Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová adaptace komiksu "Návrat Temného rytíře", komiksu, který udělal z Franka Millera hvězdu.
Starý a zahořklý Batman je pronásledovaný lidmi, kteří mají strach z čehokoliv většího než jsou oni sami. Je označen za nebezpečného psychopata a speciální jednotky na jeho stopě si dávno vyškrtly první část z možnosti 'živého nebo mrtvého'. Batmanovi největší protivníci jsou zatím propuštěni z bran Arkhamu jako vyléčení a okolí neškodní lidé. Štvanice na Batmana vrcholí a do toho hodinky odtikávají poslední minuty zbývající do atomové války. Proti Batmanovi se nakonec postaví i pragmatický Superman, který pro své přežití v nové době obětoval svou svobodu a stal se přizpůsobivým služebníkem systému. Batman jde po posledního boje. Do boje, který nemůže vyhrát... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (194)

novoten 

všechny recenze uživatele

Je pro mě nepochopitelné, že zatímco všechny stylem nezaměnitelné batmanovské příběhy, které se o pár let později dočkaly animované adaptace (Hush, Gaslight), jsou upravené, zkrácené a vůbec v pointě pozměněné, Millerova vstupenka mezi komiksovou elitu je místo toho přepsaná otrocky, téměř až úsměvně. Má v sobě sice dostatečně temného titulního hrdinu i perfektní linku s Dentem, ale velice často vypráví skrze reportéry na televizní obrazovce, což mě opakovaně vytrhávalo z tempa už v předloze a ve filmové podobě tenhle postup bohužel ani nedává smysl. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $3,5miliónaTržby za predaj Blu-ray v USA $2,504,776Tržby za predaj DVD v USA $3,318,108║ Animácia veľmi pekná, má to dravosť, dobrú akciu a zaujímavý "dôchodcovský" príbeh. /80%/ ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Výborná adaptace slabší první půlky comicsu a jasný důkaz, že ne všechny animáky jsou pro děti. Nebo byste jim klidně pustili netopýří psychologickou sondu, ve které se krvácí ostošest? Hm... myslel jsem si to. Snad to druhý díl dotáhne k páté hvězdě, materiál na to určitě má. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Je poněkud smutné (a ostatně i nevhodné) adaptovat komiks, který se svého času postavil i vymezil proti střednímu (super)hrdinskému proudu, v té nejmainstreamovější možné podobě s líbivou kresbou a důrazem na akční stránku. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// "B-b-batman, darling." Můj první výlet do animovaného světa komiksů se povedl na výbornou, now I'm hooked. :) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jestli se snažíte o sebevraždu, měl bych starý rodinný recept. Byla by bolestivá a pomalá." Já už jsem na pohádky poměrně velký a ani ta o oblafnutí mutantů stárnoucím netopýrem mne příliš nenadchla. Taky nejsem takový fanda comicsu, abych potřeboval neustálé vracení zloduchů do hry. Nicméně veřejná diskuze na téma Batmanovy dobroty stála za to, sluha Alfred taky občas vypustil perlu z dutiny ústní a sympatická mi byla i rošťanda Robin, takže tuto návštěvu Gothamu nepovažuju za ztrátu času. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Asi bych ocenil hutnější kresbu a propracovanější postavy, ale jinak jde o příjemný komiks, který strčí do kapsy většinu hraných Batmanů. Sice ve smyslu pěkná malá věc než plnohodnotný příběh, ale nevadí. 70 % ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Sympatický otisk komiksu, který tratí na stejném místě jako předloha (mdlý záporák) a navrch přidává povrchnost vynucenou škrtáním. Takže ok, ale žádná velká darda. Dvojka bude rozhodně silnější. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Má to své mouchy, oproti geniální předloze Franka Millera to postrádá tu neskutečnou kresbu, která udělala z Bruceova návratu do jedné letní výhně neskutečně pekelný zážitek, a pak taky Batmanovi vnitřní monology, ačkoliv ty hlavní, tedy týkající se psychiky a duševního stavu hrdiny, se podařilo tvůrcům docela povedeně nahradit pomocí těch několika představ. A ten hlavní monolog, zobrazující katalyzátor a zdroj síly, tam nechali. No ty ostatní tam přece jenom trošičku chyběli, ale chápu, že film je jiný druh média a absence těchto faktorů byla zdárně překonána trumfy, které drží zase ono. A popravdě, vizuálně to je naprostá špička mezi těmito animáky, moji úvodní mouchu tedy berte s rezervou. Pak je tu úžasná, nekompromisní, tvrdá akce ne nepodobná té z TDKR, ovšem ještě poctivěji vypadající a hlavně neomezená hloupými pégéčkami. Atmosféra je celou dobu hrozivě ponurá i díky hudebnímu doprovodu, který definitivně zařadím mezi svou top v žánru. A jelikož je to téměř stoprocentně přesná adaptace TDKreturns (aby nedošlo k mýlce :)), má to scénář, který donutí lecjakou slabší povahu přidat se k Amišům. Při zprávách o každodenních vraždách, scéně s mamkou či mutantích hrozbách svíralo i mě. Nejde v tom nevidět dnešní svět. A to co zde chybí jsou lidé schopni ho změnit. Samozřejmě film/komiks funguje i jako psychologická sonda či sociální studie, v obou případech jako od prvotřídních doktorů. Miller je opravdu mistr, ne všechny jeho práce jsou takhle dokonalé, ale tímto se zapsal do historie a vytvořil přesně to, čemu se říká nadčasová záležitost. PS: Možná, že se mnohým můj názor nemusí pozdávat, protože tahle část byla ještě taková přímočará, čemuž odpovídal i záporák ala Bane (ted křivdím Baneovi, protože jemu by Batman asi nikdy neřekl, že není moc chytrej), a možná i na tak velkolepý příběh s takovým přesahem "nikdy to nevzdát" příliš komorní atmosféra, které nepomohl ani generál ani Two-Face. Nebojte se a počkejte si na part 2. Tam uvěříte a budete zoufale vyhlížet symbol netopýra na nebi. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Předloha je samořejmě o třídu výš, ale Oliva to uchopil správně. Wellerův hřímající hlas skvěle padne k tomuhle starci, ve kterém se znovu probudil ten psychopat, který si dal za úkol vymítit bezpráví. Kresba povedená, bitky mají spád i šmrnc. Jde se dál. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Vynikající animák, určitě jeden z nejlepších, který kdo kdy podle komiksů naanimoval. Předloha Franka Millera je jedním z nejlepších počinů komiksového světa, ne-li ta vůbec nejlepší (to je subjektivní) a tak jsem velice rád, že se atmosféru povedlo přenést i do animáku. Animace naprosto výborná, opět si musím postěžovat na Marvel, který poslední dobou točí jen nevhodnou mangu. Není to úplně klasický Batman, na kterého jsem třeba i já zvyklý z ostatních animáků, kdy s protivníky soupeří v plné síle, ovšem tento fakt filmu nesmírně svědčí. V krátkosti se tedy dá říct, že to, co skvěle funguje v komiksu, funguje i v tomto animáku...100% ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Malinko rozpačité, i když jako rozjezd k brutálnímu finále vlastně postačí. Jenom je to až příliš rozkouskované, chybí tomu silný záporák a linka s Harveyem Dentem zůstala ležet nevyužita. Cast vynikající hlasu Petera Wellera byla ale absolutní trefa do černého. Oproti druhému dílu je to ale fakt čajíček. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Po vzoru Watchmenů se dle comicsu jede téměř okénko po okénku a je to boží. K tomu navíc výtečná atmosférická hudba... na druhý díl s Clarkem se HODNĚ těším. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Batman jiný, Batman klasický, Batman bezčasový - takový je jeho on i jeho návrat. Jiný oproti většině slabších, přebarevnělých DC animakům (snad kromě Gothamského rytíře), přitom stojící pevně ve své tradiční formě, vdík komiksové předloze, která dala vzniknout hlavní postavě v těch nejlepších tradicích s minimem technických vychytávek. Bezčasnost je asi největší plus, tohle by se totiž mohlo s trochou snahy a přimhouřenou bulvou odehrávat vlastně kdykoli v rozmezí minulých čtyřiceti let, což krásně dotváří atmosféru. Naprosto skvostné jsou souboje, které jako jedny z nemnoha respektují vlastnosti účastníků a tak se dlabe na technické finesy a jede se na silové vlně, která odpovídá tomu, že se na plátně (ehm, tedy na monitoru) mlátí dvoumetrové blobohroudy cvičeného masa. Hurá! Bohužel stále cosi (tedy krom nudného vizuálu, zde by se komiksu věrnější kresba hodila víc, než-li jinde) schází, leč věřím, že to ono se zjeví ve druhé části, kde možná konečně najdu superhrdinskej animák, kterému dám 5 hvězdiček. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Jen občasné zastavení obrazu (první záběr z mrtvých vstalého Batmana v letu) připomene skvělý dospělácký comics F.Millera. Osobně mám trochu problém se stárnoucími superhrdiny jak v comicsu, tak ve filmu, ale temnota a skvělá akce to nakonec přebíjejí. Gotham City je sice do příchodu bouře a noci zaléváno sluncem, avšak příliš radosti v něm nenaleznete. Scéna, kdy Bruce prochází ulicemi plnými opuštěných lidí s ustaranými výrazy ve tváři, až zamrazí. Zločin na každém kroku, televize se předhánějí v barvitém líčení největších zvěrstev (asi jako ty naše) - už zabíjejí i děti - a Batman se již 10 let neukázal na veřejnosti. Kromě psychopata Two-Face vstupují na scénu mutanti a vyhlašují Gothamu válku. Co na to Bruce, kterého někteří označují (jako Batmana) za strůjce veškerého zločinu ve městě? Zdravě se nakrkne....proč to někdo nenatočí naživo? Kombinace klasické animace s počítačovou je na průměrné úrovni, ale jakmile se akce rozjede, přestanete technické nedostatky vnímat. Parádní! ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Obecně těmhle rozanimovaným komiksům moc neholduju, ale The Dark Knight Returns má tak dobrý příběh, že musím smeknout před tím, co tenkrát Frank Miller z této postavy vyždímal. Animace je o něco lepší než tomu bývá u podobných projektů a nijak nenarušuje svižné tempo filmu a opravdu skvělý příběh. Dokonce ani rozdělení na dvě části nepůsobí jako snaha z předlohy co nejvíc vyvařit, ale dává smysl jako uvedení k tomu co přijde v části druhé. Zvuk ani namluvení postav také nic nekazí, takže z toho hodnotím TDKR, jako nejlepší animák a těším se na druhou půli. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Nic nového to nenabízí, pořád dokola ohrávané tajemno kolem Batmana, příliš upovídané a ta atmosféra není úplně dotažená, věk aktérů mi také neseděl, zkrátka za mne, viděl jsem lepší animáky s tímto komiksovým hrdinou a doufám, že ještě lepší i uvidím.!! :-( ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Batman je skratka značka, ktorej sa poslednú dobu darí rovnako dobre ako u Christophera Nolana. Ten Milerovský dôchodcovský príbeh je fakt zaujímavý. Ma tvrdé rany a drsnú atmosféru, čo sa len tak nevidí. A to je asi najväčšie plus. Sledovať Batmana, ktorý už nie je najmladší a ma viac problémov ako za mlada je fakt zážitok a v tomto animáku je to zachytené fakt skvelo. Teším sa na dvojku. Obľúbený soundtrack: The Dark Knight Triumphant/ End titles. 89% - 4* ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

DC RETURNS! Bombastický comeback po vlažných šiestich predošlých filmoch! Nápad aplikovať strih a hudbu á la Nolanov Dark Knight maximálne vyšiel! ()

Související novinky

Ještě více Batmana na cestě

Ještě více Batmana na cestě

27.08.2020

DC Fandom je za námi a ty největší novinky už jsme si probrali – tedy alespoň ty na poli hraných filmů. Komiksová stáj DC ale rovněž vyrábí poměrně dost a poměrně kvalitních animáků, mezi nimiž byste… (více)

Reklama

Reklama