Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V hospodě u piva vypráví sousedům Turek, jak bojoval v turecké vojně. Odehrává se, jak je mladý zemanský synek Jiří do vojny naverbován, jaké má krásné brnění a jak se těší, že si vyslouží zlato a vyznamenání. Ve vojně jednou vítězí sultán, jednou kníže, voják uvízne v zajetí tureckého sultána, u něhož je ve službě i náš Turek. V sultánském paláci uvidí zajatec Jiří krásnou sultánovu dceru a zamiluje se do ní. Když sultán znovu táhne do války a zajatce tu nechá, aby se staral o zahradu, Jiří se sultánovou dcerou Mardžánou uprchne domů. Tam se mladí lidé vezmou a brzy mají děti. Rozzuřený sultán najde dceru v Zásadce, chce ji dát zavřít do věže a Jiřího zamordovat. Ale sultán má sen, v němž mu jeho sultánský otec radí, aby mladým lidem odpustil. Sultán to udělá, raduje se z vnoučat, v Čechách se mu líbí. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

To věřím, že by se Turkovi líbilo v Čechách. Hned po pohádce Pasáček Jirka následovala tato. A obě měly dost společného. Tak předně v obou byly veselé písničky a tudíž se obě líbily mé dceři. A u obou si tvůrci moc práce s kulisami nedali. A ani vizionářství se jim moc nepovedlo. Jak se totiž ukazuje, mohamedáni se tu sice cpou rádi, ale takhle smířliví nejsou. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Totální černobílý, kulisový a vcelku vtipný archivní snímek plný písniček a nic moc děje. Jeden zemanský synek si to namíří přímo na turka a sultána, přičemž narazí na turka z Kerkonoš, dostane se k sultánově dceři, ta jej požádá o únos do Čech a sám sultán s českým turkem pak zamíří do Čech. No je to scénáristicky postavené na hlavu, ale dětem se tato pohádka líbit bude, protože se tam pořád něco děje, zpívá, hudba hraje a dokonce se i bojuje. Pohádkový průměr, ovšem archivní! ()

baroko 

všechny recenze uživatele

Docela milá pohádková fraška z doby mého dětství. Rád se člověk podívá na ty staré dobré herce i v laciných kulisách, kdy televizní pohádky byly v začátcích, ale na druhé straně bez digitálních efektů a dalších moderních ohavností. Obávám se, že jedna z mála záslužných aktivit současné ČT je právě občasná těžba ze starých archivů dávno zapomenutých snímků k nimž patří i tento. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama