Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Hrdina nesmí zůstat sám. Plukovník americké námořní pěchoty Terry Childers řídí záchrannou akci, při které má dostat amerického velvyslance v Jemenu a jeho rodinu do bezpečí před muslimskými demonstranty. Když se demontrace vymkne kontrole, nařídí Childers ostrou střelbu ze střechy ambasády. Výsledkem je masakr, při němž zahyne osmdesát tři civilistů včetně žen, dětí a starců. Plukovník je doma obviněn z třiaosmdesátinásobné vraždy. Čeho se však ve skutečnosti dopustil? Opravdu podlehl neovladatelné zuřivosti? Anebo konal v sebeobraně? Jediným pomocníkem obviněného vojáka je jeho dávný přítel, čerstvě vysloužilý plukovník Hayes Hodges, který vděčí Childersovi za záchranu života ve vietnamské válce a který strávil většinu své služby jako vojenský právník... Americké soudní drama režiséra Williama Friedkina (Francouzská spojka, Vymítač ďábla) pojednává s obvyklou mírou amerického patriotismu o zodpovědnosti velícího důstojníka v krizových situacích. Vzniklo podle námětu bývalého důstojníka americké námořní pěchoty a ministra vojenských námořních sil Jamese Webba. (Česká televize)

(více)

Recenze (120)

golfista 

všechny recenze uživatele

Zručně natočené, standartní herecké výkony, ale zůstala mi pachuť filmu vytvořeného jakoby na zakázku armádních kruhů. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Mocný akční režisér Friedkin si vzal do parády velké hvězdy a natočil pěkně vláčný, ale naštěstí ne uspávací film o vojenské cti a vyšetřování jednoho mezinárodního incidentu. Někoho může zaujmout víc, mě zaujal míň...jako obvykle solidní hudbu složil Mark Isham. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jak mám mluvit o jednom z prvních filmů, který jsem si pořídil na DVD a doteď si ho doma chovám v úctě. Krvavá volba je dost zajímavé válečné drama, kde patos a patriotismus jde stranou. Zde se hraje na všechny strany a právě Američané se snaží být ti nejsprávnější, jako obvykle. Na svojí délku se na to nechá koukat. První půlhodina je plná parádní akce, druhá část, tedy hodina a půl je spíše volnější a více ukecanější. Mně osobně filmy odehrávající se valnou část příběhu v soudní síni vadí. Tenhle jakoby zázrakem ne. Nevím čím to je. Možná díky případu, který je i v dnešní době aktuálním. Povedené herecké výkony dvouch hlavních představitelů už jen dokazují, že si dali sraz v solidním filmu, který není takový jak by se od něj čekalo. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Výborný film s perfektně hrající dvojcí T. Lee Jones a S. L Jackson. Sekundující Guy Pierce a Ben Kingley jedině potěší. Válečně soudní drama o pravdě. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Docela mi nevadila úvodní scéna v Jemenu, ale následující vyšetřování mě spíše nudilo. Navíc jsem se nemohl s hlavním hrdinou příliš ztotožnit. Sledovat jak se hodinu a půl někdo snaží omluvit masakr z první půlhodiny mě příliš nevzrušovalo. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Akcia nepatrí k hlavným kladom snímky, našťastie sa strieľa len v prvej polhodine. Následne zbrane utíchnu a prídu na rad pomerne zaujímavé témy na rozmýšľanie, plus prekvapivo málo plytké dialógy. Takisto jednanie postáv je pomerne vierohodné a ani ten Guy Pearce nehrá až takého kastráta, ako by sme doňho povedali. Nevraviac o tom, že starí drsní bardi Tommy Lee Jones a Samuel L. Jackson si padli do noty a herci z podporných rolí sa snažia. Vizuálna stránka nie je príliš nápaditá, vyzerá to nejeden raz ako televízny film. Ak budete čakať ďalšie scenáristické (Zelené) peklo, budete pomerne inteligentným a sympaticky staromódnym a komorným výsledkom príjemne prekvapení. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Úvodní část s jatkama v Jemenu je opravdu krvavá. Druhá část ze soudní síně sice krvavá už neni, ale taky ujde. Sice nějaký ty klišé známý z jinejch soudních dramat se tam najdou, ale 2 hodiny utekly jako voda. K tomu navíc Tommy Lee Jones a Samuel L. Jackson v hlavních rolích. Celkově to je rozhodně nadprůměrnej film. Friedkin je podle mě nedoceněnej režisér. ()

brit84 odpad!

všechny recenze uživatele

Nechápu, jak se mohli T.L. Jones a S. L. Jackson nechat ukecat k natočení tohohle braku. Film jsem jakž takž baštil do pasáže, kdy je k soudu předveden wietnamský velitel. Co to mělo být? Jak mohli najít někde ve Wietnamu chlapa, se kterým se před desítkami let jednou T. L. Jones potkal v džungli? A zničení jediného důkazu (videokazety), který vojáky mohl očistit, to jsem asi taky nějak nepochopil. Strašná hovadina. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Spousta herců má pro sebe typický styl vyjádření náhlé změny emočního stavu. Harrison Ford třese bradičkou, DiCapriovi zesklovatí oči jak alergikovi pod rozkvetlou břízou, Gere ještě více přivře oční škvírky a škubne mimickými svaly, McConaughey nechá naběhnout žilku pod pravým okem. A pak je tu S.L.Jackson, který vyvalí dvě bulvy běsu o velikosti golfových míčků a vy si říkáte, že těch 83 mrtvých jemenských demonstrantů vzhledem k jeho zjevu není zas až tak moc.. Jsou tu dvě herecké stálice, kterým v pozici obžalovaného a obhájce nedělá problém rozbít si držky den před procesem či Pearceův striktní žalobce, který by dostal za mříže i desátníka Desmonda Dosse z Hacksaw Ridge, že spotřeboval příliš obvazového materiálu, ale u soudního dramatu si dokážu představit více nápaditosti než jen nasvícení jeho účastníků přes okenní žaluzie. Naturalismus, který mám na Friedkinovi rád, tu však rozhodně nechybí.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

William Friedkin dostal po dlhej dobe svoju réžiu pod kontrolu a takmer bez zaváhania a s najprísnejším okom natočil pútavú vojenskú vyšetrovaciu krimi drámu so skvelým akčným rozbehom. Najväčšie pozitívum vidím v zásadnom a takmer vražednom anti-patriotizme, ktorý sa len tak v amerických vojenských hrdinských snímkoch nevidí. Skvele dynamickú prvú polhodinu vystriedala pomerne svižná súdna dráma, ktorá má svoje plusy aj mínusy. Jej zápletka sa zo začiatku zdá takmer prekombinovaná, no v závere je to všetko až príliš jednotvárne, akoby to niekam celé vyfučalo, či prasklo ako balón. Súdne hračky, slovné prestrelky, vypočúvanie pod prísahou, či záverečné príhovory porote už som videl aj na vyššej úrovni, ale je tiež pravda, že som čakal menej, takže spokojnosť. Našťastie je na čo, alebo na koho sa pozerať, Tommy a Samuel podávajú svoj štandard, Pearce sa chopil šance v tejto partii sekundoval dominantne. 75%. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Friedkin nezapomněl točit filmy a tenhle kousek se dá považovat za poměrně povedený. Scénář je poměrně solidní a patosu a proamerikanismu tam není tolik, jak bych čekal, což je samozřejmě dobře. Dialogy jsou velice úderné a to především, co se soudní síně týče a děj rychlý, nepostrádající dynamiku a napětí. Akční scény jsou místy dost nevěrohodné a válečná atmosféra nepřesvědčivá (zejména úvodní akce ve Vietnamu), ale hlavní bod ve filmu - masakr v Jemenu - je natočen překvapivě zručně a velice mě zaujaly některé kameramanské fígle (oční pohled na mušku zbraně apod). ()

sud 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem víc a dost mě to sklamalo. William Friedkin natočil na začátku své kariéry bohužel pouze dva velké filmy, z čehož jeho ostatní díla jsou daleko pod nimi. "Krvavá volba" sice začíná slibně, avšak v zápětí se z toho stane nudný film, kde se skoro celý film přešlapuje na jednom místě. A ani slušní herci to moc nezachání. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Remeselne ok, ideologicky hnoj. Vlastne si ani neviem poriadne vybaviť krajinu (okrem Ruska a Číny), ktorá by tak urputne filmársky obhajovala výpady vlastných vojakov do cudzích štátov. A nielen obhajovala samotné akcie, ale aj ich priebeh. A tak sa dozvieme, že to beznohé dievčatko bolo nenávistnou strelkyňou, ktoré si o odfaklenie nohy koledovalo. Americkí zbrojári si mädlia ruky, diváci čosi zamrmlú o tom, že tvorca Exorcistu ešte nepatrí do starého železa. Nepatrí. Veď inak by si ho ideológovia nevybrali na túto umne nakrútenú propagandu. Z času na čas to urobí veľa z "osvedčených tvorcov". Od Top Gunu až po Zostrelenie čierneho jastraba. Všetko je stereotyp: svet sa točí dokola. A tak sa kinoosadenstvo utvrdzuje v tom, že všetci Arabi a moslimovia sú len nenávistní džihádisti, ktorým tam je potrebné raz za čas prsknúť nejakú tú bombu. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Abych to trochu ujasnil, miluju filmy z prostředí soudů a miluju vojenské filmy. A když se to skloubí, tak to je pro mě naprostá pecka. Dost mi to připomnělo film Pár správných chlapů a musím říct, že v některých momentech se mu dokonce vyrovná! Ale je jasné, že kdo chce hledat americkou propagandu, najde ji. Kdo chce hledat americkou agitku, najde ji. Já v tom hledal vynikající film. Našel jsem ho. Navíc zde máme Tommyho Lee a Samuela L., kteří film posunují na další level. Prostě a jednoduše pět hvězd! ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tak trochu ohraná písnička. Na nebezpečnou misi ho sice poslali, ale od jejího výsledku se sakra hlasitě distancovali. Jasně, skončilo to masakrem, nicméně duo přátel se před vojenským soudem nedá. Plukovník Samuela L. Jacksona už dávno pochopil, že kdyby se držel kupříkladu ve Vietnamu příruček a pravidel, svému kamarádovi Tommymu Lee Jonesovi by nosil na hrob květiny a sám by možná přišel k újmě. Nyní je čas „splatit“ dluh, protože ze střechy americké ambasády v Jemenu rozkázal pálit do zfanatizovaného davu. 83 mrtvých. Tohle musí někdo odskákat. Pomůže právě kolega z Vietnamu, který s pompou odešel do důchodu. Zkušený režisér William Friedkin potěšil hned v úvodu slušnými jatkami ve Vietnamu, navázal další solidně natočenou akcí v Jemenu, aby vše uzavřel a výrazně zvolnil v soudní síni. I tehdy to má své kvality, ale kupříkladu prozření vietnamského důstojníka nesnese každý. Stejně jako mdlého (přitom jindy skvělého) Bena Kingsleyho i místy odfláknutý scénář. Přesto platí, že pořád dobré. Na solidní tři zářezy. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Prvá časť : Vietnam 1968 * Druhá časť: oslobodzovacia krvavá misia v Jemene * Tretia časť: hľadanie dôkazov * Štvrtá časť: súdne pojednávanie....... Dve časti by som s veľkým kľudom na srdci vyhodil. Film nemá spád a kŕčovito sa drží počiatočného načrtnutia postáv v začiatku filmu .... Ďakujem, neprosím si ...! ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Skandální zničení videozáznamu málem dostane za katr Sama L. Jacksona. Malinko je škoda, že film neměl trošku větší ambice. Na druhou stranu musím přiznat, že minimálně Tommy Lee Jones je jako obhájce opravdu skvělý. 60% ()

Reklama

Reklama