Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prvních dnech druhé světové války začíná epický příběh o obraně polského předmostí Westerplatte před německou armádou. Akce probíhala sedm dnů v měsíci září 1939. Německým útokem na Westerplatte začala druhá světová válka. (bjjoba)

Recenze (10)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Začiatok 2. svet. vojny. Napadnutie Poľska a prístavného mesta Gdaňsk, ktoré pred 1. svet. vojnou patrilo Nemecku, ale po Versaillskej zmluve pripadlo Poľsku. Udatný boj skupiny poľských vojakov na malom kúsku zeme -Westerplatte vošla do dejín. Staršia verzia filmu z roku 1967 bola podaná trochu inak. Menej akčne, ale kvalitatívne podstatne lepšie. Keď sa zamyslím, filmu nechýba nič zásadné. Niektoré akčné scény sú výborné, kráčajú z dobou, dialógy dajú divákovi slušný prehľad o vtedajšej situácii a herci sa snažia. Nemecká strana je tu iba v úlohe padajúcich protivníkov. Trochu trápne vyznievajú niektoré momenty (nie všetky), kde chcú udatní Poliaci bojovať za každú cenu aj keď bolo jasné, že je to márny boj. Na ich ochranu treba dodať, že o sile nemeckej armády mnohí z nich netušili a boli presvedčení, že poľská armáda je neporaziteľná a silná ako nikdy predtým. Ale čo nabojuješ? Pomoc a posily v nedohľadne a ako vraví jedna z postáv v staršej verzii filmu - "Čo chceš s jedným delom?" 60%. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Příliš televizní a roztahané válečné drama o boji o udržení Wasterplatte před Němci během začátku druhé světové války. Jednak je to velice televizní, tedy vypadá to divně a ještě do toho rozklepaná kamera, navíc jsem ale už v půlce doufal v konec, postavy dělají dvě hodiny v podstatě furt to stejné a nějak mi unikal vývoj příběhu. Kdyby to mělo hodinu, vůbec nic by se nestalo a možná by to nestačilo nudit. Je to škoda, celkem jsem se na to těšil. Prošpikovat to ještě nějakými mapkami a dokumentárními proslovy, mohl to být klidně dvoudílný hraný dokument. I tak by se to muselo sestříhat. Prostě škoda, no. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsme tak skromný minimalistický příběh dvou důstojníků (rezignovanost versus vojenská čest), který trochu upozadil to o co na Westerplatte, tedy místu kde začala Druhá světová válka, šlo. Film působí televizně, boje jsou jen okrajové a moc vojáků se jich neúčastní, hraje se spíše na psychologickou rovinu, realističnost, což je ale chválihodné. Mrzí mě taková roztříštěnost, nedotažení vedlejších linek postav i slabší scénář na poměrně dlouhou stopáž. Mé hodnocení trochu zvedá fakt, že jsem nedávno ono místo navštívil a nutno říci, že je velmi působivé i po tolika letech. ()

majky19 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s tím, že snímek je svým koncipováním takovým spíš televizním válečným dramatem, ale rozhodně to dle mého názoru ničemu neškodí, a myslím si, že je to velmi věrné a velmi důstojné zpracování klíčových okamžiků bitvy o Westerplatte, která znamenala vypuknutí druhé světové války, která se plně rozhořela 1. 9. 1939. Sledujeme zde osudy vojáků, jejich velitelů, kteří po dobu sedmi zářijových dní statečně bránili své pozice a kteří hrdě bojovali za svou vlast. Tento boj ovšem nemá naději na úspěch, přestože statečnost a odhodlání polskému mužstvu v žádném případě nechybí. Zpočátku odolávají silným německým útokům, věří, že po vyhlášení druhé světové války jim západní mocnosti v čele s Francií a Velkou Británií přijdou na pomoc,což se ovšem samozřejmě nestane. Když už je jisté, že jejich boj je marný, že veškerá velká polská města jsou obsazena Hitlerovou armádou, nezbývá jim nic jiného, než vyhlásit kapitulaci. I zde ovšem byla celá řada nesouhlasných názorů důstojníků i vojáků, kteří chtěli bojovat až do posledního muže. Již jsem to avizoval v jiných komentářích, ale myslím si, že v tomto případě se to sluší zopakovat. Tento snímek je velmi důstojnou oslavou hrdinství a odhodlání polského národa, kteří i přes obrovskou přesilu nepřítele udatně bojovali až do úplného konce. Myslím si, že Poláci mohou či spíše mají povinnost být na své předky právem hrdi, protože polský národ vytrpěl ze středoevropských států těch pohrom zcela jistě nejvíc, a je obdivuhodné, jak se dokázal se všemi peripetiemi vypořádat a znovu se hrdě postavit na nohy. A vlastně i kultura a zejména kinematografie je zářným důkazem toho, že Poláci zkrátka umí. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Velmi uzvaneny film, ktery nema spad, neudrzi vasi pozornost dejem, napetim nebo atmosferou. Dokonce nekteri hraji vylozene mizerne a neverite jim nos mezi ocima. Jedine, co by mohlo stat za pozornost, je zpusob, jak byly stvarneny kulky strelnych zbrani - temer celou jejich drahu vidite. To je superkamera, co? Nebo ze by pomalu letici kulky byly jako nasledek nedostatku strelneho prachu? Atmosferu se snazi kamera navodit ruznymi filtry a vinetaci (tmavsi horni rohy), ale to zdaleka nestaci. Kdybych byl Polak, snad bych dal vlastenecky o hvezdu vic. Jako Cech ani nahodou. A snad uvidim film Westerplatte z r.1967, ktery je asi o dost lepsi. Tohle byla dost nuda. ()

ikre 

všechny recenze uživatele

Podle filmu to vypadá, že si Poláci polovinu svých mrtvých vojáků zastřelili sami. Nevím, podle toho, co jsem o tom četl já, to tak nebylo, ale možná je to výsledek nějakých nových zjištění? A vadily mi ty halucinační scény s majorem Sucharským. Bitevní scény nejsou špatné, ale celkově je děj zmatený a pro neinformovaného člověka to musí být nepřehledné. ()

Saxos 

všechny recenze uživatele

Podle počtu hodnocení i komentářů je vidět, že nezáživné zpracování prvních dnů II. světové války, propadlo sítem českého diváka. Škoda. První týden války a obrana polského předmostí Westerplatte, nepočetným zbytkem posádky, určitě nuda nebyla a tato historická událost si zasloužila opravdu lepší zpracování. ()

Falanx 

všechny recenze uživatele

40%. Tak tohle mělo temperament slimáka v Arktidě. Utahaná nuda, boje jako když si přátelsky zašpásují dva nepříliš početné KVH (kluby vojenské historie) v neuspěchaném nedělním odpoledni. S hudbou to Kačmárek rozhodně zachránit nehodlal. ()

Reklama

Reklama