Reklama

Reklama

Velvyslanec

(festivalový název)
  • Dánsko Ambassadøren (více)
Trailer

Obsahy(1)

Co se stane, když se podnikavý běloch pokusí proniknout na horkou půdu africké diplomacie, kde je korupce standardním způsobem komunikace a státní majetek se rozkrádá ve velkém? Odpověď hledá dánský investigativní novinář Mads Brügger. Pomocí úplatku si zajišťuje privilegium stát se velvyslancem Libérie ve Středoafrické republice. Dává si za cíl rozvinout vztahy s místními pohlaváry, získat jejich důvěru a proklestit si cestu k diamantovým magnátům. Namísto rozhovorů a prostého pozorování situace vystupuje jako agent provokatér. Bere na sebe vizáž bodrého neokolonialisty, svou postavu obdařuje přehnanými gesty a zbohatlickými atributy – nechybí drahé doutníky, černé brýle, vypulírované bílé sako či velké prsteny. Podaří se Brüggerovi v jeho netradičním a nadmíru zábavném dokumentu poodhalit způsob rozkrádání postkoloniální Afriky? Nebo mu ani drzé jednání a kapsy nacpané penězi dveře k africkým milionům neotevřou? (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (17)

Jordan 

všechny recenze uživatele

ten človek má riadne gule! vtipným a akčným investigatívnym spôsobom ukazuje na svetu málo známej ploche centrálnej Afriky univerzálnejšiu tému - že zákulisie svetovej politiky je riadne skorumpované a prehnité a za nitky ťahajú milionári, obchodníci a rôzne šedé eminencie a tajomné figúrky... ()

bassator

všechny recenze uživatele

47th KVIFF 2012 - DOCUMENTARY FILMS - OUT OF COMPETITION - Dokumentární filmy - mimo soutěž (Ambassadøren / THE AMBASSADOR / Velvyslanec) ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Jakože wot'd'fak? Jak na to jako někdo příjde? "Co kdybych natočili dokument o tom, jak jednoduše si lze koupit diplomatický pas, vykořisťovat africké země a převážet krvavé diamanty?" "Jo, to by bylo super. A úplně nejlíp, když si na sebe vezmeš vojenské hadry a všude budeš chodit ve vysokých kožených holinách." "Jsem pro, ale musím u toho ještě hulit fat cigára velké jako ruka Somálce." Dobrý, to ještě chápu. Na marihuanových večírcích nás s kamarády napadají podobné blbosti. Ale zrealizovat to? Fakt si sehnat pas, prachy a udělat ze sebe neokolonialistu, který to všechno natáčí? Klobouk dolů teda. Jen škoda, že ke konci už se trochu spěchá a uzavře se to trochu do ztracena. Ale řeknu vám, že pusu jsem měl otevřenou dokořán minimálně ješte hodinu po tom. Jsem zvědav, co tehle cápek vymyslí přístě. Jestli ho teda naodstřelí angolská tajná služba. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Po ODLOŽENOM PRÍPADE, ktorý mi vymlel ozajstnú dieru do hlavy, som si ďalší film Madsa Bruggera nemohol nechať ujsť. Neuveriteľný chlap! A jeho dokonalá dokumentárno-investigatívna komédia, z ktorej mrazí, podvod, odhaľujúci pravdu, o ktorej teraz všetci vedia, ale nikto s ňou aj tak nič nerobí... ()

Furciferka 

všechny recenze uživatele

No já furt nevím. Docela dobře jsem se bavila, na druhou stranu jsem ale, zejména ke konci, měla trochu problém s tím, jakým způsobem bylo na místní obyvatelstvo nahlíženo. Ale budiž Brüggerovi trocha toho ne zrovna korektního humoru odpuštěna (Pygmejové prominou), postava zbohatlíka ve vysokých leštěných botech byla ztvárněna opravdu vtipně. ()

Spike23 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu velice zajímavý a originální dokument právě díky tomu, že je z oblasti, kde 99% lidí mohlo vidět leda tak Leonarda DiCapria, a tím jejich zkušenost končí. Bohužel ale, na stranu druhou, jeho zpracování není pro všechny a člověk, kterého ani trochu nezajímá jakákoliv politická situace a obzvláště někde daleko v Africe, asi jen stěží se bude u Ambasádora po celou dobu bavit. Celé je to spíše založené na faktech, která vás buď zaujmou, nebo máte smůlu a popravdě jsem čekal od Madse Brüggera něco ve stylu Billa Mahera, byl jsem dost na omylu. ()

NJD 

všechny recenze uživatele

Pro mě jeden z absolutně nejzajímavějších dokumentů, který jsem kdy viděl. Neuvěřitelně odvážně investigativním způsobem natočenej snímek popisující to nejhorší z Afriky. K čemu jsou jakýkoliv snahy o změnu, když tomuhle světu vládnou jenom peníze? Nutno uznat, že filmaři měli sakra koule a patří jim obrovskej respekt za natočení něčeho takovýho + třešničkou na dortu je satirickej (ale přesto vážnej) styl, kterým pojali charakter hlavní postavy. Ještě jednou tleskám ve stoje! ()

Brylin 

všechny recenze uživatele

Odvážný Mads Brügger a jeho průnik do světa africké diplomacie a obchodů s diamanty. Autor zvolit velmi zajímavé téma a po mnoha peripetiích a obálkách se dočkal dokonce oficiálního jmenování do funkce i prvních drahých kamenů, i když mohl několikrát skončit úplně ožebračen či dokonce zabit. Z čistě obchodní zvědavosti bych ještě rád nahlédnul do účetnictví po pár prodejích diamantů - schválně, jestli ty peníze stojí za podstoupená rizika. Hodnotím třemi hvězdičkami. ()

finn 

všechny recenze uživatele

Vtipná, poučná a pro někoho možná i šokující honba jednoho Dána za diamanty. Není to úplně korektní dokument, ale co chcete od výletu na falešnej pas do země, kde je s "obálkou štěstí" možný úplně všechno? ()

Wewerush 

všechny recenze uživatele

Rozhodně dokument, který problematizuje definici dokumentu stejně tak jako rozdíl mezi dokumentem a fikcí. Nikdy nemůžeme vědět, co všechno před námi režisér zatajil-a to i v případě, kdy se film snaží odhalit pravdu - "opravdovou tvář" byznysu. ()

flu 

všechny recenze uživatele

Bizarní dokumentární (anebo spíše mockumentární?) majstrštyk. Puristé budou určitě prskat, že Brügger je manipulátor, předkládá divákům subjektivní a zaujatý pohled na věc a místy krutě zesměšňuje nic netušící aktéry svého filmu (viz celý "sociálně uvědomělý" projekt pygmejské sirkárny). Pokud ale na režisérovu hru přistoupíte, budete se na tomhle tripu do Středoafrické republiky - jedné z nejzaostalejších a nejuzavřenějších afrických zemí, která se už více než třicet let (nepříliš úspěšně) snaží vymanit z chaosu, do nějž se propadla za krutovlády "císaře" Bokassy - velmi dobře bavit. Začínám se pídit po Brüggerově starším dílku http://www.csfd.cz/film/273912-rode-kapel-det/ (dánští Korejci, co jedou sehrát komediální představení do KLDR - to zní slibně). ()

xpaja 

všechny recenze uživatele

Přestože jde o téma, kde by humor neměl být nijak přítomen, je ho tento nekorektní dokument celkem plný. Postava bezohledného zbohatlíka kterou Brügger ztvárňuje je opravdu nepřehlédnutelná a Brügger si zaslouží úctu, že se do něčeho tak nebezpečného pustil. Naštestí to za pomoci mnoha "obálek štestí" přežil a nám bylo umožněno toto vskutku bizardní, ale velmi poučné dílo zhlédnout. Dávám --- == 80 % == --- . ()

PowPow 

všechny recenze uživatele

Definice spojení "investigativní žurnalistika". Způsob, jakým Brügger vyšetřuje, nemá obdoby, a za to si zaslouží plné hodnocení - stvořil jeden z nejnetradičnějších dokumentů. Vedle toho, že má opravdovou odvahu, si navíc roli evidentně užívá. ()

Reklama

Reklama