiséra. Friedkinův um se projevuje nejvíc v děsivých scénách, potěší útočící vlci (kojoti?) či krví posedlý Ent  Rozhodně pak neurazí ani lehce erotický náboj, který však vyvrcholí jedinou snovou scénou. Zápletka se zlou lesní vílou je pak rozhodně originální a film nejvíc táhne právě v  temně stylizovaných pohádkových scénách ze strašidelného lesa.  Na druhou stranu je místy docela nepříjemně znát bezradnost scénáře, třeba epizoda s násilníky je formálně nádherná, ale co do obsahu či smyslu přesně zapadá do koloritu podobných samoúčelných dějových vycpávek filmových béček či céček. Jinými slovy, když nevíš co vyprávět, přidej akci a a někomu něco urvi, ustřel, vypíchni...   Kvalitu pak nijak nezvyšují ani průměrní herci či levnější kulisy, ale i s těmi Friedkin nakonec rozehrál moc pěknou čtyřkovou videohru. ()

Visáč 

všechny recenze uživatele

Friedkin v osviežujúcom guilty pleasure móde. Supr atmosféra, svižné tempo, John Alonzo za kamerou v slušnej forme a nahoty je taky dosť. Herci sú neokoukané ksichty, čo je vždy fajn. Ak môžete polo-zabudnuté horory, kde je najväčšou celebritou klon Woodyho Harrelsona vo vedľajšej roli, check this out. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

V 70 letech byl Friedkin uznávaný tvůrce, který natočil, klasiky jako Francouzská spojka a Vymítač ďábla, ale tím bohužel vyčerpal svůj veškerý talent (který prokázal ještě v povedením remaku Mzdy strachu) a poté už točil jeden propadák za druhým. A do toho nemalého výčtu béček spadá i "Chůva", která se na první pohled jeví jako podobné žánrové thrillery jako "Spolubydlící" nebo "Ruka na kolébce" ale ve výsledku se jedná o čistokrevný a občas dost krvavý fantasy horor. Bohužel také dost nudný. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Chůva patří rozhodně k tomu nejlepšímu co na nás za poslední dobu společnost Řitka vytáhla. Já osobně jsem byl velmi mile překvapený se vším co mi tenhle film mohl jen nabídnout. Počáteční vyzrazení hlavní pointy příběhu jsem brzy hodil za hlavu, protože mě velice zajímalo jestli tvůrci budou i nadále pokračovat v nasazeném tempu a to se i stalo. Díky skvělým efektům, famóznímu finishi a pěkným herečkám se prostě nedá na tenhle kousek zanevřít. Pro mě jde o nadprůměrný snímek, který si určitě v brzké době pustím znovu. 70% ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Film má jednu obrovskou vadu, úvodní scéna o něm prozradí úplně všechno, vezme mu jakoukoliv atmosféru a příchuť tajemna a postupného odhalování zápletky. Prostě po těch prvních pár minutách víme všechno - kdo, proč a jak. A to mi na filmu dost vadilo. Jinak by to mohl být dost zajímavý béčkový horor s vynikající a nádhernou Jenny Seagrove a docela dobrým námětem kontrastu archaické mystiky s moderním městský materialismem. Takhle nějak si představuji "moderní" čarodějnici. Jen škoda toho začátku. Docela mi zkazil požitek. 2,5* Více na mém blogu: www.hororovykabinetdreraserheada.blog.cz. ()

Reklama

Reklama