Reklama

Reklama

Pátrání po Sugar Manovi

  • Švédsko Searching for Sugar Man (více)
Trailer 3

VOD (1)

Obsahy(1)

Pátrání po Sugar Manovi vypráví neuvěřitelný, ale pravdivý příběh Rodrigueze: největší rockové hvězdy 70. let, která nebyla. Dva producenti objevili Rodrigueze na konci 60. let v kouřové mlze zapadlého detroitského baru. Byli ohromeni a přesvědčeni, že mu písně plné silných melodií a prorockých textů zajistí pověst největšího hudebníka své generace. Dvě alba, která nahrál, však naprosto propadla, zpěvák se vytratil ze scény a zbyly jen historky o sebevraždě na pódiu. Pirátská kopie jedné z nahrávek se mezitím náhodou dostala do Jižní Afriky, kterou apartheid odřízl od zbytku světa. V následujících dvou desetiletích se Rodriguez v JAR stal fenoménem, jehož sláva předčila Rolling Stones. Film sleduje snahu dvou Rodriguezových fanoušků, kteří touží zjistit, co se opravdu stalo s jejich hrdinou. A tomu, co objeví, se sami nestačí divit. Film byl oceněn Oscarem v kategorii Nejlepší dokumentární film roku 2013. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (342)

Kaluž 

všechny recenze uživatele

No ty vole pecka, ale jako fakt krutopřísná! Bob Dylan a Mirek Dušín nějakým hrůzostrašným způsobem zplodili syna a dali mu do ruky kytaru. Důkaz dodnes žije v Detroitu. A jedem: „Sugar man, won’t you hurry 'cos I'm tired of these scenes / For a blue coin won’t you bring back all those colors to my dreams / Silver magic ships you carry jumpers, coke, sweet Mary Jane…“ ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Byť svedkom niečoho, čo by sme povedali, že v našom svete nie je možné, je zážitok, ktorý povyšuje akýkoľvek dokument ešte o triedu vyššie. Záverečný koncert je po všetkých tých informáciách, ktoré sme hodinu o Rodriguezovi počúvali, silnou emocionálnou katarziou. Áno, to, čo je v dnešnom prepojenom a o to prázdnejšom svete nemysliteľné, ešte pred pár desiatkami rokov pôsobilo ako taká malá nemilá zhoda okolností. Sú lepšie časy, keď o vás svet vie na základe nejakej blbosti na sociálnych sieťach, alebo tie, kde síce robíte to, čo vás baví a mohlo by osloviť milióny ľudí, ale svet o vás nevie? A možno nakoniec aj vie a dozviete sa to aj vy a natočí sa o tom film. Naplnený život môžete mať ale aj pri práci na stavbe, robíte totiž niečo užitočné a navyše ste fit. A neskazia vás peniaze. ()

Reklama

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Dokumentaristi se k Rodriguezovi chovají, tak jako jeho hudební producenti a celý hudební průmysl. Vlastně ho ani neposlouchají a chtějí z něho dostat jen to, co sami chtějí. Jaký je? Kým je? Co si přeje? Rodriguez je pro ně jen další senzací, ale ten člověk, ten člověk jim prostě utekl mezi prsty. Nevnímali ho, neposlouchali ho, viděli jen tu svou vlastné "story". ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Videl som už veľa neuveriteľných príbehov, ale toto je bezpochyby ten absolútne najneuveriteľnejší. Kebyže by niekto natočil celovečerný Hollywoodsky film presne podľa týchto udalostí skritizoval by som to a odvolával by som sa na hroznú naivitu a až detinský pocit na silu vloženú dojímavosť. Lenže ono sa to stalo naozaj. Holt hudobníci šesťdesiatych rokov sú stále frajeri. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Tvorcovia sa mohli v tomto konkrétnom prípade vydať dvoma cestami - buďto podrobne opísať príbeh Rodrigueza, alebo pátrania po ňom. Zvolili druhú možnosť, ktorú zarámovali do ústrednej story jeho dvoch platní, čím jeho dokumentárnu podstatu anulujú za prvé tým, že sa o Rodriguezovi dozvedáme žalostne málo a za druhé tým, ako mystifikačne a svojvoľne narába s pravdou, skutočnosťou a neskutočnosťou, pričom dopátrať sa reality je veľmi komplikované, čo zneužívajú na "veľké odhalenie". Prívalu radosti sa zrejme, minimálne pri pohľade na vypredaný koncert, nevyhne nikto, ale to nič nemení na tom, ako k nemu Bendjelloul dospeje. Jediné, za čo to skutočne stojí vidieť, je ani nie tak pohnutý osud Sixta Rodrigueza, ako zoznámenie s jeho peckovou hudbou. 70% ()

Galerie (23)

Zajímavosti (2)

  • Snímek byl zahajovacím filmem na filmovém festivalu Sundance v lednu 2012, kde získal Zvláštní cenu poroty a Cenu diváků za nejlepší mezinárodní dokument. (Dragoni)
  • Několik posledních záběrů bylo natočeno pomocí telefonu iPhone s aplikací 8mm Vintage Camera, protože na dokončení filmu režisérovi došly peníze . (Dragoni)

Související novinky

Tvůrci Trainspotting a fotbalová legenda

Tvůrci Trainspotting a fotbalová legenda

29.08.2018

Společnosti DNA Films a Passion Pictures, zodpovědné například za snímky Trainspotting, Pátrání po Sugar Manovi nebo Ex Machina, pracují na novém projektu o legendárním fotbalovém trenérovi Siru… (více)

Kinokavárna na Rock for People

Kinokavárna na Rock for People

30.06.2015

Oscarové filmy, kultovní české seriály, přehlídku tvorby mladých nadějí českých filmových škol, originální Kinokavárnu s vybraným filmovým menu od Aerofilms a nádavkem diskuze s tvůrci. Festival Rock… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama