Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová adaptace komiksu "Návrat Temného rytíře", komiksu, který udělal z Franka Millera hvězdu.
Starý a zahořklý Batman je pronásledovaný lidmi, kteří mají strach z čehokoliv většího než jsou oni sami. Je označen za nebezpečného psychopata a speciální jednotky na jeho stopě si dávno vyškrtli první část z možnosti 'živého nebo mrtvého'. Batmanovi největší protivníci jsou zatím propuštěni z bran Arkhamu jako vyléčení a okolí neškodní lidé. Štvanice na Batmana vrcholí a do toho hodinky odtikávají poslední minuty zbývající do atomové války. Proti Batmanovi se nakonec postaví i pragmatický Superman, který pro své přežití v nové době obětoval svou svobodu a stal se přizpůsobivým služebníkem systému. Batman jde po posledního boje. Do boje, který nemůže vyhrát... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (218)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $3,5miliónaTržby za predaj Blu-ray v USA $2,225,450Tržby za predaj DVD v USA $1,772,032║ až príliš drastický komiks, príbeh miestami stráca zmyselnosť, graficky pekné /60%/ ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Přesně podle očekávání. Brutalita, emoce a jedna výborná scéna za druhou. Potenciál předlohy vyždímaný na maximum, jen to uhýbání kulkám je chvílema trochu moc :) ()

novoten 

všechny recenze uživatele

O krok lepší než předlohou dobrovolně svázaný první díl, ale na vyšší hodnocení to ani po delším přemýšlení nestačí. Millera totiž uctívám za Sin City, 300, dokonce i za hojně kritizovaný Teror ve jménu víry, ale jeho výlety do Gothamu se mi pod kůži nedostaly. Originál trpí podivným pohledem na legendární ženské postavy (kontrast vzhledu Batmana nebo Jokera s Lanou Lang či Selinou zavání až znepokojivou agresí) a adaptace odmítá aktualizovat dnes již rozpačitě působící dobové reálie typu sovětských nepřátel či falešně bodrého prezidenta Reagana. A když mi nesedí ani zbytečně vyostřený pohled na Supermana, paradoxně právě to jediné místo, které si ve filmovém zpracování zasloužilo místo zkracování spíše o něco natáhnout, musím v hodnocení zůstat v průměru. V hlavě mi totiž zůstává právě jenom Kal-Elův souboj s chemickou reakcí a dostatečně vyhrocený (byť na konci nešikovně střižený) souboj s Jokerem. Je to v důsledku skoro málo, ale na to jsem si u kousků, pod kterými je podepsaný Jay Oliva, už musel zvyknout. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// První část tolik nenadchla, ale "prý" se nebylo čeho bát. Druhá část totiž měla být přímo "božsky" kulervoucí! No... byla. Dostavil se totiž pán v červené pláštěnce, ochránce morálky a zachránce nevinných. Zde, překvapivě, pod tím nejvyšším americkým pantoflem. Zklamal hoch. O to důležitější je právě symbol Batmana, který i přes veškeré obecné přesvědčení, že už by měl pověsit plášť, zahodit masku a přestat dělat bordel - řekne ne a postaví se tak víceméně všem. S pomocí mladé Robin, of course. Nejprve je potřeba vypořádat se s Jokerem. Ten je zaskočen Brucovou přímočarostí a i když se rychle adaptuje a popustí uzdu své šílenosti naplno, souboj nakonec tvrdě prohraje. Co ale s panem S? Naštěstí Clark není znám, svojí "geniálností" a tak Wayne vymyslí plán. Chytrý plán. Plán hodný, jeho jména a poselství. Výborně napsaný komiks, jehož adaptace je o nic méně skvělá a pomyslně opět o kousek pozdvyhává tento comicsový fenomén. Skončí to někdy? Kdo ví. Dokud tu ale bude prostor pro hrdiny jako je Batman, nemuselo by. 100% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Kolik lidí jsem zabil tím, že jsem tě nechal žít?" Hodně, ale jsou to jen nakreslení lidé, takže mi je to jedno. Já jsem prostě z druhé části nijak zvlášť nadšený nebyl, protože to střílelo, bouchalo, dýmilo, ale že by mě to nějak ohromilo, tak o tom by se dala vést obsáhlá debata v anarchistických kroužcích. Mě prostě trochu mrzí, že tentokrát jsem neobdržel žádné fórky, žádný nadhled, ale prostě prostě jenom velkou dávku akce. A ani Joker s Brunem mě nedokáží přesvědčit o tom, že někdo nechá Supermana nebo Batmana zemřít v době, kdy mu každý z nich vydělává spousty dolarů. A v takovém prostředí já nedokážu být napnutý, to si spíš občas zívnu. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Hezká batmanovská přehlídka, která v sobě má vše, co si s dnešním fenoménem Batman (i v důsledku revizionářské předlohy) spojujeme. Trochu mě mrzí mělké charaktery, ale na druhou stranu může díky tomu film odsýpat. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Patrně nejlepší adaptace komiksu. Nolan z ní ve svých filmech vytěžil maximum, ale pořád zůstává v Millerově stínu. Druhá polovina NÁVRATU TEMNÉHO RYTÍŘE vytahuje žolíka z rukávu. Mrazivá a brutální konfrontace s vysmátým magorem v tunelu lásky je snad ještě lepší než epické finále s mužem z oceli. Akční sekvence jsou samozřejmě delší než v knize a je lahůdka je sledovat. Tolik lidí jsem připravil o život tím, že jsem tě nechal naživu. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Jestliže řeknu, že první část byla skvělá, tak tato druhá je naprosto bombová. Předloha je úplně vydřená na maximum, Joker je prostě skvělej, stejně tak i ostatní vedlejší postavy. To se prostě a jednoduše povedlo...100% ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Výtečná temná jízda, která svou atmosférou a brutalitou šlape na zadek svým hraným bratříčkům. Začátek je sice možná malinko pomalejší, ale po Jokerově televizním představení se tempo a zběsilé dění již nezastaví. A po téhle bitvě dvou komiksových ikon bude mít i pokračování Muže z oceli co dělat, aby to trumflo. 80%+ ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Ehm, možná se mi to jenom zdá, ale... vážně dohání animovaná video tvorba pomalu ale jistě tu profesionální, hollywoodskou? Úzkost mi několikrát sevřela hrdlo, tak intenzivní to je. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Rozhodně ještě vydařenější než první část. Je lepší film vnímat odděleně od comicsové předlohy. Ačkoliv papír snese více než film (jedno zda hraný či kreslený), syrovost a brutalita snímku rozhodně nechybí. Mrtvoly se vesele kupí (ano, mnohé se při tom usmívají) a pro krev se nechodí daleko. Dospělácký comics byl zručně převeden do dospěláckého animáku. Psychologie ustoupila akci, ale co si budeme povídat, to už bývá osud papírových předloh. Nakonec se největším protivníkem ze všech stává Superman a jejich souboj je zdrcující. Superman je zde jen nástrojem jakési spravedlnosti, Batman si uvědomuje dosah svého konání, má svědomí. Jistě, autoři Batmanovi nepokrytě nadržují, jenže souboj nakonec není černobílý, jak by se zpočátku zdálo. A ještě jeden moment - co je horšího než nukleární válka? Ambiciózní ženská, která nezná kompromis. Jenže války vyhrávají odjakživa muži... ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Batman: The Dark Knight Returns, Part 2 si drží kvality jednotky a prichádza s perfektným a dramatickým koncom. Príbeh sa posúva trochu ďalej, Batmanový protivníci naberajú na sile a Batman musí vymyslieť plán v boji v ktorom nemôže vyhrať. V tomto druhom diely nechýbajú opäť skvelé akcie, emócie a aj hudba tiež stojí za to. Škoda niektorých akcii, ktoré boli skutočne prehnané ako uhýbanie guľkám. Každopádne sa jedná o najlepší Bat-animák! Obľúbený soundtrack: A Good Life…Good Enough. 95% - 5* ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý neustále prekvapuje, kladie otázky a ešte menej na ne odpovedá, beží zbesilým tempom a je plný neočakávaných zvratov. Geniálna predloha, z ktorej tak verne čerpal Nolan sa s jeho filmovým rukopisom spája a ... kruh sa uzavrel! Tlieskam! ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Spočiatku som sa prikláňal k nižšiemu hodnoteniu ako u predchádzajúcej časti, ale neskutočne veľkolepé a pompézne vyvrcholenie, čítajúce bravúrny posledný súboj s Jokerom, napätie v rusko-amerických vzťahoch, pretiahnutie mutantov na Batmanovu stranu, politické machinácie a smrteľný rozkol so Supermanom ma po zakrátko presvedčil o opaku a donútil ísť ešte vyššie ako minule. Tieto dva animáky vidím ako rozhodujúce v novej ére Batmana, nadčasové, a raz z nich istotne bude kult rovnaký ako u Millerovej predlohy, i keď šli paradoxne úplne inou cestou a priklonili sa k mainstreamu. Keďže som však Frankov opus nečítal,môžem dať bez výčitiek plnú paľbu. A otváram šampanské, toto je môj 1000. komentár. 100% ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Tak kurevsky epickej, napínavej, emotivní, temnej a dokonalej animák jsem snad ještě neviděl. Musím si sehnat předlohu. " No more! All the people I've murdered...by letting you live." ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Už o něco lepší než první část, v podstatě jen díky Jokerovi a slušně vygradovanému souboji se Supermanem (s kvalitně vykradeným hudebním doprovodem). Jinak ale stále primitivní rubanice ve které z hloubky předlohy nezůstalo prakticky nic. 5/10 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ešte o kus lepšie než prvá časť a o desať kusov lepšie ako kino verzia Batman v. Superman. Áno, oba diely sú síce samostatné, ale osobne by som aj tak preferoval jednotku a dvojku ako celok, proste emocionálne by to bolo silnejšie a bol by to na jeden záťah väčší zážitok. Možno aj preto, že v dvojke je tých dejových línií trochu viac než by sa na tak krátky film slušalo. Napriek tomu to funguje a je to celkom prehľadné. Výhodou animovaného spracovania je určite fakt, že mu tolerujeme väčšie odtrhnutie od fyzikálnych zákonov (streľba na B z troch metrov a nič) a nepresností v logike, než hranému snímku. Viď súboj B vs S, kde je jasné, že B by dostal tak rýchlo na bendžo, že by nestihol ani mrknúť. ()

Reklama

Reklama