Reklama

Reklama

Pátrání po Sugar Manovi

  • Švédsko Searching for Sugar Man (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Pátrání po Sugar Manovi vypráví neuvěřitelný, ale pravdivý příběh Rodrigueze: největší rockové hvězdy 70. let, která nebyla. Dva producenti objevili Rodrigueze na konci 60. let v kouřové mlze zapadlého detroitského baru. Byli ohromeni a přesvědčeni, že mu písně plné silných melodií a prorockých textů zajistí pověst největšího hudebníka své generace. Dvě alba, která nahrál, však naprosto propadla, zpěvák se vytratil ze scény a zbyly jen historky o sebevraždě na pódiu. Pirátská kopie jedné z nahrávek se mezitím náhodou dostala do Jižní Afriky, kterou apartheid odřízl od zbytku světa. V následujících dvou desetiletích se Rodriguez v JAR stal fenoménem, jehož sláva předčila Rolling Stones. Film sleduje snahu dvou Rodriguezových fanoušků, kteří touží zjistit, co se opravdu stalo s jejich hrdinou. A tomu, co objeví, se sami nestačí divit. Film byl oceněn Oscarem v kategorii Nejlepší dokumentární film roku 2013. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (343)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Neskutočný príbeh, o ktorom divák čím menej vie, tým viac si ho vychutná. Ja som o ňom nevedel nič, i preto som tak unesený. Klobúk dole aj pred skvelou réžiou, ktorá s veľkým citom dávkuje fakty z príbehu tak, že každých dvadsať minút som si hovoril, že čo sa len ešte môže stať a potom mi len padala sánka... ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Kdyby byl Sugerman hraný film, byl by to příšerný film, protože příběhu tak přitaženému za vlasy by nešlo uvěřit. Jihoafričanům se vrátil Elvis z mrtvých, detroitský dělník se stal ze dne na den superstar díky dvěma deskám, na jejichž vznik vzpomínal jako na milou epizodu svého mládí (a pak se jako správný srdcař rozhodl vrátit do továrny)... Je to opravdu jako hollywodská pohádka, doteď mám problém uvěřit tomu, že se to takhle událo. To pak ten film chytí za srdce a nevadí proto, že se možná v té zasněné radosti trochu rochní... ()

Reklama

Cimr 

všechny recenze uživatele

Rodriguezova hudba je netradiční, mimořádná a excelentní a přesně takový je i dokument o ní. Kromě jedné podivné animované pasáže s lidmi vystupujícími z letadla nemám co bych mu vytkl. Emocionálně mě rozsekal. Na to, že je to ,,jen" dokument, má perfektní atmosféru skoro až noirové detektivky. Audiovizuální stránka je výborná - krásnou kamerou nasnímaný Detroit podložený nádhernou hudbou... a k tomu fascinující příběh o jednom zapomenutém géniovi, co vás nabije nadějí, že boží mlýny melou a že být za všech okolností svůj se vyplácí. Ale víc už ani slovo, přesvědčte se sami. Takovéhle filmy potřebujeme! ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Tvorcovia sa mohli v tomto konkrétnom prípade vydať dvoma cestami - buďto podrobne opísať príbeh Rodrigueza, alebo pátrania po ňom. Zvolili druhú možnosť, ktorú zarámovali do ústrednej story jeho dvoch platní, čím jeho dokumentárnu podstatu anulujú za prvé tým, že sa o Rodriguezovi dozvedáme žalostne málo a za druhé tým, ako mystifikačne a svojvoľne narába s pravdou, skutočnosťou a neskutočnosťou, pričom dopátrať sa reality je veľmi komplikované, čo zneužívajú na "veľké odhalenie". Prívalu radosti sa zrejme, minimálne pri pohľade na vypredaný koncert, nevyhne nikto, ale to nič nemení na tom, ako k nemu Bendjelloul dospeje. Jediné, za čo to skutočne stojí vidieť, je ani nie tak pohnutý osud Sixta Rodrigueza, ako zoznámenie s jeho peckovou hudbou. 70% ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Fascinující dokument, který je opravdu až neskutečný (ale prý to fake není), ale nesporně chytne za srdce. Bendjelloulovi se povedlo díky fantastickému střihu natočit emocionálně silný film, který není klasickým dokumentem a má hodně blízko k netradičně pojaté detektivce. Hlavní síla filmu tkví v opravdu bizarním hlasu Rodrigueze, jehož hudba se prolíná celým filmem a má skutečně něco do sebe. I když se tu střídá dost "mluvících hlav", není to nudné, protože dokážou v krátkosti říci to podstatné. Je to vlastně dost těžko uchopitelný film, který se musí spíš vidět a hlavně prožít, protože je to hodně unikátní zážitek. Pozitivem je také to, že v druhém plánu se divák nenásilně dozví něco z historie JAR, což je rozhodně přínosné. Režie je opravdu výtečná a Bendjelloul dobře ví, že v tomhle případě bylo lepší stáhnout se do pozadí a soustředit se spíš na závěrečný střih a celkový náboj. Jediné, co mi malinko vadilo, byl lehce zdlouhavý začátek, který možná nabízel i zbytečné informace. Ve výsledku jsem byl ale hodně překvapen a Oscar (ač jsem ostatní dokumeny neviděl ani zdaleka) je asi zasloužený. Tohle je totiž opravdu něco trošku jiného. 85% ()

Galerie (23)

Zajímavosti (2)

  • Několik posledních záběrů bylo natočeno pomocí telefonu iPhone s aplikací 8mm Vintage Camera, protože na dokončení filmu režisérovi došly peníze . (Dragoni)
  • Snímek byl zahajovacím filmem na filmovém festivalu Sundance v lednu 2012, kde získal Zvláštní cenu poroty a Cenu diváků za nejlepší mezinárodní dokument. (Dragoni)

Související novinky

Tvůrci Trainspotting a fotbalová legenda

Tvůrci Trainspotting a fotbalová legenda

29.08.2018

Společnosti DNA Films a Passion Pictures, zodpovědné například za snímky Trainspotting, Pátrání po Sugar Manovi nebo Ex Machina, pracují na novém projektu o legendárním fotbalovém trenérovi Siru… (více)

Kinokavárna na Rock for People

Kinokavárna na Rock for People

30.06.2015

Oscarové filmy, kultovní české seriály, přehlídku tvorby mladých nadějí českých filmových škol, originální Kinokavárnu s vybraným filmovým menu od Aerofilms a nádavkem diskuze s tvůrci. Festival Rock… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama