Reklama

Reklama

Pátrání po Sugar Manovi

  • Švédsko Searching for Sugar Man (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Pátrání po Sugar Manovi vypráví neuvěřitelný, ale pravdivý příběh Rodrigueze: největší rockové hvězdy 70. let, která nebyla. Dva producenti objevili Rodrigueze na konci 60. let v kouřové mlze zapadlého detroitského baru. Byli ohromeni a přesvědčeni, že mu písně plné silných melodií a prorockých textů zajistí pověst největšího hudebníka své generace. Dvě alba, která nahrál, však naprosto propadla, zpěvák se vytratil ze scény a zbyly jen historky o sebevraždě na pódiu. Pirátská kopie jedné z nahrávek se mezitím náhodou dostala do Jižní Afriky, kterou apartheid odřízl od zbytku světa. V následujících dvou desetiletích se Rodriguez v JAR stal fenoménem, jehož sláva předčila Rolling Stones. Film sleduje snahu dvou Rodriguezových fanoušků, kteří touží zjistit, co se opravdu stalo s jejich hrdinou. A tomu, co objeví, se sami nestačí divit. Film byl oceněn Oscarem v kategorii Nejlepší dokumentární film roku 2013. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (343)

Sinecod 

všechny recenze uživatele

Sixta jsem objevila náhodou, možná před šesti lety, kdy jsem se podívala na trailer k filmu Candy. Zaujala mě písnička, která tam hrála a tak sem si jí našla. Sugar man od Rodrigueze. Když jsem si jí oposlouchala, začala jsem prozkoumávat celou jeho tvorbu. Nikdy mě asi ani nenapadlo pídit se po člověku samotném. Až po letech mi do oka padl tenhle film. Rodriguez? No sakra, vždyť je to můj Sugar man! Cože? Tak zabil se? Jak se mohl zabít? A on teda nebyl slavný? Odpovědi sem našla tady a jak jsem ráda. Možná bych Sixta poslouchala jen tak, ale ten příběh za tím tomu dodává víc síly. Ne snad, že by to jeho muzika potřebovala, ale teď mi přijde reálnější, jako bych se mu víc přiblížila. Sixto Rodriguez je velká osobnost! ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Ideální pohádka na nedělní (či jiné ráno). Pohádka bez těžkých zápletech, zlých čarodějů a záporných postav. Příběh s milým začátkem, obrovským nadšením, přejemnými songy onoho hledaného Rodrgueze a očekávaným happy endem. Zároveň ale příběh, jehož tempo se ani na minutu nezmění, film, který postrádá hlubší myšlenku a snímek, jemuž by neuškodila kratší stopáž... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Byť svedkom niečoho, čo by sme povedali, že v našom svete nie je možné, je zážitok, ktorý povyšuje akýkoľvek dokument ešte o triedu vyššie. Záverečný koncert je po všetkých tých informáciách, ktoré sme hodinu o Rodriguezovi počúvali, silnou emocionálnou katarziou. Áno, to, čo je v dnešnom prepojenom a o to prázdnejšom svete nemysliteľné, ešte pred pár desiatkami rokov pôsobilo ako taká malá nemilá zhoda okolností. Sú lepšie časy, keď o vás svet vie na základe nejakej blbosti na sociálnych sieťach, alebo tie, kde síce robíte to, čo vás baví a mohlo by osloviť milióny ľudí, ale svet o vás nevie? A možno nakoniec aj vie a dozviete sa to aj vy a natočí sa o tom film. Naplnený život môžete mať ale aj pri práci na stavbe, robíte totiž niečo užitočné a navyše ste fit. A neskazia vás peniaze. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Za sebe musím napsat, že mě mnohem více okouzlilo zpracování dokumentu, tím myslím různé grafické vychytávky, než téma které zpracovává. Hudebně mě Rodriguez příliš neoslovil, a to mám hudbu z tohoto období velmi rád. O trošku více mě oslovil jako osobnost, protože uznávám lidi, kteří celý život tvrdě dřou a je mi úplně jedno, jestli se jedná o zpěváka, závodníka F1, nebo třeba takového pomocníka na stavbách. Rodriguez je postavička velmi zajímavá. Na začátku pátrání vypadá velmi záhadně, ale postupně zjistíme, že se jedná o člověka relativně normálního. Během sledování se mi párkrát chloupky postavily do pozoru, ale nejednalo se o nic výrazného. Rodriguezovy texty neshledávám ničím geniálním. Měl pouze štěstí. Respektive neměl štěstí na producenta. Někdo si uvědomil, že podobné texty, které jsou útočně orientované proti vládě, by mohli zaujmout v zemi, kde jsou lidé v rozporu s vládou. Na tomto nápadu si dotyčný řádně namastil kapsu. Rodriguez se poté později, díky několika dobrosrdečným nadšencům, kterým to také hodilo nějaký ten dolar, stal uznávaným a velmi respektovaným a na stará a upracovaná kolena si také přivydělal. Očekával jsem, že mi více sedne hudba a hned po skončení dokumentu si všechna jeho alba poctivě stáhnu. Dále je dokument přehnaně roztahaný a velmi stereotypní a přitom má pouhých 86 minut. 2* ()

leila22 

všechny recenze uživatele

Pri tomto filme som prvý krát v kine zažila, že sa pri záverečných titulkoch nikto nepostavil a neponáhľal domov. Dopriala by som vám tú atmosféru. Všetci sme proste zostali sedieť a počúvali Sugar Mana až do konca. Na mňa tento dokument pôsobil čarovne a dojemne. Príbeh Rodriguezea ma fascinoval a ak bol aspoň približne takým človekom, akým ho všetci vykresľujú v tomto dokumente, tak sa klaniam. Škoda, že jeden človek má v sebe také množstvo pokory, a niektorý naopak ani kúsok. Sťahujem všetky albumy. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Prostě nemůžu výš. Asi i z toho důvodu, že Rodriguezova hudba mi nic neříká, takže jeho životní příběh je sice objektivně tragický / smutný, ale mně subjektivně je celkem putna. Promiň, Sinecod... 60% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Prekvapujúco dobré a prekvapujúco pre mňa neznáme skladby znejú počas projekcie nezaujímavého filmu, ktorého cieľom bolo čo najviac vyťažiť z bizarného životného príbehu Sixta Rodrigueza. Príliš sa jeho tvorcom nepodaril. Ale Dylanovsky znejúce skladby sú nákazlivé ako viróza a po nejakom čase človek zatúži mať na poličke Cold Fact. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Život občas píše opravdu neuvěřitelné historky. Už dokumentární rekonstrukce jihoafrického pátrání po Rodriguezovi je naprosto neskutečný příběh, který korunují záběry z písničkářova jihoafrického koncertního turné. Hudba zněla dobře, byť to není zrovna můj hrnek čaje. Dojemný závěr dostal i mne. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný a milý příběh, kterému ovšem stačí buď 20ti minutová stopáž nebo svižnější pojetí a nebo obé. Takhle jen dokola natahujeme a přitom nijak nápaditě. Čestnou výjimkou budiž první animovaná Sixtova procházka. Doufal jsem, že získám větší zážitek. ()

MiiRA 

všechny recenze uživatele

Tak tento dokument má zaslouženého Oscara. Začátek byl takový volnější, ale rozjíždělo se to a po objevení Rodrigueze a příletu do JAR mě emočně roztrhal. Výborné texty, songy....velká osobnost je Rodriguez. "Tak jsem mu řekl Jste lepší než Elvis a on na to: Jak to myslíte ? A já řekl: v JAR jste slavnější než Elvis Presley. ()

bassator

všechny recenze uživatele

47th KVIFF 2012 - DOCUMENTARY FILMS - OUT OF COMPETITION - Dokumentární filmy - mimo soutěž (Searching for Sugar Man / SEARCHING FOR SUGAR MAN / Pátrání po Sugar Manovi) ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Pro mě překvapivě poutavý dokument o hudebníkovi, o kterém jsem doposud neslyšel, ale po skončení filmu se o něj začal nebývale zajímat. Velice zajímavá postava, poutavě dávkované informace a parádní hudba. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

"Lidé nevěřili, že je to on. Koupili si lístky, stáli tam, dívali se, jak nastupuje na pódium, ale stále nevěřili." ■ Toto není čistý dokument. Toto je v dokumentárním stylu zpětně převyprávěný neuvěřitelný životní příběh. ■ "Nebudete tomu věřit, ale Rodriguez žije a bude mít u nás koncert. Chcete být jeho předkapela?" "Samozřejmě!" "A ještě to vypadá, že nemá žádnou kapelu. Chcete být jeho podpůrná skupina?" ■ I Wonder: http://www.youtube.com/watch?v=t6bjqdll7DI ■ Dnes jsem v jednom anglicky hovořícím rakouském rádiu slyšel "Sugar Man" a informaci, že Sixto Rodriguez bude mít koncert ve Vídni. A koupil si DVD :). ()

Ghoulman 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné. Osud Rodriqueze mi připomíná pohnuté osudy dvou z mých nejmilejších hudebníků, Nicka Drakea, jehož hudbu vzkřísila třicet let po jeho smrti (kdy po něm neštěkl ani pes) reklama na Volswagen, či Tima Buckleyho, který ač nikdy nepronikl k uším mas, je dodnes citován takovými osobnostmi jako jsou Thom York (Radiohead), John Frusciante (Red Hot Chilli Peppers), či Brandon Perry (Dead Can Dance). Vážně skvělý dokument a úžásný příběh. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Sledováno s vnitřním pnutím - co když se jedná o hudební Blair Witch a celé kouzlo tak vyšumí pro nejapný mysteriózní pokus a já budu těžce zklamaná, protože už jsem si hlas, melodii i text spojila se záhadným Rodriguezem, prozářeným aurou smutku a tomu já se nebojím čas od času podlehnout... Jo jo, stezky slávy jsou nevyzpytatelný a nezbývá než obdivovat Rodriguezovu pokoru, jejíž opak mi připomenul neblahého, ač vymyšleného, Llewyna Davise, kterému chyběla soudnost a chybějící charisma i nedostatek talentu zaměňoval za smůlu... Nic, jdu si stáhnout Cold Fact a běda, jak neexistuje! ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Odo mňa len toľko, že ak si niekto spočiatku myslíte, že ide o portrét ďalšieho hudobníka, ktorý to dobrovoľne vzdal, tak vyčkajte do konca. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Naprosto šílený příběh, který by z pera nějakého scenáristy skončil jako brakový film. Situace se ale mění, když jako dokumentarista zjistíte, že se něco podobného opravdu stalo. To už stačí jen natočit, nepodělat a zbytek udělá Rodriguez za vás. Mazec. 9/10 ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Sixto Rodriguez je pro mě, ostatně jako pro většinu světové populace, zcela neznámý hudebník. Nevěděl jsem tudíž, co od dokumentu očekávat. A to mi bylo ku prospěchu :). Dočkal jsem se totiž krásného příběhu o tajemném zpěvákovi, jehož písničky inspirovaly miliony lidí za mořem. Škoda jen, že dokument ztrácí ve chvílích, kdy je odhalen Rodriguez. Ono to hledání je vždy naplňující více, jak cíl cesty. Alespoň že v tomhle případě to dopadlo na výbornou :). Koncert v Jižní Africe je totiž dojemný a Rodriguezovy písničky chytlavé. ()

Související novinky

Tvůrci Trainspotting a fotbalová legenda

Tvůrci Trainspotting a fotbalová legenda

29.08.2018

Společnosti DNA Films a Passion Pictures, zodpovědné například za snímky Trainspotting, Pátrání po Sugar Manovi nebo Ex Machina, pracují na novém projektu o legendárním fotbalovém trenérovi Siru… (více)

Kinokavárna na Rock for People

Kinokavárna na Rock for People

30.06.2015

Oscarové filmy, kultovní české seriály, přehlídku tvorby mladých nadějí českých filmových škol, originální Kinokavárnu s vybraným filmovým menu od Aerofilms a nádavkem diskuze s tvůrci. Festival Rock… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama