Reklama

Reklama

Zachraňte generála Yanga

  • Čína Čung lie jang ťia ťiang (více)

V roce 986 našeho letopočtu se snaží vůdce legendárního klanu Yang, generál Yang Ye, (Adam Cheng) ochránit dynastii Song před útoky kočovných Chitánů, ale je vlákán do pasti. Jeho sedm synů spěchá hned generálovi na pomoc, ale i oni se dostanou spolu se svým otcem do obklíčení. Klanu Yang zbývá už jen hrstka statečných bojovníků, kteří se musí probít přes několikatisícihlavé vojsko, aby generála dopravili živého domů. (Film+)

(více)

Recenze (23)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,MUŽOVA POVAHA ROZHODUJE O JEHO OSUDU...“...... /// Nepřítel, co se chce pomstít a intrikující rival … příběh skutečného klanu Yang, který se stal legendou. Hrdinskej epos, plnej příkladný věrnosti, lásky k rodičům, laskavosti a spravedlnosti. Teda, než se to rozjede (jako než se začnou kostit…), to by si jeden hubu rozerval. Ale co, v rámci příběhu … ještě že nerozebíraj těch sedm bratrů – to by bylo času … naštěstí to značení ,,bratr 1, bratr 2 …“ je pro děj dostačující. Davový scény jim moc nejdou. Jednak mě sere, že místo komparsu jsou tu CGI (…a skláři nebudou mít co žrát!), ovšem horší je, že ten maglajz není moc přehlednej. Naštěstí se postupně do tempa dostávaj nejen bratříčci, ale i příběh. Přibejvá akce (pravda, spíš samá cigánská férovka…) a čovek lačnící po efektním souboji si užije třeba pěknou lučištnickou přestřelku (ale dojde i na ruční práci…). Po všech těch tupejch americkejch akčňácích (třeba), je tu konečně jeden nadprůměrnej šikmovokej. (Film samozřejmě). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Miluju příběhy, ve kterých sedm synů odejde a … se jich vrátí (číslovku si dosaď dle míry svý fantasie). 2.) Když mám zvolit mezi přežitím nebo čestností, zvolím si …(by mě zajímalo, proč se dělaj ty kurzy přežití…). 3.) Thx za titule ,,toprharley“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE **** NAPĚTÍ * ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý akčný historický film. Má dosť dobrý príbeh odohrávajúci sa v časoch dávnej Číny, keď preslávený generál Yang má za úlohu ochrániť kráľovstvo pred nepriateľom, lenže kvôli zrade spojenca musí so zvyškom armády uniknúť, pričom presila mu nedovoľuje dostať sa domov. A tak sa ho jeho sedem synov rozhodne vydať zachrániť, lenže musia čeliť armáde na čele s cieľavedomým protivníkom, ktorý túži po smrti všetkých bratov. Spracovanie je ale iba priemerné, aj napriek krátkej dĺžke, minimálne v rámci žánru sa to dlhší čas nesie v pomalšom tempe, čo mi ale moc neprekáža, aj tak to nenudí, ale až tak moc mi nesadla celková schéma. Od filmu s touto tématikou som očakával dve možnosti priebehu, buď sa bude skupina bratov celý čas snažiť dostať k otcovi alebo ho zachránia po chvíli a potom ich bude čakať dlhá cesta domov cez množstvo nepriateľov, pričom obe by mi prišli úplne ideálne. Lenže tvorcovia to pojali po svojom, dej sa často drží dlhý čas na mieste, postavy si ma moc nezískali, záporák je nevýrazný, chýba tomu ten správny náboj a aj celkovo ten potenciál mi prišiel po všetkých stránkach o dosť vyšší. Akcie je tu pomerne dosť a je aj celkom slušná. Síce je miestami až nepríjemne digitálna, na čo doplatili práve tie veľkolepejšie scény a ani o nejakej originalite sa tu vôbec hovoriť nedá, ale inak mi to sadlo, tá menšia akcia je väčšinou veľmi dobre natočená, až na pár výnimiek akčné scény nepotrebujú strih po každom údere zbraňou, ako je to zvykom, ale akcia je prehľadnejšia, pôsobí dynamicky a páči sa mi aj zvolené prostredie. Najviac sa mi páči akcia v obkľúčenom mestečku, tú som si skutočne vychutnal, poteší aj súboj lukostrelcov, ale celkovo sa na akciu dobre pozerá. Herecké obsadenie je určite sklamaním, jedine postava generála má nejakú charizmu, inak všetkých sedem bratov mi prišlo len takých obyčajných, nikto z nich ma výraznejšie nezaujímal, podobne sú na tom aj záporáci, prekvapujúco chýbajú aj nejaké výrazné ženské postavy, celé obsadenie mi prišlo len také vlažné, nikto mi neprekážal, ale ani ma moc nebavil. Réžia a technická stránka mi v rámci žánru prídu len ako menší nadpriemer, čo ma pri tomto režisérovi dosť mrzí, po vizuálnej stránke to kazia jedine tie digitálne scény a niektoré lokácie, inak sa na to pozerá dobre, ale chýbajú tomu emócie a lepší vtiahnutie do deja. Z tohto filmu u mňa rozhodne prevládajú dobré pocity, bavil som sa a ani akcia nesklame, lenže k lepšiemu hodnoteniu by som potreboval zmeniť obsadenie, prípadne upraviť schému deja, ale najideálnejšie samozrejme oboje. 66% ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Původní myšlenka dobrá, ale zpracování mi nesedlo. Navíc nejstarší, druhý, třetí, sedmý bratr... pro mě to byl celou dobu prostě jenom jeden. S hromadnými bitvami mám problém obecně a pokud nejsou útočící strany výrazně barevně rozlišené, tak se prostě nechytám. :^) Víckrát už si to asi nepustím. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nechápem, ako môže žiť v Ázii toľko ľudí, keď sa tam takto rezali. Film je dobrý, ale skôr naozaj pre východnejšie publikum. Čínske dejiny 10. storočia? Hm, tak tie európske sú fakt zaujímavejšie. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Sedem statocnych synov ide zachranit vojaka Ryana, ehm vlastne generala Yanga. Ronny Yu mal sice k dispozicii dost trivialny scenar a nie dvakrat velky rozpocet, ale je dostatocne kvalitny raziser na to, aby z toho vydoloval nadpriemerne zabavny film. Vdaka nizsiemu rozpoctu niektore bitky obsahuju hnusne triky, ale inak su na urovni. Su prehladne natocene, dostatocne rôznorode a aj spravne brutalne. Miestami im chyba len lepsia gradacia. Ta je spôsobena dost nevyraznymi postavami siedmych synov, ktori idu zachranit svojho otca. Dostatocne charizmaticky je len samotny general a hlavny zaporak. Ostatne postavy su nezaujimave a v pripade synov doslovy splyvajuce figurky. Hlavne druha polovica sa zmeni na dost monotonne hrdinske sebaobetovanie jedneho syna za druhym. Co je fakt skoda, lebo Ronny sa snazi jak o zivot a po technickej stranke to je natočené solidne. Vysledkom je nadpriemerny historicky film, ktory sa raz oplati vidiet. 6/10. ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

PG13 porn bloodbath. Alebo PG. Ronny Yu má na viac než sú historické cukrkandle, kde aj detsky olejček je CGI. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Asijsko-historický-akční film s příběhem. Celé to vypadá moc dobře, ale přišlo mi to poměrně krátké ty minuty chybí delšímu povyprávění a sblížení se se syny. Ti mi bohužel poněkud splývali (SPOILER) a ani mě tak tedy moc nebral jejich postupný odchod (/SPOILER) ~ Hezká jednohubka, ale nějak krkolomně pokrácená. Škoda. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Zhruba do půlky filmu jsem se chytal za hlavu, co to má být za sterilní hrdinský epos s digitálními scenériemi, "tisícihlavými" armádami a ohněm, který nepálí. Pak ale přišla bitevní scéna v pevnosti Vlčích hor, napínavá, dynamická, v rámci možností realistická (tj. bez okatě užitých drátů), jako z jiného filmu. Zbytek se této sekvenci už nevyrovnal, byť lukostřelecký souboj v poli má také něco do sebe. Ovšem pokud se v Zachraňte vojína Ryana předávaly z osoby na osobu dopisy, tady se předává rovnou postava otce. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Velkofilm každým coulem, jen ta metráž je přehnaně skromná. Zjevná nedůvěra (nejspíše čínských producentů) je zjevně založena na scénáři, jež je charakteristický přímým tahem na bránu jako hra FK Plzeň před třemi měsíci. Žádné patetické žblebty či zdlouhavé pití toho moku z vařící vody a lístků z keře na zahradě. Mistrovská výprava a kamera, což není vůbec překvapivé vzhledem k tomu, že tahle banda rákosníků má na svědomí namakaného IP MANA, jež nekecá, ale láme kosti a drtí čelisti. A přesně tenhle osvědčený galský recept je implementován na sedm bratří z klanu Yang, jež se vydávají vstříc otci, jež má játra prošpikovaná fytotoxiny. Většina z těch "good boyz" skončí jako smrtijedi po abdikaci ctihodného velmistra volaného ŘEDITEL VÁPENKY, ale což, tohle není slaďák se Zacem či Hannou! Apropo, kde jinde můžete uzřít lukostřelce, jež má větší respekt než ušatý Legolas?! 85% ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Skvelá historická bojovka, plná epických bitiek, súbojov, správne krvavých záberov, kde neboli žiadny lietajúci mužíci a nešetrili sa ani kone. Pekný príbeh o vernosti, zrade, odvahe a bojovnosti. 4 z 5 ()

Trustme 

všechny recenze uživatele

Asiatům ty historické eposy sluší. Natáčí jich tolik, že už i fanoušek těchto filmů musí třídit výběr a specializaci jen na ty zásadnější. Většinou jde o otřepaný model dvou či více klanů, císařství, panovníků, kteří se nepohodnou a posílají na sebe armády, intrikují a vysílají své nejlepší bojovníky, kteří bojují až do umření (a někdy i potom). Do toho se míchá dějepisná politika, překombinovanost vztahů, jmen, názvosloví a nepřirozeně nadpřirozených schopností bojovníků. Zachraňte generála Yanga je učebnicová ukázka, jak natočit asijský hrdinský historický epos, aniž by Evropan láteřil na výše zmíněné neduhy v orientaci příběhu či nezáživnosti (vyjma obligátně nespokojených ČSFD odborníků). Jeden zraněný otec, sedm synů bojujících o jeho záchranu i své životy před zlými najezdníky. Čest, Pomsta, Hrdinství. Nic víc, nic míň v podobě jakou umí vybrousit jen asijská kinematografie a její hrdinové. Bude se umírat, poteče krev, ponesou se oběti za život druhých, jednotlivec se postaví přesile, ale padne... Čínská rytířina se vším všudy a bez rušivých princezen, zbraně, co by sotva uzvedli tři chlapi, lučištníci-snipeři, obávaní zabijáci a do toho chorálová hudba Kenjiho Kawaie ve stylu Williamsova Duel of the Fates. Zpracováním i kvalitou se tento film blíží ke geniálnímu korejskému War of the Arrows. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Příběh v podstatě o ničem. Velkolepě nerealistické bitevní scény začnou rychle působit stereotypně a nudit. Souboje jeden na jednoho taky nejsou žádný zázrak a lukostřelecký duel je záležitostí takřka komediální. ()

warrenur 

všechny recenze uživatele

Hong Kong-skych historickych "eposov" tejto urovne su priehrstia. Ked som si niektore vybavil, utvrdil som sa v tom, ze tento patri medzi tie podpriemerne, znacne podpriemerne. Vypravou, scenarom i choreografiou subojov. Nic nove ani v hlavnych charakteristikach, ci predstaviteloch. Patos, prehnane reakcie, svedomie, sebaobetovanie, ci heroizmus jednotlivca a i herectvo ma nepresvedcilo ani trochu. Posobilo to na man amatersky a neprirodzene namixovane. Pre mna slabota, ktora nicim neprekvapi a ani nezanecha moc pozitivnych dojmov hodnych zapamatania. ()

Anduril 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film. Táto ázijská mentalita, čnosť až za hrob, láska, zrada, vernosť v rodine... ma vie vždy nadchnúť. Pekný príbeh siedmych bratov, pekné súboje (osobné aj hromadné), zaujímavý kontrast medzi sľubom (odhodlaním naplniť ho až za cenu vlastnej smrti) a sľubom (daným z donútenia - z povinnosti, na ktorý sa pri prvej príležitosti vykašlem). Nečakal som od tohoto filmu veľa, ale som rád že som ho videl. Je tam dosť krvavých scén, takže ho odporúčam pustiť minimálne 15 ročným a starším. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Další čínsko-hongkongský akčně válečný epos, kterých stále není dost. Tentokrát se příběh, jako obvykle založený na čínské legendě, odehrává během dynastie Song a je o generálu Yangovi vedoucí své vojsko proti mocnému Khitanovi, který na Yanga útočí kvůli pomstě. Generál Yang je však během bitvy zajat a tak se zase pro změnu vydává jeho sedm synů ho zachránit. Podaří se jim to, nebo Khitan dosáhne své pomsty? Snímek ničím se nevymaňující od spousty podobných. Snad jen stopáží, neboť tentokrát nepřesahuje dvě hodiny, jak jinak bývá obvyklé. Tempo vývoje děje je však tím rychlejší a v rámci, klasicky po vizuální stránce naprosto úžasných, bitev, daleko razantnější. Bitvy, které jsou u takových filmů nejdůležitější, vyznívají očekávaně efektně a působivě. Mínusem se ale stala absence napětí a emoční stránky určitých situací. Nějaké náznaky sice jsou, ale nějak vyšli vniveč. Každopádně se i tak jedná o fascinující biják plný důmyslných soubojů a dechberoucích válečný scén, že jednoho až zamrzí, že snímek není daleko delší. ()

bararich8 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem čekal větší pecku. Trailer celkem dobře navnadil, ale jak už to tak bývá, ukázal to nejlepší a zbytek radši moc neukazovat. Námět byl určitě dobrý, jen by to chtělo udělat malinko zajímavější. Jelikož to má být akční film, rád bych třeba přehlednější souboje. Pochválit tak můžu hlavně konec, který se povedl. Místy to však bylo nudné a měl jsem kolikrát chuť film popostrčit. 3* ()

Franc1s 

všechny recenze uživatele

Láska,válka,zrada, to vše je v tomto příběhu a prý i podle skutečnosti. :) General Yang jde do války v první linii,ale bohužel je zrazen a následně obklíčen.Na jeho záchranu je vysláno 7 statečných - tedy jeho 7 synů. A podle proroka se jich má vrátit šest a tátu dovést domů. No,ale cesty osudu jsou trochu jiné.. Některé ty bitky jsou docela slušné, na některé se nedá dívat.. Občas i ty digitální efekty nic moc, ale v rámci mezí, se to dá dodívat :) 6/10 ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

V poslednom čase vyhľadávam tieto východoázijské historické eposy, nakoľko mimo Hollywoodu sa nejakého veľkolepejšieho historického bijáku, na ktorom je aspoň po vizuálnej stránke ten rozpočet cítiť, dočkám práve z Číny, prípadne Južnej Kórei. Konkrétne tento kúsok však svojím celkovým prevedením patrí skôr do priemeru. Spomínané vizuálne poňatie je celkom na úrovni, na tomto si väčšinou tvorcovia dajú záležať. Rovnako tak kostýmy a celková výprava vyzerá veľmi pekne. Bojové scény sú fajn v menšom meradle, teda súbojoch pár jednotlivcov, vo väčšom totiž pôsobia chaoticky a až moc digitálne. Celé mi to však príde strašne prepatetizované, a príbehovo až veľmi jednoduché. Taktiež vzhľadom ku kratšej stopáži si divák k postavám (ktorých finálny osud je zrejme kľúčovým prvkom v emocionálnej rovine filmu) nedokáže vybudovať vzťah a viac menej mi tie postavy splývali. 60%. ()

Reklama

Reklama