Reklama

Reklama

Pod africkou oblohou

(festivalový název)
  • USA Under African Skies
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Album Paula Simona Graceland vstoupilo do dějin moderního popu a prodaly se ho miliony. Spojilo rozdílné kultury a zároveň rozdělilo veřejné mínění. Kudy vedou hranice mezi uměním, politikou a showbyznysem? U příležitosti pětadvacátého výročí vydání se Simon vrátil do Afriky na koncertní opětovné shledání: tam bylo připomenuto, jak neklidně Graceland vznikal. Propojení afrických a amerických stylů albu sice pomohlo k obrovskému úspěchu, Graceland však taky podnítil politickou přestřelku. Simon se dočkal tvrdého obvinění, že porušil kulturní bojkot JAR vyhlášený OSN, který nakonec vedl ke konci apartheidu. Filmař Joe Berlinger bravurně splétá obě části nejednoduchého příběhu. Simon odkrývá démony minulosti a zároveň se cestou leccos dovídá. Díky přispění Quincyho Jonese, Paula McCartneyho a Davida Byrna je film i úvahou o roli umělce. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (8)

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Po prvních tonech Simonovi hudby jsem si řikal, že mě čeká nejspíš troška toho utrpení. Ale afričtí hoši nehráli úplně špatně a ty tanečky kolem apartheidu mě zaujaly. Týká se to totiž části naší rodiny, která tam už drahně let žije... Na druhou stranu je pravda, že to neni nijak výjimečnej dokument a tak ho na slabší čtyři vytáhl harmonikář Forere a ty "zulu boys". Graceland ale shánět nebudu a pokud jde o Simona, tak zůstávám u těch jeho songů s tim kudrnatym pánem :-) ( 47. KVIFF ) ()

bassator

všechny recenze uživatele

47th KVIFF 2012 - 2012: A MUSICAL ODYSSEY - 2012: Hudební odysea (Under African Skies / UNDER AFRICAN SKIES / Pod africkou oblohou) ()

Reklama

Tina.T 

všechny recenze uživatele

47.KVIFF - už po hodině bylo všem v sále jasné, co chtěl autor snímku sdělit a jak trnitá cesta alba Graceland byla. Kdyby to po té hodině skončilo, bylo by to na 5 hvězdiček - za průvodce kulturním a politickým zázemím desky. Bohužel se pak už vše opakuje a opakuje a sál se vylidňoval a vylidňoval. Režisér měl být kruťák a vystříhat zbytečné rozhovory (např. Whoopi Goldberg tam sdělila hlubokou myšlenku, že "Album má dobré texty, hudbu, zvuky, no je prostě celý skvělý."), oprostit se od zbytečného opakování toho, co už bylo řečeno, dalšími a dalšími lidmi. Hodina by plně postačila, takto už to nudilo. Pro toho, kdo Graceland nezná, nebo nemá rád, muselo nudit už po 15 minutách. ()

CiTrus007 

všechny recenze uživatele

Dobrý, místy vtipný, ale i vážný dokument v lehkém stylu. Situaci líčí věrohodně, fakta ale podává přirozeným způsobem, který člověka očistí od starostí a příjemně naladí. [KVIFF 2012] ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama