Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Některé ženy mají tajné fantazie, jiné skrývají celé životy. Americký režisér William Friedkin (nar. 1935) začínal jako dokumentarista a na začátku 70. let se proslavil dvěma snímky, kriminálním dramatem Francouzská spojka – Štvanice (1971), oceněném pěti Oscary, a komerčně mimořádně úspěšnou adaptací bestselleru Williama Petera Blattyho Vymítač ďábla (1973). V roce 1995 se rozhodl zfilmovat původní scénář Joea Eszterhase (mj. autora Základního instinktu) Jade, v němž sanfranciský detektiv z kanceláře okresního návladního Corelli (David Caruso, známý především rolí Horacia Cainea v TV seriálu Kriminálka Miami) řeší zapeklitý případ vraždy, do něhož jsou zapleteni nejvyšší představitelé města a také manželka jeho přítele Trina (Linda Fiorentinová), k níž detektiva i po letech poutají silné city. Opulentní prostředí sanfranciské smetánky, zkorumpovaní městští úředníci, všehoschopní advokáti (k nimž patří i Trinin manžel Matt), to vše tvoří pozadí detektivního pátrání po tajemné luxusní prostitutce, přezdívané Jade, jež je zřejmě klíčem k celému případu. Friedkin se snaží zpochybnit vlastní smysl vyšetřování a vyjadřuje značnou nedůvěru k možnostem prosazení jakékoliv spravedlnosti ve zkorumpovaném světě. S černým laděním snímku souzní melancholická povaha hlavní postavy, jež se mezi hromadícími se indiciemi chvílemi pohybuje jako ve snu. Prudce se svažující sanfranciské ulice se ve filmy znovu staly (podobně jako v Bullittově případu) dějištěm efektní automobilové honičky. (Česká televize)

(více)

Recenze (48)

Enšpígl

všechny recenze uživatele

Linda Fiorentino je tak hot, že stačí aby ukázala nehty na prstech a neusnu z toho 14 dní. Těžce mě nasral fakt, že do role Lindina mužskýho protějšku byl obsazen David Caruso a ne já ! Vůbec nechápu Curuza jako chlapa, místo toho aby vzal scénář, sežral ho a skočil po Lindě, tak si hraje na herce, no jak trapný, ještě si Linda bude myslet, že se chlapům nelíbí. To se Caruzovi fakt povedlo. Teď budu muset jménem všech chlapů letěl za Lindou a napravit to, co Caruzo posral. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $50miliónovTržby USA $9,851,610Tržby Celosvetovo $12,300,000║ Tak toto Friedkinovi absolútne nevyšlo, dej je takmer čisto založení len na erotických praktikách(asi rýchla odozva na Základný inštinkt) a okolo toho navešaná len bezvýznamná vata a miestami nejaký ten preblyskujúci deptajúcu vizuál, k tomu ešte bez poriadneho záveru, treba si ho len "politicky" úskokovo domyslieť. /40%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Temné kriminální drama říká tvůrce obsahu a já musim nesouhlasit. Krimi thriller zní lépe a je určitě přesnější a jméno režiséra je velmi zavádějící. William Friedkin, známý jako tvůrce Vymítače dábla a Francozské spojky, je slušný režisér, ale jeho kariéra připomíná rychlí vzlet do nebe a strmý dlouholetý pád. FIlm není v ničem ani průměrný a na první pohled bych typoval, že je to televizní produkce. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Nechcem vám kaziť sny, ale napriek dráždivému plagátu a prítomnosti dračice menom Linda Fiorentinová (DIABOLSKÁ ZVODKYŇA), nečakajte erotický triler, pretože tento film videl Paula Verhoevena z rýchliku a aj to ešte v tuneli. Biedna réžia, podrazácky scenár, otrasné herecké výkony inak schopných frajerov (Biehn, Palminteri) a matné tempo s mútnou atmosférou, to sú hlavné charakteristiky tejto nešťastnej biedy. A Davidovi Carusoovi mali zakázať účinkovať vo filmoch už na začiatku 80. rokov. Najvtipnejšie (najsmutnejšie) je, že režíruje legendárny William Friedkin. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Já do toho šla hlavně kvůli Davidovi, ale holt mu chyběly ty černé brýle, hlava skloněná na stranu, ruka zaseklá v boku a hlavně mně rušil jiný dabér. Já už si zvykla na dabéra z Miami, ale ten si musel ještě počkat. Ke konci to byl už trochu hokej, ale ten úplně závěrečný puntík na konci to horko těžko vybalancoval na slabší trojku. Politika, sex a vydírání jsou tři indicie v jednom balení, které jsou celkem známé, ale na 95 rok je to otevřenější, než bych předpokládala. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nebyla by to hrozná ostuda, kdyby měla jedna malá neřestná štětka zamíchat budoucností našeho skvělého státu?" Vraždy a sex mezi smetánkou mě nalákaly k hrátkám s nymfomankou Jade, ale postupně jsem zjistil, že se slečnou Jacinto by to pro mě bylo zábavnější i bezpečnější. Nicméně jsem očekával erotický thriller a ten se nedostavil. To je škoda, ale po sekáčku na led přesto zmizí z mé ložnice i africká sekerka a pro jistotu i motorová pila. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Když tak pročítám ty jedovaté komentáře a koukám na místní hodnocení, patřím k nevelké skupince těch, kterým se tenhle krimithriller vcelku líbil. Jde sice o rutinní režii a ze strany mužských rolí o rutinně ztvárněné postavy, nicméně bez kiksů, se scénářem jsem neměl žádný problém a chvílemi jsem cítil i napětí. Dobrá kamera, několik automobilových honiček, které mi vzdáleně připoměly proslulý Bullittův případ, svůdné herečky, přijatelná zápletka. Silné tři hvězdičky, celkový dojem: 65 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když ještě nenosil hlavu na stranu a z floridského slunce mu nevystoupily pihy, musel na opačném pobřeží vyřešit Horatio jeden kalhoty trhající případ s žádoucí Femme Fatale aneb Friedkin kuje železo Basic Instinct dokud je žhavé a to dokonce ve stejné lokaci.. Opírá se přitom o nápaditou práci Bartkowiaka za kamerou, rutinéra Hornera a velmi dobře budovanou thrillerovou atmosféru s puncem poctivých 90.let - škoda jen toho neelegantně nastavovaného závěru, ale jinak je Jade na žánrové poměry docela zbytečně zatracovaný kousek. Když se tak nad tím člověk zamyslí, být v San Francisku muž a 100% heterosexuál je krajně nebezpečné. Jen si to vezměte, L.Fiorentino tady, spisovatelka Catherine Tramell, co ráda kuchyňské nástroje pod postelí či Madeleine / Judy, způsobující na vrcholku zvonic Závrať nejen Jamesům Stewartům - není se pak co divit, že je Frisco město zaslíbené homosexuálům. A pak abyste ve sprchách Alcatrazu báli, když vám spadne mýdlo.. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Napravuji některé filmové resty z 90. let. Napravit mnohé možná mohl zkušený William Friedkin, protože tenhle materiál o „dívce na zavolání“, která může vnést do vyšetřování vraždy jednoho z místních boháčů důležité informace, není úplně marný. Zemřel nahý, se sekerou v hlavě, evidentně v průběhu sexuálních orgií. V ději se přitom motá především státní žalobce, jeho bývalá milenka a její současný manžel, který má s prvním zmiňovaným poněkud napjaté vztahy. Za scénářem stojí ostřílený Joe Eszterhas (Zubaté ostří, Základní instinkt), přesto jsou nám postavy ukradené, děj komplikovaný i průhledný zároveň, celé se to tváří děsně psychologicky a zadumaně, ale selhává na několika frontách. I ty erotické scény působí lehce komicky. Stejně jako nekončící automobilová honička skrze průvod masek. Po mnoha stránkách nesympatický thriller. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Koncentrovaná nuda... Davida Carusa mám čím dál víc nerada, Chazz Palminteri byl naprosto nevýrazný, M. Biehn s příšerným knírkem a bukvicovitým českým dabingem - škoda mluvit; snad Linda Fiorentino by to mohla zachránit, kdybych byla chlap. Nechápu, že jsem dokoukala do konce, nejspíš jsem pořád čekala, kdy mě to zaujme. 33% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Temný krimithriller. Zároveň pro hlavní představitelku velmi odvážný, ústřední melodie je známa mnoha divákům.. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

No tak podívejte se. Ona to je vlastně pravda, takhle nějak to podle mě na jistých místech určitě chodí a funguje. Otázkou druhou je zpracování. Avšak, ani to nijak nepohoršovalo mé filmové oko. Ba co víc, udílím kladné body na přitažlivou dvojici Linda Fiorentino - Angie Everhart, zaujaly mě i některé akční scény. Obzvláště ta automobilová honička skrz mecheche průvod masek, či co to bylo. Ve výsledku mi z toho vychází příjemný film k půlnočnímu čaji. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Jade je solidně obsazený a nadějně započatý thriller pod zručným režijním vedením Williama Friedkina, v němž nicméně scenárista Joe Eszterhas opět jen navléká do stylu erotického thrilleru, jakým byl jeho úspěšný Základní instinkt, vcelku obyčejnou „murder mystery“ zápletku, jejíž děj nicméně tentokrát nedokáže příliš uvěřitelně prodat, natož obohatit překvapivostí nebo inovací. Režisér Friedkin možná dokáže snímek okořenit aspoň několika napínavými scénami a stylově natočenou akcí, nicméně celá jeho snaha v posledních minutách přichází vniveč, protože scenáristické řešení v samotném závěru filmu vypadá, jako by bylo jen jedním z několika vymyšlených alternativních konců, a nepůsobí vůbec věrohodně. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Psychologicky dôveryhodné asi ako Emanuela, ale nie sme v 70tych rokoch. Skôr to pripomína nejaký erotický film s produkcie Playboya (s vysokým rozpočtom). Snaha urobiť z Davida Carusa filmovú hviezdu nevyšla, rovnako ako úmorná snaha Friedkina nás formou presvedčiť, že sa pozeráme na kvalitný, resp. umelecký film. Raz sa to pozrieť dá. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Je to taková zajímavá detektivka. Nic světoborného a spíš překombinovaného. Sem tam nějaký náznak erotična, ale jinak vskutku průměrný snímek. Rozhodně jsem se bavil, ale nepovažuji to za nějak oslnivé a už vůbec ne temné dílo. Spíše je to taková oddychovka s ne příliš známými herci. Smířlivých 50% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Friedkinův pokus o vlastní "Základní instinkt" se nepovedl a to skoro vůbec. Když se podívám na klasickou "Francouzskou spojku" a tenhle průměr, nevím co se Friedkinovi stalo. Opravdu ničím zajímavý a nudný thriller s menší dávkou erotiky. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

David Caruso je typ osamělého hráče ve velkém týmu, sedí mu stoický klid, práce od stolu s podepřeným čelem, občas přerušená loudavou procházkou či vyhlídkovou jízdou za účelem vyslechnutí svědků. Akční honičky v ulicích Frisca ho nejsou hodny (nebo on jich, v zatáčkách a hopech má jeho obličej těžce nedůstojný výraz), stejně jako toto béčko bez náboje a espritu s rádoby erotickým napětím a vrcholně nesympatickými spoluhráči. Pochvalu si zaslouží snad jen maskér za nepoužití voděodolné Extra Super Lash na Carusovo řasy ...:-) ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - To je maska Úrody, měl ji po smrti na sobě............ Kriminální příběh o vraždě z politického prostředí. Prachy, sex a moc. Tato tři slova vesměs vystihují podstatu filmu. CITÁT - Někdo ti přeříznul brzdy......... Konec je skoro nečekaný a zvýšil hodnotu příběhu. Herecké obsazení není nic extra, ale hercům to seklo. Hudba průměrná. Kamera, zvláště v temných záběrech je velmi povedená. CITÁT - Až se budeme milovat, seznámíš mě z Jade............. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tahle kriminálka je čítankovým příkladem filmu, který je pro mě na jedno kouknutí, dá se bezproblémově zvládnout, má i světlé chvilky, bohužel se mi nijak výrazněji pod kůži nedostal.. Patrně to bude tím, že mě Linda Fiorentino nepřesvědčila, že by mohla být Jade, žádnou vášeň, jiskru, touhu jsem v jejích očích nenašla.. David Caruso svou roli vyšetřovatele zvládl o něco lépe, ale ani to žádný zázrak nebyl.. Prachy, sex a moc v tomto kabátku vydá sotva na tři hvězdy.. ()

Reklama

Reklama